Budget citytrip Praag | wat kost een citytrip naar Praag?

door | Laatste update Jun 27, 2022 | Gepubliceerd Jan 8, 2021 | Budget, Europa, Stedentrips, Tsjechië | 5 reacties

De kerstdagen van 2016 brachten wij door in het mooie Praag. Praag, een stad waar wij allebei al eerder verliefd op werden, een stad waar wij ontzettend benieuwd naar waren als het in kerstsferen verhuld zou zijn. Een stad waar wij vurig hoopte op sneeuw, maar het moesten doen met veel kerstmarkten en mooie gebouwen. Een stad die voor de tweede keer ons hart stal. Tijdens onze citytrip naar Praag heb ik weer ons budget bijgehouden om de vraag te kunnen beantwoorden; hoeveel kost een citytrip naar Praag? Vandaag deel ik ons budget Praag! 

Budget Praag

Wij verbleven vijf nachten in Praag, tijdens de kerst, wat op de prijzen trouwens geen / weinig invloed had, tenzij je de kerstmarkten leeg koopt. Net als bij alle andere budget posts ga ik deze vraag beantwoorden door eerst al onze kosten te verdelen in verschillende categorieën. 

Geld in Praag

In Praag betaal je met de Tsjechische kroon (CZK). In dit artikel maak ik gebruik van de huidige wisselkoers:

€1,- = 27.02 CZK
1 CZK = €0,04

In de praktijk wordt trouwens overal gezegd dat €1,- 25 kroon is. Dit rekent natuurlijk wel lekker makkelijk, maar is dus niet de officiële koers op het moment dat wij op reis waren. Verder betaal je tijdens het pinnen of geld wisselen natuurlijk altijd een wisselkoers, wat wij hieraan kwijt waren heb ik helemaal onderin bij ons budget opgeteld.

Budget Praag: Vervoer naar Praag

Wij bezochten Praag twee keer. De eerste keer in de zomer, toen zijn wij met de auto gegaan. Dit is prima te doen aangezien Praag 860 km bij Utrecht vandaan ligt. Ga je echter alleen op citytrip zou ik ervoor kiezen om te vliegen, zoals wij de tweede keer ook deden. Wij vlogen vanaf Amsterdam met Easyjet en betaalden €106,54 voor ons ticket. Nu moet ik hierbij zeggen dat wij onze tickets eigenlijk boekte rondom oud en nieuw. Wij hebben ze later voor €84,- omgeboekt (totaal bedrag, niet per persoon), omdat wij tijdens oud en nieuw geen fatsoenlijke accommodatie konden vinden. Deze €84,- laat ik buiten beschouwing, aangezien ik er vanuit ga dat jullie wel slim genoeg zijn om eerst te kijken of je wel een (fatsoenlijke) slaapplek kan vinden. Hadden wij gelijk geboekt op de goede datum kostte de tickets slechts €68,- per persoon. Zo zie je hoeveel het eigenlijk kan schelen.

Verblijf in Praag

Wij verbleven in Praag 2, dus een stukje buiten het stadscentrum, in hotel Sunrise. Het hotel lag in een achteraf straatje, maar wel vlakbij verschillende verbindingen richting het centrum. Zo lag het vlakbij metro station I.P Pavlova en een aantal stops van de tram. De kamer was super groot en comfortabel en ontbijt was inbegrepen. Dit laatste vinden wij overigens ook altijd een must tijdens een citytrip. Voor ons hotel betaalden wij €175,08. Dit is in totaal met zijn tweeën, voor vijf nachten. Per persoon waren wij voor verblijf dus €87,54 kwijt. Dit komt neer op €17,50 per nacht. Niet slecht toch?

verblijf in Praag budget

Kosten Praag: Vervoer ter plaatse

Het openbaar vervoer in Praag is makkelijk en rijdt met regelmaat. Tijdens de feestdagen kan het echter voorkomen dat je lang moet wachten op je metro. Je kunt verschillende kaarten kopen, zo kun je er een voor 72 uur halen, 24 uur, 90 minuten of 30 minuten. In veel automaten kun je alleen met munten betalen en een kiosk is niet altijd open. Zorg dus dat je ALTIJD munten bij je hebt voor het openbaar vervoer, anders heb je net zoals wij een probleem.

Wij kochten op dag één een 72 uur kaartje, want dit leek ons het handigste. Echter is in Praag alles te lopen, dus kun je beter alleen een 30 minuten kaartje kopen om van en naar je hotel te gaan.

Dit 72 uur kaartje heeft ons 310 CZK per persoon gekost, dit is €11,47. Toen ons kaartje verlopen was hebben wij steeds kaartje gekocht van 30 of 90 minuten (afhankelijk van onze geplande reistijd). Een kaartje voor 30 minuten kost 24 CZK (nog geen euro) en een 90 minuten kaartje kost 32 CZK (even ruim een euro). Wij gaven nog 144 CZK per persoon uit aan het ov.

In totaal gaven wij aan het openbaar vervoer 454 CZK uit, dit komt neer op €16,80. Dit had goedkoper gekund als we geen drie dagen kaart gekocht hadden, maar aan de andere kant zorgde dit er wel voor dat we niet zo vaak met die machines hoefden te ruziën. Want wij hadden altijd muntjes, behalve als we ze echt nodig hadden. En dan kon ook niemand wisselen en waren die balies gesloten.

Eten en drinken

Eten en drinken hoeft in Praag geen grote kostenpost te zijn, wel moet je soms goed zoeken wil je eten voor een goede prijs. Eet nooit in het echte centrum, maar zoek altijd naar de kleine zijstraatjes. Koop je flesjes drinken in grotere supermarkten (bijvoorbeeld bij metro station Mustek) en vermijd de 24 uurs shops (alleen met kerst zijn ze je redding, want dan is dus niks open).

Ontbijt

Ontbijt zat bij ons hotel inbegrepen. Hier gaven wij dan ook het magische bedrag van €0,- aan uit. Wij eten altijd veel tijdens een hotel ontbijt (want het is vaak zo lekker), dus de lunch is hierdoor vaak laat en niet zo uitgebreid.

Lunch

Wij lunchten dus niet zo heel uitgebreid en belandde stiekem heel vaak bij de Mac. Ook aten wij een keer panini’s in een heel leuk cafeetje. Lunchen hoeft niet duur te zijn, maar omdat wij al uitgebreid ontbijt hadden elke dag was onze lunch dat dus ook echt niet. In totaal gaven wij aan de lunch 845 CZK uit. Dit is per persoon 422,50 CZK en komt neer op €15,63. Wij lunchten vijf keer in Praag en bij twee van de vijf hadden we ook iets te drinken.

Diner

Avond eten deden wij meestal vlakbij ons hotel in Praag 2. Een keer aten wij iets in een zijstraat in Praag 1, het oude centrum, het eten is hier goedkoper dan direct in het centrum en op die manier kun je veel besparen. Een avondmaal in Praag heeft ons inclusief drankjes en fooi vaak 600 CZK gekost. Dit is 300 CZK per persoon, wat neer komt op €11,-. Als je hier vanuit gaat kun je in Praag goed eten. In totaal gaven wij 2820 CZK uit aan ons avondeten. Dit is 1410 CZK per persoon, wat neerkomt op €52,19.

Drankjes en overige

Het was koud buiten, dat betekende dat het heel fijn was om zo nu en dan even lekker binnen wat te drinken. Ik hield van warme chocolade melk en Remco lustte af en toe wel een biertje. Bier is trouwens bijna altijd overal het goedkoopste op de kaart, heel fijn als je dat drinkt dus. Een warme chocolademelk kost als je goed zoekt 50 CZK. Bij overige horen ook de flesjes drinken uit de supermarkt en de ijsjes bij de Mac die wij als toetje haalden (wij kwamen daar echt te vaak). In totaal gaven wij hier 717 CZK aan uit, dit is 358,50 CZK per persoon, in euro’s is dit €13,26

Totale kosten eten en drinken

In totaal gaven wij aan eten en drinken €81,08 uit. Dit is per persoon in vijf dagen. Dag nummer zes hebben wij namelijk alleen maar ontbeten in ons hotel en daarna zijn wij naar het vliegveld gegaan.

eten en drinken budget Praag

Bezienswaardigheden

Je kunt in Praag meerdere torens beklimmen voor een klein bedrag, maar op heel veel punten heb je in de stad gewoon een mooi gratis uitzicht. Verder moet je bij de burcht betalen als je overal naar binnen wilt. Tijdens de kerst was echter heel weinig open en wat er open was, was gratis. Het gouden straatje is na vijf uur ook altijd gratis. Wij hebben alleen 80 CZK betaald om het raadhuis te beklimmen in het donker en wij hebben tijdens een free walking tour 100 CZK fooi gegeven per persoon.  Verder bezochten wij nog de dierentuin, wat als student 150 CZK kost. In totaal gaven wij aan bezienswaardigheden en activiteiten 330 CZK per persoon uit, dis is €12,21.

bezienswaardigheden Praag budget

Kosten Praag: totale budget Praag voor je citytrip Praag 

In totaal gaven wij per persoon €304,17 uit, voor vijf nachten, zes dagen (waarvan eigenlijk 4,5 echt in de stad). Best netjes toch? Tellen wij onze extra kosten voor het omboeken van onze vlucht erbij, dan gaven wij per persoon €346,17 uit. Houd er wel rekening mee dat dit budget exclusief wisselkoers is die je bij de bank betaald. Wij kozen altijd without conversion voor de beste koers, maar hebben meerdere keren kleine bedragen gepind omdat we niks over wilden houden. Uiteindelijk hebben wij ongeveer €6,- aan wisselkoersen betaald. Dan zou het bedrag €310,17 worden.

Kan het goedkoper?

Ik denk dat het goedkoper kan, maar niet veel. Wij hadden een goede deal voor ons hotel en hebben qua eten wel goed op ons budget gelet. Op de vlucht zou je misschien iets kunnen besparen en op het openbaar vervoer ter plekke ook, maar dit gaat slechts om hooguit een tientje. Duurder kan het wel, wil je een hotel in het centrum? Wil je niet iets langer zoeken voor een leuk maar goedkoop restaurant en ga je bij elk gebouw naar binnen? Dan moet je toch wel iets meer budget vrij houden en zou ik sowieso honderd euro extra meenemen.

Wat vind jij van dit budget Praag? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow