Budget citytrip Boedapest

by | Apr 6, 2016 | Budget, Citytrip, Europa, Hongarije | 4 comments

In de voorjaarsvakantie van 2016 vertrokken wij voor vijf nachten naar Boedapest, de prachtige hoofdstad van Hongarije. Eerder schreef ik al traveldiaries over onze belevenissen in de stad, maar nu is het hoog nodig om eens te kijken wat voor budget je nodig hebt voor vijf dagen Boedapest!

Boedapest is een goedkope stad, nu zijn wij normaal echte budget reizigers, maar gunden wij onszelf in Boedapest wat meer luxe. Dus je kan goedkoper weg dan dat wij deden! Ik heb de gemaakte kosten per categorie verdeeld en zal overal een korte toelichting bij geven, zodat je precies kunt zien welk budget je nodig hebt voor vijf nachten, zes dagen!

Geld in Boedapest 

In Boedapest wordt er betaald met de forint. In dit artikel maken wij gebruik van onderstaande wisselkoers:

€1,- = 307 HUF
1 HUF = €0,003

Zo kun je zelf inschatten of de kosten nog helemaal kloppen als je op reis gaat naar Boedapest. Ons vervoer naar Boedapest toe en ons hotel hebben wij gewoon in euro’s betaald.

Vervoer naar Boedapest

Boedapest ligt in Hongarije, zo’n 1363 km bij Utrecht vandaan. Je zou op zich met de auto kunnen, maar voor een korte stedentrip is dat veel te ver rijden. Met de trein is ook een optie, maar ook dan ben je heel lang onderweg. De meest gekozen en ook gelijk de beste en makkelijkste optie is het vliegtuig. Wizz air vliegt regelmatig heel goedkoop vanaf Eindhoven naar Boedapest (soms al voor €50 retour). De vlucht duurt ongeveer twee uur.

Je ziet dus hoe goedkoop vliegen naar Boedapest kan, toch kozen wij niet voor deze budgetmaatschappij en vlogen wij voor €104,02 per persoon naar Boedapest. We vlogen met KLM. Wij kozen hiervoor omdat KLM voordelige eisen heeft qua handbagage, bij wizz air hadden we nog ruim bagage bij moeten boeken, waardoor de vlucht alweer een heel stuk duurder werd. Ook vliegt KLM vanaf Amsterdam, wat ons twee uur reizen scheelt.  Het kan dus goedkoper, maar bedenk goed of je vindt dat dat het waard is.

Vervoer naar Boedapest

Verblijf in Boedapest

In Boedapest kun je ontzettend goedkoop overnachten. Mijn ouders gaan binnenkort ook en betalen met zijn tweeën ongeveer €20 euro per nacht, dus €10,- per persoon. Hier zit ontbijt bij, het is alleen wel een beetje uit het centrum.
Ook midden in het centrum kun je relatief goedkoop overnachten. Trivago is een handige site om een voordelig hotel te vinden.

Het kan dus heel goedkoop, wij besloten alleen om voor meer luxe te kiezen en gingen naar het vijf sterrenhotel Queen’s court. We hadden een ruime kamer, met keuken, badkamer, woonkamer en een aparte slaapkamer. Ook zat er uitgebreid ontbijt bij en hadden we toegang tot een jacuzzi, zwembad en sauna. En geloof me, dat was heerlijk aangezien het buiten snel donker was en je op die manier toch nog kan ontspannen tijdens je stedentrip. Voor dit hotel betaalden wij met zijn tweeën €75,- per nacht en voor vijf nachten inclusief ontbijt €348,50. Per persoon waren wij dus €174,25 kwijt aan ons verblijf.

Slaapkamer queen's court hotel Boedapest
Queen's court boedapest

Vervoer ter plaatse

Boedapest is groot en hoewel veel dingen te lopen zijn is een ov kaart geen overbodige luxe. Wij maakten er meerdere keren per dag gebruik van, dus wilden een weekkaart aanschaffen. Een weekkaart kost 4400 forint, dit is ongeveer €14,-. Toen wij deze kaart wilden kopen op het vliegveld, wees de man achter de balie erop dat voor studenten een maandkaart goedkoper is. Op een weekkaart kun je namelijk geen korting krijgen als student, maar op een maandkaart wel. Onze keuze was snel gemaakt, wij kochten een maandkaart voor 3450 forint, dus ongeveer €11,-

Met zowel de dagkaart als de maandkaart kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer binnen Boedapest. Je kan er ook mee van en naar het vliegveld, koop de kaart dus bij een balie aan het vliegveld, dan benut je de kaart optimaal.

Tram in Boedapest

Wij zijn ook nog een dagje de stad uit geweest. Wij gingen naar Esztergom met de trein vanaf Boedapest Nyugati. Op de heenweg betaalden wij 560 forint voor een studententicket en op de terugweg 465. We stapten toen namelijk op een ander station in. We namen ook een keer de bus in Esztergom, dit kostte 210 forint. Dit is bij elkaar 1235 forint, dus €3,93. Ben je geen student? Reken dan voor de treinkosten het dubbele.

Het openbaar vervoer ter plaatste heeft ons dus ongeveer €14,93 gekost. Neem dus je studentenkaart mee als je student bent, want het kan je ontzettend veel besparen!

trein vanaf Boedapest

Eten en drinken

De dag van aankomst hebben wij allebei €100,- gepind voor vijf nachten / zes dagen. Op de dag van vertrek had ik nog zo’n €10,- over. We hebben dus €90 euro uitgegeven in Boedapest, waarvan het meeste aan eten en drinken. Om te kijken wat wij precies uitgaven aan eten en drinken verdeel ik dit deel in verschillende categorieën.

Ontbijt
Ons ontbijt kostte ons niks extra’s, wij hadden namelijk een uitgebreid en super lekker ontbijt bij ons hotel. We aten hier altijd vrij veel, waardoor we pas laat gingen lunchen.

Lunch
We ontbeten vrij uitgebreid, waardoor we niet zoveel hoefden te eten met de lunch. Wij hebben elke dag geluncht met gebak, dit heeft ons in totaal 8292 forint gekost, dus ongeveer €26,43. Dit is €13,22 per persoon voor de lunch.

Gebak in Boedapest, Hongarije

Diner
De eerste avond aten we pizza in het Anna café, we hadden drinken, een gezamenlijk voorgerecht en een grote pizza als hoofdgerecht. Wij betaalden hiervoor 6496 forint, dus ongeveer €21,65.
De tweede avond aten we typisch Hongaars in het Drum café. Ik had een driegangen menu met drinken en Remco een twee gangen menu. Samen betaalden wij 5040 forint, dus ongeveer €18,67.
De derde avond aten we een burger in de tuning burger bar. Hiervan heb ik de bon niet meer, maar de burger die wij hadden kost 1950 forint en drinken ongeveer 400 forint. Met zijn tweeën waren wij hier ongeveer 5000 forint kwijt, dat is ongeveer €15,95
De vierde avond aten wij weer in Oliva, we hadden weer een gezamenlijk voorgerecht, een hoofdgerecht met veel vlees en aardappels en drinken. We waren samen 7941 forint kwijt, dat is ongeveer €26,47
De laatste avond was onze duurste avond, we gingen namelijk naar de beste Aziaat van Boedapest, namelijk Absolute pho. Wij hadden drie gangen waarbij je immens veel eten krijgt en meerdere keren drinken. Uiteindelijk betaalden wij samen 8580 forint, dus ongeveer €30,64

In totaal gaven wij dus €113,38 uit aan eten, voor twee personen. Per persoon komt dit neer op €56,69 per persoon, voor vijf keer avond eten. Op avondeten hebben wij niet echt bespaard, dus ook dit kan vast goedkoper, maar dan moet je wel goed zoeken.

Overige
In de supermarkt gaven wij in totaal 667 forint uit en aan overige drankjes gaven wij in totaal 2340 forint uit. Dat komt neer op 3007 forint, dus €9,59. Per persoon is dit €4,80

Aan eten en drinken in Boedapest hebben wij per persoon €74,71 uitgegeven.

hamburger in Boedapest

Bezienswaardigheden

Van buiten zijn bezienswaardigheden gratis, maar soms moet je betalen om ergens naar binnen te gaan. wij zijn bij de volgende bezienswaardigheden naar binnen geweest:

Parlement: 1000 forint pp
Matthiaskerk: 1000 forint pp (deze prijs is ongeveer)
Sint Stefanus Basiliek: gratis
Dierentuin: 1900 forint

In totaal gaven wij aan bezienswaardigheden dus 3900 forint uit, dit komt neer op €12,43 per persoon. Wij kregen overal studenten korting.

Parlement Boedapest

Totale kosten

Onze citytrip naar Boedapest kostte ons in totaal €380,34 per persoon, voor vijf nachten en zes dagen. Dit is inclusief alles. Houd er wel rekening mee dat wij met zijn tweeën waren, wat met overnachten voordeliger is. Het kan dus iets duurder uitvallen als je alleen gaat. Verder hebben wij natuurlijk best luxe overnacht en niet voor de goedkoopste vlucht gekozen, anders kan je zeker nog €150,- besparen.

Valt dit budget je mee of tegen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows