Budget citytrip Berlijn

by | Mar 21, 2016 | Budget, Citytrip, Duitsland, Europa | 5 comments

Vorig jaar bezocht ik samen met een vriendin de Duitse hoofdstad Berlijn in februari. Een leuke stad waar iedereen eigenlijk heen zou moeten gaan. Het is namelijk leuk én  goedkoop! Maar welk budget heb je nodig voor een stedentrip naar Berlijn?

Wij gingen vijf dagen en vier nachten naar Berlijn. We verbleven in de voorjaarsvakantie van maandag tot en met vrijdag. Om precies onze uitgaven in beeld te brengen vertel ik per categorie wat ik kwijt was voor een citytrip naar Berlijn.

Vervoer naar Berlijn

Vliegtuig Transavia, naar Berlijn

Er zijn verschillende manieren om naar Berlijn te gaan.

De trein
Een veel gekozen manier is de trein. Je kan met de trein vanaf Amsterdam binnen zes uur in het hartje van Berlijn staan. Als je vroeg boekt kost een enkele reis ongeveer €39,-. Je kan dus retour voor nog geen €80,-. Als je later boekt is de trein vaak een hele dure optie en dus geen aanrader.

De bus
Een andere optie is de bus, dit kan vaak heel goedkoop. Als je vroeg boekt soms al voor 9,- enkele reis. Je moet hierbij alleen de lange reistijd voor lief nemen, snel is het namelijk niet. De busrit duurt vanaf Amsterdam ongeveer tien uur.

Het vliegtuig
Vliegen is een hele snelle optie, als je de wachttijd op het vliegveld niet meetelt. Je kan namelijk in een uur en een kwartier op het vliegveld in Berlijn staan. Vliegen naar Berlijn kan heel goedkoop, aangezien er veel budget maatschappijen naar Berlijn vliegen, vanaf Eindhoven en Amsterdam. Soms kan dit al vanaf 30,- enkele reis.

Eigen auto
Berlijn is redelijk dichtbij en dus goed te bereiken met eigen auto. Je reist dan tussen de zeven en tien uur. Voor Berlijn heb je wel een milieusticker nodig en de benzinekosten kunnen hoog oplopen. Parkeren kan ook niet overal gratis.

Onze keuze
Voor ons was het vliegtuig het goedkoopste. Wij gingen voor €80,- retour vanaf Eindhoven naar Berlijn tegel. Wij vlogen met Transavia en hadden alleen handbagage bij ons. Binnen een uur en een kwartier stonden wij in Berlijn en kon onze vakantie beginnen.

De reis naar Eindhoven duurde wel drie uur, dit was eigenlijk te lang. Amsterdam voor twintig euro meer is in het vervolg echt een overweging.

vliegtuig naar Berlijn

Verblijfplaats

Van hostels tot appartementen, van airbnb tot hotels, in Berlijn heb je ontzettend veel keuze qua accommodaties. Een verblijfplaats hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Wij hoefden niet perse in het centrum te verblijven, als het hotel maar goed bereikbaar was vonden wij het prima. Op het moment dat je dit beslist dalen je kosten gelijk enorm. Verder wilden wij sowieso een eigen badkamer en een kamer die wij niet hoefden te delen met anderen. Een hostel viel daarom af voor ons. We hebben gezocht op verschillende sites als airbnb, booking.com en hostelworld. Uiteindelijk kwamen wij uit op de site hotelspecials.nl. Hier vonden wij een super goede deal. Voor €66,- konden wij verblijven in het Tryp by Wyndham Berlin East city hotel. We kregen een nacht gratis en het ontbijt kostte ons maar €6,- in totaal. Vier nachten voor €66,- per persoon, niet verkeerd dus.

Van buiten was het hotel echt heel lelijk, maar van binnen was het super! Het ontbijt was zo uitgebreid en lekker dat je aan een uur nog niet genoeg had om je ontbijt te eten. De ligging was prima, ook al moest je wel een stukje lopen naar de u-bahn. Binnenkort zal ik een uitgebreide review schrijven over dit fijne hotel!

Tryp by Windham hotel in Berlijn

Vervoer ter plaatse

Vervoer binnen Berlijn is ook helemaal niet duur. In Berlijn heb je drie zones: a, b en c. A is het centrum, b iets erbuiten (hier lag ons hotel) en c is een stuk buiten het centrum (concentratiekamp Sachsenhausen en Potsdam). Omdat wij halverwege de middag op het vliegveld aan kwamen kochten wij een enkeltje. Dit enkeltje is twee uur lang geldig in zone a en b. Hiermee konden wij dus naar ons hotel. Een enkeltje kost €2,70.

Op dag twee en drie kochten wij een dagkaartje voor zone a en b. Zo konden wij van het hotel naar het centrum reizen, maar ook binnen het centrum onbeperkt reizen met het ov. Dit kaartje kost 6,90.

Op dag vier kochten wij een dagkaart voor zone a, b en c, omdat wij naar concentratiekamp Sachsenhausen in zone c gingen en daarna ook weer naar het hotel en centrum wilde. Dit kostte 7,40.

Op onze laatste dag kochten wij weer een enkeltje voor €2,70, om van ons hotel naar het vliegveld te gaan.

In totaal waren wij €26,60 kwijt voor het openbaar vervoer, dus ongeveer €5,30 per dag. We hebben gebruik gemaakt van de s-bahn, u-bahn, tram, trein en bus.

Bezienswaardigheden

Reichstag Berlijn

Vanaf de buitenkant zijn bezienswaardigheden natuurlijk helemaal gratis. Maar het is ook leuk om af en toe ergens binnen een kijkje te nemen. Aangezien wij studenten zijn kregen we korting op de toegangsprijs! Dus altijd je studentenkaart meenemen. Wij zijn bij de volgende dingen naar binnen geweest:

Berliner dom: €5,-
Siegessäule: €2,50
Reichstag koepel: €0,-
Sachsenhausen: €0,- (audiotour was €3,-)
Topographie des terrors €0,-

In totaal hebben wij aan bezienswaardigheden €10,50 uitgegeven. Wij zijn niet in alles geweest, de hoge bekende toren vonden wij te duur en leuk uitzicht heb je vanaf de dom ook al. Je kan dit dus zo duur maken als je zelf wilt.

Berliner Dom Berlijn

Eten en drinken

Ook dit kun je zelf zo duur maken als je zelf wilt. Op dag een waren wij heel moe van de reis en hadden we geen zin om echt te zoeken naar een leuk restaurantje dat we een broodje kebab aten vlakbij ons hotel. Dit kostte ongeveer 4 euro. De volgende avond aten we bij pizzeria Romantica en waren wij 11,- per persoon kwijt. Hiervoor krijg je een grote pizza en twee keer iets te drinken. De avond erna aten we bij de Mac en betaalden wij ongeveer 8,-. De laatste avond gingen we terug naar de Italiaan waar we een heerlijke pasta aten. Nu waren we ongeveer 14,- per persoon kwijt. We deden ook een keer boodschappen in de supermarkt tegenover het hotel. Ook haalde we voor 1,30 overheerlijke broodjes braadworst.

In totaal waren we voor eten en drinken ongeveer €50,- per persoon kwijt.

eten in Berlijn

De totale kosten

De totale kosten voor een stedentrip naar Berlijn, vijf dagen lang lagen voor ons rond de €233,10. Hier zit echt alles bij, behalve onze shopmiddag. Per dag gaven wij dus zo’n €46,- uit en we hebben alles gedaan wat we wilden doen.

Ben jij al eens in Berlijn geweest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows