Budget citytrip Berlijn

door | Laatste update Jun 27, 2022 | Gepubliceerd Mar 21, 2020 | Budget, Duitsland, Europa, Stedentrips | 5 reacties

Berlijn is een prachtige stad voor een leuke en betaalbare citytrip. De kosten Berlijn vallen enorm mee, dus de stad is geschikt voor iedereen die er een paar dagen tussenuit wilt, maar slechts een klein budget beschikbaar heeft. In dit artikel deel ik ons budget Berlijn en vertel ik wat de kosten Berlijn zijn. Er komt een antwoord op de vraag: hoe duur is Berlijn en wat is een goed budget citytrip Berlijn? 

Budget Berlijn

Ik bezocht Berlijn een aantal jaren geleden in februari, samen met een vriendin in de voorjaarsvakantie. Wij bezochten de stad van maandag tot en met vrijdag en hadden dus drie volledige dagen in Berlijn. Dat is genoeg tijd om een goede indruk te krijgen van deze interessante stad. 

Tijdens ons bezoek hield ik ons budget Berlijn bij, zodat ik jullie precies kan vertellen hoe duur Berlijn is! Wat zijn de kosten voor Berlijn? Ik vertel het in dit artikel. 

Net zoals bij alle andere budget posts deel ik ons budget Berlijn op in verschillende categoriën. Zo vertel ik over vervoer naar Berlijn, het vervoer ter plaatse, accommodaties, eten en drinken en bezienswaardigheden. Ten slotte vertel ik wat onze totale kosten voor Berlijn waren en geef ik antwoord op de vraag: wat kost een citytrip naar Berlijn? 

In Berlijn wordt gewoon met de euro betaald, dus dat is in ieder geval lekker makkelijk! 

Lees ook eens: planning voor 3 dagen Berlijn 

Vervoer naar Berlijn 

Je kan op verschillende manieren naar Berlijn reizen. De kosten voor vervoer naar Berlijn zijn dan ook afhankelijk van de keuze die je maakt. Ga je met de trein? De bus, pak je de auto of toch het vliegtuig? De kosten die ik hier noem komen uit 2015, toen wij zelf deze reis maakten. Ondertussen kan er natuurlijk wel iets veranderd zijn. Hieronder volgens de opties met vervoer naar Berlijn en de daarbij horende kosten. 

De trein
Een veel gekozen manier is de trein. Je kan met de trein vanaf Amsterdam binnen zes uur in het hartje van Berlijn staan. Als je vroeg boekt kost een enkele reis ongeveer €39,-. Je kan dus retour voor nog geen €80,-. Als je later boekt is de trein vaak een hele dure optie en dus geen aanrader.

De bus
Een andere optie is de bus, dit kan vaak heel goedkoop. Als je vroeg boekt soms al voor 9,- enkele reis. Je moet hierbij alleen de lange reistijd voor lief nemen, snel is het namelijk niet. De busrit duurt vanaf Amsterdam ongeveer tien uur.

Het vliegtuig
Vliegen is een hele snelle optie, als je de wachttijd op het vliegveld niet meetelt. Je kan namelijk in een uur en een kwartier op het vliegveld in Berlijn staan. Vliegen naar Berlijn kan heel goedkoop, aangezien er veel budget maatschappijen naar Berlijn vliegen, vanaf Eindhoven en Amsterdam. Soms kan dit al vanaf 30,- enkele reis.

Eigen auto
Berlijn is redelijk dichtbij en dus goed te bereiken met eigen auto. Je reist dan tussen de zeven en tien uur. Voor Berlijn heb je wel een milieusticker nodig en de benzinekosten kunnen hoog oplopen. Parkeren kan ook niet overal gratis.

Onze keuze
Voor ons was het vliegtuig het goedkoopste. Wij gingen voor €80,- retour vanaf Eindhoven naar Berlijn tegel. Wij vlogen met Transavia en hadden alleen handbagage bij ons. Binnen een uur en een kwartier stonden wij in Berlijn en kon onze vakantie beginnen.

De reis naar Eindhoven duurde wel drie uur, dit was eigenlijk te lang. Amsterdam voor twintig euro meer is in het vervolg echt een overweging.

vliegtuig naar Berlijn

Accommodatie

Van hostels tot appartementen, van airbnb tot hotels, in Berlijn heb je ontzettend veel keuze qua accommodaties. Een verblijfplaats hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Wij hoefden niet perse in het centrum te verblijven, als het hotel maar goed bereikbaar was vonden wij het prima. Op het moment dat je dit beslist dalen je kosten gelijk enorm. Verder wilden wij sowieso een eigen badkamer en een kamer die wij niet hoefden te delen met anderen. Een hostel viel daarom af voor ons. We hebben gezocht op verschillende sites als airbnb, booking.com en hostelworld. Uiteindelijk kwamen wij uit op de site hotelspecials.nl. Hier vonden wij een super goede deal. Voor €66,- konden wij verblijven in het Tryp by Wyndham Berlin East city hotel. We kregen een nacht gratis en het ontbijt kostte ons maar €6,- in totaal. Vier nachten voor €66,- per persoon, niet verkeerd dus.

Van buiten was het hotel echt heel lelijk, maar van binnen was het super! Het ontbijt was zo uitgebreid en lekker dat je aan een uur nog niet genoeg had om je ontbijt te eten. De ligging was prima, ook al moest je wel een stukje lopen naar de u-bahn. Een hotel boeken via hotelspecials is in ieder geval een goede tip om te kosten Berlijn te beperken! 

Tryp by Windham hotel in Berlijn

Vervoer ter plaatse

Vervoer binnen Berlijn is ook helemaal niet duur. In Berlijn heb je drie zones: a, b en c. A is het centrum, b iets erbuiten (hier lag ons hotel) en c is een stuk buiten het centrum (concentratiekamp Sachsenhausen en Potsdam). Omdat wij halverwege de middag op het vliegveld aan kwamen kochten wij een enkeltje. Dit enkeltje is twee uur lang geldig in zone a en b. Hiermee konden wij dus naar ons hotel. Een enkeltje kost €2,70.

Op dag twee en drie kochten wij een dagkaartje voor zone a en b. Zo konden wij van het hotel naar het centrum reizen, maar ook binnen het centrum onbeperkt reizen met het ov. Dit kaartje kost 6,90. 

Met een dagkaart kun je ook een ritje maken met bus 100. Deze bus brengt ja langs heel veel populaire en gave bezienswaardigheden in Berlijn. Blogger Judith maakte een ritje met bus 100 in Berlijn en schreef hier een artikel over! 

Op dag vier kochten wij een dagkaart voor zone a, b en c, omdat wij naar concentratiekamp Sachsenhausen in zone c gingen en daarna ook weer naar het hotel en centrum wilde. Dit kostte 7,40.

Op onze laatste dag kochten wij weer een enkeltje voor €2,70, om van ons hotel naar het vliegveld te gaan.

In totaal waren wij €26,60 kwijt voor het openbaar vervoer, dus ongeveer €5,30 per dag. We hebben gebruik gemaakt van de s-bahn, u-bahn, tram, trein en bus.

 

Bezienswaardigheden

Veel bezienswaardigheden in Berlijn zijn gelukkig helemaal gratis. Ook de buitenkant van de bezienswaardigheden kan je natuurlijk altijd gratis bekijken. En weet je? Vaak genoeg zijn bezienswaardigheden van buiten ook het mooiste. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden waar wij naar binnen gingen en waar wij voor hebben betaald. Wij hadden destijds een studentenkaart bij ons, waardoor wij overal korting kregen. Handig! Wij bezochten de volgende bezienswaardigheden in Berlijn: 

Berliner dom: €5,- (aanrader!)
Siegessäule: €2,50
Reichstag koepel: €0,-
Sachsenhausen: €0,- (audiotour was €3,-)
Topographie des terrors €0,-

In totaal hebben wij aan bezienswaardigheden €10,50 uitgegeven. Wij zijn niet in alles geweest, de hoge bekende toren vonden wij te duur en leuk uitzicht heb je vanaf de dom ook al. Je kan dit dus zo duur maken als je zelf wilt.

Reichstag Berlijn
Berliner Dom Berlijn

Eten en drinken

Ook dit kun je zelf zo duur maken als je zelf wilt. Op dag een waren wij heel moe van de reis en hadden we geen zin om echt te zoeken naar een leuk restaurantje dat we een broodje kebab aten vlakbij ons hotel. Dit kostte ongeveer 4 euro. De volgende avond aten we bij pizzeria Romantica en waren wij 11,- per persoon kwijt. Hiervoor krijg je een grote pizza en twee keer iets te drinken. De avond erna aten we bij de Mac en betaalden wij ongeveer 8,-. De laatste avond gingen we terug naar de Italiaan waar we een heerlijke pasta aten. Nu waren we ongeveer 14,- per persoon kwijt. We deden ook een keer boodschappen in de supermarkt tegenover het hotel. Ook haalde we voor 1,30 overheerlijke broodjes braadworst.

In totaal waren we voor eten en drinken ongeveer €50,- per persoon kwijt.

Totale budget Berlijn: hoe duur is een citytrip naar Berlijn? 

De totale kosten voor een stedentrip naar Berlijn, vijf dagen lang lagen voor ons rond de €233,10. Hier zit echt alles bij, behalve onze shopmiddag. Per dag gaven wij dus zo’n €46,- uit en we hebben alles gedaan wat we wilden doen. Berlijn is dus helemaal geen dure stad voor een citytrip en de kosten Berlijn hoeven dus ook helemaal niet hoog te zijn! Of dit goedkoper kan? Ik denk het eigenlijk niet zo. Wij aten niet heel duur en hadden een goedkope overnachting. Ook kregen wij overal studentenkorting. Ik zou daarom ook eerder rond de €250,- rekenen voor een fijne citytrip naar Berlijn voor een midweek. Deze kosten waren overigens inclusief vliegticket!

Hieronder volgt nog een handige tabel, zodat je nog een handig overzicht hebt van de kosten Berlijn per categorie:

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Berlijn€80€16,-
Vervoer ter plaatse€26,60€5,32
Accommodaties€66€16,50 (per nacht) 
Bezienswaardigheden in Berlijn€10,50€2,10
Eten en drinken€50€10
Totale budget Berlijn€233,10€46

Dit is ons budget Berlijn. Ik ben benieuwd of de kosten Berlijn je mee of juist tegenvallen? Mij viel het in ieder geval ontzettend mee. Je kan deze stad voor een klein bedrag gewoon een aantal dagen bezoeken. Berlijn is zeker de moeite waard en ook met een klein budget is een citytrip super. 

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Wat vind jij van dit budget Berlijn? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows