Budget Berlijn: wat kost een stedentrip Berlijn?

door | Laatste update Apr 14, 2024 | Gepubliceerd Mar 29, 2024 | Budget, Duitsland, Europa, Stedentrips | 9 reacties

Berlijn is een toffe stad voor een leuke en betaalbare stedentrip. De kosten in Berlijn vallen enorm mee, dus de stad is geschikt voor iedereen die er een paar dagen tussenuit wil. In dit artikel deel ik ons budget Berlijn en komt er een antwoord op de vraag: hoe duur is Berlijn? Ook geef ik tips voor een budgetvriendelijke stedentrip naar Berlijn.

Budget Berlijn

Inmiddels bezocht ik Berlijn al twee keer en in de toekomst komt er zeker een derde keer. Berlijn is nou eenmaal een erg leuke stad voor een stedentrip. Mijn eerste bezoek aan Berlijn was in de voorjaarsvakantie van 2015 en mijn laatste bezoek was in de kerstvakantie van 2023-2024. Tussen deze periodes zijn de prijzen voor een stedentrip Berlijn natuurlijk behoorlijk veranderd, dus daarom is het tijd voor een nieuw overzicht van ons budget Berlijn.

Tijdens ons eerste bezoek was ik van maandag tot vrijdag in Berlijn en verbleven wij 4 nachten in de stad. De tweede keer bezochten wij Berlijn voor maar liefst 6 nachten en hadden wij iets meer tijd. Bij beide bezoeken heb ik ons budget Berlijn nauwkeurig bijgehouden, zodat ik je precies kan vertellen hoeveel geld je moet sparen voor een stedentrip.

In dit artikel vertel ik je dus alles over de kosten voor Berlijn en aan het einde deel ik ook nog een overzicht van de kosten en wat budgettips. Zoals bij alle andere budget posts, deel ik ons budget Berlijn op in verschillende categorieën. Zo vertel ik over vervoer naar Berlijn, vervoer ter plaatse, accommodaties, eten en drinken en de bezienswaardigheden. Ten slotte deel ik nog de overige kosten van Berlijn en deel ik ons totale budget Berlijn. Ik geef dan antwoord op de vraag: wat kost een stedentrip Berlijn?

Vervoer naar Berlijn

Berlijn ligt niet heel ver bij Nederland vandaan en is op verschillende manieren te bereiken. De kosten voor vervoer naar Berlijn zijn ook heel erg afhankelijk van de keuze die je maakt. Ga je met de trein? Of pak je toch liever de auto, de bus of het vliegtuig? Hieronder zal ik voor alle opties een indicatie geven voor de kosten die je zult maken, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

De trein naar Berlijn

Reizen met de trein naar Berlijn vind ik zelf de beste optie. Het is snel, relaxed en milieuvriendelijk. Het is niet altijd de goedkoopste optie, maar als je op tijd boekt, hoeft de trein naar Berlijn niet duur te zijn. Een enkele reis kun je soms al vinden voor €39,- per persoon, waardoor je voor €80,- retour kunt reizen. Je moet voor deze prijzen wel geluk hebben, een prijs die je vaker tegen zult komen is een prijs tussen de €100,- en €150,- voor een retour. Het kost je 6 uur als je van Amsterdam naar Berlijn reist met de trein. Je kunt een ticket boeken via NS International.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over reizen met de trein naar Berlijn.

De bus

De goedkoopste optie voor je stedentrip Berlijn is om met de bus te reizen. Dit kan al vanaf €9,- voor een enkele reis. Het grootste nadeel is echter wel de hele lange reistijd. Snel is de bus namelijk niet, vooral omdat je onderweg ook nog wat stops zult maken. Vanaf Amsterdam duurt een reis met de bus zo’n 11 uur. Je kunt je ticket boeken via de website van de Flixbus. 

Met het vliegtuig naar Berlijn

Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen naar Berlijn. De vlucht vanuit Nederland is heel kort en duurt ruim een uur. Dit is dus de snelste optie om Berlijn te bereiken, maar vaak niet de goedkoopste optie. Daarnaast is het niet zo milieuvriendelijk en moet je jezelf afvragen of het nodig is om voor zo’n korte afstand het vliegtuig te pakken. Maar goed, een optie is het wel. Vanaf diverse vliegvelden in Nederland kun je vliegen naar Berlijn en soms vind je tickets voor €100,- of minder.

Eigen auto

Berlijn is helemaal niet ver, dus ook je eigen auto is nog een optie. Je heb tussen de zeven en tien uur nodig om Berlijn te bereiken vanuit Nederland en betaalt dan alleen de benzinekosten. Daarnaast heb je kosten voor een milieusticker en is parkeren in Berlijn niet gratis. Deze kosten lopen op tot een paar tientjes per dag.

Onze keuze

Wij zijn twee keer naar Berlijn geweest en hebben twee keer op een andere manier gereisd. In 2015 kozen wij voor het vliegtuig. Het was toen echt verre weg de goedkoopste optie als we niet een hele dag in de bus wilden zitten. Wij betaalden destijds €80,- voor een retour vanaf Eindhoven. Ik zou deze keuze inmiddels niet meer maken, voor zo’n koste afstand willen wij liever niet vliegen. Daarnaast zijn de prijzen inmiddels ook behoorlijk gestegen voor vliegtickets, vooral in schoolvakanties. 

De tweede keer zijn wij met de trein naar Berlijn gegaan. Dit kostte ons €169,60 per persoon voor een retour. Het ticket vanaf onze woonplaats naar Amsterdam is hierbij inbegrepen en de reservering voor een zitplaats ook. Dit is in 9 jaar tijd een verdubbeling van ons Berlijn budget op het gebied van vervoer. Ik moet hierbij zeggen dat wij reisden in de duurste periode van het jaar, het kan dan ook zeker wat goedkoper.

Trein naar Berlijn: budget Berlijn

Accommodatie

Van hostels tot appartementen, van Airbnb tot een hotel, in Berlijn heb je ontzettend veel keuze qua accommodaties. Voor ieder budget is er wel een passende accommodatie. Een verblijfplaats in Berlijn hoeft helemaal niet duur te zijn en als je keuzes maakt kun je er zelfs heel goedkoop overnachten.

Tijdens onze eerste reis hadden wij echt een heel goedkoop hotel. Wij hoefden toen niet perse in het centrum te verblijven, als ons hotel maar goed te bereiken was vonden wij het prima. Hierdoor konden wij heel veel geld besparen op onze accommodatie. Ik moet er inmiddels bij zeggen dat ik het toen goed bereikbaar vond, maar ik het nu vervelend zou vinden. De dichtstbijzijnde metro richting het centrum was 15 minuten lopen. Wij vonden een goede deal op Hotelspecials en betaalden voor 4 nachten in het Good Morning+ Berlin City East hotel €132,-. Dit was inclusief ontbijt. Dit komt neer op €33,- per nacht. Als je nu, 9 jaar later, in hetzelfde hotel overnacht ben je overigens wel al een stuk meer kwijt en betaal je zo €300,- zonder ontbijt. Dit komt dan neer op €75,- per nacht. Een behoorlijk verschil al dus. Je boekt dit hotel via deze link.

De tweede reis maakten wij in de periode rondom oud en nieuw en ik merkte toen al gelijk dat dit de duurste periode is om Berlijn te bezoeken, maar ook dat de prijzen toch wel behoorlijk gestegen zijn. Daarnaast hadden wij dit keer ook andere eisen en wilden wij wel echt in het centrum verblijven. Rondom de kerstvakantie betekent dit dat je minimaal €100,- per nacht kwijt bent. Wij boekten ook vrij laat, dus de keuze was beperkt. Uiteindelijk gingen wij naar het Crowne Plaza Berlin City Centre Ku’damm. Een hotel met zwembad, ontbijt, ruime kamers en een hele goede centrale ligging. Voor 6 nachten betaalden wij €887,- , dit komt neer op €147,83 per nacht. Een best stevig bedrag, maar buiten de kerstvakantie kan dit in Berlijn zeker goedkoper. Je boekt de accommodatie via deze link

Vervoer ter plaatse

Berlijn is een vrij grote stad en hoewel je veel kunt lopen, is het toch een aanrader om ook gebruik te maken van het openbaar vervoer. Gelukkig is dit echt heel goed geregeld in de stad en ook niet super duur. In Berlijn heb je drie zones, namelijk zone A, B en C. Zone A is het centrum, B is de rand om het centrum heen en C is een stuk buiten het centrum, waar ook Potsdam en concentratiekamp Sachsenhausen onder vallen. Het is handig om de BVG app te downloaden, hierin kun je namelijk kaartjes kopen voor het openbaar vervoer in Berlijn. Dit werkt heel goed en makkelijk.

Er zijn verschillende kaartjes die je kunt kopen. Een enkeltje voor zone AB kost je €3,50 en is 2 uur lang te gebruiken, voor zone ABC kost een enkeltje €4,40. Je kunt ook kiezen voor een kaartje die 24 uur geldig is, deze kost €9,90 voor de zones AB en €11,40 voor zones ABC. Een laatste optie is een kaart voor meerdere dagen. Zo kun je een ticket kopen voor 7 dagen of een maand. Het kaartje voor 7 dagen kost €41,50 voor zone AB en €49,- voor zone ABC.

Ga je veel bezienswaardigheden bezoeken? Dan kan een Berlin WelcomeCard ook nog een voordelige optie zijn. Voor 6 dagen kost deze bijvoorbeeld €54,- voor zone AB en €57,- voor ABC, maar met deze kaart kun je niet alleen gebruik maken van het openbaar vervoer, maar krijg je ook nog veel korting bij bezienswaardigheden. Voor ons had dit echt veel voordeliger geweest achteraf, maar wij hadden dit niet goed uitgezocht helaas.

Zelf kozen wij voor een weekkaart voor zone ABC, omdat wij ook naar Potsdam gingen. Dit kostte ons €49,- per persoon. De Berlin WelcomeCard had achteraf veel slimmer geweest, dus dat is iets om te overwegen. Verder hadden wij geen kosten voor vervoer in Berlijn.

Bij onze eerste reis lagen de kosten voor vervoer een stuk lager. Dit heeft vooral te maken met prijsstijgingen. Aangezien dit totaal niet meer relevant is, deel ik deze kosten Berlijn verder niet.

Kosten Berlijn: is Berlijn duur?

Kosten Berlijn voor bezienswaardigheden

Veel bezienswaardigheden in Berlijn zijn helemaal gratis of vragen een kleine entree. De buitenkant van de bezienswaardigheden kun je natuurlijk altijd gratis bekijken. En weet je? Vaak is dat ook het mooiste en leukste om te doen. Toch zijn er wel wat musea of bezienswaardigheden die leuk zijn om van binnen te bekijken. Hieronder zal ik wat prijzen opsommen van de bezienswaardigheden in Berlijn, zodat je hier een beeld bij krijgt. Houd er rekening mee dat je met een WelcomeCard op veel plekken korting krijgt, maar als student bijvoorbeeld ook.

Berliner Dom: €10,-
Siegessäule: €4,-
DDR Museum: 13,50
Schloss Charlottenburg: €19,-
Paleis in Potsdam: €22,-
Teufelsberg: €8,-
TV toren Alexander Platz: €22,50 (beide keren niet bezocht)

De eerste keer dat wij in Berlijn waren bezochten wij niet al deze plekken en kregen wij studentenkorting. Ook lagen de prijzen toen iets lager. Wij waren toen €10,50 per persoon kwijt aan bezienswaardigheden bezoeken in Berlijn. Tijdens ons tweede bezoek bezochten wij alleen de Berliner Dom en Siegessäule niet en waren wij €62,50 kwijt per persoon. Wij bezochten dan ook wel een heel stuk meer en kregen geen korting.

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Berlijn

Budget Berlijn
Budget Berlijn, wat kost een stedentrip Berlijn?
Budget Berlijn, wat kost een stedentrip Berlijn?

Eten en drinken

Eten en drinken in Berlijn hoeft helemaal niet duur te zijn. Er is veel horeca en er zijn genoeg betaalbare restaurants. De eerste keer reisden wij met een klein budget en aten wij elke avond voor ongeveer €15,- per persoon. De tweede keer was ons budget ruimer en hebben wij er minder opgelet. Ontbijt was inbegrepen en omdat wij daar altijd iets teveel aten, namen wij vaak een lichte lunch. Dat bestond dan vaak uit iets simpels op de kerstmarkt en kostte rond de €5,- per persoon. Ook dronken wij soms een kopje koffie en een beker warme chocomel op de markt of in een café. Dit kost je vaak tussen de €2,- en €5,-. Tijdens onze stedentrip Berlijn gingen wij elke avond uiteten. Dit varieerde van heel veel dingen proberen op de kerstmarkt, tot Indiaas eten, een simpele burger, een lekker Duits restaurant en een avondje wat duurder eten bij een biefstuk restaurant. In totaal gaven wij bij onze tweede reis €381,98 uit aan eten en drinken. Dit komt neer op €190,99 per persoon. Per dag is dit €63,66, per persoon per dag is dit €47,75.

Ik moet hierbij wel zeggen dat wij sinds een tijdje een American Express Credit Card hebben. Hiermee heb je €150,- diner tegoed in het buitenland per jaar. Je krijgt dan tot €150,- terug als je met je Amex betaalt in een restaurant dat hieraan meedoet. Wij hebben dit in Berlijn gedaan en zijn daarom een keer ook wat luxer en duurder uit eten geweest. De kosten voor deze avond eten heb ik hierboven wel meegerekend voor het eerlijke beeld. Niet iedereen heeft namelijk zo’n kaart. Maar eigenlijk waren wij slechts €231,98 kwijt voor eten en drinken. Dit komt neer op €115,99 per persoon. Per dag is het dan €38,66 met zijn tweeën en per persoon per dag €19,33. Dat heeft ons dus behoorlijk wat bespaart zoals je ziet! Ook geïnteresseerd in deze kaart? Je vindt hier meer informatie!  

Overige kosten Berlijn

Als laatste deel ik nog de overige kosten voor Berlijn. Dit waren voor ons de kosten voor de tickets van de vuurwerkshow en nog de toeristenbelasting die we terplekke betaalden. Het feest kostte ons €10,- per persoon en de taks kostte ons in totaal €39,16. Wij gaven met zijn tweeën dan ook nog €59,16 uit aan overige Berlijn kosten.

Budget Berlijn: is Berlijn duur?

Totale budget Berlijn: hoe duur is Berlijn?

Nu je hebt kunnen lezen over de kosten die wij maakten bij de verschillende categorieën tijdens onze twee reizen, is het tijd om je te vertellen wat ons totale budget Berlijn is geweest. Die zag er bij beide reizen compleet anders uit. De eerste reis was echt een heel stuk goedkoper. Naast dat we er toen meer op gelet hebben, reisden wij toen in een goedkopere periode en lagen de prijzen ook een heel stuk lager in 2015. Tijdens onze eerste reis waren wij in totaal €466,20 kwijt, inclusief vliegtickets. Dit komt neer op €233,10 per persoon en €58,27,- per persoon per dag. Bij de tweede reis naar Berlijn lagen de totale kosten op €1890,94, inclusief treintickets erheen. Dit komt neer op €945,47 per persoon. Per dag was dit €315,16 en per persoon per dag €157,57. Een behoorlijke stijging dus door de jaren heen.

Kan dit goedkoper?

Het bedrag dat wij in 2015 kwijt waren, is inmiddels echt niet meer haalbaar en moet je gewoon echt verdubbelen. Dan kom je neer op ongeveer €500,- per persoon en dat zou moeten lukken voor een leuke stedentrip naar Berlijn van ongeveer 4 of 5 dagen, inclusief vervoer. Je ziet dat wij in 2023-2024 een stuk meer kwijt waren, maar wij hebben gereisd in de duurste periode van het jaar. Zowel op treintickets als op hotels kun je behoorlijk besparen door in een andere periode te reizen. Verder hadden wij kunnen besparen door te kiezen voor de Berlin WelcomeCard. Zonder onze Amex was ik ook niet bij dat dure restaurant gaan eten en dan liggen de kosten voor eten en drinken ook wat lager. Door die €150,- wel mee te rekenen, is het beeld wat dat betreft misschien niet helemaal realistisch. Ook hebben wij deze trip vrij last minute geboekt, eerder boeken had ons zeker geld kunnen besparen.

Een handig overzicht van ons budget Berlijn

Om het even duidelijker te maken, deel ik hieronder nog een handige tabel met daarin ons budget Berlijn, zodat je precies weet wat een goed dagbudget is. 

Categorie

Totale kosten voor 2 personen

Kosten per persoon per dag

Vervoer naar Berlijn

€339,20

€28,66

(totaal: €169,60)

Accommodatie

€887,-
(kan prima voor €100,- per nacht)

€73,92

(totaal: €443,50)

Vervoer ter plaatse

€98,-

€8,17

(totaal: €49)

Bezienswaardigheden

€125,-

€10,42

(totaal: €62,50)

Eten en drinken

€381,98
(Na teruggave Amex €231,98)

€31,83

(Na teruggave Amex €19,33)

Overige kosten Berlijn

€59,16

€4,93

Totale kosten Berlijn

€1890,94

€157,57

Budgettips Berlijn

Zoals je ziet kan een stedentrip Berlijn oplopen in kosten, maar je kunt het echt wel betaalbaar houden. Hieronder som ik nog wat laatste budgettips voor Berlijn voor je op:

  • Reis buiten de kerstvakantie. Treintickets en hotels zijn in die periode echt een heel stuk duurder. Deze budgettip voor Berlijn kan je zo een paar honderd euro schelen.
  • Let op waar je uit eten gaat. Door onze Amex gingen wij wat duurder uit eten een keer, maar in ons budget zie je hierdoor een verdubbeling in kosten als we het geld niet hadden terug gekregen van American Express. Dit laat wel zien hoeveel je kunt besparen door de goedkopere restaurants te kiezen.
  • Gebruik een Berlin WelcomeCard voor het OV en de kortingen op bezienswaardigheden.
  • Reis je echt met een klein budget? Verblijf dan een klein stukje buiten het centrum van Berlijn.

Dit is ons budget Berlijn en ik hoop dat je nu een antwoord hebt gekregen op de vraag of Berlijn duur is. De stad is goed betaalbaar, maar als je niet oplet, wordt het toch snel een dure stedentrip. Hopelijk lukt het jou met onze tips om de kosten voor Berlijn lekker laag te houden!

Wat vind jij van dit budget Berlijn?  

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets koopt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows