Budget China; hoe duur is backpacken in China?

door | Laatste update Apr 7, 2019 | Gepubliceerd Jan 21, 2018 | Azië, Budget, China | 20 reacties

China is niet het goedkoopste land in Azië om doorheen te reizen, maar toch kun je jezelf er met een klein budget redelijk redden. Maar hoe duur is backpacken in China dan? Wat is een reëel budget voor China? Wat wij uitgaven in dit prachtige land en wat jij zeker moet sparen voor een onvergetelijke reis vertel ik vandaag!

Valuta; het geld in China

In China betalen ze met de Chinese Yuan, dit wordt meestal opgeschreven als als CNY, RMB of ¥. In dit artikel maar ik gebruik van ¥, omdat dit in China zelf ook het meest gangbare is. Verder maak ik in dit artikel gebruik van de wisselkoers die gold tijdens onze reis (zomer 2017). De koers was:

¥ 1 = € 0,13

€ 1,- = ¥ 7,82

Hoe duur is backpacken in China? Geld in China

Budget China 

Voordat je naar China gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budget posts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar China, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige.

Dit budget is gebasseerd op een reis van 26 dagen. De afstanden in China zijn lang en hoe meer je jezelf verplaatst, hoe duurder je reis wordt. Onze route vind je hier, dan weet je precies waar wij allemaal geweest zijn.

Vervoer naar China 

Naar China reizen stond helemaal niet op de planning, totdat we ineens belachelijk goedkope tickets tegen kwamen. China begon te kriebelen en voor we het wisten hadden wij tickets geboekt. Vliegen naar China kan regelmatig goedkoop en hoeft dan ook geen grote kostenpost te zijn. Voor een retour van Amsterdam naar Beijing betaalden wij €372,- . Wij vlogen met Ukraine International Airlines, wat slechter klinkt dan dat het is, het beviel ons namelijk prima. Wij hadden een overstap van ruim een uur op Kiev, wat ook helemaal prima was.

Als je ook nog bedenkt dat wij voor dit geld vlogen in juli en augstus (hoogseizoen in beide landen), hebben wij het heel netjes gedaan. Ik reken de kosten van ons vliegticket echter niet mee in ons dagbudget. Iedereen komt China op een andere manier binnen en het maakt het budget minder realistisch.

Ukraine Airlines

Vervoer ter plaatse

China is een groot land en als je je veel verplaatst kunnen de kosten voor het vervoer ter plaatse hoog oplopen. Wij hebben in China geen enkele binnenlandse vlucht genomen en hebben ons alleen verplaatst met de trein en met de bus. Verder gebruikten wij binnen steden ook vaak de bus of de metro (in Beijing). Voor alle treinreizen die wij maakten gaven wij €190,- per persoon uit. Wij maakten twee keer gebruik van de nachttrein, waardoor we een overnachting bespaarden. Ik had achteraf gezien liever gewoon in de nacht een hotel gehad, want de nachttrein vond ik echt vreselijk. De treinrit van Beijing naar Guilin was behoorlijk duur (bijna €100,- per persoon), maar wij kozen daar ook niet voor de goedkoopste optie, maar voor de snelste. Met die keuze ben ik nog steeds heel blij.

Omdat wij in het hoogseizoen reisden en treinen dan snel vol zijn boekten wij onze tickets online. Dit deden wij eerst via Ctrip, wat door iedereen wordt aangeraden. Echter kan dit pas een maand van te voren en veel zat direct al vol. Daarom raden wij je aan om te boeken met TravelChinaGuide. De prijzen zijn hetzelfde, maar bij die laatste kun je al veel eerder boeken, waardoor er meer beschikbaar is.

In steden is het openbaar vervoer helemaal niet duur. In Yangshuo kost een bus ¥1  per persoon per rit. Je gooit gewoon een briefje van ¥1 in een bakje en het is goed. Op sommige plekken betaal je ¥2 voor de bus, dit was bijvoorbeeld in Zhangjiajie het geval.

Bussen voor een wat langere afstand zijn ook niet duur. Prijzen varieerde vaak van ¥12 tot aan ¥160. De bus van Guilin naar Fenghuang kostte ons ¥160 en die van Fenghuang naar Zhangjiajie ¥80. Dit waren wel busreizen van meerdere uren. De bussen van ongeveer ¥12 waren bussen die afstanden aflegden van ongeveer een uur.

In totaal gaven wij ¥4,273.37 uit aan het vervoer in China, dit komt neer op €544,83. Per persoon is dit €272,42. Per dag zou dit neerkomen op €10,47. Op zich nog best te doen als je je bedenkt dat wij duizenden kilometers hebben afgelegd per trein en bus.

Eten en drinken 

Eten en drinken is iets wat je elke dag moet doen, drie keer per dag. In China kun je goedkoop eten, maar dan moet je het wel aandurven om een gokje te wagen. Bij de goedkoopste restaurants heb je namelijk alleen een Chinees menu en heb je dus geen idee wat je besteld. Wij waren helemaal geen fan van het Chinese eten en hebben dus maar één keer op de gok iets besteld. Ons goedkoopste diner kostte ¥14 per persoon, ons duurste diner ongeveer ¥60 per persoon. We namen dan één gerecht per persoon en bestelde er ook iets te drinken bij.

Omdat wij het eten in China niet zo lekker vonden hebben wij ook heel veel Westers gegeten, dit is een stukje duurder dan Chinees eten, maar wij hadden het er graag voor over. In Zhangjiajie verbleven wij naast het Nationale park waardoor we alleen maar bij ons hotel konden eten, dit was wel wat prijziger. In Yangshuo is het eten ook duurder, Chinees eten vinden is daar lastiger dan Westers eten vinden. Ontbijt haalden we meestal in de supermarkt en ook onze lunch haalden wij vaak bij de supermarkt. Dit kan je best veel geld besparen.

Uiteindelijk gaven wij ¥3080,30 uit aan eten en drinken. In euro’s komt dit neer op €390,-, per persoon is dat €195,-. Per dag hebben wij dus €7,50 per persoon aan eten uit gegeven. Eten en drinken was daarmee in China niet onze grootste kostenpost en als je wel Chinees eten wilt en wat meer durft te gokken kun je het nog een stukje goedkoper maken.

Hoe duur is backpacken in China? China eten budget

Accommodaties 

Wij sliepen in totaal 25 nachten in China, waarvan wij twee nachten in de nachttrein doorbrachten. Aangezien die eerste nacht ons zo slecht beviel hebben wij voor die tweede nacht wel een hotel geboekt. Omdat er bij dat hotel van alles mis ging, kregen wij deze overnachting gratis. Wij betaalden dus voor 23 nachten, maar sliepen er 24 in een ho(s)tel.

In China zijn de ho(s)tels echt wel goed te betalen, alleen in Beijing ben je meer kwijt en betaal je voor hele simpele dingen al snel €30,- per nacht of meer. Een nadeel aan China vond ik de bedden, deze waren namelijk echt altijd keihard. Daarom kozen wij regelmatig niet voor de goedkoopste opties. Wij wilden namelijk wel een beetje meer comfort. Een duurder hotel betekend alleen niet altijd een zacht bed, maar gelukkig hadden wij zo nu en dan mazzel.

In totaal gaven wij ¥3.221 uit aan accommodaties, dit komt neer op €408,25 voor ongeveer 24 overnachtingen. Per persoon betaalden wij dus €204,13 en over de hele reis gezien betaalden wij per dag €7,85 per persoon aan accommodaties. Dus hoewel wij niet altijd de goedkoopste ho(s)tels kozen en vaak iets meer betaalden voor wat meer comfort hebben we alsnog niet super veel uitgegeven aan accommodaties.

Budget China China Yangshuo hostel

Excursies en bezienswaardigheden 

Als ze in China ergens goed in zijn is het in belachelijk veel entreegeld vragen voor de meest simpele dingen. Wij hebben hierdoor wel keuzes gemaakt, want soms vonden wij het het geld niet waard.

In Beijing moet je voor de meeste bezienswaardigheden betalen, maar verrassend genoeg liggen de prijzen in andere steden echt veel hoger. In Beijing betaalden wij bijvoorbeeld ¥60 voor de Verboden stad, terwijl het Terracotta leger in Xi’an wel ¥150 kost. In Yangshuo huurden wij fietsen voor ¥15 per persoon per dag en beklommen wij de moonhill voor ¥15. De boottocht bij Yangshuo kostte ons ¥150 per persoon en de tour naar de rijstvelden ¥250.

Zhangjiajie is een heel duur nationaal park, maar je entreeticket is wel 4 dagen lang geldig. Met je entree ticket mag je met de bussen reizen in het park, maar de kabelbaan komt er elke keer weer bij. Houd er rekening mee dat je op de entreeprijs en op de kabelbaan studentenkorting kunt krijgen, wij wisten dit te laat en betaalden daardoor ¥248 per persoon, dit is €31,70.
De kabelbaan kost voor een enkeltje ook al snel ¥60, vol tarief. Lopen omhoog is best pittig, dus je zult merken dat je al snel de kabelbaan pakt in het park.

Verder deden wij een tour naar de Chinese muur. Wij bezochten het deel Gubeikou en dat kan ik je echt aanraden. Wij boekten het via ons hotel Downtown backpackers en genoten volop van elke minuut. De tour kostte ons ¥300 per persoon, maar vond ik elke cent waard. Je kreeg water, een lokale gids en vervoer heen en terug (3 uur heen, 3 uur terug).

Als je van te voren bedenkt waar je allemaal heen wilt en wat je wilt bezoeken kun je van te voren makkelijk uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt voor excursies en bezienswaardigheden. Ik moet zeggen dat het mij een beetje tegenviel en dat ik dit goedkoper had verwacht.

In totaal gaven wij ¥2800 uit aan excursies en bezienswaardigheden, dat komt neer op €354,35. Per persoon is dit €177,18. Uiteindelijk gaven wij dus per persoon per dag €6,81 uit aan excursies en bezienswaardigheden. Dit had veel meer kunnen zijn, maar wij hebben sommige dingen die wij echt te duur vonden overgeslagen. We hebben wel alleen dingen overgeslagen die we niet perse wilden zien en ons eigenlijk weinig interesseerde. Tianmen mountain in Zhangjiajie is ook heel duur, dit wilden wij wel bezoeken alleen het weer was te slecht toen wij er waren.

Budget China: hoe duur is backpacken in China? Chinese muur

Overige kosten 

Onder overige kosten vallen alle kosten die niet bij een van de bovenstaande categorieën passen. Zo kochten wij papraplu’s op een regenachtige dag, gingen wij shoppen in Beijing en hadden wij met de trein zoveel vertraging dat wij betaalden voor de VIP ruimte. Ook het visum voor China valt onder de overige kosten. Dit visum kost €126,55 per persoon en is dus een behoorlijke kostenpost. Hoe je een visum voor China aanvraagt lees je hier.

Uiteindelijk gaven wij ter plekke ¥644,90 uit aan overige dingen. Dit is zonder de visa meegerekend, aangezien we die in Nederland al hadden betaald. Dit komt neer op €81,63 en per persoon op €40,82. Onze overige kosten met visum erbij gerekend zouden neer komen op €334,73. Per persoon is dit €167,37. Per persoon per dag gaven wij dus €6,44 uit aan overige dingen. Dit is inclusief het visum voor China.

Totale kosten & uiteindelijk dagbudget China 

Dan komt nu eindelijk het antwoord op de vraag: hoe duur is backpacken in China? In totaal betaalden wij voor onze hele reis inclusief visum, vluchten en alle bovengenoemde kosten €2.776,16. Dit is voor 26 dagen en voor 2 personen, dus per persoon waren wij €1.388,08 kwijt. Dit is €88,- meer dan dat we van te voren bedacht hadden, best netjes dus.

Nu wordt ons dagbudget een stuk realistischer voor iedereen als we de vlucht niet meerekenen. Iedereen komt immers op een andere manier China binnen. Zonder vlucht heeft onze reis ons €1.016,08 per persoon gekost. Per dag komt dit neer op €39,08 per persoon.

Vraag je je visum aan in Hong Kong? Dan ben je iets goedkoper uit voor het visum en misschien wel benieuwd naar het dagbudget zonder visum. Als wij het visum niet meerekenen dan gaven wij per persoon 889,53 uit. Per dag is dit €34,21.

Kan het goedkoper? 

Ja, het kan zeker goedkoper. Wij kozen lang niet altijd voor de goedkoopste accommodaties en hadden hier wel geld op kunnen besparen. Ook aten wij vaak Westers en kozen wij voor zekerheid bij het eten en betaalden wij dus wat meer. Als je een gokje durft te nemen kun je op eten echt heel veel geld besparen in China. Daarentegen hebben wij in Xi’an ook voor sommige dingen geen entree betaald omdat wij de prijzen belachelijk hoog vonden voor wat je terug krijgt. Doe je wel alles, ben je daarmee weer duurder uit. Je reis kan ook goedkoper als je minder lange afstanden aflegt, maar goed, ik had onze route niet anders willen doen!

Het beste is dus eigenlijk gewoon om uit te gaan van een dagbudget van €40,- , dan weet je zeker dat je het gaat redden in China!

Wat vind jij van ons budget, valt het je mee of tegen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow