Budget Bali | Wat kost reizen op Bali?

door | Laatste update Jan 26, 2020 | Gepubliceerd May 13, 2019 | Azië, Budget, Indonesië | 18 reacties

Hoewel Indonesië door veel reizigers als een goedkope bestemming wordt gezien, zeggen de meeste dat Bali toch wel aanzienlijk duurder is. Maar hoe duur is Bali nou precies? Als onderdeel van onze wereldreis bezochten wij Bali en om antwoord te kunnen geven op de vraag: ‘wat kost reizen op Bali?’ hielden wij ons budget Bali nauwkeurig bij. Dit zijn de kosten voor Bali! 

Valuta; het geld in Indonesië 

Bali is een eiland dat hoort bij Indonesië. In heel Indonesië wordt betaald met de Indonesische Roepia, vaak afgekort met IDR. Je voelt je in Indonesië heel snel rijk, omdat een miljoen Roepia in euro’s eigenlijk helemaal niet zo veel is. Stiekem wel eens leuk om een soort van miljonair te zijn.

In dit artikel gebruik ik voornamelijk de afkorting IDR als ik het over de Indonesische Roepia heb. De wisselkoers die ik in dit artikel hanteer is als volgt (maart 2019):

€1 = 16.053 IDR
1 IDR = €0,0001

Wij hielden in Bali vaak aan dat 50.000 IDR ongeveer €3,- is, dat rekent namelijk lekker makkelijk.

Het geld in indonesië / Bali: indonesische Roepia (IDR)

Budget Bali

Voordat je een reis maakt richting het mooie Bali is het handig om te weten hoeveel je moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budget posts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Bali, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige.

Nadat ik verteld het wat wij per categorie kwijt waren, vertel ik wat ons uiteindelijk budget Bali was en geef ik antwoord op de vraag; wat kost reizen op Bali? Onze reis duurde trouwens dertig dagen.

Vervoer naar Bali

Bali heeft 1 internationaal vliegveld, namelijk het vliegveld van Denpasar (DPS). Hoeveel je betaalt voor een vliegticket is natuurlijk helemaal afhankelijk van de plek waar je vandaan vliegt en in welke tijd van het jaar. Het hoogseizoen op Bali valt tegelijk met het hoogseizoen in Nederland. Dat betekent dat de prijzen rond die tijd behoorlijk hoog zijn. Een retour naar Bali kost dan al snel tussen de €600 en €800 euro en als je pech hebt loopt dit nog verder op.

Je kan ook op Bali vliegen vanuit andere landen in Azië, de prijzen hiervan verschillen natuurlijk ook, maar soms vind je al een ticket voor nog geen €100,-.

Zelf vlogen wij vanaf Christchurch, Nieuw-Zeeland, naar Bali toe. Dit enkeltje kostten ons €214,-. Na Bali vlogen wij richting Manilla, de Filipijnen. Dit ticket kostten ons rond de €128,-.

Deze kostenpost tel ik verder nergens mee, omdat deze kosten dus voor iedereen zullen verschillen.

Vervoer ter plaatse

Op Bali is het openbaar vervoer heel slecht (of eigenlijk ontbreekt het gewoon) en zul je vast zitten aan taxi’s of privé chauffeurs. Van en naar sommige plekken gaan ook shuttle bussen, houd er rekening mee dat deze shuttle bussen vaak heel lang duren.

Wij maakten meestal gebruik van een privé chauffeur of een taxi. Voor een taxi kozen wij voor Grab of Bluebird. Bluebird is een Indonesisch taxi bedrijf dat op de meter rijdt. Er zijn veel nep Bluebird taxi’s, dus het beste is gewoon om een Bluebird taxi via de app te bestellen. Je ziet dan gelijk wat de geschatte kosten zijn. Naast Bluebird kun je ook via de app Grab je vervoer regelen, maar ook Gojek is soms een goedkope optie. Om geld te besparen kun je ze het beste vergelijken, voor je één van de drie boekt. Zo gingen wij voor 185.000 IDR van Sanur naar Ubud, een stuk waar wij ruim 1,5 uur over deden!

Als wij een dagje de omgeving van een bepaalde plek wilden ontdekken regelden wij een privé chauffeur. De prijzen voor een privé chauffeur liggen tussen de 500.000 IDR en 700.000 IDR per dag. Dit is afhankelijk van je wensen en de plek waar je bent. Huur je een scooter? Dan ben je natuurlijk een stuk goedkoper uit. Echter raad ik je het huren van een scooter af!

Bezoek je ook de omliggende eilanden en wil je bijvoorbeeld richting de Gili eilanden of richting Nusa Lembongan en Nusa Penida? Dan moet je met de boot. Er zijn ontzettend veel verschillende bedrijven en heel veel verschillende prijzen. De goede prijs om van Sanur naar Nusa Lembongan te gaan is 175.000 IDR voor een enkeltje. Een retour van Padang Bai naar Gili Air kostte ons 500.000 IDR per persoon.

In totaal gaven wij 7.471.040 IDR uit aan vervoer ter plaatse. Dit komt neer op €465,79, dit is €15,53 per dag. Per persoon per dag gaven wij dus €7,76 uit aan het vervoer ter plaatse.

Budget Bali; wat kost reizen op Bali? Huur fietsen of ga mee met een fietstour en ontdek het mooie Ubud

Eten en drinken

Eten en drinken is vaak een grote kostenpost op reis, je moet het immers drie keer op een dag. Eten en drinken schijnt op Bali vrij prijzig te zijn in vergelijking met de rest van Indonesië. Aangezien wij alleen Bali bezochten, kan ik hier verder niet over oordelen. Wel is het duurder dan bijvoorbeeld het eten in Maleisië.

Eten doe je vaak in warungs, dit zijn kleine restaurantjes met heerlijk Indonesisch eten. Verder heb je op sommige plekken ook straatstalletjes, maar wij kwamen die maar weinig tegen. Eten in grotere restaurants (warungs), is vaak duurder dan het eten in de kleine warungs. Als je de plekken opzoekt waar de locals eten, heb je een maaltijd voor nog geen €1,50. Kan je die plekken niet vinden? Dan betaal je vaak rond de €3,- tot €5,- voor een maaltijd.

Ontbijt zat bij ons bij elk ho(s)tel inbegrepen. Ook bij de goedkoopste accommodaties. Dit bespaart weer op je kosten op de categorie eten en drinken. Lunch haalden wij bij de supermarkt, maar ook vaak gewoon bij een warung.

Hoewel wij Indonesisch eten echt heel lekker vonden, aten wij zo nu en dan ook westers. Westers eten is natuurlijk een stukje duurder dan lokaal eten. Zo kan een pizza of hamburger al snel tussen de €5,- en €10,- kosten, maar soms ook meer.

Uiteindelijk gaven wij 5.933.875 IDR uit aan eten en drinken. Dit komt neer op €369,90. Per dag is dit €12,33, per persoon per dag is dit €6,16. Wij gaven dus iets meer dan €3,- per persoon uit per maaltijd (lunch en diner). Hierbij moet ik zeggen dat wij weinig alcohol drinken. In 30 dagen deden wij 1 of 2 keer ergens een drankje. Als je veel drinkt, lopen de kosten natuurlijk op. 

Accommodaties

Op accommodaties hebben wij niet echt bespaard. Wij hadden net twee maanden in een tent geslapen in Nieuw-Zeeland en wilden nu echt even wat meer luxe. Zo boekten wij twee keer een wat duurder hotel van rond de €30,- per nacht en kozen wij soms ook voor een zwembad waardoor wij ook een paar euro extra betaalden.

Onze goedkoopste accommodatie was €8,- per nacht (Gili Air). Onze duurste accommodatie €28,- (Canggu). Overal zat ontbijt bij en wij hadden altijd een privé kamer met eigen badkamer. Wij reisden in het laagseizoen, waardoor de prijzen voor accommodaties wel wat lager waren.

Wij verbleven 30 dagen op Bali en sliepen dus 29 nachten in een hotel. Wij waren hiervoor in totaal 8.886.273 IDR kwijt. Dit is €553,95 en komt neer op €18,46 per dag. Per persoon per dag was ons budget €9,23. Als je wilt kan je op deze kostenpost nog besparen, want voor €15,- en minder heb je ook al hele fijne, mooie accommodaties op Bali!

Budget Bali, wat kost reizen op Bali? Accommodaties zijn niet duur, zelfs niet met zwembaden zoals deze!

Bezienswaardigheden en excursies

Tijdens onze reis door Bali had ik constant het gevoel dat wij veel te veel geld uitgaven en dik boven ons budget uit zouden komen. Dit komt voornamelijk door de categorie bezienswaardigheden en excursies. Hoewel wij vaak zelf op pad gaan of met een privé chauffeur mee gingen, moesten wij nog best wat geld neerleggen voor bezienswaardigheden. Voor elke tempel, elke waterval en voor elke uitzichtpuntje of rijstveldje moet je namelijk entree betalen. Deze prijzen varieerden van 5.000 IDR tot aan 50.000 IDR. Allemaal niet extreem veel, maar als je dit vijf keer op een dag moet doen, kan een dag soms duur uitvallen.

Naast bezienswaardigheden deden wij nog drie keer een activiteit. Zo deden wij een super leuke kookcursus in Ubud van 400.000 IDR, deden wij een silver class van 450.000 IDR en deden wij een fietstocht rondom Ubud van 500.000 IDR.

Uiteindelijk waren wij 4.255.000 IDR kwijt aan bezienswaardigheden en excursies. Dit komt neer op 265,24. Per dag is dit €8,84 en per persoon per dag komt het dan uit op €4,42. Het valt dus achteraf gezien behoorlijk mee.

Tempels op Bali, Hoe duur is Bali?

Overige kosten

Onder overige kosten vallen alle kosten die wij gemaakt hebben die niet passen bij een van de bovenstaande categorieën. Souvenirs vallen hier bijvoorbeeld onder. Wij kopen die alleen nooit, dus dat scheelt. Het enige wat wij kochten wat onder overige kosten valt was een fles shampoo en een simkaartje.

Verder kochten wij nog een flyonward ticket voor wij naar Indonesië gingen. Je moet voor Indonesië namelijk een uitreisbewijs hebben en omdat wij die niet hadden kochten wij voor 10 USD per persoon een ‘nepticket’.

Met zijn tweeën gaven wij €25,58 uit aan de overige kosten. Dit komt neer op €0,85 per dag. Per persoon is dit ongeveer €0,43. Een lachertje dus.

Totale kosten Bali

Nu ik per categorie verteld heb hoeveel wij uitgaven, is het tijd om te kijken naar de totale kosten. Ik ga dan ook een antwoord geven op de vraag: wat kost een reis naar Bali? Hoe duur is Bali nou eigenlijk? In 30 dagen gaven wij 26.670.688 IDR uit. Dit komt neer op €1.680,46, voor twee personen. Voor 1 persoon kostte een reis naar Bali ons dus €840,23. Per dag waren wij €56 kwijt met zijn tweeën. Ons dag budget per persoon kwam dus uit op €28,- . Eerlijk gezegd veel minder dan ik had verwacht en ook nog onder ons budget van €1000,- per persoon per maand in Azië. Fijn!

Om ons budget Bali nog duidelijker te laten zien heb ik hieronder een tabel toegevoegd met onze totale kosten voor Bali en daarbij het dagbudget Bali per categorie (per persoon): 

 

 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Bali€500 / €700 (telt verder niet mee) 
Vervoer ter plaatse€232,79€7,76
Eten en drinken€184,95€6,16 
Accommodaties€276,97€9,23
Excursies en bezienswaardigheden€132,62€4,42
Overige kosten Bali€12,79€0,43
Totale budget Bali €840,23€28

 

Kan het goedkoper?

Ja, dit kan goedkoper, zeker als je net zoals ons in het laagseizoen reist. Wij zijn niet zo goed in heel goedkoop eten zoeken en belanden daarom toch wel eens bij een iets duurder tentje. Verder hadden wij geen eigen vervoer wat het ook duurder maakt. Ten slotte hebben wij bij accommodaties eigenlijk nooit de goedkoopste optie gekozen. Dus heel eerlijk? Ik vind reizen op Bali echt niet duur. Ik denk dat je het moet kunnen redden van €25,- per persoon per dag.

Reis je in het hoogseizoen? Dan zijn accommodaties wel iets duurder en moet je denk ik rekenen op €30,- per persoon per dag. Wij reisden met zijn tweeën en konden hierdoor kosten voor vervoer delen. Reis je alleen kan het behoorlijk schelen om iemand te zoeken waarmee je je vervoer kan delen. Anders ga je het denk ik niet redden voor dit budget.

Drink je meer? Ook dan kan je beter rond de €30,- per dag sparen, zodat je ook zo nu en dan een biertje of een cocktail kan drinken. 

Kort gezegd denk ik dat je het beste een budget van €25 – €30,- per persoon per dag kan aanhouden. Dan zit je op Bali vrij goed! Dus wat kost reizen op Bali? Nou, eigenlijk niet zo heel veel!

  

Dit was ons budget Bali, ik hoop dat je er iets aan gehad hebt en een antwoord hebt gekregen op de vraag; wat kost reizen op Bali? Hoewel Bali duurder is dan de rest van Indonesië, is het nog steeds een fijne budget bestemming.

Dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat vind jij van dit budget en de kosten voor Bali?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow