Budget Australië | Wat kost reizen door Australië?

door | Laatste update Feb 29, 2020 | Gepubliceerd Sep 14, 2019 | Australië, Budget, Oceanië | 14 reacties

Australië is voor veel backpackers en andere reizigers een droombestemming. En terecht! Het land heeft prachtige natuur, super vriendelijke mensen, gave steden, prachtige stranden en bijzondere dieren. Toch houdt 1 ding mensen vaak tegen: de kosten. Australië staat niet bekend als een goedkoop land en heel eerlijk; dat is het ook niet. In dit artikel zet ik onze kosten Australië voor je op een rij, zodat je een antwoord krijgt op de vraag: hoe duur is Australië nou echt? Dit was ons budget Australië! 

Valuta: het geld in Australië 

In Australië wordt er betaald met de Australisch dollar, meestal afgekort tot AUD. Dit is dan ook de afkorting die ik in dit artikel zal gebruiken. De wisselkoers die wij hanteren in dit artikel is (september 2019): 

€1,- = 1,62 AUD

1 AUD = €0,62

Wij zijn ruim twee maanden (69 dagen) in Australië geweest en de wisselkoers was vrij stabiel. Wij kregen gemiddeld altijd 1,60 AUD voor €1,-. Soms iets meer, soms wat minder. Om het rekenen makkelijker te maken heb ik de koers van XE aangehouden bij thuiskomst. 

Budget Australië

Voordat je naar Australië gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budgetposts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Australië, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige. Omdat wij een roadtrip maakten door Australië voeg ik er deze keer nog een extra categorie aan toe, namelijk de benzinekosten. 

Nadat ik verteld heb wat wij per categorie kwijt waren, vertel ik wat uiteindelijk ons budget Australië was en vertel ik dus wat de kosten Australië zijn. Ik geef antwoord op de vraag: hoe duur is Australië?

Vervoer naar Australië 

De kosten voor het vervoer van en naar Australië zullen enorm per persoon verschillen. Daarom neem ik deze kosten verder niet mee in het budget. Toch vertel ik je wel wat je ongeveer kan verwachten qua kosten van een retour naar Australië. Vliegen vanaf Amsterdam naar bijvoorbeeld Sydney kost je vaak 25 uur of meer. Vluchten naar Australië zijn dan ook niet goedkoop. Een retour kost je vaak tussen de €900 en €1.200. 

Als je vanaf Azië vliegt kan je vaak goedkoper naar Australië. De goedkoopste plek is om te vliegen vanaf Bali. Ook Kuala Lumpur is redelijk betaalbaar. Je kan dus ook overwegen om eerst een stop te maken op een van deze bestemmingen, voor je doorvliegt richting Australië! 

Zelf vlogen wij vanaf Amsterdam naar Sydney en vanaf Brisbane naar Los Angeles. Door omstandigheden was dit zo, dus de verzekering betaalde onze vlucht van Amsterdam naar Sydney. De vlucht van Brisbane naar Los Angeles kostte ons ergens rond de €400,-. Best duur nog dus! 

Vervoer ter plaatse 

Australië is een perfect land voor een gave roadtrip. De wegen zijn eindeloos en met eigen vervoer kom je echt op de mooiste plekken uit. Zelf huurden wij een campervan. Een campervan huren is een behoorlijke hap uit je budget, want goedkoop is dit niet. Reis je low budget? Dan kan je behoorlijk besparen door een kleine auto te huren en een tent mee te nemen! 

Wij wilden dit niet, nadat wij dit twee maanden lang in Nieuw-Zeeland deden, dus besloten toch die campervan te huren. Wij huurden deze campervan via Apollo. Voor 60 dagen betaalden wij inclusief de meest uitgebreide verzekering 6717,85 AUD. Omgerekend naar euro’s kostten de camper ons €4.139,63. Een flinke smak geld dus, vooral als je bedenkt dat je een auto voor hetzelfde tijdbestek kunt huren voor ongeveer €1000. Per dag betaalden wij uiteindelijk €68,99 voor onze campervan. Ik moet hierbij zeggen dat wij niet de goedkoopste hadden. Wij wilden een hightop en een automaat. Omdat wij de campervan voor een langere periode huurden kregen wij korting en hoefden wij geen one way fee te betalen. Wij haalden de camper namelijk op in Adelaide en leverden hem weer in Cairns in. 

Naast deze kosten maakten wij nog meer kosten voor vervoer ter plaatse. In Sydney, Adelaide en Melbourne maakten wij gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast pakten wij de ferry om de Daintree Rivier over te steken en pakten wij de ferry richting Magnetic Island. Ook gingen wij op Magnetic Island met de bus. Verder gingen wij ook met de uber van en naar de vliegvelden. Ten slotte reden wij bij Melbourne, Sydney en Brisbane over een tolweg.

Ten slotte pakten wij 2 keer een binnenlandse vlucht. Wij vlogen van Sydney naar Adelaide en van Cairns naar Brisbane. Deze vluchten kostten ons 346,92 met z’n tweeën inclusief bagage. De overige kosten voor het vervoer ter plaatse komen hierdoor neer op €758,92. Per dag is dit €10,99 per dag, per persoon komt dit neer op €5,50 per dag. 

Onze totale kosten voor het vervoer ter plaatse komen dus neer op €4.898,55. Per dag is dit €70,99. Per persoon per dag komt dit neer op €35,50. 

Campervan huren in Australië, kosten Australië en budget Australië

Benzinekosten 

Benzine in Australië is een stuk goedkoper dan in Nederland. Maar vergeet niet dat de afstanden in Australië veel groter zijn dan in Nederland, dus dat je alsnog behoorlijk wat benzine nodig hebt. Wij hadden zelf een benzine auto, dit is in Australië iets goedkoper dan Diesel. De prijzen variëren van plek tot plek echt enorm. In de Outback is benzine het duurste. 

Tijdens onze reis van Adelaide naar Cairns was de duurste keer tanken 1.519 AUD per liter. De goedkoopste keer tanken kostten ons 1.119 AUD per liter. Een behoorlijk verschil dus! Hoe meer wij richting het noorden gingen, hoe duurder de benzine ook werd. Tussen Adelaide en Melbourne was de benzine echt het goedkoopste. 

Wij reden in een campervan en die zijn niet heel zuinig. Daarom hebben wij vaker moeten tanken dan als je met een normale auto gaat rijden door Australië. In totaal waren wij 1466,56 AUD kwijt aan benzine. Dit komt neer op €903,27. Wij hadden onze camper 60 dagen, dus waren per dag gemiddeld €15,05 kwijt aan benzine. 

Accommodatie 

Wij sliepen 60 van de 69 dagen in onze campervan. Wij probeerden betaalde en gratis campings zoveel mogelijk af te wisselen. Helaas waren er op sommige stukken maar heel weinig gratis campings. Zowel de gratis campings als de betaalde campings in Australië zijn heel goed. Bij betaalde campings heb je vaak een toiletgebouw, een goed uitgeruste keuken, diverse barbecues, een mini beetje wifi en soms ook een tv lounge. 

Gratis campings verschillen enorm, sommige hebben zelfs een warme douche en bij andere vind je alleen een simpel non-flush toilet. De meeste gratis campings waar wij verbleven waren heel netjes. 

De overige nachten waarbij wij geen campervan hadden sliepen wij in een Airbnb of in een hostel. Dit was zo in Sydney, Adelaide, Brisbane en Cairns. Verder deden wij 2 keer een meerdaagse tour, die dagen hadden wij dus geen kosten voor een accommodatie (maar die tours waren wel enorm duur). 

Voor een camping in Australië betaalden wij vaak tussen de 30 AUD (€18,50) en de 40 AUD (€24,65) per nacht voor. Dit is met z’n tweeën en voor een plek met stroom. Doordat wij bij Apollo huurden kregen wij korting op de Big 4, Top en Discovery campings. Handig! 

Uiteindelijk gaven wij aan onze accommodaties 2393,77 AUD uit. Dit is inclusief de nachten in een ho(s)tel of Airbnb. Sommige nachten sliepen wij gratis op een camping. In Euro’s komt dit neer op €1476,85. Per dag is dit €21,40 en per persoon per dag komen de kosten Australië in deze categorie neer op €10,70. Dit kan alleen als je gaat kamperen en af en toe ergens gratis verblijft. Als je in ho(s)tels gaat overnachten is dit echt onmogelijk en moet je per persoon minstens het dubbele of twee dubbele rekenen. Op sommige plekken zeker meer! 

Accommodatie in Australië: kosten Australië, budget Australië, slapen in een campervan

Eten en drinken 

Een grote kostenpost op reis is vaak het eten en drinken. Dat doe je immers meerdere keren per dag. Omdat wij een campervan hadden met daarin een keuken kookten wij bijna elke avond zelf. Alleen voor en nadat wij de camper hadden gingen wij ergens iets eten. Ook haalden wij soms een pizza. We deden ook een keer een drankje met wat gezellige mensen en haalden soms een ijsje ergens. Ook dronken wij zo nu en dan een kop koffie. 

Uit eten gaan in Australië is over het algemeen goedkoper dan uit eten gaan in Nederland. Dit neemt niet weg dat de kosten behoorlijk op gaan lopen als je veel uit eten gaat. Pizza halen bij Domino’s is wel enorm goedkoop in Australië en kost vaak slechts 5 AUD per persoon. 

Boodschappen in Australië zijn ongeveer even duur als in Nederland. Zuivel is vrij prijzig, hetzelfde geld voor vlees. Wij aten vaak vegetarisch. Als ontbijt aten wij eigenlijk altijd geroosterd brood met pasta of pindakaas en in de middag aten wij een bolletje met kaas. Doordat wij boodschappen deden bij de supermarkt en niet elke keer uit eten gingen bespaarden wij heel veel geld in Australië en konden wij ons budget Australië wat lager houden. Daarnaast heeft dit nog een voordeel: wij konden in de middag picknicken op de mooiste plekken! 

De Aldi is de goedkoopste supermarkt in Australië, verder gingen wij ook vaak naar de Coles en Woolworths. Het brood bij de Coles is veel lekkerder, maar sommige andere producten zijn juist beter en goedkoper bij de Woolworths (of woolies, zoals de Australiërs het noemen). 

Uiteindelijk gaven wij in Australië 1464 AUD uit aan eten en drinken. Dit is inclusief alles, dus een paar keer buiten de deur eten, koffie drinken, een drankje doen en boodschappen. Ik moet hierbij zeggen dat wij eigenlijk bijna geen alcohol drinken. Doe je dit wel? Dan vallen de kosten op dit gebied veel hoger uit. Alcohol in Australië is enorm duur! In euro’s gaven wij in deze categorie dus €901,70 uit. Per dag komt dit neer op €13,06, per persoon per dag is dit ongeveer €6,53. Echt heel weinig dus! Dit is dan ook echt iets waar je veel op kan besparen als je de kosten Australië laag wilt houden. 

 

Lunchen tijdens de roadtrip. Budget Australië

Excursies en activiteiten 

Excursies en activiteiten maken een reis door Australië vaak zo duur. Deze activiteiten zijn namelijk helemaal niet goedkoop en hakken dus flink in op je budget. Zelf hebben wij hierdoor de meeste dingen op eigen houtje bezocht en gedaan. Reis je met het openbaar vervoer en heb je dus geen auto? Dan ga je echt heel veel geld kwijt zijn aan excursies en activiteiten. Voor de meeste dingen betaal je namelijk zo 50/100 AUD per persoon en dat is dan een goedkoop uitje. 

Wij deden veel dingen zelf, maar wilden ook absoluut niet besparen op activiteiten en dingen overslaan die we eigenlijk heel graag wilden doen. Zo wilden wij dolgraag een meerdaagse tour doen richting Fraser Island en richting Whitsundays. Hiervoor waren wij alleen al met zijn tweeën een ruime €1300 kwijt. Dat is meer dan dat wij kwijt waren aan eten in twee maanden! 

Verder deden wij een krokodillen cruise, spotten wij dolfijnen in het mooie Jervis Bay, betaalden wij entree voor 2 nationale parken en deden wij in verschillende steden een free walking tour (die door de fooien natuurlijk niet helemaal gratis zijn). 

Hieronder deel ik een lijstje met diverse activiteiten in Australië die je kunt doen, zodat je ziet wat hiervoor de kosten kunnen zijn. Dit zijn gelijk ook de activiteiten die wij deden, dus dan weet je ook waar het totaal bedrag vandaan komt. De prijzen zijn per persoon. 

3 daagse tour Fraser Island met Dropbear: 500 AUD (€308) 
3 daagse tour Whitsundays met Solway Lass: 539 AUD (€332) 
Krokodillen cruise: 25 AUD (€15,40) 
Dolfijnen spotten Jervis Bay: 35 AUD (€21,55) 
Entree Mount Kosciuszko National Park: 17 AUD (€10,50)
Entree Booderee National Park: 13 (€8,-) 

Als je geen eigen vervoer hebt komen hier waarschijnlijk nog een tour richting de Great Ocean Road en richting Cape Tribulation bij. Deze tours kosten beide ook vaak meer dan 100 AUD, afhankelijk van je keuze. Daarnaast gaan veel mensen nog naar het Great Barrier Reef. Wij sloegen dit over omdat we hele gemengde verhalen hoorden en de prijzen niet misselijk zijn. Voor een tour van een paar uur betaal je al snel 170 AUD (€104,70). Wij vonden dit te duur voor een snorkeltrip. 

In totaal gaven wij 2451,68 AUD uit aan activiteiten, dit komt neer op €1510,-. Per dag is dit €21,88 en per persoon per dag komt dit neer op €10,95

whitsundays tijdens onze reis in Australië, kosten Australië budget Australië

Overige kosten Australië 

Dan hebben we ten slotte nog de overige kosten Australië. Dit zijn alle kosten die niet passen bij de bovenstaande categorieën. Zo deden wij verschillende keren de was. Meestal betaalden wij hiervoor 4 AUD. Ook hadden wij beide een simkaart. Wij hadden een simkaart van de Aldi, deze kostte 5 AUD. Vervolgens namen wij beide een abonnoment, zodat wij konden bellen en internetten. Dit kostte 45 AUD voor Remco (zodat we hotspots konden maken voor onze laptop) en 25 AUD voor mijne. Dit was per maand. Deze kosten hadden wij dus 2 keer. 

Verder kochten wij insectenspray en heel veel muggenzalf. Ook haalden wij een ventilator omdat we een paar nachten echt niet konden slapen van de hitte. Ook kochten wij een extra pan omdat die in de camper echt irritant was. Verder kochten we nog wat theedoeken omdat we 1 wel heel weinig vonden. Daarnaast moest Remco een keer naar de kapper en moesten wij tijdens de tour richting Whitsundays parkeergeld betalen. 

Uiteindelijk waren onze overige kosten Australië 344,45 AUD, dit komt neer op €212,15. Per dag is dit €3,07 per persoon per dag komt dat neer op €1,54

Totale kosten Australië: hoe duur is Australië? 

Nu je weet wat wij in Australië per categorie kwijt waren, is het tijd voor een antwoord op de vraag: wat kost reizen door Australië en wat was ons budget Australië? Tijdens onze 69 dagen in Australië gaven wij 15.932,86 AUD uit. Dit komt neer op €9.897,24. Per persoon heeft onze reis door Australië ons dus €4.948,62 gekost. Per dag waren wij €143,44 kwijt, per persoon per dag €71,72

Dit klinkt veel, maar wij hebben nergens op bespaard. Wij deden een aantal duurdere excursies en huurden een campervan wat niet de goedkoopste optie was. Onze reis was elke cent waard en in het vervolg zou ik het niet anders willen. Wij houden er niet van om op ons budget te letten tijdens een mooie reis.

Om een nog duidelijker overzicht te geven van de kosten Australië deel ik hieronder nog een handig overzicht met ons hele budget Australië: 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Australië€1000 (telt verder niet mee)
Camperhuur (per persoon)€2.069,82 (totale prijs was €4.139,63)€34,49 (totale dagprijs was €68,99)
Ander vervoer ter plaatse€379,46€5,50
Benzinekosten€451,64 (totale prijs €903,27)€7,53 (totale dagbudget: €15,05)
Accommodaties€738,43€10,70
Eten en drinken€450,85€6,53
Excursies en bezienswaardigheden€755€10,94
Overige kosten Australië€106,07€1,54
Totale budget Australië€4.948,62€71,72

Kan dit goedkoper? 

Ja, dit kan goedkoper. Maar dit kan alleen goedkoper als je een auto huurt en met de tent overal gaat kamperen en misschien zo nu en dan in een hostel slaapt. Of een auto huren en slapen in ho(s)tels duurder of goedkoper is weet ik niet. Door met de bus te gaan kan je wat besparen, maar hierdoor kan je niet echt kamperen en moet je veel tours doen, waardoor je zeker duurder uit gaat zijn. 

Als je langer in Australië verblijft kan je natuurlijk een auto of camper(van) kopen en deze vervolgens weer verkopen. Dan kan je behoorlijk wat kosten besparen. 

Dus, als je gaat kamperen met de tent en een gewone auto huurt kan het zeker goedkoper. Anders wordt het toch lastig. Drink en rook je? Dan kan het sowieso niet goedkoper. Je kan natuurlijk ook veel geld besparen door Whitsundays en Fraser Island over te slaan, maar je moet ook goed voor jezelf bedenken of je dat wel wilt! Als je veel binnenlandse vluchten gaat nemen, heb je ook een hoger budget nodig. 

Een goed dagbudget voor Australië vind ik dan ook rond de €70,- of €75,- per persoon. Als je heel low budget gaat reizen lukt het misschien voor €50,- per persoon. 

 

Dit was ons budget Australië. Ik hoop dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen van de kosten Australië en nu weet hoeveel je moet sparen voor je reis. Australië is geen goedkoop land, maar het is het geld wel helemaal waard! Er zijn gelukkig genoeg manieren om de kosten Australië lager te houden (zoals koken en kamperen), dus dat is fijn! 

Wat vind jij van dit budget Australië? Vallen de kosten Australië je mee of tegen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow