Budget Andalusië | Wat kost een roadtrip door Andalusië?

door | Laatste update Jan 31, 2023 | Gepubliceerd Nov 29, 2020 | Budget, Europa, Roadtrips, Spanje | 22 reacties

Andalusië in Spanje is een prachtige bestemming vol met prachtige dorpen, steden, natuur en mooie stranden. Ben je ook zo benieuwd geworden? Dan heb ik goed nieuws! Want Andalusië is ook nog eens een hele betaalbare reisbestemming en is dus helemaal niet duur. Tijdens onze roadtrip in Andalusië hield ik ons budget weer nauwkeurig bij en in dit artikel vertel ik je alles over de Andalusië kosten en deel ik ons budget Andalusië! 

Budget Andalusië

Voor je op reis gaat richting Andalusië in Spanje is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Natuurlijk ligt dat er helemaal aan op welke manier je precies reist, maar met dit artikel kun je in ieder geval wel een goede inschatting maken voor bepaalde Andalusië kosten. Op die manier kun jij hopelijk ook inschatten hoeveel je moet sparen voor je volgende reis.

Andalusië ligt helemaal in het zuiden van Spanje en een reis naar Spanje hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij bezochten Andalusië als onderdeel van onze wereldreis van 10 maanden en waren aangenaam verrast. De dorpen, de steden, de natuur; het is er prachtig. Maar daarnaast is Andalusië ook nog eens goed te betalen!

Wij maakten een roadtrip door Andalusië, maar je kunt er ook voor kiezen om het openbaar vervoer te gebruiken. Je budget Andalusië zal er dan natuurlijk wel iets anders uitzien. Wij reisden in totaal 3 weken door Andalusië, waarvan wij 2,5 week een auto huurden. 

Ik deel ons budget in per categorie, net zoals ik bij alle andere budget artikelen altijd doe. Zo vertel ik je over de kosten om Andalusië te bereiken, de kosten voor het vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, activiteiten en de overige kosten. Omdat wij een roadtrip maakten deel ik ook nog onze benzine kosten. In Spanje betalen ze met de euro, dus dat is in ieder geval al lekker makkelijk!

Ben je trouwens benieuwd geworden naar onze route? Lees dan ook eens mijn artikel over onze roadtrip door Andalusië

Wat kost een roadtrip door Andalusië?

Vervoer naar Andalusië 

Wij bezochten Andalusië als onderdeel van onze wereldreis, dus wat wij kwijt waren voor het vervoer naar Spanje toe, is niet helemaal een goede graadmeter voor wat iemand anders waarschijnlijk kwijt is om Andalusië te bereiken.

Wij vlogen zelf vanaf Madrid naar Malaga en vanaf Malaga uiteindelijk richting Düsseldorf. Dit kostte ons in totaal zo’n €100,- tot €150 euro per persoon. Het precieze bedrag kan ik helaas niet meer terugvinden. Nu denk ik wel dat je vanuit Nederland ook wel voor €100 tot €150 retour kunt vliegen richting Andalusië. Het loont om de verschillende luchthavens in Andalusië met elkaar te vergelijken. Malaga en Sevilla zijn vaak de goedkoopste opties (vooral Malaga), maar je kunt ook nog vliegen op Granada. Het kan soms zo tientallen euro’s schelen om een ander vliegveld te kiezen! 

Vervoer ter plaatse 

Je kunt prima met het openbaar vervoer rondreizen in Andalusie, maar als je veel dorpen wilt bezoeken en zo nu en dan ook wat meer de natuur in wilt, is het beter om een auto te huren, of om natuurlijk vanuit Nederland met je eigen auto richting het Spaanse Andalusië te rijden.

Zelf huurden wij een auto. Wij huurden de auto voor 2,5 week en brachten in totaal 3 weken door in Andalusië. Voor 2,5 week kregen wij een Seat Arona mee, een fijne middenklasse auto. Wij betaalden hiervoor €435,-. Dit was inclusief verzekering. Wij kozen voor een automaat, dit is duurder dan als je voor een handgeschakelde auto kiest. 

Naast de autohuur pakten wij ook 3 keer een uber in Malaga en reisden wij een aantal keer met de bus. Wij lieten onze auto dan staan bij het hotel, zo bespaarden we benzinekosten en parkeerkosten en het leverde gemak op. Bussen in Spanje kostte ongeveer €1,40 voor een enkeltje. Naast de autohuur gaven wij nog €86,40 uit aan vervoer ter plaatse.

In totaal gaven wij €521,40 uit aan vervoer ter plaatse, inclusief de huurauto dus. De huurauto huurden wij via deze link.

Let op! Deze prijs voor autohuur is niet realistisch meer. De prijzen zijn nu verhoogd, ga op zijn minst uit van een verdubbeling.

Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië

Benzinekosten 

Wij huurden 2,5 week lang een auto en moesten in totaal 3 keer tanken. Die laatste keer trouwens alleen omdat wij onze auto ook weer helemaal vol moesten inleveren. Tanken in Spanje is gelukkig een stuk goedkoper dan in Nederland. Wij betaalden voor het tanken €1,249 en €1,289 per liter. Alleen het tanken bij het vliegveld in de buurt was 10 cent per liter duurder. Wij bezochten Spanje in juli 2019, toen de benzine prijs in Nederland rond de 1,65 tot 1,70 per liter lag. Een behoorlijk verschil dus.

In totaal gaven wij €109,64 uit aan benzine.

Accommodatie

Een groot deel van je budget Andalusië gaat op aan accommodatie. Nu hoeft een accommodatie gelukkig niet heel duur te zijn. Helaas was dit voor ons wel het geval. Wij waren namelijk in het hoogseizoen in Andalusië en reisden op de bonnefooi. Wij boekten hooguit 1 of 2 dagen van te voren pas onze volgende accommodatie. Wij wilden namelijk alle vrijheid hebben tijdens onze reis. Dit kun je ook wel terugzien in de kosten Andalusië op het gebied van accommodaties. Wij hadden vaak weinig keuze en moesten hierdoor meer betalen dan als je ruim van te voren boekt en veel keuze hebt.

Wij sliepen altijd in een privékamer met een eigen badkamer. Meestal hadden wij een accommodatie waar ontbijt niet bij inbegrepen was. In totaal sliepen wij 22 nachten in Andalusië en hiervoor waren wij €1158,02 kwijt. Per nacht komt dit neer op €52,64. Is op zich te doen voor Europa, maar het kan in Spanje echt wel goedkoper dan dit.

Wij sliepen trouwens wel vaak buiten het centrum, zodat wij een parkeerplek hadden bij ons hotel. Wij reisden dan met het OV naar de stad. Dit kan behoorlijk wat parkeerkosten besparen. 

Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië

Eten en drinken 

Eten en drinken doe je elke dag dus neemt een groet deel van je budget Andalusië in beslag. Gelukkig heb ik goed nieuws: eten en drinken is daar heel goedkoop! Je kunt hier nog 3 gangen eten voor minder dan €15,- en je kunt hier nog voor minder dan €1,- een drankje drinken op het terras. Heerlijk!

Eten en drinken viel ons qua kosten dan ook heel erg mee. Wij kochten een ontbijt meestal in de supermarkt, hier hebben ze namelijk gewoon echt prima brood. Voor de lunch gingen we vaak naar een restaurant waar ze een menu van de dag hadden. Je kon dan voor tussen de €9 en €15 een 3 gangen menu eten. Ideaal! In de avond gingen we of uit eten in een leuk restaurant, of we aten heel simpel. Als we uitgebreid geluncht hadden met zo’n menu aten we in de avond vaak simpel met gewoon wat lekkere broodjes. Hadden we juist simpel geluncht? Dan gingen we ’s avonds op zoek naar een leuk restaurant.

We zijn ook een paar keer lekker tapa’s gaan eten. Hier staat Spanje toch wel om bekend natuurlijk. Prijzen voor tapa’s kunnen best variëren. Soms betaal je €1,20 voor een tapa, maar soms ook ruim €3,-. In Ronda dronken wij een drankje en aten wij tapa’s op het terras om vervolgens slechts €8,80 af te rekenen! In Spanje kan dat nog 🙂 

In totaal gaven wij €478,27 uit aan eten en drinken. Dit is zo’n €20,- per dag met zijn tweeën. Helemaal niet veel, toch? Zo zie je ook maar goed dat Andalusië niet duur is. 

Bezienswaardigheden en excursies 

In Andalusië draait het natuurlijk vooral om de mooiste dorpen en de steden, maar ook om prachtige natuur. Rondlopen in zo’n dorp of door de natuur is gelukkig gewoon gratis, dus daar hoef je helemaal niks voor te betalen. Toch kunnen de kosten Andalusië op dit gebied wel oplopen. Bijna geen enkele kerk is namelijk gratis in Andalusië. Als je naar binnen wilt moet je regelmatig tussen de €4 en €10 betalen. Natuurlijk niet erg om een keer te doen, maar als je dit elke keer doet, loopt het behoorlijk op. Wij hebben daarom echt wel keuzes gemaakt met wat wij wel bezochten en wat niet. Dit kan ik je zeker aanraden als je je budget Andalusië een beetje klein wilt houden. Zo vind ik het Alhambra bezoeken wel echt een must, maar kan je die kerk in Cadìz prima overslaan. Hieronder laat ik zien wat wij hebben bezocht en wat dit kostte per persoon:

Alhambra: €14,65
Alcazar Sevilla: €11,50
Metropool Sevilla: €3,-
Grotten van Nerja: €15,-
Malaga bezienswaardigheden: €5,50
Mezquita Cordoba: €11,- 

In totaal gaven wij met zijn tweeën €121,30 uit aan bezienswaardigheden in Andalusië. Per persoon komt dit neer op €60,65.

Ben je nog op zoek naar de leukste bezienswaardigheden voor tijdens jouw reis? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Andalusië.

Wat kost een roadtrip door Andalusië?
Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië
Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië

Overige kosten Andalusië

Onder overige kosten Andalusië vallen eigenlijk gewoon de kosten die niet bij een van de categorieën hierboven passen. Zo hebben wij een paar keer moeten betalen om ergens mogen te parkeren. In de grotere steden in Spanje is dit sowieso heel normaal, maar ook in een aantal dorpen moet je betalen. Het kan daarom ook wel eens lonen om een hotel te zoeken met een parkeerplek, anders ben je nog veel meer kwijt aan parkeerkosten. 

Naast de parkeerkosten draaiden wij ook een keer een wasje en kochten wij een mes om brood te smeren. Ook moesten wij één keer betalen voor wifi. In totaal gaven wij zo’n €33,55 uit aan overige kosten. 

Totale kosten Andalusië 

Nu ik per categorie verteld heb wat wij kwijt waren is het tijd om ons complete budget Andalusië te delen en een antwoord te geven op de vraag: wat kost een roadtrip door Andalusië? 

Onze roadtrip door Andalusië heeft ons in totaal €2422,26 gekost. Dit is voor 22 nachten voor 2 personen, midden in de zomer. Dit is inslucief huurauto en alle andere genoemde kosten, maar wel exclusief vervoer naar Andalusië toe. Per persoon heeft deze reis ons ongeveer €1211,13 gekost. Ons dagbudget voor 2 personen lag rond de €110,02, per persoon komt dit neer op €55,01

Om het nog even duidelijker te maken heb ik hieronder een tabel gemaakt met ons budget Andalusië, waarbij je per categorie de kosten in euro’s per persoon ziet: 

 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Andalusië€100 /  €150,- (telt verder niet mee) 
Autohuur€217,50 (totale prijs was €435)€9,88 (18/22 dagen een auto)
Ander vervoer ter plaatse€43,20€1,96
Benzinekosten€54,82 (totale prijs €109,64)€2,49 (totale dagbudget: €4,98)
Accommodaties€579,01 (voor 2: €1158,02)€26,31 (voor 2: €52,64)
Eten en drinken€239,27€10,86
Excursies en bezienswaardigheden€60,65€2,75
Overige kosten Andalusië€16,78 €0,76
Totale budget Andalusië€1211,23 (excl. vlucht) €55,01 (excl. vlucht)

Let op: de kosten uit deze tabel zijn per persoon. Reis je alleen? Dan zullen de kosten wel hoger liggen, aangezien je kosten voor de huurauto en de benzine niet kunt delen. Daarom staan deze bedragen alsnog in de tabel genoemd. 

Kan het goedkoper? 

Ja en nee. Met het openbaar vervoer reizen zal goedkoper zijn, maar je mist wel enorm veel vrijheid. Ook accommodatie kan goedkoper als je eerder boekt, maar als je echt in het centrum van een stad wilt slapen, zal het weer duurder zijn. Verder hebben wij wel echt vrij low budget gegeten, dus zal dat voor veel mensen ook wel duurder zijn. Wij reisden wel in de zomer naar Andalusië, ga je in het laagseizoen? Dan liggen de prijzen natuurlijk wat lager en kan het wel goedkoper. Een dagbudget van €55,- per persoon lijkt me dan ook gewoon wel vrij realistisch als je een beetje comfortabel wilt reizen en niet steeds overal op wilt letten. 

Dus is Andalusië duur? Het valt mij in ieder geval ontzettend mee! 

Let op! Dit budget is gebaseerd op een reis voor corona tijd. Door de inflatie in 2022 en de gevolgen van de pandemie kunnen prijzen behoorlijk gestegen zijn. Het kan dan ook zijn dat je inmiddels duurder uit bent voor dezelfde reis. Vooral huurauto’s zijn behoorlijk in prijs gestegen. Wij maakten deze reis in 2019. 

 

Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië
Budget Andalusië / Andalusië kosten / kosten roadtrip andalusië

Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de kosten Andalusië en weet je nu wat je moet sparen voor je reis. Wij hebben in ieder geval genoten van onze roadtrip en ik vond het elke cent waard! 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat vind jij van dit budget Andalusië? 

Dit artikel bevat een Affiliate link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en gratis reistips blijven delen! 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow