Budget Amerika | Wat kost een roadtrip door West-Amerika?

door | Laatste update Aug 26, 2023 | Gepubliceerd Apr 26, 2020 | Amerika, Budget, Noord-Amerika, Roadtrips, Verenigde Staten | 18 reacties

Amerika is een prachtig land voor een geweldige roadtrip. Tijdens het rijden val je van de ene in de andere verbazing; het is zo mooi! De natuur is prachtig en Amerika is rijk aan wereldsteden. Klinkt als de perfecte bestemming toch? Toch is er iets wat mensen vaak tegen houdt: de kosten. Amerika is geen goedkoop land. Maar wat is een goed budget Amerika en hoeveel moet je sparen voor een roadtrip West-Amerika? In dit artikel deel ik de kosten Amerika en geef ik antwoord op de vraag: hoe duur is Amerika?  

Valuta; het geld in Amerika

In Amerika wordt betaald met de Amerikaanse Dollar, meestal afgekort als USD. Deze afkorting ga je ook in dit artikel veel tegenkomen. De wisselkoers die wij hanteren in dit artikel is die van september 2019, toen heb ik namelijk ons budget precies berekend. De wisselkoers was:

€1 = 1,10 USD

1 USD = €0,91

Wij zijn twee maanden naar Amerika geweest en de koers wisselde zo nu en dan. Het was wel redelijk stabiel, dus ik heb de koers gebruikt die XE aangaf bij thuiskomst. 

Hoe duur is Amerika? Dollars in Amerika, budget Amerika, kosten Amerika

Budget Amerika

Voordat je naar Amerika gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budgetposts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Amerika, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige. Omdat wij een roadtrip maakten door Amerika heb ik ook een aparte categorie toegevoegd voor de benzine kosten. 

Nadat ik verteld heb wat wij per categorie kwijt waren, vertel ik wat uiteindelijk ons budget Amerika was en vertel ik dus wat de kosten Amerika zijn. Ik geef antwoord op de vraag: hoe duur is Amerika?

Vervoer naar Amerika

Vliegen naar Amerika hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn verschillende (budget) maatschappijen die vanaf Nederland naar verschillende plekken in Amerika vliegen. Wij vlogen zelf vanaf Brisbane, Australië naar Los Angeles en vanaf Los Angeles naar Madrid in Spanje. Wij waren hiervoor per persoon ongeveer €600,- kwijt. 

Omdat het voor iedereen verschilt vanaf waar je naar Amerika vliegt en naar welk vliegveld je gaat, reken ik dit bedrag verder niet mee. Als je rekent op €500  kan je het hele jaar door waarschijnlijk wel een retour boeken vanuit Nederland. Vliegen naar New York is vaak het goedkoopste, maar ook Los Angeles is helemaal niet zo duur. 

Vervoer ter plaatse

Als je gaat rondreizen in Amerika kan je het beste een auto huren. Buiten de grote steden (en zelfs in sommige grote steden) is er geen tot nauwelijks openbaar vervoer. Zonder auto kom je eigenlijk nergens! Wij huurden een auto voor 60 dagen. Deze auto haalden wij op in Los Angeles en leverden wij ook weer in in LA. Inclusief volledige verzekering betaalden wij voor deze auto €1641. Wij huurden een auto bij Hertz (via Sunny Cars) en kozen voor een fullsize auto. Wij hadden nog €200,- kunnen besparen als wij een kleinere auto huurden, maar wij kozen dit keer voor comfort.

Als je geen 25 bent komen er in Amerika altijd extra kosten bij. Gelukkig hadden wij dit probleem zelf niet, omdat Remco 25 was. Ik kon niet rijden, tenzij we flink extra wilden betalen. Iets om rekening mee te houden!

Per dag waren wij dus €27,35 kwijt aan onze auto. Persoonlijk vind ik dat erg meevallen als je bedenkt dat wij een Chrysler 300 hadden (groot, Amerikaans en luxe) en een uitgebreide verzekering.

Naast de kosten voor onze autohuur waren wij nog meer geld kwijt aan het vervoer ter plaatse. In San Francisco lieten wij de auto staan bij onze Airbnb en maakten wij gebruik van het openbaar vervoer. Ook namen wij 2 keer een Lyft (de Amerikaanse Uber) en hadden wij in Las Vegas een buspas voor 3 dagen. In totaal waren wij hier dus nog 113,50 USD kwijt. Dat komt neer op €102,79.

In totaal waren wij aan het vervoer ter plaatse dus 1925,53 USD kwijt, dat is omgerekend ongeveer €1743,79. Per dag komt dit neer op €28,59. Per persoon per dag is dat dan €14,29.

Let op! Amerika is een stuk duurder geworden en vooral huurauto’s en campers zijn enorm in prijs gestegen. Toen wij keken voor een huurauto voor 4 weken in de zomer, kwamen wij op een bedrag uit tussen €2000 en €3000. Een behoorlijk stuk meer dan tijdens onze reis dus! Iets om even goed uit te zoeken, voor je zomaar boekt en ineens te kort geld hebt voor je reis door Amerika. Het loont dan ook zeker om diverse aanbieders te vergelijken. Check bijvoorbeeld Sunny Cars, Discover Cars en Rental Cars eens en doe een vergelijking.

Onze auto in Amerika. Budget Amerika, kosten Amerika

Benzinekosten 

Bijna alles in Amerika is duurder dan dat het in Nederland is, op de benzine na. Je betaalt benzine in Amerika per Gallon. 1 Gallon is ongeveer 3.785 liter. Benzine is in Californië beduidend duurder dan in de andere staten in Amerika. Onze goedkoopste keer tanken betaalden wij 2.799 per Gallon en de duurste keer tanken kostten ons 3.999 per Gallon. Een behoorlijk verschil dus! 

Ondanks dat benzine in Amerika zo goedkoop is, is dit alsnog een grote kostenpost in het budget Amerika. De afstanden in Amerika zijn namelijk echt enorm en je maakt hierdoor heel veel kilometers. Zelf reden wij in 2 maanden tijd bijna 14.000 kilometer, een behoorlijke afstand dus! In totaal gaven wij dan ook 863,30 USD uit aan benzine in Amerika. In euro’s komt dit neer op €782,07. Per dag is dit €12,80, per persoon per dag waren de benzinekosten Amerika €6,41

Tip: als je gaat tanken in Amerika moet je eerst betalen. Met een Creditcard betaal je op veel plekken 10 cent per gallon extra. Als je contant betaald moet je eerst naar binnen bij de kassa en vertellen voor hoeveel dollar je wilt tanken. Als je betaald hebt kan je tanken. Het is best een vervelend systeem, maar handig om te weten van te voren. Als er geen extra Credit Card kosten waren, betaalden wij altijd met Credit Card. Dat kan namelijk gewoon bij de plek waar je tankt en dan kan je je auto ten minste helemaal vol gooien. 

Let op: niet alleen in Nederland stijgen de benzineprijzen enorm, ook in Amerika is het inmiddels behoorlijk duurder geworden. In een reactie op dit artikel kreeg ik informatie door dat de prijzen nu tussen de 4.399 dollar en 6.299 dollar liggen voor een gallon. 

Accommodatie

Na het kamperen in de tent in Nieuw-Zeeland en het reizen met de campervan in Australië besluiten wij het deze keer anders te doen. In Amerika overnachten wij dan ook elke nacht in een Airbnb of in een motel. Campings in Amerika zijn vaak niet zo rijk uitgerust met faciliteiten en ik wil toch wel met enige regelmaat kunnen douchen. Daarom viel dit voor ons snel af, ook al kun je veel geld besparen als je kampeert. 

Wij vergeleken vaak het aanbod van motels en Airbnb’s en kozen dan de goedkoopste optie uit. De meeste motels boekten wij via Priceline. Als je boekt via Priceline kan je namelijk kiezen voor de mystery optie. Je weet dan alleen in welke stad je slaapt, maar niet in welk motel. Dat krijg je na je boeking te zien in je mail. Hierdoor bespaar je elk verblijf best wel veel geld. Bij ons was het verschil soms wel 20 dollar of meer met de normale prijs per nacht. 

Voor een motel in Amerika betaalden wij tussen de 40 dollar (€36) per nacht en 144 dollar (€130) per nacht. Prijzen verschillen op elke plek enorm en het kan soms lonen om een half uur verderop je accommodatie te nemen. Dan maar iets verder rijden! Voor een Airbnb waren wij tussen de €25,- per nacht en €80,- per nacht kwijt. Op veel plekken kan je met Airbnb geld besparen, maar er waren ook behoorlijk wat plekken waarbij een motel de goedkoopste keuze was. Vergelijk de opties daarom altijd met elkaar als je een klein budget hebt! 

In totaal gaven wij 4193,77 USD uit aan accommodaties in Amerika. In euro’s komt dit neer op €3797,95. Een behoorlijk bedrag dus en dit hakt ook behoorlijk in in je budget Amerika. Per dag waren wij met zijn tweeën €62,26 kwijt. Per persoon per dag is dit €31,32

Budget Amerika: overnachten in motels

Eten en drinken 

Eten en drinken is vaak een grote kosten post op reis omdat je het dagelijks meerdere keren per dag moet doen. Toch is dit ook het punt waarop je veel kunt besparen om de kosten Amerika te beperken. Je kunt veel besparen door zelf te koken. Wij deden dit dan ook vrij regelmatig. Altijd als wij een Airbnb hadden kookten wij zelf. Wij vonden echter het aanbod in de Amerikaanse supermarkten heel beperkt, waardoor we veel hetzelfde aten en na een tijdje verveelde dat enorm. Houd er ook rekening mee dat supermarkten in Amerika duur zijn. Alles is echt wel een stukje duurder dan in Nederland, behalve dingen als frisdrank.

Op de momenten dat wij in een motel sliepen hadden wij geen kookmogelijkheden en aten wij buiten de deur. Wij aten zo nu en dan bij een diner, maar stapten ook regelmatig bij een fastfood keten naar binnen. Bij Taco Bell kan je prima Mexicaans eten voor een klein bedrag, bij Panda Express eet je prima Aziatisch voor weinig geld en goedkope hamburgers die ook nog eens lekker zijn vind je bij In and Out Burger. Als we wat meer echt uit eten wilden gingen wij regelmatig naar Denny’s, een keten waar je allerlei verschillende gerechten kunt bestellen voor een redelijke prijs.

Bij de supermarkt kan je wel voor 10 dollar met zijn tweeën een avondmaal maken. Dit is wel een maaltijd zonder vlees. Als je ergens gaat eten ben je dit vaak per persoon kwijt. Als je niet naar een fastfood keten gaat maar naar een diner (restaurant), dan ben je vaak wel rond de 20 dollar per persoon kwijt. Bij een diner is het ook gebruikelijk om 15 tot 20% fooi te geven. Dit is een groot deel van het salaris en het hoort bij de cultuur, dus respecteer dit en geef fooi.

Ontbijt zat eigenlijk altijd bij elk motel inbegrepen. Als wij in een Airbnb sliepen haalden wij yoghurt of aten wij geroosterd brood met pasta of pindakaas. Een hele goede budget optie! Lunchen vonden wij in Amerika heel lastig omdat wij veel brood echt niet lekker vonden in Amerika. Wij aten hierdoor vaak fruit tussen de middag. Als er een Trader Joe’s (supermarkt) was haalden wij daar broodjes, want die waren nog enigszins te eten.

In totaal gaven wij aan eten en drinken 1287,72 USD uit. Dit komt neer op €1166,18. Per dag is dit €19,12, per persoon per dag waren wij dus €9,56 kwijt aan eten. Dit valt mij honderd procent mee, vooral omdat Amerika echt niet goedkoop is! Wij kookten ongeveer de helft van de tijd zelf (altijd vegetarisch) en de andere helft van de tijd gingen wij ergens iets eten. Ik moet zeggen dat wij vaak bij de goedkopere ketens aten en heel zelden in een restaurant. Daardoor is het bedrag in deze categorie toch laag gebleven bij ons budget Amerika.

Excursies en activiteiten 

Als je veel excursies doet in Amerika gaat je budget Amerika behoorlijk oplopen. Excursies zijn namelijk niet heel goedkoop. Gelukkig kan je, als je eigen vervoer hebt, heel veel gewoon lekker zelf doen. In Amerika kom je waarschijnlijk vooral voor de prachtige natuur in de nationale parken. Deze zijn niet gratis en kosten vaak 25 of 30 USD per auto entree. Als je veel parken gaat bezoeken kan je een America the beautiful pass aanschaffen. Met deze pas kan je een jaar lang elk park in. Deze pas kost 80 USD voor 1 auto, dus niet per persoon. 

Naast deze pas deden wij een whale watch tour langs de highway 1, wat een van de hoogtepunten van onze hele wereldreis werd. Verder gingen wij naar Alcatraz in San Francisco en deden wij een veel te dure tour bij Monument Valley. Ook gingen wij naar Antelope Canyon, een kasteel en moesten wij betalen voor het Valley of Fire state park en een state park bij Lake Tahoe. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de kosten, zodat je een idee krijgt wat de activiteiten kosten. 

America the Beautiful pass: 80 USD (€72,45)
Monument Valley Tour: 168 USD (€152,13)
Antelope Canyon tour: 77 USD (€69,73)
Alcatraz: 47 USD (€42,56)
Valley of fire entree: 10 USD (€9,05)
Lake Tahoe fee: 10 USD (€9,05)
Whale watching: 49 USD (€44,37)
Kasteel Hearst: 25 USD (€22,64) 

Dit zijn de prijzen inclusief tax. In Amerika zie je overal altijd de prijzen zonder tax genoemd, maar wordt dit er bij de betaling pas bij gerekend. Naast deze genoemde dingen deden wij in San Francisco een free walking tour. Verder gingen wij meerdere dagen naar Six Flags Magic Mountain in Los Angeles. Omdat wij meer dan 2 keer gingen namen wij een membership. Dit was voor ons de goedkoopste optie. Voor dit membership betaalden wij 108 USD per persoon (€97), wij namen er ook een lunchpas bij voor 45 USD. 

Uiteindelijk gaven wij aan excursies en activiteiten 1160,07 USD uit. Dit is inclusief onze vier dagen in Six Flags. In euro’s komt dit neer op €1050,50. Dit is €17,21 per dag en €8,60 per persoon per dag. Deze kosten Amerika kunnen natuurlijk oplopen als je meer tours doet in Amerika. Je kan hierop besparen door niet richting Six Flags te gaan en bijvoorbeeld in Monument Valley zelf te rijden (maar je huurauto is daar niet verzekerd). 

Kosten Amerika: Antelope Canyon Amerika

Overige kosten Amerika 

Onder de overige kosten Amerika vallen alle kosten die wij maakten maar die niet passen bij de bovenstaande categorieën. Zo moesten wij een aantal keer de was doen, wat vaak tussen de 4 USD en 5 USD kost. Ook ging Remco een keer naar kapper en moesten wij wat nieuwe kleding kopen (want ja, er gaat op wereldreis wel eens iets stuk. Op de foto hieronder was mijn broek net vijf minuten geleden gescheurd, handig!). Daarnaast moesten wij voor sommige dingen parkeergeld betalen. 

Verder kochten wij bij Alcatraz een boek geschreven door een gevangene, als souvenir en omdat het interessant is om te lezen. Verder namen wij ook een simkaart. In Amerika is dit best duur, dus wij kozen ervoor om bij T-Mobile 1 simkaart te nemen met onbeperkt internet. Zo kon Remco een hotspot maken met zijn telefoon en kon ik ook gebruik maken van het internet. Dit kostte 50 USD voor 1 maand. Dit kan goedkoper, maar voor 10 USD minder had je ook zo veel minder dat het eigenlijk zonde is. 

Verder heb je een ESTA nodig als je naar Amerika gaat. Deze ESTA is niet gratis, maar kost je slechts 14 dollar als je het via de officiële website regelt. Wij hadden geen kosten voor een ESTA door een leuke samenwerking met een bedrijf! Wil je weten hoe je een ESTA moet aanvragen voor Amerika? Lees dan eens ons artikel over het aanvragen van een ESTA!

In totaal waren onze overige kosten Amerika 286,22 USD, dit komt neer op €259,19. Per dag is dit €4,25, dus per persoon per dag is dit €2,12. Dit kan minder zijn als je geen nieuwe kleding nodig hebt en niet naar de kapper gaat. 

Overige kosten Amerika: kleding kopen etc.

Totale kosten Amerika: hoe duur is Amerika? 

Nu ik heb verteld wat ons budget Amerika is per categorie is het tijd om te kijken wat de totale kosten Amerika waren. Ik geef een antwoord op de vraag: hoe duur is Amerika?

In 2 maanden (61) dagen tijd gaven wij met zijn tweeën en bedrag uit van 9.716,61 USD. Dit is inclusief alles, behalve de tickets van en naar Amerika. In euro’s komt dit neer op een bedrag van €8.799,68. Per persoon heeft onze roadtrip West-Amerika ons dus €4.399,84 gekost. Dit is veel geld, maar Amerika is echt elke cent waard. Met zijn tweeën hadden wij een dagbudget van €144,26, per persoon was ons dagbudget Amerika €72,13.

Om je een duidelijk overzicht te geven van ons budget Amerika heb ik hieronder een tabel toegevoegd met een overzicht van de totale kosten Amerika. Al deze kosten zijn per persoon. 

 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Amerika€500 (telt verder niet mee)
Autohuur (per persoon)€820 (totale prijs was €1641)€13,68 (totale dagprijs was €27,35)
Ander vervoer ter plaatse€51,40€25,70
Benzinekosten€319,04 (totale prijs €782,07)€6,41 (totale dagbudget: €12,83)
Accommodaties€1898,98€31,13
Eten en drinken€583,09€9,56
Excursies en bezienswaardigheden€525,25€8,61
Overige kosten Amerika€129,60€2,12
Totale budget Amerika€4.399,84€72,13

Kan dit goedkoper? 

Ooit zei ik volmondig ja, maar nu is het niet mogelijk helaas. Dit heeft te maken met de enorme inflatie in Amerika. De supermarkten zijn veel duurder, de benzine is veel duurder en de autohuur is zo ongeveer 2 keer zo duur geworden. Hoewel je kunt besparen door een kleinere auto te nemen dan wij hadden en door met een tent te kamperen, ben je meer kwijt. Deze kosten gaan hem vooral zitten in de huurauto. Die gaan waarschijnlijk richting de 2500 tot 3000 uitvallen voor een reis van 3 tot 4 weken. Vooral als je reist in het hoogseizoen, hier buiten kan het nog voor minder dan 2000 euro. 

Verder kun je Six Flags overslaan, dit bespaart je ook geld ten op zicht van ons budget. Wil je reizen met een camper? Dan ga je juist veel duurder uit zijn, omdat ook de camperhuur enorm duur is geworden en een camper huren in Amerika waarschijnlijk al duurder is dan ons complete budget. 

Voor de meeste reizigers was €75,- per dag een goed dagbudget, maar inmiddels kun je beter €100,- per persoon per dag meenemen. Daarnaast kan je altijd beter teveel sparen dan te weinig! 

Let op! Dit budget is gebaseerd op een reis voor corona tijd. In 2022 is de inflatie overal ter wereld hoog en ook in Amerika liggen de prijzen steeds hoger. Houd er rekening mee dat je hierdoor misschien meer geld kwijt gaat zijn tijdens je reis. Dan is €100,- per dag een stukje realistischer dan de €75,- per dag die wij konden aanhouden. 

Dit is ons budget Amerika. De kosten Amerika zijn mij achteraf gezien meegevallen, omdat ik ter plekke het idee had dat wij veel meer uitgaven. Amerika is nou eenmaal duurder dan Nederland, maar ook duurder dan Australië en Nieuw-Zeeland. Toch is het goed te doen. Ik vind het ook elke cent waard en zou in het vervolg weer op deze manier gaan rondreizen door Amerika. 

Wat vind jij van dit budget Amerika? Vallen de kosten Amerika je mee of tegen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow