Budget Algarve: wat kost een reis naar de Algarve?

door | Laatste update Apr 21, 2023 | Gepubliceerd Aug 21, 2020 | Budget, Europa, Portugal | 20 reacties

Ben je op zoek naar een leuke en budget vriendelijke bestemming voor je volgende reis? Dan kan ik de Algarve in Portugal zeker aanraden. Portugal is een van de goedkoopste landen in Europa en dat zie je ook tijdens je reis door de Algarve weer terug. Tijdens onze roadtrip door dit mooie stukje Europa hield ik ons budget weer nauwkeurig bij en vandaag is het dan ook tijd om antwoord te geven op de vraag: wat kost een reis door de Algarve? Ik deel ons budget Algarve en de Algarve kosten.  

Budget Algarve 

Voor je je vakantie naar de Algarve in Portugal boekt is het handig om te weten hoeveel je moet sparen voor je reis. In dit artikel deel ik ons budget Algarve zodat jij ontdekt wat je voor je reis moet sparen. Ik deel ons budget in per categorie, net zoals ik bij alle andere budget artikelen altijd doe. Zo vertel ik je over de kosten om de Algarve te bereiken, de kosten voor het vervoer ter plaatsen, eten en drinken, accommodaties, activiteiten en de overige kosten. Omdat wij een roadtrip maakten deel ik ook nog onze benzine kosten.

Wij kwamen op een zaterdag aan in de Algarve en vertrokken weer op donderdag. Onze reis duurde dus vijf nachten en 6 dagen. De eerste dag waren wij helaas kwijt door ongunstige vliegtijden. Daarom is dit budget Algarve gebaseerd op een reis van 5 dagen.

Budget Algarve, kosten Algarve, Budget Portugal

Vervoer naar de Algarve 

De kans is groot dat als je naar de Algarve gaat, dat je naar Faro vliegt. Dit is namelijk de hoofdstad van de regio en hier vind je dan ook het vliegveld. Wij vlogen zelf vanaf Eindhoven naar Faro en dit was redelijk betaalbaar. Wij vlogen in de voorjaarsvakantie. Vlieg je buiten een vakantie? Dan kan het nog iets goedkoper. Vlieg je in één van de andere schoolvakanties? Dan is het waarschijnlijk duurder, aangezien de voorjaarsvakantie de goedkoospte vakantie is om te vliegen! 

Voor ons retourtje van Eindhoven naar Faro betaalden wij €95 per persoon. Wij vlogen met Ryanair en kozen voor een Priority optie zodat wij een handbagage koffer mee mochten nemen. Wij boekten geen stoelen bij, waardoor wij wel apart in het vliegtuig zaten. 

Eindhoven is voor ons niet om de hoek en met de trein naar Eindhoven is heel duur. Daarom hielden wij acties in de gaten en uiteindelijk boekten wij via actie van de dag allebei 2 enkeltjes voor €11,50. Voor een retour vanaf onze woonplaats waren wij hierdoor nog €23,- kwijt per persoon aan trein kosten. 

Om de Algarve te bereiken waren wij dus in totaal €118 kwijt. Best netjes voor een schoolvakantie. Houd er rekening mee dat dit voor coronatijd was en deze prijzen dus nu niet meer haalbaar zijn. Inmiddels kan je uitgaan van €200 – €300,- voor een retour ticket. 

Vervoer ter plaatse 

Wij verbleven eerst een volledige dag in de hoofdstad Faro, maar huurden daarna voor 3 volledige dagen een auto. Wij huurden onze auto bij Sunny Cars en waren dus volledig verzekerd. We betaalden hiervoor in totaal €75,-. Dit kon goedkoper, maar aangezien de hoofdbestuurder geen Creditcard had, moesten wij de optie geen waarborg betalen aanklikken en hierdoor lag de prijs van de autohuur iets hoger. Wij kregen voor dit bedrag een Peugeot 208 mee bij Drive on Holidays. Je kunt ook altijd even de prijzen bij Discover Cars en Rental Cars checken, aangezien je hier ook een verzekering bij kunt boeken.

Om van en naar het vliegveld te komen van Faro gebruikten wij een aantal keer Uber. Ook wilden wij na de Seven Hanging Valleys trail niet teruglopen en maakten wij gebruik van Uber. Ideaal! In totaal gaven wij nog een krappe €28,- uit aan Uber.

De kosten Algarve in de categorie vervoer ter plaatse komen in totaal neer op €102,98. Per persoon is dit €51,49. Dit was voor coronatijd, dus inmiddels zou ik uitgaan van 200 tot 300 euro voor een week autohuur, afhankelijk van de periode. In de zomerperiode zal dit bedrag namelijk nog een stuk hoger zijn.

Vervoer ter plaatsen: budget Algarve, budget Portugal , kosten Algarve

Benzinekosten 

Omdat wij dus een auto besloten te huren, hadden wij natuurlijk ook benzinekosten. De benzine in Portugal is een stuk goedkoper dan in Nederland, vooral als je bij de dorpen tankt en niet naast de snelweg. Wij reden 1 tank leeg, maar hebben wel 2 keer getankt (waarvan de tweede keer enorm weinig vlak voor we de auto in moesten leveren). De eerste keer tankten wij voor €1,46 per liter en de tweede keer kostte het ons €1,50 per liter. Wij hadden een benzine auto, Diesel is een stukje goedkoper. 

In totaal gaven wij €49,67 uit aan benzine. Je budget Portugal schiet dus gelukkig niet enorm omhoog door de benzine, want het is best goed te betalen. Daarnaast zijn de afstanden niet extreem lang, wat ook weer scheelt. 

Edit: Ik schrijf hierboven dat de prijzen een stuk lager liggen, inmiddels betalen wij in Nederland ook ongeveer 1,50 per liter. Hoe de prijzen momenteel in Portugal zijn weet ik niet, maar hier zijn ze inmiddels behoorlijk gezakt (fijn!). 

Accommodatie 

Accommodaties drijven vaak de kosten van je trip op, maar in Portugal is dat dus helemaal niet het geval. Wij verbleven vijf nachten in de Algarve en verbleven op twee verschillende plekken. De eerste twee nachten sliepen wij in Faro, de laatste drie in Lagos.

Wij reisden in de winter, hierdoor waren de accommodaties nog een stukje goedkoper dan dat het geval zou zijn in de zomer.

Voor 2 nachten in Faro betaalden wij €40,-. Wij hadden hiervoor een privé kamer met eigen badkamer in een hostel, midden in het centrum. Wij verbleven in het hostel Faro City Life. De kamer was klein, maar netjes. Het kon er wel vochtig en klam aanvoelen, maar mocht je dat niet erg vinden kun je dit hostel boeken via deze link.

Slaap je liever ergens anders maar alsnog betaalbaar in Faro? Via deze link zie je wat je opties zijn!

Onze accommodatie in Lagos was iets duurder, maar ook gelijk een heel stuk ruimer. De accommodatie lag midden in het centrum, naast een parkeergarage. Handig voor als je een auto huurt. We verbleven drie nachten in het Lagos City Centre Guesthouse en hostel voor €70,47. Goed betaalbaar dus! Dit hostel heeft trouwens net zoals ons vorige hostel ook een keuken en een eigen badkamer. Je boekt een overnachting in dit hostel voordelig via deze link.

In totaal waren wij voor 5 nachten in de Algarve dus 110,47 kwijt. Dit komt neer op €22,09 per nacht. Goedkoop dus! 

Faro, budget Algarve / kosten Algarve
Lagos, budget Algarve, kosten Algarve

Eten en drinken 

Eten en drinken was voor ons een van de grootste kostenposten tijdens onze reis door de Algarve. Gelukkig kan je goed betaalbaar eten in de Algarve en kun je zelf bepalen hoe duur je het eten en drinken maakt. Als je veel naar de supermarkt gaat ben je veel goedkoper uit dan wanneer je drie keer per dag een restaurant binnen stapt. 

Zelf haalden wij ons ontbijt en onze lunch altijd bij de supermarkt. Wij gingen dan gewoon heerlijk picknicken in de zon op een mooie plek. Ontbijten deden we wel vaak in de auto, saai, maar goedkoop. Wij wilden namelijk wel goed op ons budget Algarve letten. In Faro lunchten wij op het terras en waren wij dus iets duurder uit. 

In de avond gingen wij elke keer uit eten. Eén avond kookten wij ons eigen avondmaal. Ik reisden met iemand die Coeliakie heeft en dus glutenvrij moet eten. Dit was soms lastig en we hadden niet altijd zin om lang te moeten zoeken naar een restaurant. Hierdoor waren we wel wat duurder uit dan als je gewoon overal kunt eten. Gemiddeld waren wij voor een diner €15,- per persoon kwijt. Dit was dan voor een hoofdgerecht en wat drinken erbij. Evengoed goed te doen dus! 

Naast eten, gingen wij zo nu en dan ook op het terras iets drinken. In Lagos haalden wij een cocktail met Happy Hour en in Faro luidden wij onze vakantie in met een cocktail in de zon. 

In totaal gaven wij €235,51 uit aan eten en drinken. Per persoon is dit €117,75. Dus ondanks dat wij glutenvrij eten moesten halen in zowel de supermarkt als bij restaurants (wat duurder is), vallen de kosten Algarve en het budget Portugal voor eten en drinken best mee.

Bezienswaardigheden en excursies

De kosten Algarve hoeven op het gebied van bezienswaardigheden en excursies helemaal niet hoog te zijn. De populairste bezienswaardigheden zijn voornamelijk stranden en dorpen en die kun je allemaal gratis bezoeken. Het enige waar wij in deze categorie voor hebben betaald is een free walking tour in Faro en een bezoek aan het kasteel van Silves. Voor de walking tour betaalden wij €10,- en het kasteel kostte ons €2,80 per persoon. 

Met zijn tweeën waren wij €15,60 kwijt aan excursies en bezienswaardigheden. Per persoon is dit €7,80. 

We hadden ook nog graag een boottocht willen doen, helaas hadden wij hier geen tijd meer voor. Wil je dit wel doen? Reken dan op prijzen tussen de €20 en €40,- per persoon. Dit is afhankelijk van de locatie, de duur en het bedrijf waarmee je gaat. 

Wil je meer lezen over de bezienswaardigheden? Lees dan ook eens mijn artikel over wat je moet doen in de Algarve

Kosten Algarve, budget Algarve: Kasteel in Silves

Overige kosten Algarve

Onder de overige kosten Algarve vallen alleen kosten die niet bij de eerder genoemde categorieën behoren. Zo betaalden wij in Albufeira op 2 plekken om te parkeren. In Lagos parkeerden wij onze auto drie nachten in een parkeergarage en dat kostte ons €6,- per dag. De parkeerkosten van onze trip in de Algarve lagen in totaal op €20,20. 

Naast parkeerkosten hadden wij ook nog kosten voor de tol. Als je op de snelweg rijdt in Portugal moet je regelmatig kleine tolbedragen betalen. Hiervoor kun je het beste bij je verhuurbedrijf een tolkastje regelen. De huur van dit tolkastje kostte ons €5,55. Na drie volle dagen rijden waren wij €14,97 aan tol kwijt. In totaal gaven wij dus €20,34 uit aan alles wat met tol te maken heeft. 

Wij kochten geen souvenirs en gingen ook niet shoppen, dus andere overige kosten hadden wij niet. Het totale bedrag aan overige kosten Algarve komt dus neer op €40,54. Per persoon is dit €20,27

Totale kosten Algarve 

Nu je weet wat ons budget Algarve is per categorie is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat kost een vakantie naar de Algarve? 

Onze vakantie naar de Algarve heeft ons in totaal €790,73 gekost. Per persoon is dit €395,37. Onze vliegtickets en de treintickets naar Eindhoven zijn inbegrepen bij dit bedrag. Reken je die kosten niet mee? Dan gaven wij met zijn tweeën €554,77 uit. Per persoon komt dit neer op €277,39

Ons dagbudget in de Algarve was dus 110,95. Ons dagbudget per persoon was €55,47. Natuurlijk is dat veel geld, maar het is wel inclusief autohuur, benzine, de uber, eten en drinken etc. 

Om het nog even duidelijker te maken heb ik hieronder een overzicht gemaakt van ons budget Algarve. Waarbij je per categorie de kosten in euro’s ziet. 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar de Algarve€117,98 (telt verder niet mee) 
Autohuur €37,50 (totale prijs was €75)€7,50 (3/5 dagen een auto)
Ander vervoer ter plaatse€13,99€2,79
Benzinekosten€24,84 (totale prijs €49,67)€4,96 (totale dagbudget: €9,93)
Accommodaties€55,24€11,04
Eten en drinken€117,75€23,55
Excursies en bezienswaardigheden€7,80€1,56
Overige kosten Algarve€20,27€4,05
Totale budget Algarve€277,39 (excl. vlucht) €55,47 (excl. vlucht) 

Kan het goedkoper? 

Nee, dit kan inmiddels niet meer goedkoper. Wij maakten deze reis een week voor corona in Europa uitbrak en alles op slot ging. Sindsdien is er enorme inflatie en zijn de prijzen een heel stuk hoger. Dus hoewel wij veel glutenvrij eten moesten halen en dit echt wel duurder is dan als dit niet moest, ben je inmiddels gewoon echt meer geld kwijt. Wij sliepen goedkoop tijdens onze vakantie en deden verder geen gekke dingen. Wij reisden in de voorjaarsvakantie, wat ook echt wel laagseizoen was in Portugal. Hierdoor was de huurauto en de accommodatie goedkoper dan als wij in de mei- zomer- of herfstvakantie waren gegaan. 

Voor een trip naar de Algarve inclusief vlucht zou ik minimaal rekenen op €400,- tot €500,- per persoon. Maar voor 5 of 6 dagen is dat best netjes toch? 

Algarve budget, kosten Algarve
Algarve budget, kosten Algarve

Zo dit is ons budget Algarve en dit waren voor ons de kosten Algarve. Ik hoop dat je nu voor jezelf een duidelijk antwoord hebt gekregen op de vraag: wat kost een vakantie naar de Algarve in Portugal?

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat vind jij dit budget Algarve? 

Dit artikel bevat affliate links. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow