Bryce Canyon National Park: de beste tips & mooiste plekken!

door | Laatste update Nov 29, 2021 | Gepubliceerd May 29, 2021 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 6 reacties

Bryce Canyon National Park in Amerika is een fantastisch natuurpark vol met prachtige uitzichten. Je kunt hier heerlijk wandelen en je zult je geen moment vervelen. Volgens vele is het een van de mooiste nationale parken van West-Amerika en dat is natuurlijk niet voor niks. In dit artikel neem ik je mee naar de plek van de Hoodoos, de rode rotsen en de adembenemende uitzichten. Ik deel mijn tips voor Bryce Canyon National Park in Amerika!

Bryce Canyon National Park in Amerika

Bryce Canyon in Amerika ligt in de staat Utah en is, ondanks de naam, geen canyon. Een canyon ontstaat door regenval en watervloeiing die tot erosie leidt, maar Bryce Canyon is ontstaan door de combinatie van winderosie, watererosie en ijserosie. Het zachtere gesteente werd hierdoor langzamerhand verwijderd van de rotsen en alleen het harde gesteente bleef achter. Zo ontstonden de bekende hoodoos, oftewel de pilaren van Bryce Canyon.

Die hoodoos maken dit park bijzonder. Nergens ter wereld kom je deze natuur tegen. Bryce Canyon National Park in Amerika telt talloze uitzichten waar vanaf je deze hoodoos kunt bewonderen. Ben je sportief ingesteld en houd je van wandelen? Dan ga je naar beneden om te wandelen tussen deze bijzondere hoodoos.

Hoe bereik je Bryce Canyon in Amerika?

Vanaf Salt Lake City en Las Vegas is Bryce Canyon zo’n 4 uur rijden. Er zijn twee grote wegen die je naar Bryce Canyon leiden, dit zijn Highway 63 en de Scenic Byway 12. Het is leuk om over die laatste route te rijden. Je komt dan uit bij het minder bekende, maar prachtige, Capitol Reef National Park. Verder ligt Bryce Canyon redelijk dichtbij het bekende Zion National Park. Er zit slechts 80 kilometer tussen.

Om Bryce Canyon te bereiken heb je wel echt een auto nodig. Eenmaal in het park heb je die niet meer nodig, aangezien er overal shuttlebussen rijden.

De Scenic byway 12: van Bryce Canyon naar Cpitol Reef National Park

Kosten voor een bezoek aan Bryce Canyon in Amerika

Een bezoek aan Bryce Canyon kost je 35 dollar per auto. Je kunt het nationale park dan een week lang bezoeken. Bezoek je meerdere nationale parken in Amerika? Dan is het voordeliger om een America the Beautiful pass aan te schaffen. Deze kost je 80 dollar en hiermee mag je een jaar lang alle nationale parken bezoeken. Deze kosten zijn per auto en je kunt de pas op 2 namen zetten. Ideaal!

De beste reistijd

Bryce Canyon is een hoog gelegen park. In de winter kan het hier dan ook behoorlijk koud worden en ligt er vaak sneeuw. In de zomer kan het er heet worden. De zomermaanden zijn daarnaast ook best druk. Verder is wel alles geopend en kun je dus alle bezienswaardigheden in Bryce Canyon bezoeken.

Als je alleen voor de uitzichtpunten in Bryce Canyon komt, dan kan je het nationale park prima het hele jaar bezoeken. Wil je ook wandelen? Dan zou ik de wintermaanden vermijden. Want dan zijn veel wandelingen afgesloten.

De beste reistijd is wat mij betreft tussen april en juni en tussen september en november. De kans op goed weer is er dan zeker, maar het is nog niet te heet. Ook is het er rustiger. Je hebt wel nog kans dat er nog resten sneeuw liggen, of dat er juist al wat nieuwe sneeuw gevallen is. Wij bezochten Bryce in mei en door de late sneeuwval was een van de mooiste wandelingen in het park nog gesloten. 

Met de shuttle bus of je eigen auto?

In Bryce Canyon National Park rijden gratis shuttlebussen. Deze bussen stoppen op de meest belangrijke en populaire uitzichtenpunten. Ze stoppen echter niet overal en slaan een aantal mooie plekken over.

Handig aan de bus is dat je makkelijk van het ene naar het andere uitzichtpunt kunt wandelen en de bus terug kunt pakken richting de auto. Verder gebruikten wij de bus ook voor de populairste uitzichtpunten, om op die manier problemen met parkeren te voorkomen.

Bryce Canyon tips: wat te doen in Bryce Canyon?

Nu je wat algemene informatie hebt kunnen verzamelen over Bryce Canyon is het tijd om mijn tips voor Bryce Canyon National Park in Amerika te delen. Ik geef een antwoord op de vraag: wat te doen in Bryce Canyon?

1. Bewonder de mooiste uitzichtpunten van Bryce Canyon in Amerika

Bryce Canyon in Amerika telt talloze fantastische uitzichtpunten. Stuk voor stuk zijn ze net weer even anders en echt de moeite waard. Je kunt tussen de uitzichtpunten wandelen, of met je eigen auto of de bus rijden. Het is zeker de moeite waard om zo nu en dan lekker te lopen. Dan zie je namelijk het meeste.

De uitzichtpunten liggen allemaal langs de Rim Road. Deze weg is in totaal 29 kilometer lang. Alle uitzichtpunten liggen aan dezelfde kant van de weg. Je kunt dan ook het beste eerst helemaal naar het eindpunt rijden en dan pas de uitzichten bezoeken. Dan liggen ze namelijk aan de rechterkant van de weg.

Maar goed, welke uitzichtpunten zijn nu eigenlijk echt de moeite waard en wat zijn de mooiste uitzichtpunten van Bryce Canyon? Ik zal ze hieronder voor je opsommen.

Yovimpa en Rainbow Point

Helemaal aan het uiteinde van de weg van Bryce Canyon vind je Yovimpa en Rainbow Point. Twee uitzichtpunten die vlak bij elkaar liggen en echt fantastisch mooi zijn. Dit is ook gelijk het hoogst gelegen stuk van het park. Je bevindt je hier op zo’n 2800 meter hoog. Bij ons lag hier nog sneeuw en dat gaf toch ook wel weer iets extra’s aan deze plek!

Dit uitzichtpunt is niet met de bus te bereiken. Je hebt hiervoor een eigen auto nodig.

Wat te doen in Bryce Canyon National Park in Amerika: de mooiste uitzichtpunten
Wat te doen in Bryce Canyon National Park in Amerika: de mooiste uitzichtpunten

Natural Bridge

Een van mijn favoriete uitzichtpunten van Bryce Canyon is Natural Bridge. Bij dit uitzichtpunt heb je, zoals de naam al doet vermoeden, uitzicht op een natuurlijke brug. Hieromheen zie je hoodoos en ik vond het echt bijzonder om te zien. Een hele leuke plek voor een stop. De bus komt niet bij dit uitzichtpunt.

Bryce Canyon tips: de mooiste uitzichten van Bryce Canyon in Amerika. Natural Bridge Bryce

Het Amfitheater

Het meeste bekende deel van Bryce Canyon is toch wel het amfitheater. Je kunt dit bekijken vanaf diverse uitzichtpunten en dat zijn dan gelijk ook mijn favoriete uitzichtpunten van Bryce Canyon. De uitzichtpunten waar je het amfitheater kunt bekijken zijn Inspiration Point, Bryce Point, Sunset Point en Sunrise Point.

Het gekke is trouwens dat je voor de zonsondergang beter naar Sunrise Point kunt gaan en voor de zonsopkomst naar Sunset Point. Al deze uitzichtpunten zijn te bereiken met de shuttle bus, maar je kunt er ook zelf parkeren met je auto. De uitzichtpunten zijn echt fantastisch mooi en hoewel je bij alle vier de punten uitzicht hebt op hetzelfde amfitheater, zijn alle uitzichten echt de moeite waard.

Bryce Canyon tips: de mooiste uitzichten van Bryce Canyon in Amerika
Bryce Canyon tips: de mooiste uitzichten van Bryce Canyon in Amerika
Bryce Canyon tips: de mooiste uitzichten van Bryce Canyon in Amerika
Bryce Canyon tips: de mooiste uitzichten van Bryce Canyon in Amerika

Fairyland Point

Fairyland Point ligt voor de ingang van Bryce Canyon, maar behoort tot de mooiste uitzichtpunten van het nationale park. Je kijkt hieruit op een prachtig amfitheater, genaamd Fairyland Canyon. Ook kun je hier wat hoodoos van dichtbij bekijken en een aantal mooie rotsformaties bewonderen.

Naast de uitzichtpunten die ik hierboven heb genoemd zijn er nog veel meer punten waar je kunt stoppen om te genieten van de prachtige natuur van Bryce Canyon in Amerika. Dit waren echter mijn favorieten.

2. Wandelen in Bryce Canyon National Park

Naast het bezoeken van prachtige uitzichtpunten, is het ook een aanrader om lekker te gaan wandelen in Bryce Canyon. Er zijn veel verschillende wandelingen die je hier kunt doen en het beste kun je eerst een bezoek brengen aan het visitor centrum om daar om tips en advies te vragen. Het kan namelijk zijn dat een bepaalde wandeling op het moment gesloten is, of wordt afgeraden. Bij ons was dit helaas het geval, de wandeling die wij wilden doen was dicht. Gelukkig kunnen ze je bij het bezoekerscentrum heel goed vertellen wat leuke alternatieven zijn.

Wandelen is in ieder geval een van de beste Bryce Canyon tips, maar welke wandelingen moet je nu echt doen in Bryce Canyon? Ik deel hieronder een aantal opties.

Queens Garden Trail en de Navajo Loop

De Queens Garden Trail en de Navajo Loop zijn twee losse wandelingen die je perfect samen kunt combineren. Het is de meest populaire wandeling van het nationale park en dat is niet voor niks. De wandeling is namelijk echt prachtig. Door de twee wandelingen met elkaar te combineren loop je een rondje en hoef je niet dezelfde route terug te lopen.

De Queens Garden Trail is 2.9 kilometer lang en brengt je vanaf Sunrise Point naar beneden de Canyon in. Je daalt bij deze wandeling 109 meter. Als je de wandeling los doet, is het geen rondje en moet je dus dezelfde route weer terug lopen.

De Navajo Loop is een wandeling van 2,2 kilometer met een hoogteverschil van 168 meter. In de winter kan je er geen rondje van maken, in de zomer wel. Als je hem combineert met de Queens Garden trail is het sowieso een rondje en sla je een klein stukje van de Navajo Loop over.

Combineer je de wandeling, zoals de meeste mensen doen? Dan is de totale wandeling 4.6 kilometer. Je hebt hier zo’n 2 tot 3 uur voor nodig. Wij waren dit van plan, maar bij ons was de Navajo Loop gesloten door sneeuwval op de route. Wij konden hierdoor helaas alleen de Queens Garden Trail lopen. Die wandeling is overigens wel echt een enorme aanrader, dus ik kom graag terug voor de combinatie!

Bryce Canyon National Park in Amerika: Bryce tips: wandelen in Bryce Canyon
Bryce Canyon National Park in Amerika: Bryce tips: wandelen in Bryce Canyon
Bryce Canyon National Park in Amerika: Bryce tips: wandelen in Bryce Canyon
Bryce Canyon National Park in Amerika: Bryce tips: wandelen in Bryce Canyon
Bryce Canyon National Park in Amerika: Bryce tips: wandelen in Bryce Canyon

Peekaboo Loop

De Peekaboo Loop start bij Bryce Point en is in totaal 8.8 kilometer lang. Het is een rondje en je hebt hiervoor zo’n 3 tot 4 uur nodig. Hij wordt als moeilijk beschouwd omdat hij behoorlijk stijl is. De wandeling heeft een hoogteverschil van 479 meter. Best pittig dus. Er wordt aangeraden om de wandeling met de klok mee te lopen.

Je kunt de Peekaboo loop trouwens ook nog combineren met de Navajo Loop als je dit leuk vindt. Start dan met de Navajo Loop. De wandeling is dan 7.8 kilometer lang en het hoogte verschil 482 meter.

Rim Trail

Bij de Rim Trail loop je langs de rand van Bryce Canyon en heb je constant een spectaculair uitzicht. Je kunt hiervan een deel lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om de complete 17.7 kilometer te lopen. Het meest populaire stuk van de Rimtrail om te lopen is het stuk tussen Sunset en Sunrise Point. Dit deel is verhard en dus voor iedereen toegankelijk. Dit stuk van de wandeling is 1.6 kilometer en duurt ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat de afstanden hier steeds alleen heen zijn. Je moet ook nog terug lopen, of je pakt terug lekker de shuttlebus.

Ik kan je in ieder geval aanraden om een deel van de Rim Trail te lopen. Dit is namelijk echt prachtig.

Doen in Bryce Canyon in Amerika: wandelen bij de rimtrail.
Doen in Bryce Canyon in Amerika: wandelen bij de rimtrail.
Doen in Bryce Canyon in Amerika: wandelen bij de rimtrail.
Doen in Bryce Canyon in Amerika: wandelen bij de rimtrail.
Doen in Bryce Canyon in Amerika: wandelen bij de rimtrail.

Nog meer wandelingen in Bryce Canyon in Amerika

Er zijn naast deze wandelingen nog veel meer gave wandelingen die je kunt doen in Bryce Canyon. Ben je benieuwd naar deze wandelingen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina

3. Ga op pad met een Ranger

Naast de bovenstaande dingen is het heel leuk om op pad te gaan met een Ranger in het park. Wij probeerden dit zoveel mogelijk te doen in de nationale parken in Amerika. Je gaat dan namelijk een stukje wandelen met een Ranger die je ondertussen van alles vertelt over de natuur en de omgeving. Je leert hier enorm veel van en hierdoor weet je ook waar je eigenlijk naar kijkt.

Wil je op pad met een ranger? In de ochtend hangt bij het bezoekerscentrum een programma. Dan zie je precies op welke tijd je waar moet zijn om mee te gaan met een ranger. Dit is helemaal gratis. Wij waren altijd met een heel klein groepje en eigenlijk altijd alleen maar met Amerikanen. Gek, want het is echt heel interessant! Wij liepen zelf met de Ranger tussen Sunset en Sunrise Point en ondertussen leerden wij van alles over Bryce Canyon National Park in Amerika. Wat mij betreft is dit een van de beste tips voor Bryce Canyon.

Overnachten in Bryce Canyon in Amerika

Nu je weet wat je moet doen in Bryce Canyon, is het tijd om te kijken waar je kunt overnachten in of rondom Bryce Canyon National Park. Er zijn genoeg opties en je kunt zowel binnen als buiten het park overnachten. Je kunt kamperen, maar je kunt ook kiezen voor een hotel of motel.

Als je buiten het park slaapt kun je het beste overnachten in het dorpje Bryce, of in het dorpje Tropic. Accommodaties in Bryce kun je boeken via deze link. Wil je overnachten in Tropic? Dan kun je een accommodatie boeken via deze link. Daar heb je gelijk ook wel de meeste keuze.

Reis je met een kleiner budget? Dan is het soms slim om iets verder bij het park vandaan te slapen. Zelf deden wij dit ook. Hierdoor moesten wij wel nog een stukje rijden naar het park, maar goed, we hebben hierdoor ook veel geld kunnen besparen. Tijdens ons bezoek aan Bryce Canyon sliepen wij in Beaver. Dit is ruim een uur rijden vanaf Bryce. Een overnachting in Beaver boek je via deze link.

Ik raad je aan om 2 nachten te boeken voor Bryce Canyon, zodat je één volle dag hebt om de natuur te ontdekken. Je kunt dan prima alle uitzichtpunten bezoeken en een wat langere wandeling doen. Wil je meerdere hikes doen? Dan heb je een extra dag nodig. Bezoek je alleen de uitzichtpunten? Dan heb je aan een halve dag genoeg en kun je ook prima 1 nacht boeken.

Verder reizen door Amerika!

Bryce ligt dichtbij Zion National Park en ook redelijk dichtbij Capitol Reef National Park. Bryce Canyon is dan ook heel makkelijk in je route op te nemen. Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook eens mijn artikel over bezienswaardigheden in Utah en ontdek de mooiste plekken!

Meer ontdekken van Amerika! Reis naar Zion National Park, of ontdek Capitol Reef!
Meer ontdekken van Amerika! Reis naar Zion National Park, of ontdek Capitol Reef!

Dit is alles wat je moet weten voor een bezoek aan Bryce Canyon National Park in Amerika. Hopelijk heb je een aantal goede tips voor Bryce Canyon in Amerika kunnen verzamelen. Ik vond het in ieder geval een fatastische plek en kan het iedereen alleen maar aanraden om ook te gaan!

Zou jij Bryce Canyon willen bezoeken?

Dit artikel bevat affliate links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou niets extra’s. Voor ons een goede manier om de website online te kunnen houden. Bedankt voor je hulp!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow