Pinguïns spotten op Boulders Beach in Zuid-Afrika

door | Laatste update Jun 2, 2024 | Gepubliceerd May 22, 2024 | Afrika, Zuid-Afrika | 2 reacties

Een van de redenen om Zuid-Afrika te bezoeken zijn de grote hoeveelheid bijzondere dieren die je hier kunt zien. Je denkt dan al snel aan leeuwen, luipaarden, giraffen, olifanten en zebra’s. Maar Zuid-Afrika heeft nog veel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van pinguïns? Deze leuke dieren kun je onder andere zien op Boulders Beach, een prachtig strand vlakbij Kaapstad. In dit artikel deel ik tips voor pinguïns spotten op Boulders Beach in Zuid-Afrika.

Boulders Beach

Boulders Beach ligt op het Kaapse Schiereiland, vlakbij Simon’s Town in Zuid-Afrika. Het is een beschut strand met daarop granieten rotsblokken. Aan deze rotsblokken dankt het strand zijn naam. Het strand bestaat uit verschillende delen en is fantastisch mooi om te zien. De combinatie van de granieten rotsen, het witte zand en het heldereblauwe water zorgt al voor prachtige uitzichten. Maar, dat is natuurlijk niet de enige reden om Boulders Beach in Zuid-Afrika te bezoeken. De belangrijkste reden zijn de pinguïns die je hier kunt zien. 

Boulders Beach is heel bekend geworden door de kolonie Afrikaanse pinguïns die hier sinds 1982 verblijft. Het begon met slechts 2 pinguïns, maar inmiddels vind je er een kolonie van 2000 zwartvoetpinguïns. Boulders Beach is een van de weinige plekken ter wereld waar je pinguïns van zo dichtbij kunt bekijken. Het strand is onderdeel van het Nationaal Park Tafelberg en is hierdoor niet geheel gratis toegankelijk. In dit artikel vertel ik je alles over Boulders Beach bezoeken, zodat je precies weet wat je kunt verwachten! Ik vertel straks eerst meer over de pinguïns, daarna vertel ik meer over Boulders Beach bezoeken.

De pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika 

De eerste twee pinguïns kwamen in 1982 naar Boulders Beach toe. Dit was de eerste keer sinds decennia dat hier weer pinguïns werden gezien. De baai was lekker beschut en er was genoeg voedsel voor de pinguïns, dus ze besloten te blijven. Het resultaat? Een kolonie van maar liefst 2000 pinguïns in de omgeving.

Op Boulders Beach leeft de Afrikaanse pinguïn, ook wel de zwartvoetpinguïn genoemd. Deze pinguïnsoort komt voor in Zuid-Afrika en Namibië en is de enige pinguïnsoort in Afrika. De pinguïn is te herkennen aan de zwart witte veren en de zwarte hoefijzervormige streep op de borst. Daarnaast heeft de pinguïn een zwarte kop met witte vlekken op de wangen. De pinguïn is middelgroot en wordt zo’n 60 tot 70 cm lang.

Afrikaanse pinguïns zijn de snelste pinguïns op het land en leven ongeveer 20 jaar lang in het wild. Ze kunnen super goed zwemmen en halen dan wel snelheden tot 20 km/uur. Om hun prooi te vangen duiken ze tot wel 40 meter diep. Zwartvoetpinguïns zijn sociale dieren en leven in grote kolonies, zoals je ook zult zien bij Boulders Beach in Zuid-Afrika. Ze zijn monogaam en tijdens het broeden wisselen mannetjes en vrouwtjes elkaar af.

Helaas is de Afrikaanse Pinguïn met uitsterven bedreigd. Daarom zijn er ook vlonders gemaakt bij Boulders Beach, zodat je de dieren op een gepaste afstand kunt observeren.

Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken

Boulders Beach bezoeken

Nu je wat algemene informatie hebt kunnen lezen over Boulders Beach en over de pinguïns die hier leven, is het tijd om mijn tips voor Boulders Beach bezoeken met je te delen. Ik zal zo eerst iets vertellen over de bereikbaarheid, parkeren, het Visitor Center en de pinguïns spotten vanaf de vlonder. Daarna vertel ik iets over zwemmen bij Boulders Beach en 2 stranden die je gratis kunt bezoeken in de omgeving.

Bereikbaarheid & parkeren

Boulders Beach ligt dichtbij Kaapstad en is dan ook makkelijk te bereiken vanaf deze Zuid-Afrikaanse stad. De makkelijkste manier is met je eigen huurauto. Dan rijd je binnen een uur naar Boulders Beach toe. Heb je geen eigen auto? Dan kun je een uber regelen of kun je met een tour mee. Je bezoekt dan ook gelijk andere mooie plekken op het Kaaps schiereiland. Over die plekken vertel ik later in dit artikel nog wat meer.

Als je met je eigen auto komt, zul je ook moeten parkeren bij Boulders Beach. Je hebt hiervoor meerdere plekken. Je kunt je navigatie instellen op het Visitor Center en dan kom je uit bij een parkeerplaats. Je kunt ook parkeren bij Middle Beach, het zwemstrand bij Boulders Beach. Parkeren is gratis. Op de parkeerplaats is een parkeerwachter die je auto in de gaten houdt. Bij het wegrijden is het gebruikelijk om de parkeerwachter een fooi van 5 tot 10 rand te geven. Dit is ongeveer 25 tot 50 cent. 

Het Visitor Center en pinguïns vanaf de vlonder

Boulders Beach is onderdeel van een nationaal park en is dus niet gratis te bezoeken. Je vindt er een Visitor Center waar je meer informatie kunt krijgen over de pinguïns. Vanaf het Visitor Center kun je een vlonder op vanaf waar je uitzicht hebt over het strand van Boulders Beach. Vanaf de vlonder kun je de pinguïns van heel dichtbij bewonderen, maar ben je wel op gepaste afstand zodat je de dieren niet stoort. Je ziet de pinguïns broeden op hun ei, waggelen in het zand, het water induiken, lekker relaxen en het water weer uitkomen. Met een beetje geluk zie je er honderden gelijk. Echt een hele toffe ervaring! Vanaf de vlonder kun je prachtige foto’s maken van het strand en de pinguïns.

Om bij dit deel te komen, moet je dus entree betalen. De entree bedraagt 190 ZAR (€9,30) voor volwassene en 95 ZAR (€4,65) voor kinderen. Dit is zeker niet goedkoop, maar ik had deze plek absoluut niet willen missen. De plek is geopend tussen 8:00 en 17:00. Heb je een Wild Card? Dan is de entree gratis. Wil je daar meer over lezen? Lees dan mijn artikel over een Wild Card voor Zuid-Afrika.

Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken
Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken
Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken
Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken
Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken
Tips voor Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken

Zwemmen bij Boulders Beach

Vanaf het Visitor Center kun je nog een vlonderpad volgen tussen het groen. Dit stuk kun je lopen zonder te betalen. Vanaf dit deel kun je ook vaak al pinguïns spotten. Je ziet ze dan niet op het strand, maar tussen het groen. Hier kom je ook andere dieren tegen, zoals klipdassies. Aan het einde van dit vlonderpad kom je uit bij een strand, genaamd Middle Beach. Dit strand kun je ook alleen bezoeken als je betaalt voor Boulders Beach. Het is inbegrepen bij de entree die ik hierboven noemde.

Dit strand is super wit, heeft prachtige rotsen en helderblauw water. Het is een super fijne plek om op een beschutte plek te zwemmen. Verwacht hier echter geen pinguïns, want die laten zich op dit deel van het strand zelden zien. Misschien als je vroeg bent, of heel veel geluk hebt dat je ze ziet. Ik vond dit strand zeker de moeite waard om te bezoeken, gewoon omdat het prachtig is om te zien.

Zwemmen bij Boulders Beach

2 gratis stranden

Na je bezoek aan het strand hierboven, kun je de parkeerplaats oversteken en nog een stuk van een vlonderpad tussen het groen volgen. Dit is helemaal gratis. Je loopt dan langs de prachtige kust en komt uiteindelijk uit bij Link Beach en Windmill Beach. 2 stranden die prachtig zijn om te zien, maar waar je ook heerlijk kunt relaxen en zwemmen. Op deze plek heb je kans om pinguïns te zien vanaf je handdoek op het strand. Ook deel je deze stranden met veel minder toeristen, dus dat is ideaal. Hoewel je hier dichtbij pinguïns kunt komen, is het super belangrijk om de pinguïns te respecteren en op gepaste afstand te blijven.

Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken tips

Drukte op Boulders Beach

Ik vond Boulders Beach bezoeken echt fantastisch. Pinguïns zijn zulke leuke dieren om te zien en je kunt ze hier vanaf dichtbij zien. Wij hebben meer dan een uur op een van de vlonders gezeten om gewoon te filmen, fotograferen en te observeren. Het nadeel aan Boulders Beach is dat het heel druk en populair is. Zelf kon ik dit goed negeren en heb ik er geen last van gehad. Niemand gaat toch in je foto staan, dat is dan ook echt het voordeel van vlonders. Maar verwacht hier dus zeker niet de enige te zijn!

Alternatieven voor Boulders Beach in Zuid-Afrika

Houd je niet van drukte en bezoek je liever een rustiger of goedkoper alternatief? Dan is er nog een plek in Zuid-Afrika waar je gegarandeerd Afrikaanse Pinguïns van heel dichtbij kunt zien. Dit is Stony Point bij Betty’s Bay. Je hebt hier een board walk waar je voor moet betalen om bij de grootste kolonie uit te komen. Maar vanaf het strand bij de parkeerplaats zagen wij er ook al tientallen. Echt heel tof! De boardwalk was in 2023 gesloten door stormschade, dus die hebben wij niet kunnen doen. Inmiddels is het weer geopend. Hoewel Betty’s Bay heel rustig was, vond ik Boulders Beach in Zuid-Afrika mooier.

Betty's Bay in Zuid-Afrika

Boulders Beach combineren met andere mooie plekken

Boulders Beach bezoeken is iets wat je zeker moet doen in Zuid-Afrika en het is goed te combineren met nog meer gave plekken op het Kaapse schiereiland. Zo is het enorm de moeite waard om via de Chapman’s Peak Drive hierheen te rijden. Dit is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Na de Chapman’s Peak Drive bezoek je dan Boulders Beach en vanaf daar rijd je door richting Kaap de Goede Hoop. Dat is het meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse vaste land en is prachtig om te zien. Je kunt hier mooi wandelen en hebt prachtige uitzichten. Echt een aanrader!

Chapman's Peak

Boulders Beach & omgeving met een tour

Je kunt Boulders Beach heel makkelijk zelfstandig bezoeken met je eigen huurauto. Maar voor wie geen auto wil huren, kun je ook een tour boeken. Deze tours gaan vaak naar Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop. Hieronder vind je opties voor deze tours.

Powered by GetYourGuide

Dit zijn wat mij betreft de beste tips voor Boulders Beach bezoeken in Zuid-Afrika. Ik vond het in ieder geval een fantastische plek en had het absoluut niet willen missen tijdens onze reis. Wij zagen er zoveel pinguïns en de pinguïns zijn zo leuk om te zien!

Wil jij Boulders Beach in Zuid-Afrika bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows