Blue Mountains in Australië: de beste tips & mooiste wandelingen

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Apr 16, 2020 | Australië, Oceanië, Wandelen | 10 reacties

Op zoek naar een prachtige plek om te wandelen en te genieten van geweldige uitzichten? Dan zit je bij de Blue Mountains in Australië zeker goed. Dit mooie natuurgebied vlakbij Sydney is de perfecte plek voor een paar dagen vol met natuur, gave hikes, mooie uitzichten en watervallen. In dit artikel deel ik de beste Blue Mountains tips en vertel ik je alles over wandelen bij de Blue Mountains in Australië! 

Blue Mountains in Australië 

De Blue Mountains in Australië liggen op 1,5 uur rijden vanaf Sydney. Heb je geen auto? Ook dan kun je de Blue Mountains prima verkennen. De trein brengt je vanaf Sydney in 2 uur naar dit prachtige gebied. Met een auto ben je wel een stuk flexibeler en kun je de mooiste uitzichtpunten van de Blue Mountains het beste bewonderen. 

Blue Mountains National Park is een enorm groot national park van maar liefst 230.000 hectare. Je kunt je er dan ook met gemak meerdere dagen vermaken. Je vindt er veel mooie uitzichtpunten en meerdere gave wandelingen. Ook kun je de Blue Mountains in Australië bewonderen vanaf de kabelbaan. Genoeg opties dus voor iedereen. Het park dankt zijn naam aan de dichte eucalyptusbossen die de lucht een blauwe gloed geven.

Katoomba is het hart van de Blue Mountains. In dit kleine stadje vind je verschillende ho(s)tels en campings. Maar ook supermarkten, restaurants en andere winkels. Het is een goede uitvalbasis om meer te ontdekken van de omgeving. Daarnaast zit je ook dichtbij de meest populaire Blue Mountains bezienswaardigheden. 

Blue Mountains tips: dit zijn de Blue Mountains hoogtepunten! 

Als je de Blue Mountains in Australië gaat bezoeken wil je natuurlijk weten wat je echt moet doen in de Blue Mountains. Hieronder deel ik de Blue Mountains hoogtepunten. 

1. Three Sisters 

Een van de meeste bekende bezienswaardigheden van de Blue Mountains in Australië zijn toch wel de Three sisters. Over deze rotsformatie gaat een bijzonder verhaal rond. Over dit verhaal zeggen sommige mensen dat het een legende is van de Aboriginals, terwijl anderen beweren dat het gewoon een publiciteitsstunt is. Het verhaal vertelt dat drie zussen van een Aboriginal stam verliefd werden op drie broers van een vijandige stam. Er kwam oorlog tussen de twee stammen en om de drie zussen te beschermen veranderde de medicijnman ze in steen. De medicijnman stierf in de oorlog en drie zussen bleven voor altijd van steen, gedoemd om voor eeuwig te wachten op hun geliefden.

Je kunt deze bijzondere rotsformatie op meerdere plekken bewonderen. Een van de beste plekken is Echo Point. Je bent hier zeker niet de enige, maar dat maakt niks uit als je het geweldige uitzicht eenmaal ziet. Vanaf Echo Point is het ook de moeite waard om het pad linksaf richting de Honeymoon Bridge te nemen via de Giant Stairway. Vanaf hier heb je nog meer prachtige uitzichten op de Three sisters en de omgeving. Je komt dan ook heel dichtbij dit bijzondere stukje natuur.

Three Sisters, Blue Mountains in Australië
Three Sisters, Blue Mountains in Australië
Three Sisters, Blue Mountains in Australië

2. Wenworth Falls 

Een van de beste Blue Mountains tips is om de Wenworth Falls te gaan bekijken. Bij ons was het weer alleen echt dramatisch, dus omdat wij keuzes moesten maken zijn wij niet helemaal naar de waterval zelf toegelopen. Toch is de wandeling naar alleen het uitzichtpunt toe ook al de moeite waard. Bij ons stond de waterval helaas bijna helemaal droog, maar de uitzichten op de omgeving zelf zijn alleen al de moeite waard! 

Tips voor de Blue Mountains in Australië
Tips voor de Blue Mountains in Australië

3. Katoomba Falls 

De Katoomba Falls is een gigantische waterval op een prachtige locatie. De beste plek om deze waterval te bewonderen is vanaf de Scenic Skyway, de kabelbaan die door het nationale park gaat. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan. Wil je de watervallen gratis bewonderen? Rijd dan richting Reids Plateau. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de waterval. Bij ons was er helaas weinig water, want wij waren hiervoor niet in de goede periode. 

Katoomba Falls , Blue Mountains Australië

4. De mooiste Blue Mountains uitzichtpunten 

Naast de drie hoogtepunten hierboven is het de moeite waard om op zoek te gaan naar de mooiste Blue Mountains uitzichpunten. Veel uitzichtpunten kom je tegen als je lekker gaat wandelen bij de Blue Mountains in Australië. Over de wandelingen vertel ik later meer, hieronder deel ik namelijk de mooiste Blue Mountains uitzichtpunten, waar je niet voor hoeft te lopen, maar waar je gewoon naar toe kunt rijden. Ideaal! 

Eerder noemde ik al Echo Point en Reids Plateau, ook daar kun je gewoon heen met de auto en dat zijn ook zeker uitzichtpunten bij de Blue Mountains die je niet mag missen. Maar, dat zijn niet de enige! Daarnaast is het ook echt een aanrader om de Cliff Drive te rijden. Langs deze scenic route vind je namelijk heel veel prachtige Blue Mountains uitzichtpunten waar je kunt stoppen om te genieten van de uitzichten over de Blue Mountains. Een voorbeeld hiervan is Malaita Lookout, maar ook Narrow Neck Lookout, Eagle Hawk Lookout en Landslide Lookout liggen langs deze route. 

Heb je deze route gereden? Iets verder uit Katoomba vandaan vind je nog meer prachtige uitzichtpunten. Een van de mooiste Blue Mountains uitzichtpunten vind je bij Govets Leap Lookout. Hier start ook de gelijknamige wandeling, maar kun je dus ook gewoon genieten van een geweldig uitzicht. Je ziet vanaf hier onder andere een prachtige waterval. Een uitzichtpunt daar vlakbij die ook de moeite waard is, is Evans Lookout.

Hieronder heb ik voor een duidelijk overzicht even een lijstje gemaakt met de beste Blue Mountains uitzichtpunten.

 • Echo Point 
 • Reids Plateau 
 • Cliff Drive (met onder andere Malaita Lookout, Narrow Neck Lookout, Eagle Hawk Lookout etc.)
 • Govets Leap Lookout 
 • Evans Lookout
Blue Mountains uitzichtpunten
Blue Mountains uitzichtpunten
Blue Mountains uitzichtpunten
Blue Mountains uitzichtpunten
Blue Mountains uitzichtpunten

Blue Mountains wandelingen

Nu je weet wat de Blue Mountains hoogtepunten zijn, is het tijd om je te vertellen wat de mooiste Blue Mountains wandelingen zijn. Zelf wilden wij heel graag wat verschillende wandelingen doen bij de Blue Mountains en hadden wij van te voren ook een lijstje met een aantal wandelingen die wij wilden doen gemaakt. Helaas hadden wij geen mooi weer en hebben wij hierdoor maar 1 wandeling kunnen doen. Dit is gelijk wel een van de leukste dingen die wij deden bij de Blue Moutains in Australië. 

De wandeling die wij deden is de Prince Henry Cliff Walk. Deze wandeling start bij de Katoomba Falls en loopt door tot aan Echo Point. Onderweg kom je een waterval tegen en heb je prachtige uitzichten op de Blue Mountains. De wandeling is vlak, het pad is breed en de wandeling is geschikt voor elke leeftijd. Vanaf Echo Point kun je nog verder lopen richting Giant Stairway (aanrader!) en vanaf daar kun je nog verder door lopen de vallei in en andere wandelpaden volgen. 

Een wandeling die wij wilden doen is de Govets Leap. Maar omdat het uitzicht bij de lookout al beperkt was door het weer, besloten wij niet de hele wandeling te maken. Doe je dit wel heb je aan het einde een prachtig uitzicht over een waterval. 

Een andere wandeling op ons lijstje van de Grand Canyon Track, deze wandeling begint bij Evans Lookout en je loopt door een prachtig bos. Ook stond de wandeling van Leura Cascade naar de Bridal Veil Falls hoog op het lijstje om te doen. 

Naast deze wandelingen zijn er nog meer hikes die je kunt maken. Het beste kun je hiervoor kijken op deze website. Hier vind je namelijk een overzicht van alle wandelingen en hier staat ook gelijk bij hoe zwaar de wandeling is. Zelf hoop ik nog eens terug te komen om meerdere Blue Mountains wandelingen te kunnen doen in beter weer. Want ik weet dat wij enorm veel prachtige dingen gemist hebben door slechts 1 wandeling te maken. 

Blue Mountains wandelingen

Overige Blue Mountains tips 

Nu je weet wat je moet doen bij de Blue Mountains en weet wat de Blue Mountains hoogtepunten zijn, wat de mooiste Blue Mountains wandelingen zijn en wat de mooiste Blue Mountains uitzichtpunten zijn, is het tijd om mijn overige Blue Mountains tips te delen. Ik vertel waar je het beste kunt overnachten, wat de beste reistijd is, hoe je de Blue Mountains bereikt en iets over het maken van een dagtrip vanuit Sydney. Ten slotte deel ik nog wat handige praktische tips. 

Overnachten bij de Blue Mountains in Australië 

Wij hadden in Australië een camper gehuurd en verbleven dus op een camping. Een nacht verbleven wij op een gratis camping, een andere nacht op een betaalde camping. De betaalde camping waar wij verbleven was de camping Katoomba Falls Tourist Park. Deze camping ligt in Katoomba, dichtbij het centrum en naast het uitzichtpunt op de Katoomba Falls. Vanaf hier kun je dus ook zo richting Echo Point en andere mooie plekken wandelen. 

Om de kosten in Australië een beetje te drukken verbleven wij zo nu en dan ook op een gratis camping. Net buiten de Blue Mountains verbleven wij op de Lake Wallace camping. Dit ligt een stukje uit het nationale park, maar is een prachtige plek. Je kampeert aan een meer en er is enorm veel ruimte. Daarnaast heb je warm water, een net toilet en zelfs een warme douche. Die douche is niet heel schoon, maar ja, het is gratis. Wij vonden deze camping een van de betere gratis campings waar wij gestaan hebben! 

De beste reistijd

Zelf bezochten wij de Blue Mountains in maart en dit was een prima periode. Het is er dan lekker rustig en je hebt over het algemeen goed weer. Helaas hadden wij wat pech en waren de uitzichten niet altijd even goed. Maar ja, dit kan op elk moment van het jaar voorkomen. In de zomer (vooral december / januari) kan het warm zijn bij de Blue Mountains en is het natuurlijk ook wat drukker. In de winter (juli / augustus) kan het er juist behoorlijk koud zijn. Goede uitzichten kan je het hele jaar door treffen, dus eigenlijk kan je de Blue Mountains het hele jaar prima bezoeken, met als beste tijd de herfst of lente.

Hoe bereik je de Blue Mountains in Australië? 

De Blue Mountains kun je prima bereiken met eigen vervoer. De wegen zijn goed en vanaf Sydney ben je in 1,5 uur in Katoomba. Je kan de Blue Mountains ook bereiken met de trein. Vanaf Sydney ben je dan 2 uur onderweg naar Katoomba. Op zondag kost dit je slechts 2,50 AUD met je Opal Card. Op andere dagen betaal je maximaal 8 AUD met je Opal Card. Bij Katoomba gaan er bussen die je kunt gebruiken om meer te ontdekken van de Blue Mountains. Er is zelfs een hop on hop off bus. Ik raad je aan om met eigen vervoer te gaan. Zo kom je op meer plekken en op de tijden en momenten die jou uitkomen. 

Wil je verder reizen vanaf de Blue Mountains en niet terug naar Sydney? Bezoek dan het prachtige Jervis Bay, een echt paradijs! 

De Blue Mountains als dagtrip vanuit Sydney 

Veel mensen willen de Blue Mountains in Australië bezoeken als dagtrip vanuit Sydney. Hoewel ik je zou aanraden om minimaal 1 of 2 nachten te verblijven bij de Blue Mountains, kan je ook best een dagtrip maken. Vertrek op tijd vanuit Sydney richting Katoomba en maak vanuit daar 1 of meerdere wandelingen. 

Ik zou geen complete dagtrip boeken met een organisatie, dit is namelijk onnodig duur en de wandelingen maak je toch op je eigen tempo. Niet nodig dus om hier enorm veel geld aan uit te geven! 

Praktische Blue Mountains tips 

Hieronder volgen nog de laatste praktische Blue Mountains tips: 

 • De toegang van het park is gratis. Ook parkeren is over het algemeen gratis. Alleen parkeren bij Echo Point kost geld. Daarom kan het lonen om hier naar toe te wandelen vanaf een ander punt, waar je wel gratis kan parkeren. 
 • Neem goede schoenen mee voor tijdens je wandelingen. Ik wandelde veel op All Stars, maar voor langere wandelingen zijn wandelschoenen fijn. 
 • Neem diverse kleding mee, het ene moment is het warm, daarna ineens vrij koud. Ook kan het ineens regenen. Je hebt niet altijd mooi weer, soms is het uitzicht daardoor beperkt. Bij ons was het ook bewolkt, maar het trok op veel momenten open waardoor het prachtig was. 
 • Neem veel water mee als je gaat wandelen
 • Kom niet te dichtbij de randen, de randen kunnen ineens afbrokkelen en voor je het weet lig je beneden. Blijf ook achter de hekken, want die zijn er niet voor niks. 
 • Geniet, want de Blue Mountains in Australië zijn echt prachtig!
Blue Mountains wandelingen, Blue Mountains tips
Mooie natuur in Australië
Mooie natuur in Australië

Zo, dit is alles wat je moet weten over de Blue Mountains in Australië. Hopelijk heb je nu genoeg leuke tips voor de Blue Mountains verzameld en weet je wat de mooiste Blue Mountains wandelingen en de mooiste Blue Mountains uitzichten zijn. Hopelijk heb je ook een goed overzicht gekregen van de Blue Mountains hoogtepunten. Zelf vonden wij de Blue Mountains echt prachtig en het is zeker een van de hoogtepunten van de Oostkust en onze roadtrip van 2 maanden door Australië. Hopelijk komen wij ooit nog terug zodat wij meer kunnen wandelen en nog meer kunnen ontdekken van dit mooie gebied! 

Ben jij al eens bij de Blue Mountains in Australië geweest? Wat zijn jouw beste Blue Mountains tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow