Bezienswaardigheden eSwatini: de mooiste plekken + handige tips!

door | Laatste update Apr 14, 2024 | Gepubliceerd Apr 6, 2024 | Afrika, eSwatini | 0 Reacties

eSwatini, voormalig Swaziland

eSwatini is een klein land, maar heeft toch genoeg te bieden. Veel mensen verblijven slechts 1 nacht in eSwatini, als tussenstop tussen het Krugerpark en St. Lucia in Zuid-Afrika. De snelste route doorkruist namelijk eSwatini. Maar voor wie de tijd heeft is het zeker leuk om hier wat langer te blijven, want er zijn genoeg mooie plekken in eSwatini.

eSwatini grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique en staat ook wel bekend als Swaziland. Tot 2018 heette dit land dan ook zo, maar inmiddels is de naam veranderd. De naam is veranderd om afstand te doen van het koloniale verleden. Op het internet wordt op veel plekken nog Swaziland gebruikt, er zijn zelfs reisorganisaties die eSwatini Swaziland blijven noemen. Niet zo respectvol. In dit artikel zul je lezen over eSwatini, een land met genoeg mooie plekken om te bezoeken.

eSwatini bezienswaardigheden: dit moet je doen in eSwatini

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt kunnen lezen over eSwatini, is het tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat te doen in eSwatini?

1. Wandelen en fietsen in Mlilwane

Een van de leukste dingen om te doen in eSwatini is wandelen en fietsen in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit park is een park met veel diverse dieren waar je dus tussen kunt wandelen en fietsen. Weer eens iets anders dan een safari met de auto. In Mlilwane leven nijlpaarden en krokodillen, maar verder kom je er geen gevaarlijke dieren tegen. Wel zie je hier veel zebra’s, zwijntjes, antilopensoorten, apen en nog andere leuke dieren. In het park zijn veel wandel- en fietspaden die je kunt volgen. Op deze manier kun je op een unieke manier op safari. Je kunt wandelen en fietsen met een gids, maar ook gewoon op eigen houtje. De natuur waar je doorheen fietst of wandelt is ook nog eens prachtig mooi, dus ook daarom behoort Mlilwane bij de mooiste plekken van eSwatini.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over Mlilwane in eSwatini.

tips voor eSwatini bezienswaardigheden
tips voor eSwatini bezienswaardigheden
tips voor eSwatini bezienswaardigheden
tips voor eSwatini bezienswaardigheden
tips voor eSwatini bezienswaardigheden
doen in eSwatini tips

2. Snuif cultuur bij Mantenga Cultural Village

Wil je meer lezen over de cultuur van de Swazi’s? Dan kun je het Mantenga Cultural Village bezoeken. Dit is eigenlijk een soort openluchtmuseum waarbij je een kijkje krijgt in de cultuur en het leven van de mensen van eSwatini. Je kunt traditionele huisjes bezoeken, een traditionele dans zien en meer ontdekken over de cultuur. Het is wel erg toeristisch, maar ook een leuke afwisseling tussen alle natuur en wildlife door.

3. Bezoek Mkhaya Game Reserve

Een andere leuke bezienswaardigheid in eSwatini is het Mkhaya Game Reserve, een van de Big Game Parks van het land. Je hebt hier een grote kans om neushoorns te spotten. Vooral witte neushoorns vind je hier veel, maar ook zwarte worden hier wel gezien. Daarnaast zijn er nog meer dieren, zoals hyena’s, giraffen, zebra’s, nijlpaarden, diverse antilopensoorten, zwijnen en de enige kudde buffels in het hele land. Verder leven er ook luipaarden, maar die laten zich hier zelden zien.

doen in eSwatini tips

4. Koop een souvenir bij de beroemde kaarsenwinkel Swazi Candles Centre

Een leuke stop om te maken tijdens je reis in eSwatini is bij de kaarsenwinkel Swazi Candles Centre. Misschien dat het stom klinkt, maar je koopt hier gegarandeerd een superleuk souvenir. Je vindt hier namelijk bijzondere kaarsen in allerlei vormen, waaronder die van de leden van de Big Five. Leuk voor een korte tussenstop.

5. Bezoek de Ngwenya glasfabriek

Heb je nog niet genoeg souvenirs? Maak dan ook gelijk even een stop bij de glasfabriek, waar je onder andere olifanten van glas kunt kopen. Alles wordt hier gemaakt van gerecycled glas en het is zeker even een bezoekje waard.

6. Ga op safari in Hlane Royal National Park

Hlane Royal National Park behoort wat mij betreft zeker tot de leukste bezienswaardigheden in eSwatini. Het is de enige plek in het land waar je leeuwen kunt spotten, maar ook neushoorns laten zich hier heel veel zien. Rondom de waterplas bij het restaurant en kamp liggen soms wel meer dan 10 neushoorns uit te rusten. Echt heel tof om te zien! Verder kun je hier selfdrives doen en dan maak je kans op het spotten van zwijnen, giraffen, zebra’s, olifanten, nijlpaarden en diverse antilopensoorten. Maar ook het luipaard laat zich hier heel soms zien.

Het is ook leuk om in Hlane Royal National Park mee te gaan met een game drive of een wandeling met ranger. Zo heb je de beste kans om toffe dieren te spotten. Dit is zeker iets wat je moet doen in eSwatini.  

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel over het Hlane Royal National Park in eSwatini.

mooiste plekken eSwatini bezienswaardigheden
mooiste plekken eSwatini bezienswaardigheden
mooiste plekken eSwatini bezienswaardigheden

7. Hiken bij Sibebe Rock

Heb je zin in een leuke wandeling met prachtige uitzichten in een heel mooi natuurgebied? Dan moet je gaan hiken bij Sibebe Rock. Sibebe Rock is de grooste granieten rots ter wereld en torent 1488 meter boven het omliggende platteland uit. Naar schatting is deze rots zo’n miljard jaar oud. Van een afstandje ziet deze rots er al heel indrukwekkend uit, maar voor de actieve wandelaar is het ook leuk om de rots te beklimmen.

Het beklimmen van Sibebe Rock kost je zo’n 4 uur. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de bergen van eSwatini. Je kunt verschillende routes volgen naar de top. Dit kan zelfstandig, maar het kan fijn zijn om dit samen met een lokale gids te ondernemen. Na regenval is het erg glad op de steile paden, maar is de rots ook erg mooi doordat er overal water naar beneden stroomt.

Praktische eSwatini tips

Nu je weet wat je moet doen in eSwatini en wat de mooiste eSwatini bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste praktische tips met je te delen. Ik vertel je over een visum, hoe je het land kunt bereiken, over rijden in eSwatini, de beste reistijd, hoe lang je er nodig hebt en over overnachten.

Heb je een visum nodig?

Met een Nederlands paspoort heb je voor een reis naar eSwatini geen visum nodig, tenzij je langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven. Bij de grensovergang van eSwatini krijg je een stempel in je paspoort en je mag het land in. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig is en 2 lege pagina’s heeft. Wil je langer dan 30 dagen in eSwatini verblijven? Dan heb je wel een visum nodig.

Hoe bereik je eSwatini?

Je kunt eSwatini op verschillende manieren bereiken. De makkelijkste manier is met je huurauto vanaf Zuid-Afrika. Er zijn diverse grensovergangen waar je gemakkelijk de grens over kunt. Je hebt dan eerst een paspoortcontrole om Zuid-Afrika uit te gaan en een paar meter verder een controle om eSwatini in te reizen. Dit gaat allemaal soepel en makkelijk.

eSwatini is ook bereikbaar per vliegtuig, het land heeft namelijk ook een vliegveld. Vanaf grotere steden in Zuid-Afrika kun je hierop vliegen. Vanuit andere Afrikaanse landen kom je er alleen met een overstap.

Rijden in eSwatini

Als je naar eSwatini gaat is het het handigste om een auto tot je beschikking te hebben. Op die manier kun je het meeste zien van het land en alle eSwatini bezienswaardigheden ook makkelijk bereiken. Wij huurden zelf via Sunny Cars een auto in Zuid-Afrika en reden daarna ook rond in eSwatini. Dit is de meest gebruikelijke manier. Wil je dit doen? Dan heb je toestemming nodig van het verhuurbedrijf waar je je auto hebt gehuurd. Je krijgt dan een brief mee die je moet laten zien bij de grensovergang.

Rijden in eSwatini is goed te doen. Je moet alleen wel goed opletten. In eSwatini lopen enorm veel mensen langs de weg, echt nog veel meer dan in Zuid-Afrika. Deze mensen steken ook overal gewoon over, ook als je 120 mag. Daarnaast kunnen er gaten in de weg zitten, maar moet je ook niet verbaasd opkijken als je koeien langs een 120 weg ziet lopen. Het meest verbazingwekkende vond ik het tocht wel zebrapad op een weg waar je 100 mocht. Verder zijn er veel drempels die je nauwelijks kunt zien, omdat de verf er vanaf is gesleten. Goed opletten dus! In eSwatini rijden ze trouwens links, net zoals in Zuid-Afrika.

De beste reistijd

Het droge seizoen in eSwatini loopt van april tot september. Het land is dan minder groen, maar is evengoed mooi om te zien. Je zult weinig regen hebben en de kans op het spotten van wildlife in de wildparken is groter, er is namelijk minder begroeiing. Daarnaast zijn veel dieren te vinden rondom de waterplassen in het droge seizoen. In de andere maanden valt meer regen, maar is de natuur daarentegen groener.

doen in eSwatini tips

Hoe lang heb je nodig?

Hoe lang je nodig hebt voor een bezoek een eSwatini is heel erg afhankelijk van wat je precies wilt zien en doen in eSwatini. Veel mensen kiezen voor 1 nacht in Hlane of Mlilwane en gaan daarna weer richting Zuid-Afrika. Ik snap die keuze als je weinig tijd hebt voor je reis. Maar, heb je meer tijd, neem dan ook die tijd en ontdek meer van eSwatini! Hieronder zal ik je laten zien wat je kunt doen in eSwatini per dag die je de tijd neemt.

1 dag: Mlilwane of Hlane
2 dagen: Mlilwane en Hlane
3 dagen: Mlilwane, Hlane, Cultural Village, kaarsenwinkel en de glasfabriek
4 dagen: Mlilwane, Hlane, Cultural Village, kaarsenwinkel, glasfabriek en Sibebe Rock
5 dagen: Mlilwane, Hlane, Cultural Village, kaarsenwinkel, glasfabriek, Sibebe Rock en Mkhaya Game Reserve

Zelf waren wij 2 dagen in eSwatini en bezochten wij Hlane en Mlilwane. Beide echt fantastisch. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de rest en zou best eens meer tijd willen nemen om meer te doen in eSwatini. 

Overnachten in eSwatini

Overnachten in eSwatini kan op verschillende plekken. Het leukste is om te overnachten in de parken Hlane, Mlilwane en Mkhaya Game Reserve. Een overnachting in deze parken kun je boeken via de website van Big Game Parks.

Naast het overnachten in de parken, kun je er ook voor kiezen om erbuiten te slapen. Let dan wel goed op de reviews en locatie. Je kunt de opties voor accommodaties in eSwatini bekijken via deze link.

doen in eSwatini tips
doen in eSwatini tips

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over eSwatini. Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen van de mooiste plekken van eSwatini en weet je nu wat je moet doen in eSwatini. Wij vonden het land in ieder geval de moeite waard en zijn van mening dat er genoeg mooie eSwatini bezienswaardigheden zijn!

Wat vind jij de beste tips voor eSwatini?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows