Bezienswaardigheden Andalusië: dit zijn de 10 hoogtepunten!

door | Laatste update Jul 1, 2023 | Gepubliceerd Oct 22, 2019 | Europa, Lijstjes, Spanje | 14 reacties

Andalusië is een prachtige regio in Spanje met heel veel prachtige steden, dorpen en geweldige natuur. De regio kent veel hoogtepunten en is een geweldig gebied voor een gave roadtrip. Na jaren dromen over een reis naar Andalusië in Spanje gingen wij er dan eindelijk heen. In dit artikel deel ik mijn beste Andalusië tips en vertel ik je over de mooiste Andalusië bezienswaardigheden. Dit zijn de 10 hoogtepunten van Andalusië! 

Doen in Andalusië: Andalusië tips & de mooiste Andalusië bezienswaardigheden 

Andalusië is een regio in het zuiden van Spanje en staat vooral bekend om de vele, prachtige witte dorpen die je er tegenkomt. Daarnaast vind je er geweldige natuur. De zon schijnt hier bijna het hele jaar door, de wegen zijn goed en ook het openbaar vervoer is goed geregeld. Dit maakt Andalusië in Spanje een perfecte bestemming voor iedereen. Zelf maakten wij een prachtige roadtrip van 2,5 week door Andalusië. In 2,5 week kan je een goede indruk krijgen van de regio, maar je moet keuzes maken. Er is namelijk echt heel veel te zien en te doen in Andalusië. Hieronder deel ik de hoogtepunten van Andalusië en ja, waarschijnlijk mist er nog iets, omdat ook wij mooie plekken hebben moeten overslaan.

Ook leuk! Ga fietsen in Andalusië

1. Ronda 

Een van de absolute hoogtepunten van Andalusië is toch wel Ronda. Dit prachtige dorp is echt een lust voor het oog. Je vindt hier prachtige straatjes, bijzondere bouwwerken, mooie bezienswaardigheden en de omgeving is prachtig om te zien. Ook is de sfeer geweldig. Daarnaast kan je in Ronda heel lekker en ontzettend goedkoop eten. Ronda is gebouwd op een kloof, dus je kan je misschien wel voorstellen dat de uitzichten in Ronda adembenemend mooi zijn.

Daarnaast is Ronda door de ligging een hele handige plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor je reis door Andalusië. De stad ligt zo’n 100 kilometer bij Malaga vandaan en ook Sevilla is dichtbij. Daarnaast is Ronda een van de Pueblos Blancos (witte dorpen) en vind je in de omgeving heel veel andere leuke witte dorpen die een bezoek waard zijn.

Ronda, Spanje
Bezienswaardigheden Andalusië: Ronda
Bezienswaardigheden Andalusië: Ronda
Bezienswaardigheden Andalusië: Ronda
Ronda Spanje

2. Het Alhambra, Granada 

Een van de hoogtepunten van Andalusië en ook zeker een van de leukste Andalusië bezienswaardigheden is toch wel het Alhambra in Granada. Het Alhambra is een groot complex met paleizen en forten uit de tijd van de Moren. Je kan hier uren rondlopen zonder je te vervelen en gaat tijdens je bezoek echt even terug in de tijd. Elk paleis en elk fort is uniek en heeft een andere bouwstijl. Het mooiste stuk van het Alhambra is toch wel het Nasrid Palace. Maar ook de tuinen zijn geweldig. Daarnaast heb je vanaf het Alhambra ook een geweldig uitzicht op de stad Granada en de omliggende bergen.

Wil jij ook het Alhambra bezoeken tijdens je reis door Andalusië? Wacht dan niet te lang met het boeken van tickets. De tickets voor het Alhambra zijn 3 maanden van te voren te koop en zijn in drukke periodes soms al 2 maanden van te voren uitverkocht. Zonder tickets kan je het terrein op, maar je kan nergens binnen kijken. En de binnenkant is juist wat deze plek zo mooi en bijzonder maakt. 

Wil je meer weten over je bezoek aan het Alhambra? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor een bezoek aan het Alhambra! Daar vertel ik je ook gelijk op welke site je het beste je tickets kunt boeken (zodat je niet teveel betaald)! Of lees meer over wat je moet doen in Granada

Hoogtepunten van Andalusië: Alhambra
Hoogtepunten van Andalusië: Alhambra
Hoogtepunten van Andalusië: Alhambra

3. Cordoba

Een van de mooiste steden van Andalusië is Cordoba. Cordoba ligt aan de rivier de Guadalquivir en is vanuit Sevilla makkelijk te bereiken. De stad is vooral bekend om de beroemde Mezquita, een prachtige en indrukwekkende moskee gebouwd in het jaar 784. Het is de op twee na grootste moskee ter wereld en is ook een tijdje als kerk gebruikt. Hierdoor is het gebouw heel bijzonder om te zien, aangezien er dus allemaal bouwstijlen met elkaar gecombineerd zijn. 

De Mezquita is niet de enige bezienswaardigheid in Corodba waardoor de stad een bezoek waard is. Naast de Mezquita kan je namelijk slenteren door mooie straatjes en leuke wijken, maar ook langs de rivier. Verder kan je veel mooie patio’s bewonderen, vind je er pleinen, een synagoge en andere mooie gebouwen. Zeker de moeite waard dus als je een reis maakt door Andalusië en zeker een van de leukste Andalusië tips. 

Andalusië tips: Cordoba
Andalusië tips: Cordoba
Andalusië tips: Cordoba

4. Nerja 

De laatste bestemming die wij bezochten in Andalusië was Nerja. Nerja is een heel leuk en gezellig dorpje bij de kust. De uitzichten vanaf Balcon de Europe zijn prachtig en precies hoe je de kustlijn van Andalusië voor je ziet: bergachtig, met gouden en witte stranden en helder blauw water met op de achtergrond witte huisjes. Nerja is daarnaast gewoon heel gezellig met veel restaurants, leuke winkeltjes en mensen. Qua bezienswaardigheden is er niet zoveel, maar toch vond ik Nerja een van de fijnste plekken die wij bezochten in Andalusië. Bij Nerja vind je ook de grotten van Nerja, die echt de moeite waard zijn.

Nerja, Spanje, een van de hoogtepunten van Andalusië
Nerja, Spanje, een van de hoogtepunten van Andalusië
Nerja, spanje

5. Frigiliana 

Als je toch een bezoek brengt aan Nerja, neem dan ook een kijkje bij een van de mooiste witte dorpen van Andalusië: Frigiliana. Dit dorpje ligt op steenworp afstand van badplaats Nerja en heeft een geweldige ligging tussen de bergen. Frigiliana is echt een plaatje om te zien. De straten zijn knus, stijl en smal en hebben heel veel mooie bloemen en planten. Daarnaast zijn de uitzichten geweldig en is het oude centrum gezellig. Van te voren lazen wij dat Frigiliana meerdere keren is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Andalusië en wij snappen heel goed waarom! 

Frigiliana Spanje, bezienswaardigheden Andalusië
Frigiliana Spanje
Frigiliana Spanje, bezienswaardigheden Andalusië
Frigiliana Spanje, bezienswaardigheden Andalusië

6. Sevilla

Sevilla mag echt niet ontbreken in een lijstje met de hoogtepunten van Andalusië. Sevilla is misschien zelfs wel een van de mooiste steden van heel Spanje. Deze stad heeft genoeg te bieden om je er meerdere dagen te vermaken. De bezienswaardigheden zijn er prachtig en het sfeertje is fijn. Daarnaast kan je er heel lekker eten en genieten van de traditionele Flamenco. 

Als je een bezoek brengt aan Sevilla is het een must om een kijkje te nemen op Plaza de España en een bezoek te brengen aan de geweldige kathedraal. Deze kathedraal is de op 2 na grootste kathedraal ter wereld en heel bijzonder om te zien. Daarnaast is het ook leuk om het Alcazar te bezoeken en gewoon lekker te wandelen langs het water en te slenteren door de mooie straatjes. Wil je meer lezen over het mooie Sevilla? Lees dan ook eens mijn artikel met daarin de mooiste bezienswaardigheden van Sevilla

Sevilla Spanje
Sevilla Spanje
Sevilla Spanje

7. Vejer de la Fontera 

Een van mijn favoriete dorpen van Andalusië is Vejer de la Fontera. In veel dorpen in Andalusië gaat het vooral om de smalle straatjes en mooie ligging, maar is er verder eigenlijk weinig te doen. De dorpen heb je dan ook vaak snel gezien. Vejer de la Fontera is anders, hier is namelijk heel veel te zien en te doen en voor je het weet ben je zo een paar uur verder. Vejer de la Fontera heeft prachtige pleintjes, mooie straten, geweldige uitzichtpunten en een mooi kasteel. Daarnaast vind je er ook kerken en andere leuke dingen om te zien. Vejer de la Fontera ligt dichtbij de stad Cadíz en mag echt niet ontbreken tijdens je reis door Andalusië. Het is zeker een van de mooiste Andalusië bezienswaardigheden en een van de leukste Andalusië tips. 

Vejer de la Fontera, Andalusië tips

8. Sierra Nevada

Wij weten zeker dat wij ooit terugkeren richting Andalusië, maar dan voor een deel wat wij gemist hebben. Wij willen onder andere dolgraag terug om te wandelen in de Sierra Nevada, een geweldige bergketen in Andalusië. Wij zijn er nu alleen een stukje doorheen gereden en dat smaakte echt naar meer. Daarnaast vind je in de Sierra Nevada een aantal van de mooiste witte dorpen van Andalusië, namelijk de dorpen Capileira, Pampaneira en Bubion. Deze dorpen liggen in het gebied Alpujarra bij de Sierra Nevada. 

9. Iznájar 

Een dorp dat door veel mensen wordt overgeslagen als ze Andalusië bezoeken is toch wel Iznájar. Maar dit dorp moet je niet overslaan en behoort zeker tot de hoogtepunten van Andalusië. De ligging van dit dorp is echt geweldig. Iznájar ligt op een bergtop aan een super blauw meer. Van een afstandje heb je hier een geweldig uitzicht op en zie je het dorpje bij het blauwe meer, boven op de berg. Alleen dat uitzicht is de rit erheen al waard. Maar, ook het dorp zelf is prachtig om te zien. De straten zijn versierd met kleurrijke bloemen, je vindt er een mooie kerk en kan genieten van geweldige uitzichten. Het dorpje is heel rustig, maar zo mooi! 

Iznajar, hoogtepunten van Andalusië
Iznajar, hoogtepunten van Andalusië
Iznajar Spanje

10. De witte dorpen route 

Ik kan nu alle mooie witte dorpen van Andalusië apart gaan opnoemen, maar dan ben ik morgen nog bezig. Er zijn namelijk heel veel geweldige witte dorpen. Later zal ik ook eens een artikel schrijven waarbij ik de mooiste witte dorpen op een rijtje zet. Wat sowieso wel echt een van de beste Andalusië tips is, is om een deel van de witte dorpen route te rijden. Deze route van ongeveer 250 kilometer verbind 25 witte dorpen met elkaar. Al deze dorpen bezoeken kan ik je niet aanraden want na een tijdje lijken de dorpen op elkaar. Maar een aantal zijn zeker echt de moeite waard. Onze favorieten dorpen langs de witte dorpen route waren Zahara de la Sierra, Sierra de Grazalema en El Gastor. Daarnaast schijnen El Bosque en Ubrique ook heel erg mooi te zijn. 

Witte dorpen route in Andalusië

De hoogtepunten van Andalusië die wij gemist hebben 

Wat mij betreft zijn de 10 bezienswaardigheden hierboven echt wel de mooiste Andalusië bezienswaardigheden. Ik moet hierbij wel zeggen dat wij nog veel mooie plekken hebben moeten overslaan in Andalusië. Ik denk dan ook dat wij nog best wat hoogtepunten van Andalusië hebben gemist. Zo zijn wij niet richting Almeria gereden en niet bij Cabo de Gata Nationaal Park geweest. Ook sloegen wij door reismoeheid het natuurgebied El Torcal over. Mochten wij ooit nog terugkomen zou ik deze plekken zeker willen bezoeken en vul ik dit lijstje met hoogtepunten van Andalusië ook nog wel aan! Wij gingen trouwens ook niet richting Sierra Nevada en deden ook de beroemde wandeling Caminito del Rey niet. Wij sloegen die wandeling over doordat wij beide hoogtevrees hebben, maar daar heb ik achteraf ook echt wel spijt van. 

Wil je meer lezen over de gaafste wandeling van Andalusië? Lees dan eens de blog van reislegende over de Caminito del Rey wandeling. 

Wij bezochten wel de plaatsen Malaga en Cadíz, maar deze plaatsen vonden wij best tegenvallen en heb ik dan ook niet opgenomen bij de hoogtepunten van Andalusië. Ze zijn zeker leuk, maar wij vonden andere plekken toch leuker. 

Hopelijk heb je door dit artikel een goed overzicht gekregen met de mooiste Andalusië bezienswaardigheden en de beste Andalusië tips. Mooie plekken zijn er in ieder geval genoeg in deze Spaanse regio en ik kom zeker terug voor een tweede roadtrip! 

Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan op pinterest! 

Ben jij al eens in Andalusië geweest? Wat zijn volgens jouw de hoogtepunten van Andalusië en de beste Andalusië tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow