Stedentrip Berlijn

Een stedentrip Berlijn is leuk! Er is heel veel te doen in Berlijn en je kunt in slechts een paar dagen tijd een goede indruk krijgen van de stad. Er zijn veel mooie bezienswaardigheden in Berlijn, maar de Duitse hoofdstad heeft ook een hele heftige en interessante geschiedenis. Daarnaast zijn er veel plekken waar je lekker kunt eten, waar je gezellig kunt relaxen in een park of waar je kunt winkelen.

In dit artikel vertel ik je wat je moet doen in Berlijn en vertel ik over de mooiste Berlijn bezienswaardigheden. Daarna deel ik nog wat praktische tips voor Berlijn met je. Eigenlijk is dit gewoon een complete reisgids voor Berlijn!

Berlijn bezienswaardigheden: wat te doen in Berlijn?

In het eerste deel van dit artikel neem ik je mee naar alle Berlijn bezienswaardigheden en vertel ik je wat je moet doen in Berlijn. En dat is behoorlijk veel!

1. Reichstag

Laat ik maar beginnen met een van de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn, namelijk Reichstag / Bundestag. Dit gebouw is het parlementsgebouw en is prachtig om te zien. Het is leuk om er een compleet rondje omheen te lopen, omdat het gebouw er dan steeds weer anders uit ziet. Ook is het leuk om even de brug hier vlakbij over te steken, zodat je mooie foto’s kunt maken van Reichstag met de Spree op de voorgrond.

Het parlementsgebouw heeft een glazen koepel. Deze koepel kun je bezoeken. Vanaf de koepel heb je een mooi uitzicht en tijdens je bezoek leer je ook gelijk veel over de geschiedenis van Reichstag. Een bezoek aan de koepel is gratis, je moet alleen wel vooraf reserveren. Dit kan ter plekke, maar dan reserveer je vaak voor een dag later, of online via deze website. Houd er rekening mee dat het online reserveren niet altijd lukt met een telefoon. Een bezoek aan de koepel is zeker wel de moeite waard!

Doen in Berlijn: Reichstag bezoeken

2. Brandenburger Tor

Een klein stukje verder vind je een van de meest bekende bezienswaardigheden van Berlijn, namelijk de Brandenburger Tor. Deze poort is het symbool van een eenmaking van Duitsland en van Berlijn. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebouw helaas zwaar beschadigd en in de tijd van de Berlijnse muur was de poort gesloten. Inmiddels kun je de Brandenburger Tor weer in volle glorie bewonderen en is het dus echt het symbool van de stad. Deze plek bezoeken is dan ook zeker iets wat je moet doen in Berlijn.

Tips Berlijn bezienswaardigheden: Brandenburger Tor

3. Het Holocaust Monument

Vlakbij de Brandenburger tor vind je het Holocaust Monument. Een plek die je zeker moet bezoeken in Berlijn en een plek waar je echt stil van wordt. Het monument bestaat uit 2751 betonblokken in verschillende maten, verdeeld over een oppervlakte van 19.000 m2. Wanneer je tussen de blokken wandelt, krijg je een benauwd en gedesorienteerd gevoel. Precies wat de Joodse mensen in de tweede wereldoorlog gevoeld moeten hebben. Ze wisten nooit wat hun te wachten stond en wat er de volgende dag ging gebeuren.

Onder dit monument vind je ook een klein museum over de Holocaust. De toegang hiervoor is gratis en ik vond het erg indrukwekkend. Het was behoorlijk druk, maar doodstil. Want wat je hier leest en ziet, daar word je ook gewoon helemaal stil van. Bij ons stond er geen rij om naar binnen te kunnen, maar het kan hier wel behoorlijk druk worden.

Doen in Berlijn: Holocaust Monument

 4. Gendarmenmarkt

Het mooiste plein van Berlijn is de Gendarmenmarkt. Op dit plein vind je de Französischer Dom, de Deutscher Dom en het concertgebouw van Berlijn. Het zijn alle drie fantastisch mooie gebouwen om te zien en om te fotograferen. Mijn camera maakte hier ook echt overuren. De Franse Dom is de oudste van de 2 kerken en heeft nu een museum over de Franse protestanten. De Duitse Dom is iets later gebouwd en is in 1945 helaas compleet afgebrand. Het duurde tot aan 1993 voor het gebouw weer helemaal gerenoveerd was. Binnen is er nu een museum over de parlementaire geschiedenis van Duitsland. Dit is gratis toegankelijk. Verder zijn er op dit plein ook wel eens evenementen. Zo vind je hier in de kerstperiode een van de mooiste kerstmarkten van Berlijn!

Let op! Momenteel wordt het plein gerestaureerd en is het een complete bouwput. Dit duurt naar verwachting zeker nog tot eind 2024. Als je rondom het plein heen loopt kun je de gebouwen gewoon mooi zien, maar het plein zelf is helaas echt heel lelijk momenteel.

Doen in Berlijn tips: Gendarmenmarkt
Doen in Berlijn tips: Gendarmenmarkt
Doen in Berlijn tips: Gendarmenmarkt

5. Wandel over Unter den Linden

Unter den Linden is een van de meest bekende straten van Berlijn. Het was tijdens de koude oorlog zelfs de belangrijkste straat van Oost-Duitsland. Aan het uiteinde van Unter den Linden vind je de Brandenburger Tor. Het is de moeite waard om vanaf de Brandenburger Tor naar de Berliner Dom te lopen over Unter den Linden. Onderweg kom je niet alleen winkels tegen, maar ook heel veel prachtige, historische gebouwen. Zo vind je in de straat het operagebouw, de universiteit en Neue Wache, een gedenkplaats voor slachtoffers van oorlogen.

6. Bebelplatz

Vlakbij Unter den Linden vind je nog een heel mooie plein in Berlijn, namelijk Bebelplatz. Je vindt hier onder andere een van de universiteitsgebouwen en de prachtige St. Hedwigskathedraal. Tijdens ons bezoek was hier ook een kerstmarkt, maar dit was door de verbouwingen op de Gendarmenmarkt.

Berlijn bezienswaardigheden

7. Berliner Dom

Een van de mooiste gebouwen van Berlijn vind ik de Berliner Dom. Dit gebouw is prachtig om te zien, zowel van binnen, als van buiten. Vanaf het kleine parkje voor de dom kun je geweldige foto’s maken van het gebouw. Om de dom ook van binnen te bekijken, moet je €10,- entree betalen. Je kunt dan ook de koepel beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Tijdens mijn eerste bezoek aan Berlijn deed ik dit en dat was zeker de moeite waard. 

Berlijn bezienswaardigheden: Berliner Dom

8. Museumsinsel

Het Museumsinsel is het noordelijke deel van het Spree-eiland in de rivier de Spree. Op dit eiland zijn vijf musea te vinden. Ook als je niet van musea houdt en de musea niet wilt bezoeken, is Museumsinsel bezoeken iets wat je moet doen in Berlijn. De bouwwerken hier zijn namelijk stuk voor stuk prachtig om te zien. Echt heel tof! Wil je wel de musea bezoeken? Ook dat is enorm de moeite waard. Je kunt voor een museum een los ticket kopen, of je kunt kiezen voor een combinatieticket waarmee je ze allemaal kunt bezoeken. Hieronder zal ik je kort iets vertellen over de vijf musea die je op Museumsinsel tegenkomt.

Altes Museum

In het Altes Museum is een archeologisch museum waar je vooral veel kunt leren en zien over de kunt en cultuur van het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Maar ook over het Italië van de Etrusken.  

Neues Museum

Het Neues Museum werd gebouwd omdat het Altes Museum te klein werd. Je vindt hier vooral veel Egyptische kunst en kunt hier onder andere het beroemde portretbeeld van Nefertiti bewonderen.

Altes Nationalgalerie

Dit musem is een kunstgallerie voor kunst uit de negentiende eeuw. Je vindt er ongeveer 2000 schilderen en ook ongeveer net zoveel beelden. Een perfect museum voor de kunstliefhebber dus!

Bode-Museum

In het Bode-Museum vind je vooral een enorme collectie aan beelden. Daarnaast vind je er ook oude munten en byzantijnse kunst.

Pergamonmuseum

Het meest bekende en populaire museum op het Museumsinsel is het Pergamonmuseum. Je vindt hier een aantal hele beroemde stukken die gaaf zijn om te zien. Zo vind je hier het Pergamon Altaar, een prachtig altaar uit de 2e eeuw voor Christus. Maar ook een Romeinse marktpoort maakt deel uit van de indrukwekkende collectie. Naast Griekse en Romeinse kunst, vind je ook kunst uit onder andere het Midden-Oosten. Wij wilden dit museum heel graag bezoeken, maar helaas wordt het momenteel gerestaureerd en is het museum tijdelijk gesloten. De heropening van het museum is waarschijnlijk pas in de lente van 2027.  

Museumsinsel

9. DDR-Museum

Vlakbij het Museumsinsel en de Berliner Dom vind je nog een museum dat volgende vele een bezoek waard is. In het DDR-Museum kun je van alles leren over het leven tijdens de koude oorlog en over de Berlijnse Muur. Zeker interessant. Daarnaast is het museum heel interactief. Je kunt plaatsnemen in een woonkamer uit die tijd, een ritje maken in een typische auto uit de DDR tijd en meer! Wij hebben het museum zelf ook bezocht, maar vonden het enorm druk en wat onhandig qua opzet. Wij waren er hierdoor vrij snel klaar mee, jammer, want het onderwerp is interessant. Hoewel dit onze ervaring was, zijn de meeste mensen wel heel positief over het DDR-Museum, dus je kunt het beste zelf oordelen! 

10. Wandelen langs de Spree

De Spree is de rivier die dwars door Berlijn loopt en een van de dingen die je zeker moet doen in Berlijn is een wandeling maken langs de Spree. Onderweg heb je dan hele mooie uitzichten. Je ziet onder andere de Berliner Dom vanaf het water, maar ook het prachtige Bode-Museum en meer!

Heb je genoeg gelopen tijdens je stedentrip Berlijn? Dan kun je er ook voor kiezen om met een boot mee te gaan en Berlijn eens vanaf het water te bewonderen. Ook zeker leuk om te doen in Berlijn.

doen in Berlijn tips
doen in Berlijn tips
doen in Berlijn tips

11. Neue Synagoge

De Neue Synagoge is een prachtig gebouw in Berlijn om even te bezoeken. Daarnaast is de omgeving ook mooi qua bouwwerken, dus dat maakt het echt wel de moeite waard. Je kunt de Neue Synagoge ook van binnen bezoeken, zelf hebben wij dit niet meer gedaan.

Neue Synagoge

12. Hackesche Höfe

Een andere leuk plek om te bezoeken in Berlijn is Hackesche Höfe. Dit is een complex van acht binnenplaatsen in het centrum van Berlijn. Het is gebouwd in de Jugendstil-architectuur. Je vindt er veel leuke café’s, restaurants, winkeltjes, gallerieën, theaters en meer. Het is zeker de moeite waard om de hofjes te bezoeken en dit behoort ook zeker bij de leukste bezienswaardigheden in Berlijn.

13. Rote Rathaus

Het oude stadhuis van Berlijn is het Rote Rathaus. Dit bouwwerk is prachtig om te zien en mag je dan ook niet missen tijdens je stedentrip. Bij dit gebouw vind je ook een plein met nog een kerk en in de winter een super leuke kerstmarkt.

14. Nikolaiviertel

Achter het Rote Rathaus vind je de kleine wijk Nikolaiviertel met ook de Nikolaikirche. Deze wijk voelt eigenlijk als een soort klein Duits dorp en is dan ook echt een leuke plek om even lekker in rond te slenteren. Je vindt er wat horeca, winkeltjes en leuke straten. Daarnaast is het ook een hele rustige wijk en dus een goede plek om de drukte van Berlijn even te ontwijken. Tegen betaling kun je ook de kerk bezoeken, maar dit hebben wij zelf niet gedaan.

Bezienswaardigheden Berlijn tips
Bezienswaardigheden Berlijn tips

15. Alexander Platz & Fernsehturm

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Berlijn is het Alexander Platz met daarop de teleivsietoren Fernsehturm. De Fernsehturm kun je bezoeken en vanaf boven heb je een gaaf uitzicht over heel Berlijn. Verder vinden wij Alexander Platz een vrij lelijke plek, maar je moet gewoon maar zelf oordelen!

Alexander Platz

16. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is ook niet perse een mooi plein om te bezoeken in Berlijn, maar heeft wel wat interessante dingen. Zo vind je op het plein een restant van de Berlijnse muur met wat informatie erbij. Zeker interessant om te bekijken! Verder is het vooral een heel modern plein.

17. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was een van de negen controle posten op de grens van de Amerikaanse en Russische sector bij een doorgang van de Berlijnse Muur. Het was de enige controlepost waarbij mensen van West- naast Oost-Berlijn konden gaan. Vandaag de dag staat het kleine gebouwtje er nog en kun je het bord bekijken waarop staat dat je het Amerikaanse of Russische deel verlaat.

Rondom Checkpoint Charlie vind je ook wat musea waar je meer kunt leren over de muur en over Checkpoint Charlie. De Blackbox is hier een voorbeeld van, maar ook asisi Panorama – The Wall en Haus am Checkpoint Charlie geven je een goed beeld van de geschiedenis van de muur en Checkpoint Charlie.

Doen in Belijn tips
Doen in Belijn tips

18. Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is de plek waar vroeger de hoofdkantoren van de Gastapo, de SS en de RSHA zich bevonden. Drie organisaties die verantwoordelijk waren voor de terreur en vervolging van miljoenen mensen tijdens de tweede wereldoorlog. Vandaag de dag vind je er een soort museum over de Nazi-misdaden. Een deel hiervan is buiten, een deel hiervan binnen. Het is erg indrukwekkend om te bezoeken en helemaal gratis. Het museum is gesloten op 24 december, 31 december en 1 januari. Helaas had ik dit niet gezien, dus konden wij dit tijdens ons laatste bezoek niet meer bezoeken.

19. East Side Gallery

Een van de beste plekken om veel van de Berlijnse muur te zien, is de East Side Gallery. Op deze plek is de voormalige muur omgetoverd tot een kunstgallerij en vind je een aantal gave kunstwerken. Verder is het het langste stuk van de Berlijnse Muur dat er nog staat en is het ook een belangrijk symbool van de val van de muur in 1989. De East Side Gallery behoort zeker tot de gaafste bezienswaardigheden in Berlijn.

East Side Gallery, Berlijn bezienswaardigheden

20. Oberbaumbrücke

Vlakbij de East Side Gallery vind je een van de mooiste bruggen van Berlijn, namelijk de Oberbaumbrücke. De brug was een belangrijke verbindingsweg tijdens de koude oorlog en is inmiddels een van de meest iconische bruggen in de stad.

Oberbaumbrucke

21. Gedächtniskirche

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Berlijn is de Gedächtniskirche. Dit is een protestantse kerk in Berlijn, gelegen op de Breitscheidplatz. In 1890 werd de kerk gebouwd ter nagedachtenis aan de koning en keizer Wilhelm I. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd door bombardementen. Alleen een van de torens bleef staan. Deze toren is herstelt en werd een symbool van de hoop op een nieuwe toekomst van Berlijn. Er is een moderne, nieuwe kerk naast gebouwd. Je kunt de kerk gratis bezoeken.

Doen in Berlijn

22. Winkel op de Kurfürstendamm

De Gedächtniskirche vind je bij de Kurfürstendamm, de grootste winkelstraat van Berlijn. Hier moet je dan ook zeker even gaan shoppen. Naast grote warenhuizen en bekende winkelketens, vind je in deze straat ook de Haribo winkel en de M&M Store. Zeker leuk om even te bezoeken.

23. Tiergarten

Tiergarten is het grootste stadspark van Berlijn en is een heerlijke plek voor een wandeling en om even lekker te relaxen. Vooral in de lente, zomer en herfst is dit een fijne plek. In het groene park kun je onder andere herten, zwijnen, eekhoorns, konijnen en vogels tegenkomen. Verder vind je er ook wat bezienswaardigheden, waaronder Siegessäule, de overwinningszuil en Schloss Bellevue.

24. Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg is een van de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn en dit paleis bezoeken is zeker iets wat je moet doen in Berlijn. Van buiten is het gebouw al prachtig om te zien, maar van binnen kijk je helemaal je ogen uit. Je kunt ervoor kiezen om alleen het oude deel van het paleis te bezoeken, of ook de nieuwe vleugel. Zelf raad ik je aan voor het oude deel te kiezen, dit is het mooiste stuk. Verder is ook een wandeling door de paleistuinen van Schloss Charlottenburg enorm de moeite waard. Deze tuinen zijn gratis toegankelijk.

Tips Berlijn bezienswaardigheden: Schloss Charlottenburg

25. Luchthaven Tempelhof

Luchthaven Tempelhof is een voormalige luchthaven in Berlijn. Het was het eerste vliegveld van de stad en een van de belangrijkste vliegvelden van Europa. Toch werd het vliegveld steeds minder gebruikt en sloot het vliegveld in 2008. Vandaag de dag is het vliegveld een park en kun je een bezoekje brengen aan de verlaten vertrekhallen etc.

26. De Teufelsberg

Een van de meest verrassende plekken die wij tijdens onze tweede trip naar Berlijn bezochten, was de Teufelsberg. Op de berg vind je een oud afluisterstation van de Amerikanen uit de koude oorlog. Na de val van de Berlijne muur is het station verlaten. Vandaag de dag vind je er enorm veel gave Street Art, is het een soort legale urbex locatie en kun je er rondleidingen krijgen. Echt een hele toffe plek en wat mij betreft is deze plek bezoeken ook zeker iets wat je moet doen in Berlijn!

Berlijn bezienswaardigheden: Teufelsberg

27. Mauerpark

Het Mauerpark in Berlijn is een fijn park om te bezoeken. Je vindt hier elke zondag een super leuke vlooienmarkt. Verder vind je er ook nog een restant van de Berlijnse muur. Omdat wij Berlijn 2 keer in de winter bezochten, hebben wij dit park zelf nog niet bezocht.

28. Een dagtrip naar Potsdam

Wist je dat je tijdens je stedentrip Berlijn ook nog leuke dagtrips kan maken? Een van de leukste dagtrips is een dagtrip naar Potsdam. Dit stadje ligt op ongeveer 30 minuten reizen met de S-Bahn vanaf het centrum van Berlijn. In Potsdam vind je meerdere paleizen die enorm de moeite waard zijn. Daarnaast heeft het stadje ook nog een prachtig centrum.

Potsdam dagtrip

29. Bezoek concentratiekamp Sachsenhausen

Nog een dagtrip vanuit Berlijn die je kunt doen is de dagtrip naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Dit voormalige concentratiekamp kun je gratis bezoeken, alleen voor de audiotour betaal je een klein bedrag. Het is erg indrukwekkend om te bezoeken, je wordt er stil van.

30. Ga op zoek naar beren in Berlijn

Op de vlag van Berlijn is een beer te zien, maar ook in de stad zelf vind je overal beren. De beer is dan ook het symbool van de stad. In Berlijn vind je enorm veel beelden van beren. Van elke beer die ik zag maakte ik een foto. En op zoek gaan naar de beren betekent ook dat je op plekken komt, waar je anders misschien niet zo snel zou komen!  

beren
beren

Praktische tips Berlijn

Nu je weet wat je moet doen in Berlijn en wat de leukste bezienswaardigheden in Berlijn zijn, is het tijd om nog wat praktische tips voor Berlijn te delen. Ik vertel je hoe je de stad kunt bereiken, over het openbaar vervoer in de stad, over overnachten en over hoe lang je nodig hebt voor een stedentrip.

Hoe bereik je Berlijn?

Ik bracht twee keer een bezoek aan Berlijn. De eerste keer ging ik met het vliegtuig. Vanaf Nederland vlieg je in ongeveer 1 uur naar Berlijn toe. Dit is echter al 9 jaar geleden en vandaag de dag raad ik je vliegen naar Berlijn ook echt af. Het is echt niet nodig om voor zo’n kort stuk het vliegtuig te pakken. Vooral omdat de verbindingen met zowel de bus als trein naar Berlijn heel goed zijn.

Ik raad je aan om met de trein naar Berlijn te reizen. Vanaf Amsterdam Centraal is dit een reis van ongeveer 6 uur. Prijzen variëren en liggen vaak tussen de €75,- en €150,- voor een retour. Je bekijkt de prijzen via NS International.

Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is echt heel goed geregeld. Je heb een tram, u-bahn, s-bahn en de bus. Met bus 100 en 200 kom je eigenlijk langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad. Wij hebben hier dan ook voornamelijk gebruik van gemaakt. Voor €3,50 koop je een enkeltje die maximaal 2 uur lang geldig is. Je kunt ook een dagkaart kopen voor zone AB voor €9,90 of een dagkaart voor zone ABC (dan zitten Potsdam en het concentratiekamp er ook bij) voor €11,40. Reis je regelmatig met het OV? Dan kan ook een weekkaart een optie zijn. Voor zone AB kost deze €41,50 en voor zone ABC €49,-. Een Berlin Welcome Card is iets duurder, maar geeft daarentegen weer korting op veel bezienswaardigheden in de stad. Wat het meest voordelig is, hangt af van wat je precies gaat doen in Berlijn en hoe lang je er precies bent.

Tip: Download de BVG app.

Overnachten in Berlijn

Overnachten in Berlijn kan op enorm veel verschillende plekken. De keuze is reuze. Ik raad je aan om in ieder geval ergens in het centrum te verblijven. Rondom Alexander Platz en Unter den Linden zijn goede locaties, dichtbij de bezienswaardigheden in Berlijn. Zelf kozen wij voor een hotel bij de Gedächtnischkirche, wat wij ook echt een hele goede locatie vonden. Bus 100 en 200 stopten vlakbij ons hotel. Daarnaast was het station Zoologischer Garten om de hoek. Wij sliepen in het Crowne Plaza Berlin City Center Ku’damm. Dit hotel had een prima ontbijt, fijne kamers en een zwembad. Echt een aanrader! Je boekt het hotel via deze link. Voor meer opties kun je deze link bekijken.

Hoe lang heb je nodig voor een stedentrip Berlijn?

Hoe lang je nodig hebt, hangt heel erg af van wat je allemaal wilt zien. Ik zou zeggen dat je minstens 3 volledige dagen nodig hebt om de belangrijkste plekken in de stad te zien. Wil je ook een dagtrip maken en nog tijd hebben voor plekken zoals de Teufelsberg, het vliegveld en wat musea? Dan heb je minstens 5 volledige dagen nodig. Je dagen in Berlijn zitten zo vol, er is namelijk heel veel te doen in Berlijn! Vooral als je de stad bezoekt rondom de feestdagen, want dan zijn er ook nog eens super veel leuke kerstmarkten om te bezoeken! 

Ook handig: ik schreef een artikel met onze planning voor Berlijn. (Krijgt binnenkort een grote update!)

Berlijn

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Berlijn. Er is enorm veel te doen in Berlijn en er zijn veel toffe plekken. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van de bezienswaardigheden in Berlijn en heb je goede tips voor Berlijn kunnen verzamelen!

Zou jij een stedentrip Berlijn willen doen?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows