Berlijn planning: tips voor 3, 4 of 5 dagen Berlijn

door | Laatste update Feb 10, 2024 | Gepubliceerd Feb 10, 2024 | Duitsland, Europa, Stedentrips | 6 reacties

Tijdens het tweede jaar van mijn studie besloot ik samen met een studiegenootje dat het tijd was om er even tussenuit te gaan. Waarheen? Dat maakte ons niet uit. Via Skyscanner zochten wij naar de goedkoopste tickets op dat moment en voor we het wisten hadden wij twee tickets naar Berlijn. Vertrek; over twee weken! Het was een super leuke vakantie en wij zijn er uiteindelijk zonder enige voorbereiding naar toe gegaan om vervolgens 3 dagen in Berlijn door te brengen. Tijdens mijn tweede bezoek in december 2023 ontdekte ik hoeveel wij eigenlijk gemist hadden die eerste keer. Dit keer maakte ik wel een planning en in dit artikel deel ik de perfecte planning voor 3,4 of 5 dagen Berlijn!

Stedentrip Berlijn

Een stedentrip Berlijn is leuk! Er is heel veel te zien en te doen in stad. De stad ademt geschiedenis en heeft veel interessante musea. Ondanks de enorme schade van de tweede wereld oorlog, heeft Berlijn ook nog veel prachtige gebouwen in de stad.

Voor een stedentrip Berlijn heb je minimaal 3 volledige dagen nodig, maar als je rustig aan wilt doen, of tijd wilt hebben voor een dagtrip, trek er dan minstens 4 of 5 dagen voor uit.

Planning Berlijn

Hieronder zal ik de ideale planning Berlijn met je delen. Wat kun je per dag doen om zo het meeste uit je stedentrip te halen? Ik begin met de planning voor 3 dagen Berlijn, daarna vertel ik hoe je het kunt uitbreiden als je 4 of zelfs 5 dagen de tijd hebt. Ik neem bij deze dagen de aankomst en vertrek dag niet mee en ga er vanuit dat je op dag 1 al de hele dag de tijd hebt in de stad. Qua vervoer raad ik je inmiddels aan om met de trein naar Berlijn te gaan en niet te vliegen. Je boekt je treintickets via NS International.

Planning 3 dagen Berlijn

Ik begin met een planning voor drie dagen Berlijn, het absolute minimum voor een stedentrip naar de Duitse hoofdstad. Ik zal per dag vertellen wat je kunt doen. Natuurlijk kun je hierin zelf nog makkelijk aanpassingen maken.

Dag 1: de hoogtepunten van Berlijn

Ik vind het leuk om op de eerste dag van een stedentrip gelijk een aantal van de hoogtepunten van de stad te bezoeken. Dus daarom doe ik dat in deze planning voor 3 dagen Berlijn ook. Start je dag op Alexander Platz, een centraal plein in Berlijn met daarop de bekende tv toren. Hier kun je eventueel naar boven voor een tof uitzicht, zelf deden wij dit niet. Nadat je bent uitgekeken op Alexander Platz loop je via het Rote Rathaus en het leuke Nikolaiviertel naar Unter den Linden. Je komt dan al snel uit bij de Berliner Dom, een van de mooiste gebouwen van de stad. Ga hier ook zeker naar binnen, dat is prachtig. Je kunt dan ook naar boven voor een mooi uitzicht.

Planning Berlijn, drie dagen Berlijn

Als je bij de Berliner Dom bent, is het leuk om daarna even een uitstapje te maken en een stuk te gaan wandelen langs de Spree. Je komt dan meerdere plekken tegen waar je mooie foto’s kunt maken. Wil je niet wandelen? Dan kun je ook een boottochtje maken over de Spree. Vanaf de Spree is het nog maar een klein stukje lopen richting de Neue Synagoge en Hackesche Höfe, ook beide de moeite waard. Loop daarna terug naar de Berliner Dom.

Planning Berlijn, drie dagen Berlijn
Planning Berlijn, drie dagen Berlijn

De omgeving van de Berliner Dom is prachtig. Je zult al snel mooie plekken tegenkomen die je wilt bekijken. Neem eerst een kijkje bij Museumsinsel, je vindt hier vijf verschillende musea die je kunt bezoeken. Tijd voor allemaal heb je niet, maar als je er in de zomer bent en je lang daglicht hebt, kun je er wel eentje bezoeken. Geen museumliefhebber? Bekijk dan de musea van buiten, de gebouwen zijn namelijk stuk voor stuk prachtig. Het DDR Museum behoort niet bij het Museumsinsel, maar ligt wel bij de Berliner Dom en is interessant voor iedereen die meer wil leren over de koude oorlog en de Berlijnse muur. Je zou dit museum ook op dit moment kunnen bezoeken, of later tijdens je stedentrip.

Heb je Museumsinsel bekeken? Wandel dan een stukje over Unter den Linden en bezoek Bebelplatz, een prachtig plein. Er is hier echt veel te zien, dus neem de tijd in deze mooie omgeving!

Loop daarna verder richting de Gendarmenmarkt, dit is het mooiste plein van Berlijn en echt prachtig om te zien. Je vindt hier de Franse dom en de Duitse dom en een concertgebouw, alle drie fantastische gebouwen. Helaas is het plein momenteel echt een complete bouwput en duurt dat nog tot minimaal eind 2024.

Hierna denk ik dat je dag er echt wel op zit, misschien heb je zelfs niet alles gered. Gelukkig heb je op dag 2 ook nog wel mogelijkheden om iets van deze dag te bezoeken. Heb je wel nog puf en ook nog tijd over? Dan kun je na de Gendarmenmarkt teruglopen naar Unter den Linden en helemaal doorlopen richting de Brandenburger Tor.

3-4-5 dagen Berlijn planning
3-4-5 dagen Berlijn planning
3-4-5 dagen Berlijn planning

Dag 2: geschiedenis in Berlijn

Op dag 2 ga je weer een aantal hoogtepunten van Berlijn bezoeken en staat de dag heel erg in het teken van geschiedenis. Berlijn heeft namelijk een erg indrukwekkende geschiedenis. Je start de dag eerst bij Reichstag, een van de mooiste gebouwen van Berlijn. Dit parlementsgebouw is prachtig om te zien en je moet hier echt even een rondje omheen lopen. Wandel ook zeker even richting het water en steek de brug over, zo heb je het beste uitzicht. Vergeet ook niet de glazen koepel te bezoeken. Dit is gratis en je hebt vanaf hier toffe uitzichten.

Na Reichstag loop je door richting de Brandenburger Tor, dit ligt hier heel vlakbij. De Brandenburger Tor is het symbool van Berlijn en is prachtig om te zien. Dit mag je dan ook niet missen in je planning voor 3 dagen Berlijn. 

Na de Brandenburger Tor is het tijd om de geschiedenis in te duiken. Loop door naar het Holocaust Monument, die er is om de Joodse slachtoffers van de tweede wereldoorlog te herdenken. Bezoek ook zeker het museum dat hierbij hoort, deze is gratis.

Daarna ga je richting Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie en Topographie des Terros. Allemaal belangrijke plekken om te leren over de geschiedenis van Berlijn. Ben je daar uitgekeken? Dan pak je de bus naar de East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse muur met allemaal kunstwerken erop. Zeker de moeite waard!

Berlijn planning 3,4,5 dagen Berlijn
Berlijn planning 3,4,5 dagen Berlijn
Berlijn planning 3,4,5 dagen Berlijn
Holocaust monument

Dag 3 van de planning Berlijn: de laatste bezienswaardigheden

En dan is alweer de laatste dag van je stedentrip Berlijn aangebroken. Bij deze planning voor drie dagen Berlijn bezoek je de laatste dag nog wat bezienswaardigheden die je tot nu toe nog niet hebt gezien. Start je dag bij Tiergarten en bezoek hier Siegessäule en Schloss Bellevue. Ga daarna richting de Gedächtniskircheom vervolgens lekker te gaan winkelen bij Kurfürstendamm, de grootste winkelstraat van Berlijn.

Waarschijnlijk ben je hier wel een ochtend mee bezig en na die ochtend is het tijd om de bus te pakken richting Schloss Charlottenburg, een prachtig paleis in Berlijn. Dit paleis is prachtig van buiten, maar ook van binnen. Bezoek dus ook zeker het paleis van binnen. Ga dan voor het oude deel, het nieuwe deel is niet zo boeiend. Maak ook een wandeling door de paleistuinen en voor je het weet zit je dag erop!

Heb je nog tijd over? Bezoek dan nog een plek die je de eerdere dagen door tijdgebrek hebt gemist. Vooral dag 1 was een volle dag.

Schloss Charlottenburg

Planning 4 dagen Berlijn

Als je 4 dagen in Berlijn hebt, volg je de planning Berlijn van hierboven en heb je de tijd om een dagtrip te maken vanuit Berlijn. Daarvoor zijn eigenlijk 2 opties, of je gaat een dagje naar Potsdam, of je gaat een dagje richting concentratiekamp Sachsenhausen. Beide heel anders, beide heel tof om te bezoeken. Hieronder vertel ik kort over beide opties, zodat je een keuze kunt maken voor je stedentrip Berlijn. 

Potsdam

Potsdam ligt op een half uurtje reizen met de S-Bahn vanuit het centrum van Berlijn. In Potsdam vind je Park Sanssouci, een prachtig park met hierin meerdere paleizen. Sanssouci Palais en Neues Palais zijn enorm de moeite waard, zowel van binnen als van buiten. Het is echt prachtig! Daarnaast heeft Potsdam nog een heel gezellig centrum, met kerkjes, winkels, horeca, leuke bezienswaardigheden en een Nederlandse wijk. Zeker de moeite waard!  

Concentratiekamp Sachsenhausen

Een andere dagtrip die je op dag 4 in Berlijn kunt maken, is de dagtrip naar het concentratiekamp een stukje buiten Berlijn. Hiervoor heb je ongeveer 1,5 uur reistijd nodig met het openbaar vervoer. Het concentratiekamp is gratis te bezoeken, maar voor de audiotour betaal je een klein bedrag. Deze audiotour raad ik je echter wel enorm aan. Sachsenhausen bezoeken is echt heel indrukwekkend. Je wordt er stil van.

Welke dagtrip je kiest op dag 4, is echt heel erg afhankelijk van je interesses. Tijdens mijn eerste bezoek ging ik naar het concentratiekamp en tijdens het tweede bezoek naar Potsdam. Beide kan ik aanraden.

Potsdam
Potsdam

Planning 5 dagen Berlijn

Heb je zelfs 5 dagen in Berlijn? Dan doe je alles wat ik heb beschreven in de planning voor Berlijn in 3 dagen, doe je een van de dagtrips uit dag 4 en ga je op dag 5 op een relaxed tempo verder op ontdekking in Berlijn. Er zijn meerdere plekken die je nog kunt bezoeken, hieronder som ik ze op.

Teufelsberg: Een oud, vervallen afluisterstation uit de koude oorlog. Nu vind je er veel gave street art, heel erg de moeite waard.
Tempelhof: Dit is een vliegveld dat niet meer in gebruik is. Je kunt de oude vertrekhallen bezoeken en meer. Het wordt nu ook gebruikt als park.

In de ochtend kun je een van de activiteiten van hierboven doen. In de middag heb je nog tijd om dingen te doen die je eerder nog gemist hebt. Of je kunt nog naar een museum, maar je zou ook richting het Mauerpark kunnen gaan.

Bij vijf dagen Berlijn zou je ook kunnen proberen om het ochtendprogramma van dag 3 te vervangen voor de Teufelsberg en dat dan te combineren met Schloss Charlottenburg. Op dag 5 kun je dan de dagtrip maken naar het concentratiekamp en in de tijd die je over hebt op dag 5 in Berlijn de ochtend van dag 3 doen. Op die manier hoef je geen keuze te maken tussen Potsdam of het concentratiekamp.

Planning Berlijn, 3 dagen Berlijn

Ben ja na het lezen van dit artikel op zoek naar nog meer inspiratie over Berlijn? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Berlijn. En check ook gelijk ons budget Berlijn, om te kijken hoeveel je nog moet sparen!

Zoals je ziet zijn er genoeg opties tijdens je stedentrip Berlijn. Ik hoop dat je door dit artikel makkelijker zelf je eigenlijk planning voor Berlijn kunt maken. Want of je nu 3,4, of 5 dagen in Berlijn blijft, je dagen zijn er zo gevuld. Zelf vond ik 5 dagen Berlijn ideaal, omdat je dan veel meer kunt zien, maar mijn eerste stedentrip met 3 dagen Berlijn vond ik ook heel erg geslaagd!

Wat vind jij van deze planning Berlijn voor 3, 4 of 5 dagen?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows