Bako Nationaal Park op Maleisisch Borneo: tips & bezienswaardigheden
Bako Nationaal Park is een prachtig park op Maleisisch Borneo en wat mij betreft gelijk een van de mooiste plekken van Maleisië. Hier ben je echt even één met de natuur. Spot de bijzondere neusapen in het wild en kom nog veel meer gave wildlife tegen. Maak wandelingen door de prachtige jungle van Borneo en geniet van prachtige stranden en bijzondere rotsformaties. Bako Nationaal Park in Maleisië heeft echt alles voor een afwisselende trip. In dit artikel deel ik mijn tips voor Bako Nationaal Park in Maleisië en vertel ik wat je echt moet doen in Bako!
Bako Nationaal Park in Maleisië
Bako Nationaal park, ook wel Bako genoemd, ligt op Maleisisch Borneo in de regio Sarawak. Het park is een van de oudste, maar kleinste nationale parken van Sarawak en ligt op ongeveer 37 kilometer van Kuching vandaan. Naast dat het één van de beste plekken is om neusapen te spotten telt het park maar liefst zeven verschillende ecosystemen. Zo vind je er mangrove bos, strand, laagland bos, klif vegetatie, heide bos, veenmoeras bos en heide vegetatie. En geloof me, die afwisseling maakt dit park bijzonder en prachtig om te zien! Hieronder deel ik mijn handige tips voor Bako Nationaal Park in Maleisië.
Bako Nationaal Park tips
Ik begin dit artikel met wat algemene handige tips voor Bako Nationaal Park in Maleisië. Ik vertel je hoe je er komt, hoe het zit mer overnachten in het park, wat de beste reistijd is, hoe het zit met eten en drinken en wat de kosten zijn voor een bezoek aan Bako op Borneo.
Hoe kom je bij Bako Nationaal Park?
Bako Nationaal Park ligt ongeveer 37 kilometer bij Kuching vandaan, waardoor het park heel gemakkelijk te bereiken is. Vanaf Kuching gaat er vanaf zeven uur in de ochtend elk uur een bus. Deze bus vertrekt echter niet vanaf het grote busstation van Kuching, maar ergens tussen Plaza Merdeka en de moskee in. Het is allemaal heel onduidelijk aangegeven, maar mensen willen je gelukkig graag helpen. Wij stonden eerst bij de verkeerde halte en hebben door hard rennen de bus op het nippertje gered. In ons hostel werd verteld dat de bus vaak eerder vertrekt en gewoon gaat als het vol is. Dus zorg dat je op tijd bij de halte bent. De bus kostte ons 3.50 RM (juli 2016).
Je komt na een uurtje met de bus aan bij de pier. Je bent dus nog niet echt in het park na je busrit. Vanaf de pier moet je verder met de boot. Zorg dat je op zijn laatst om tien uur bij de pier bent, want daarna zakt het water en kunnen de boten niet meer tot het park varen. Voor de boot betaal je 20 RM per persoon. Op internet lees je wel eens dat je per boot betaald, maar dit is niet waar. Je betaalt gewoon per persoon. Ik vond de boottocht heel fijn en een heerlijk begin van onze trip in Bako Nationaal Park!
Overnachten in het park
Een van de dingen die je echt moet doen is overnachten in het park. Alleen op deze manier kun je namelijk optimaal genieten van het park. Overnacht je hier niet? Dan moet je om drie uur echt terug, want daarna zijn de boten duurder, wederom door de lage waterstand. Overnacht je wel? Dan heb je gewoon de hele dag in het park, plus nog een extra dag. ’s Ochtends is het ook op de populaire wandelingen nog rustig, dus tel uit je winst. Je betaalt natuurlijk maar één keer entree.
Als je wilt overnachten in Bako Nationaal Park in Maleisië moet je dit van te voren boeken. Je kunt dit boeken via deze site. Ga je in het hoogseizoen (juli en augustus) moet je je overnachting echt ver van te voren boeken. Wij boekten al in maart en hadden hierdoor nog de keuze. Er zijn namelijk verschillende accommodaties waar je uit kunt kiezen, waaronder verschillende lodges, waarvan de prijzen variëren van 75 RM tot aan 150 RM. Het aantal bedden varieert ook van 4 tot aan 6. Heb je je kampeerspullen mee kun je overnachten in je tent op de camping en ben je slechts 5 RM kwijt. Het hostel kost per kamer 40 RM en per bed 15 RM. In geen enkele accommodatie kun je luxe verwachten, maar dat heb je in zo’n prachtig park ook niet nodig.
Wij boekten Forest Lodge Type 5 (terrace type). Dit zijn lang gerekte kamers met vier eenpersoonsbedden en een prive badkamer (met koud water). Verder heb je twee ventilators. Voor deze lodge betaal je 100 RM per nacht. Het zijn de nieuwste accommodaties en ze zien er van buiten het lelijkste uit. Maar dat maakt niet uit, want in deze lodges ga je in ieder geval niet de horror verhalen van het internet ervaren. Overal staan namelijk hele slechte reviews online, het is gewoon schrikbarend. Er komt van alles voorbij, van dikke spinnen en slangen in bed, tot aan vocht, stank en een kapotte douche en wc. In de nieuwe kun je alsnog geen luxe verwachten, maar het was schoon, stonk niet en alles was heel. Dus bespaar jezelf deze ellende en boek Forest Lodge Type 5 (terrace type). Wij kwamen ook geen enge dieren tegen tijdens het overnachten, maar goed, je bent midden in de jungle, dus dit kan natuurlijk altijd wel gebeuren.
Beste reistijd
De beste tijd voor een bezoek aan Bako Nationaal Park in Maleisië is tussen de maanden maart en oktober. In Juli en augustus is het het drukste en tussen de maanden november en februari heb je de meeste kans op meer regen en een ruwe zee. Dit komt door het regenseizoen bij de Zuid-Chinese Zee. Probeer dus lekker in de drogere periode te gaan, want regen in bako is niet fijn. Die ruige zee trouwens ook niet.
Eten en drinken in Bako Nationaal Park
Bako Nationaal Park ligt op een eiland dat alleen te bereiken is per boot. Je hebt gelukkig wel een soort kantine met een mini supermarktje bij de ingang van het park. Hier kun je eten en drinken halen. Qua snacks is de keuze wat beperkt dus ik raad het aan om zelf ook wel iets mee te nemen. Verder is er elke ochtend, middag en avond een buffet. Je kunt gewoon opscheppen wat je wilt en de man achter de kassa bepaald dan hoeveel dat kost. Waar ze het op baseren weet ik niet, maar echt duur is het ook niet. Het is niet het meest lekkere eten ooit, maar het is prima voor een avondje.
De kosten
Hoe duur je bezoek aan Bako Nationaal Park is hangt er natuurlijk vanaf of je slechts één dag gaat, of ook blijft slapen. De entree veranderd echter niet, je betaald bij de pier namelijk een bedrag van 40 RM per persoon. Vervolgens betaal je per persoon 20 RM voor de boot (retour) en kostte de bus vanuit Kuching je 3,50 RM. Overnachten kost 100 RM en eet je van het buffet ben je per maal tussen de 5 en 10 RM kwijt. Koekjes kosten ongeveer 3 RM, water ook zoiets en overig drinken is iets duurder. Ik denk dat als je voor twee dagen eten en drinken ongeveer 50 RM meeneemt per persoon, dat je goed zit. Een bezoek aan Bako Nationaal Park kost je dan inclusief overnachting ongeveer 213,50 RM. Dit is ongeveer €45,- per persoon.
Wat te doen in Bako Nationaal Park in Maleisië?
Nu je een beetje weet hoe het werkt in Bako Nationaal Park in Maleisië, is het tijd om te vertellen wat je er kunt doen en wat de mooiste Bako bezienswaardigheden zijn. Hieronder geef ik antwoord op de vraag: wat te doen in Bako Nationaal Park in Maleisië?
1. Wandelen op de prachtige wandelroutes
In Bako Nationaal Park stikt het van de wandelroutes en er is dus ook echt heel veel keuze. Wandelen is dan ook wel echt iets wat je moet doen in Bako Nationaal Park. Wij hadden eerst best wilde plannen, zo wilde ik heel graag naar een waterval lopen (op 3,5 uur afstand), naar een mooi strand en gewoon nog een andere leuke wandeling doen. Ik had er alleen nooit rekening mee gehouden dat alle afstanden alleen de weg heen zijn, je moet namelijk ook nog eens diezelfde weg terug. De wandelpaden zijn ook echt niet gemakkelijk, je bent constant aan het klimmen, klauteren en afdalen. Iets om rekening mee te houden dus.
Bij aankomst krijg je allemaal informatie over de verschillende routes en krijg je ook een kaartje mee. Voor je ook echt een wandeling gaat maken moet je dit melden bij de balie van het hoofdkantoor. Kom je weer terug schrijf je je ook weer uit. Zo weten ze dat je niet nog ergens rondloopt in de jungle, dat geeft wel een veilig gevoel. De routes zijn allemaal heel duidelijk aan gegeven, dus verdwalen is bijna onmogelijk. Neem verder natuurlijk genoeg water mee en zorg dat je voor het donker terug bent! Wij deden uiteindelijk in twee dagen drie wandelroutes. Dit vond ik genoeg, meer had ik er ook niet willen doen. De routes die wij deden vond ik alle drie echt mooi en zijn aanraders. Ik zal hieronder vertellen welke wij gedaan hebben.
Route 6 Teluk Pandan Kecil
De eerste route die wij deden was die richting Teluk Pandan Kecil, een van de populairste routes in Bako Nationaal Park. Je loopt anderhalf uur door de jungle en komt uiteindelijk uit bij een punt waar je een prachtig uitzicht hebt over een strand. Ook kun je vanaf hier de seastack bewonderen, een van de symbolen van Bako Nationaal Park. Vanaf het uitzichtpunt keren veel mensen terug, maar je kunt ook nog met een pad naar beneden om ook echt naar het strand te gaan. Dit deden wij en dat was een van de beste beslissingen ooit! Het pad erheen was glad en natuurlijk ging ik onderuit, maar wij hadden het strand helemaal voor onszelf.
Toen we op het strand waren zagen wij ook een bootje, die ons voor 35 RM terug wilde brengen naar het hoofdkantoor. Hier hebben wij echt geen moment over getwijfeld, want anders moesten wij weer anderhalf uur terug lopen over hetzelfde pad. En dat pad was vrij pittig. Uiteindelijk was deze boottocht het hoogtepunt van ons bezoek aan Bako. De man op de boot vertelde zoveel over de omgeving en stopte overal om iets te vertellen over de plekken die we zagen. Hij bracht ons zelfs naar plekken die niet op de route lagen. We hebben door dit boottochtje dingen gezien die we anders nooit gezien zouden hebben.
Route 4 Telok Delima
Na onze eerste wandeling rustten wij wat uit en besloten wij nog een wandeling te doen. Dit keer kozen wij voor de kortste route, namelijk die van 45 minuten heen en 45 minuten terug. De terugweg was volgens mij zelfs korter. De route zelf is veel makkelijker dan dat route zes was, dus ik vond het een verademing. Tijdens deze route is de kans redelijk groot dat je neusapen tegen komt, wij hebben ze helaas niet gezien en zagen alleen wat makaken midden in de jungle. Uiteindelijk kom je op een punt dat je denkt, huh is dit het? Geen echt eindpunt? Op dat punt moet je doorlopen door hoog gras, de route eindigt namelijk pas bij een soort strand. Ik vond het een bijzonder punt en vond het er echt mooi. Vervolgens zijn wij terug gelopen.
Route 2 Telok Paku
Bij deze route heb je de meeste kans om neusapen te spotten. Daarom besloten wij deze op de tweede dag te doen. De route zelf is makkelijker dan route zes, maar iets lastiger dan vier. Hij is gelukkig goed te doen en wij zijn inmiddels ook wat meer gewend. De route kost je 1 uur en terug is het wederom weer 1 uur lopen. Wij kwamen eerst vooral makaken tegen, totdat ik me ineens rot schrok. Er klonk echt een heel vreemd geluid naast me en ik stond ineens stokstijf stil. Stiekem durfde ik niet opzij te kijken, maar ik deed het toch. Ineens stond er een neusaap, vlak naast me, tussen de takken en bladeren. Zo gaaf! Wist ik veel dat die zulke vreemde geluiden maakten. Ik kon er helaas geen goede foto van maken, maar het is zo gaaf om zo’n bijzonder dier van zo dichtbij te zien.
Na nog meer wandelen kwamen we uit op een strand, waar wij even bijkwamen. Na wat rust gingen wij terug, helaas kwamen wij geen neusapen meer tegen.
Heb je maar een dag zou ik ervoor kiezen om route 6 en 2 te doen. Dit is goed te doen als je vroeg aankomt en een van de twee keren de boot pakt.
2. Wildlife spotten in Bako Nationaal Park in Maleisië
Bako Nationaal Park op Borneo is een hele goede plek voor het spotten van wildlife. Zo heb je er ontzettend veel neusapen, die je van dichtbij kunt bewonderen. Deze neusapen kun je tegenkomen in de jungle, maar ook rondom het hoofdkantoor. Wij hebben ze vooral rondom het hoofdkantoor gezien. Verder stikt het er van de makaken, vooral op het strand in de avond. Ook kun je er silverleaf monkey zien en lopen er wilde zwijnen rond. Er zijn slangen, prachtige vogels, verschillende soorten spinnen en nog veel meer.
Echter is het spotten van wildlife heel moeilijk, op wat neusapen, makaken, varanen en wilde zwijnen na zagen wij helemaal niks. Dat ik geen spinnen zag vond ik een opluchting, maar verder had ik graag meer wildlife gespot. Daarom zou ik je aanraden om een gids te nemen, wij hadden echt spijt namelijk dat wij dit niet hadden. Een gids ziet zoveel dieren die wij niet zien, maar kan je ook meer vertellen over de prachtige natuur die je ziet. Deze gids moet je echter bij de pier, dus voor je echt naar het park gaat, al regelen. Heel jammer, want wat had ik het leuk gevonden om meer dieren te zien en meer te leren over Bako.
3. Doe een Night Tour
Een goede manier om wildlife te spotten is de night tour. Voor slechts 10 RM ga je met een gids op pad in de jungle op zoek naar nachtdieren. Wij hebben dit niet gedaan, want ik ben gewoon doodsbang voor spinnen. Ik zag dit gewoon niet zitten. Uiteindelijk waren wij hier blij mee, want wij schrokken ons al rot van de schorpioen die wij ineens tegen kwamen. De night tour schijnt wel echt de moeite waard te zijn, als je er van houdt. Je gaat dan dus ‘s avonds de jungle in, op zoek naar dieren. Je zult spinnen en slangen tegenkomen, maar misschien ook wel apen en andere bijzondere dieren.
4. Maak een boottochtje
Ik noemde het hierboven al, maar omdat het een van de leukste dingen is om te doen in Bako Nationaal Park, noem ik hem ook nog even apart. Het is echt leuk om een boottochtje te maken bij het nationale park. Je ziet dan de rotsformaties vanaf hele andere hoeken en komt op plekken waar je lopend echt niet kunt komen. Wat mij betreft is dit dan ook een van de beste Bako tips!
Overige tips voor Bako Nationaal Park op Borneo
Hierboven heb ik al heel veel verteld over het prachtige Bako Nationaal Park, maar ik heb nog meer tips, tricks en dingen die je echt moet doen in Bako Nationaal Park. Die Bako tips en tricks deel ik hieronder:
- Ga sowieso 1 dag met een gids op pad. Deze moet je regelen voor je met de boot naar het park gaat. Met een gids zie je zoveel meer en is je bezoek zoveel interessanter.
- Zwemmen kan, maar omdat er krokodillen in het water zwemmen is dit volledig op eigen risico. Wij namen dit risico niet.
- Zorg voor weinig bagage, wij hadden alleen een kleine rugzak mee. Dat is veel handiger als je in de boot moet en scheelt heel veel sjouwen. Wij lieten onze backpacks achter in ons hostel in Kuching.
- Boek je overnachting van te voren, ter plekke kan namelijk voor een teleurstelling zorgen. Kies altijd voor Lodge 5 (terrace type)
- Drink veel water!
- Neem voldoende cash mee, er zijn natuurlijk geen pinautomaten in Bako.
- Vergeet je zaklamp niet, in de avond zie je anders echt helemaal niks.
- Trek goede schoenen aan met goede grip, anders glijd je gegarandeerd een keer uit. Hoge wandelschoenen zijn een aanrader.
- Bekijk de zonsondergang op het strand, het is niet heel spectaculair, maar het is wel heel leuk om te zien wat de makaken allemaal aan het doen zijn op het strand.
- Geniet! Want hoe vaak kom je nou op zo’n geweldig mooie plek?
- Wil je nog meer ontdekken van Borneo? Lees dan ook eens dit artikel over Maleisisch Borneo.
Bako Nationaal Park in Maleisië is naar mijn mening een must, ik vond het echt geweldig! Dus vergeet deze prachtige plek niet als je op reis gaat naar Maleisië. Meer doen en zien rondom Kuching? Lees hier onze tips!
Ben jij al eens in Bako Nationaal Park geweest?
Linda
Schrijver
Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?
Ziet er prachtig uit!
Dank je wel! Het is er ook echt prachtig 🙂
Heel gaaf dat je daar geweest bent en leuk dat je er ook kunt overnachten. En wat een prachtige foto’s!
Dank je wel! Het was echt super gaaf, vooral het overnachten inderdaad, zo kun je er echt optimaal genieten en gebruik maken van je tijd in het park 🙂
Wow tof dat je daar bent geweest zeg! Het ziet er ZO prachtig uit en de foto’s die je hebt gemaakt zijn ook zo mooi <3. Liefs x
Dank je wel, het was zeker heel gaaf! Prachtige plek
Dit lijkt me echt zo ontzettend gaaf!! Wat staan er nog veel plekjes in Azie op mijn wishlist zeg!
Het is ook echt ontzettend gaaf, zeker een plek voor op de wishlist! Bij bij staat er ook nog heel veel van Azië (en andere continenten) op de wishlist. Er is zo veel!
Wat een heerlijk nationaal park! Een overnachting is helemaal niet duur, en zo heb je veel meer tijd voor mooie wandelingen. De 3 die jullie deden zien er op de foto’s onwijs goed uit! Maleisië komt weer een stukje hoger op mijn wishlist. Wauw!
Het was ook echt een geweldige plek, een van de mooiste en leukste plekken van Maleisië! Het overnachten valt inderdaad heel erg mee qua prijs, vooral als je bedenkt dat je echt in het nationaal park slaapt en er in zo’n huisje vier personen kunnen. Zeker ooit eens naar Maleisië gaan, is een heel mooi land 🙂