Backpacken op Bali | Hoe is reizen in Bali?

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Sep 18, 2019 | Azië, Indonesië | 6 reacties

Een toeristisch eiland met weinig interessante plekken, dat is hoe ik Bali voor mij zag. Toch bezochten wij dit Indonesische eiland tijdens onze wereldreis en sindsdien denk ik heel anders over Bali. Bali is geweldig. Het eiland is prachtig, de cultuur interessant, het eten overheerlijk en de mensen geweldig en extreem vriendelijk. Onze reis door Bali was geweldig. Bali is een heerlijk eiland voor een fijne vakantie, maar ook backpacken op Bali is heel erg leuk en makkelijk! Vandaag een persoonlijk verhaal, waarbij ik vertel hoe reizen in Bali nou eigenlijk is en hoe wij het hebben ervaren. 

Reizen in Bali

Wij boekten een ticket naar Denpansar, Bali, vanaf Christchurch in Nieuw-Zeeland. Puur omdat het het goedkoopste ticket richting Azië was en wij daarna toch naar Azië wilden gaan. Bali stond nooit echt op mijn bucketlist, de rest van Indonesië wel, maar voor later. Het is daar immers in onze zomer (de periode dat ik vakantie heb) de beste reistijd.

We twijfelden lang, gingen we alleen naar Bali? Of zouden wij toch meer ontdekken van Indonesië? Hoewel het kriebelde, besloten wij rustig aan te doen zodat wij Bali echt konden leren kennen. Wij wilden daarnaast ook fijn relaxen en dat kon vast op Bali. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk bleven wij precies 30 dagen op dit fantastische eiland.

Reizen in Bali is niet moeilijk. Er zijn veel toeristen en overal taxi’s die je van A naar B kunnen brengen. Hoewel het backpacken op Bali dus geen uitdaging is, zijn er genoeg plekken op Bali die niet platgelopen zijn. Er zijn genoeg plekken waarbij je het echte Bali ziet en ervaart, maar ook genoeg plekken waar je gewoon de toerist uit kan hangen. Bali kan leuk zijn voor iedereen. Je moet soms alleen wel weten waar je moet zijn.

Onze reis door Bali heeft ons verrast. Vandaar ook eigenlijk dit artikel, een soort hersenspinsel om te laten zien hoe mooi, fijn en bijzonder Bali is. Veel mensen hebben namelijk hetzelfde vooroordeel als ik ooit had en dat is zonde.

reizen door Bali

De vriendelijkste mensen op reis

Tijdens het backpacken op Bali hebben wij zoveel vriendelijke mensen ontmoet, dat ik me niet kan voorstellen dat wij ooit vriendelijkere mensen gaan ontmoeten dan daar. Het begon gelijk al, op onze allereerste dag. Vanaf Christchurch vlogen wij met een overstap op Melbourne richting Bali. We hadden vertraging en hierdoor nog maar 5 minuten tijd voor de overstap. Wij haalden deze overstap, onze bagage helaas niet. Eenmaal in ons hotel aangekomen werden we vriendelijk ontvangen en daarna zijn we gaan slapen, het was immers al laat.

Onze bagage zou bezorgd worden, zo werd gezegd. De hele dag kwam er niks, helaas. De mensen van de receptie wilden wel even voor ons bellen, helaas zonder resultaat, maar wel heel vriendelijk. De volgende ochtend waren onze tassen er dan! Of ten minste, die van mij en die van een vreemde. Remco’s tas was ergens anders afgeleverd. De mensen van het hotel vonden dit zo erg, dat ze uiteindelijk de hele dag bezig zijn geweest met bellen en dingen regelen. Terwijl wij maar gewoon zijn gaan zwemmen, kwamen ze ons elke keer een update geven. En ja hoor, ineens was de tas er weer. De mensen van het hotel hadden alles voor ons geregeld, zonder dat wij dit überhaupt gevraagd hadden. Zo lief!

Dit is precies hoe je de mensen op Bali kunt beschrijven; vriendelijk en enorm behulpzaam. Ze willen je helpen. Daarnaast praat iedereen met je. Niet alleen bij je hotel, maar ook in de taxi of op straat. In andere landen zijn taxi chauffeurs vaak heel stil, maar op Bali wil iedereen weten wat je plannen zijn en wat je van hun eiland vindt. Ze zijn trots op hun eiland en willen het dolgraag aan jou laten zien.

Elke gids, elke driver en iedereen die wij ontmoet hadden was stuk voor stuk enorm vriendelijk. Zelfs onze chauffeur die ons midden in de nacht naar het vliegveld bracht maakte een praatje en was opgewekt. Waar ik op sommige plekken het idee heb dat deze vriendelijkheid nep is, heb ik dat op Bali nooit gehad. Ik kan echt zeggen dat Balinezen de vriendelijkste mensen zijn die ik ooit op reis ontmoet heb.

Oh en handig weetje: (zo goed als) iedereen op Bali spreekt goed Engels!

Vriendelijke mensen tijdens het Backpacken op Bali
Vriendelijke mensen tijdens het Backpacken op Bali

Balinezen en op tijd komen

Wij waren gewend in Azië dat ze het niet zo nauw nemen met de tijd. Een kwartier later komen is eerder de regel dan een uitzondering. Op Bali was dit anders. Tien minuten voor onze driver zou komen werden wij gebeld, hij was er al. En zo ging het altijd. Elke chauffeur was minstens tien minuten te vroeg, er was nooit iemand te laat. Na een tijdje stonden wij zelf ook eerder klaar en vertrokken we eigenlijk altijd eerder dan de afgesproken tijd. Het maakte deze drivers overigens ook nooit uit als ze wel tien minuten op je moesten wachten.

Het overheerlijke eten

Het is geen geheim dat ik eten op reis een uitdaging vind. Ik vind in Nederland eigenlijk elke keuken lekker, maar in het buitenland smaakt alles anders, hebben ze veel dingen niet en tja, daar heb ik soms gewoon moeite mee. Tot nu toe vond ik eten in Azië ook echt moeilijk. Ik vond het vaak toch niet helemaal lekker en ook echt weinig qua hoeveelheid. Tijdens het backpacken op Bali heb ik nooit moeite gehad met het eten. Het Balinese eten is zo ontzettend lekker, dat wij het bijna elke dag aten. En als we er een keer geen zin in hadden? Dan was het ook niet moeilijk om westers te eten voor een zacht prijsje (en nog steeds goede kwaliteit).

Mijn lievelings gerechten waren toch wel de Mie Goreng en alles met Satay. Dat heb ik dan ook super vaak gegeten en ik krijg er op dit moment ook echt gewoon weer zin in.

overheerlijk eten

Het lokale leven ontdekken

Bali is populair onder toeristen. Onder andere Australiërs zijn dol op dit eiland en die kom je dan ook in grote getalen tegen. Het lokale leven ontdekken lijkt dan ook enorm moeilijk, maar kan echt. Zo deden wij in Ubud een kookcursus. Bij deze kookcursus bezochten wij eerst een lokale markt in een klein dorp. Hier was geen toerist te bekennen. Onze gids daar liet ons alle lokale lekkernijen van de markt proeven, wat een top ervaring! Daarna gingen wij naar een boerderij met een tuin en mochten wij al onze ingrediënten zelf plukken. Ten slotte kookten wij op z’n Balinees en aten wij met z’n allen alles op. De mensen die de cursus gaven, lieten ons echt even een kijkje nemen in het Balinese leven, vooral op culinair gebied.

Maar Bali is niet alleen maar eten, Bali is ook zo bijzonder door het Hindoeïsme, een interessante religie en cultuur. Vanuit Ubud maakten wij een fietstocht met Greenbikes en fietsten wij langs rijstvelden zonder ook maar 1 toerist te zien. Daarnaast reden wij door talloze dorpen waar de Balinezen leefden en gewoon hun ding deden. Met deze fietstocht mochten wij ook een kijkje nemen in een traditioneel Balinees huis, waar ook echt een gezin woont. We kregen zo wederom een kijkje in het Balinese leven, tijdens het reizen in Bali. Zo bijzonder! 

Ten slotte bezochten wij Sidemen, de plek waar je het Bali wat je voor je ziet nog tegenkomt. Zoveel prachtige groene rijstvelden, een lokale markt, de hoogste berg van het eiland en bijna geen enkele andere toerist. Er is ook eigenlijk weinig te doen in Sidemen, maar dat maakt het zo leuk. Je ontmoet en ziet hier de locals en krijgt zo wederom wat mee van het lokale leven.

Veel mensen denken dat Bali geen mooie, authentieke plekken meer kent, maar er zijn genoeg plekken waar je weinig andere tegenkomt. En misschien zijn dat juist de mooiste plekken!

Sidemen Bali, een plek waar bijna niemand komt tijdens het reizen door Bali
Fietstocht door Bali, tijdens het backpacken op Bali
De lokale markt op Bali, Indonesië
Fietstocht door Bali, tijdens het backpacken op Bali
De lokale markt op Bali, Indonesië

De groene rijstvelden en andere mooie natuur

Bali is groener dan groen en op ontzettend veel plekken vind je prachtige rijstvelden, vaak zelfs midden in de stad. Rondom Ubud stikt het van de rijstvelden, maar ook daarbuiten vind je er zat. Onze favoriet waren toch wel de Jatiluwih rijstvelden, die zijn zo mooi en zoveel rustiger dan de rijstvelden direct rondom Ubud.

Maar Bali heeft niet alleen maar rijstvelden. Je vindt er ook vulkanen en prachtige bergen. Bezoek ook eens het Noorden van Bali en bekijk de bergachtige omgeving van Munduk.

Tip: bezoek Bali in het regenseizoen! Dan is de natuur op zijn groenst en de watervallen zijn op hun mooist. Reisblogger Marcel ging ook in het regenseizoen naar Bali een schreef een handig artikel over de beste reistijd Bali

jatiluwih rijstvelden , reizen door Bali, backpacken op Bali
Watervallen in het noorden

De interessante cultuur

De cultuur op Bali is mooi om te zien en heel interessant. De Hindoes hebben heel veel gebruiken en overal kom je offers tegen. Zowel bij tempels als midden op straat. Overal op Bali vind je diverse tempels, die stuk voor stuk prachtig zijn om te zien. De ene is toeristischer dan de andere, maar ze geven je allemaal een kijkje in de interessante cultuur op Bali. Het is zeker leuk om minimaal 1 tempel met gids te bekijken, zo leer je namelijk echt wat over het Hindoeïsme.

Naast het geloof zijn er nog meer interessante dingen op Bali. Zo heeft bijna iedereen dezelfde naam. Het oudste kind heet Wayan, de tweede Made, de derde Nyoman en de vierde Ketut. Komt er een vijfde kind? Dan beginnen ze weer bij Wayan. Bij een man staat er I voor de naam, bij de vrouw Ni. Balinezen hebben vaak ook een tweede naam, die dan wel weer uniek is. Interessant en heel bijzonder!

offers
tempels

1 van de mooiste eilanden ooit: Nusa Penida

Ik wil het afsluiten met een klein stukje over een van de mooiste plekken bij Bali, namelijk Nusa Penida. Nusa Penida is een klein eiland vlakbij de kust van Sanur en heeft zoveel mooie uitzichten over een prachtige blauwe zee met prachtige, heftige kliffen dat je er dagen je ogen uit kijkt. Het is er prachtig. En zo heeft Bali veel van die prachtige plekken, wat veel mensen misschien niet verwachten. En dat is ook de reden dat ik dit plekje apart noem. 

Benieuwd geworden naar Nusa Penida? Ik schreef een artikel met handige tips voor Nusa Penida

Nusa Penida, een van de mooiste plekken bij Bali, Indonesië
Nusa Penida, een van de mooiste plekken bij Bali, Indonesië
Nusa Penida, een van de mooiste plekken bij Bali, Indonesië

Hoogtepunten van Bali

Tja, hoe is reizen door Bali nou? Ik denk dat je er nu wel een antwoord hebt kunnen krijgen, reizen door Bali is bijzonder. Nee, je gaat niet de mooiste natuurgebieden zien, en nee, de mooiste steden kom je er ook zeker niet tegen, ook de mooiste stranden vind je niet op Bali. Maar ja, je ontmoet geweldige mensen, proeft het lekkerste eten en ziet geweldige groene natuur. En met een beetje meer moeite zie je het lokale leven en leer je ook nog eens een prachtige cultuur kennen.

Dat is wat mij betreft het hoogtepunt van Bali, de mensen, het eten, het leven daar en het gevoel dat je ervan krijgt. Ik heb me er altijd welkom gevoeld, ik heb me er altijd op mijn gemak gevoelt en ik weet zeker dat ik terugkom. Ik kom sowieso opnieuw reizen in Bali en opnieuw backpacken op Bali. Natuurlijk wil ik dan ook meer ontdekken van Indonesië, maar ook op Bali hebben wij nog heel veel gemist.

Misschien is zijn dit helemaal niet de hoogtepunten waar je dit artikel voor bent gaan lezen, maar dit zijn natuurlijk wel de dingen die een land of eiland zo mooi en uniek kunnen maken. Daarnaast moet je natuurlijk gewoon lekker richting Ubud, Munduk, Sidemen, Nusa Penida en Nusa Lembongan reizen, wat mij betreft de hoogtepunten tijdens het backpacken op Bali. En daar ga je dit ook ervaren, tenzij je je ogen sluit, tenzij je blijft hangen in Seminyak en Kuta. En dat zou toch zonde zijn?

Nieuwsgierig naar meer? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je zeker moet doen op Bali

Ben je benieuwd geworden naar onze route door het fijne Bali, na het lezen van dit artikel? Lees dan ook eens mijn artikel over de perfecte route voor 3 weken Bali! 

Ben jij al eens op Bali geweest? Hoe heb jij het reizen door Bali ervaren?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow