Backpacken in Maleisië: de ultieme backpackgids voor een geweldige reis!

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Feb 20, 2018 | Azië, Backpacken, Maleisië, Voorbereidingen | 26 reacties

Maleisië is een backpack land bij uitstek, het is veelzijdig, goed te bereizen en goed te betalen. Zowel op het schiereiland als op Borneo zul je je geen moment vervelen. Vandaag schrijf ik een uitgebreide backpackgids om jou te helpen bij het voorbereiden van een prachtige reis door dit fijne land! Ik vertel in deze backpackgids alles over backpacken in Maleisië.

De backpackgids: alles over backpacken in Maleisië

In deze uitgebreide backpackgids komt alles voorbij wat je moet weten voor jouw vertrek naar dit veelzijdige land, zodat jij ook kunt backpacken in Maleisië. Wat is de beste reistijd en hoeveel geld moet je sparen voor een reis door Maleisië? Welke plekken mag je absoluut niet missen? Hoe zit het met het visum en de vaccinaties vooraf? Dit en meer komt aan bod in dit artikel!

Reizen naar Maleisië

Je kunt Maleisië op verschillende manieren binnenkomen. De meeste mensen vliegen naar Maleisië en landen in Kuala Lumpur. Zelf gingen wij met de bus van Singapore naar Malakka. Toen wij Maleisië weer verlieten gingen wij met de boot van Langkawi richting Koh Lipe in Thailand. Kuala Lumpur is een van de goedkoopste vliegvelden in Azië, dus vanaf bijna elk Aziatisch land kun je goedkoop richting Maleisië vliegen en andersom.

Wil je vanuit Nederland naar Maleisië vliegen? Dan zul je ongeveer tussen de €500,-  en €700,- kwijt zijn (retour), afhankelijk van de maatschappij en de maand waarin je vliegt.

Reizen door Maleisië 

Hieronder zal ik alles vertellen over het reizen door Maleisië en backpacken in Maleisië, verdeeld in verschillende categoriën om het overzichtelijk te houden.

De hoogtepunten van Maleisië & wat te doen in Maleisië?  

Maleisië is een veelzijdig land en er zijn heel veel leuke dingen die je er kunt doen en bekijken. De dingen die je wat mij betreft echt niet mag missen zijn:

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en is dus een logisch startpunt voor je reis. De Maleisische hoofdstad is modern, maar heeft ook genoeg echt mooie plekjes. Het hoogtepunt van Kuala Lumpur vond ik het uitzicht dat wij hadden vanaf het zwembad bij ons hotel, maar ook China Town, Merdeka square en de Batu caves vond ik zeker de moeite waard.

Meer weten over Kuala Lumpur? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Kuala Lumpur, de indrukwekkende hoofdstad van Maleisië. 

De Perhentian eilanden

Ga je backpacken in Maleisië dan kan een bezoekje aan de Perhentians niet ontbreken. De Perhentians schijnen een van de mooiste eilanden in Azië te zijn, onder andere door het blauwe water, de witte stranden en de geweldige onderwater wereld. Wij vonden vooral Perhentian Besar de moeite waard.

Wil je meer lezen over de Perhentians? Lees dan ons uitgebreide artikel over de Perhentian eilanden in Maleisië

De Cameron Highlands

De mooiste natuur op het schiereiland van Maleisië vind je wat mij betreft bij de Cameron Highlands. Bewonder prachtige uitzichten over de bergen en de mooie theeplantages. Wandel door mossy forest en geniet uiteindelijk van een kopje BOH thee, inclusief mooi uitzicht. 

De Cameron Highlands vonden wij een van de hoogtepunten tijdens het backpacken in Maleisië. Meer lezen over dit hoogtepunt? Lees dan ook eens mijn artikel over de Cameron Highlands, natuurpracht in Maleisië.

 

Cameron highlands Maleisië

Langkawi

Nog meer mooie natuur en fijne stranden vind je op het eiland Langkawi. Het eiland ligt helemaal in het zuiden en is zowat dichterbij Thailand dan Maleisië, maar het is echt de moeite waard. Je kunt er prachtige tours doen door de mangrove, je vindt er geweldige uitzichten, leuke strandjes en het er is gewoon ontzettend gezellig. Zeker een must als je gaat backpacken in Maleisië! Daarnaast is Langkawi de ideale plek om de grens over te steken richting buurland Thailand. 

Benieuwd naar Langkawi en wil je er meer over lezen? Ik schreef een uitgebreid artikel over het mooie Langkawi.

Maleisisch Borneo

Ik sluit dit lijstje af met misschien wel het absolute hoogtepunt tijdens het backpacken in Maleisië; Maleisisch Borneo. Maleisisch Borneo is de plek om te wandelen door de ongerepte jungle en om wildlife te spotten. Spot Orang-oetans in het semi-wild, ga op zoek naar krokodillen en zie neusapen slingeren door de bomen van Bako Nationaal park. Wij bezochten zelf Kuching en gingen dus naar Sarawak, wat echt prachtig is. Wat je echt niet mag missen rondom Kuching vertel ik je in dit artikel.

Maleisisch Borneo is gelukkig heel makkelijk te bereiken. Vanaf Kuala Lumpur gaan er regelmatig vluchten naar verschillende steden op Borneo. Zelf vlogen wij naar Kuching om Sarawak te ontdekken. Maar je kunt ook richting Kota Kinabalu of Miri vliegen om Sabah te ontdekken.

Wil je meer lezen over de hoogtepunten van Maleisië? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste plekken in Maleisië.  

Maleisisch Borneo

Backpacken in Maleisië: het openbaar vervoer 

Reizen door Maleisië is heel makkelijk aangezien iedereen Engels spreekt, reizen met het openbaar vervoer is in Maleisië dan ook geen uitdaging. Naar elke toeristische plek rijden meerdere bussen op verschillende tijden. Deze bussen kun je van te voren boeken bij verschillende boekingskantoortjes in de stad waar je op dat moment bent. Je kunt er ook voor kiezen om de bussen bij het busstation te boeken, maar soms kunnen de bussen dan vol zitten. Wij kozen er echter voor om alle bussen een dag van te voren online te boeken.

Bussen online boeken is heel eenvoudig. Wij boekten de bussen altijd op busonlineticket. De site werkt duidelijk en laat goed zien welke bussen er allemaal gaan. Je betaalt de bus met je creditcard en krijgt vervolgens een bevestiging per mail. Op het busstation haal je vervolgens je echte bustickets op bij een loket. Dit gaat allemaal heel makkelijk en is 100% betrouwbaar. Een andere goede site om bustickets mee te boeken is Easybook deze site zal in Maleisië overal aangeraden worden, alleen werkte deze site bij ons niet altijd. De site gaf vaak een foutmelding.

Naast bussen heb je ook treinen in Maleisië. Hier hebben wij geen gebruik van gemaakt. De treinen in Maleisië stoppen vaak op ontzettend veel plekken en zijn daardoor minder efficiënt. Ook rijden er lang niet naar elke plek treinen. Verder heb je nog de optie om binnenlandse vluchten te maken. Dit is natuurlijk duurder dan de bus, maar kan wel tijdbesparend zijn. Ook is het niet echt milieubewust om elke keer te vliegen.

Op sommige plekken is het openbaar vervoer minder goed. Zo heb je in Langkawi helemaal geen openbaar vervoer. Wil je daar dus geen auto of scooter huren, moet je elke keer de taxi pakken. Bij de Cameron Highlands kom je ook nergens zonder tour of je eigen vervoer. In en rondom Kuching is het openbaar vervoer over het algemeen goed geregeld, totdat je naar de iets minder populaire, maar nog steeds leuke plekken wilt.

In Kuala Lumpur is het openbaar vervoer perfect geregeld en op veel andere plekken in Maleisië heb je eigenlijk geen openbaar vervoer nodig.

Accommodaties in Maleisië 

Een leuke en goede accommodatie in Maleisië vinden gaat je weinig moeite kosten. Het aanbod is groot en voor een lage prijs slaap je in een prima hostel. De hostels waar wij in sliepen kostte meestal tussen de €9,- en €20,- per nacht. Wij hadden daarvoor altijd een privé kamer, soms met eigen badkamer, soms zonder. De kamers die wij hadden waren altijd schoon en netjes. 1 keer gingen wij ter plekke op zoek naar een accommodatie door gewoon ergens naar binnen te lopen, de rest van de tijd boekten wij 1 dag van te voren online. Dit past meer bij onze reisstijl, maar is op zich niet noodzakelijk. Kort van te voren is eigenlijk altijd nog iets beschikbaar. Wij boekten altijd 1 nacht en boekten dan ter plekke nachten bij als we dit wilden.

Onze mooiste accommodatie was die in Kuala Lumpur. Een compleet overzicht van de accommodaties waar wij in sliepen vind je hier.

Kuala Lumpur Maleisië

Op de bonnefooi reizen

Op de bonnefooi reizen is onze favoriete manier van reizen. Als je gaat backpacken in Maleisië en op de bonnefooi wilt reizen kan dat gelukkig heel gemakkelijk. Zoals je hier boven hebt kunnen lezen kun je alles gemakkelijk 1 dag van te voren of zelfs op de dag zelf boeken. Wij hebben 1 keer gehad dat de bus vol zat, maar konden met een kleine omweg toch nog naar de plek van bestemming reizen. Eigenlijk is Maleisië dus een perfect backpack land!

Let op: wil je een bezoek brengen aan Bako Nationaal park? Ook dat kan op de bonnefooi. Wil je er echter overnachten, dan moet je dit van te voren online boeken. Dit kan via de site Easybook. Meer informatie over Bako vind je hier.

Eten en drinken in Maleisië 

Maleisië is een land dat bekend staat om het overheerlijke eten. Het Maleisische eten heeft veel invloeden van andere landen en je hebt dan ook echt ontzettend veel keuze uit verschillende gerechten. Ik heb in Maleisië echt heel lekker gegeten, ook al was ik af en toe ook wel toe aan iets anders. De visgerechten bevielen mij wat minder, maar ik ben sowieso niet echt een visliefhebber.

Ontbijten in Maleisië deden wij heel vaak met pannenkoeken of toast. Het hoeft dus gelukkig niet met rijst. Broodjes bij bakkers zagen er altijd lekkerder uit dan dat ze smaakten; overal zit een hele berg suiker in namelijk. De ijsthee in Maleisië kan ik je echt niet aanraden, dit is letterlijk koude thee met 10 kilo suiker erin. Zo vies. Gelukkig maken ze dat goed met heerlijke verse fruitsapjes.

Water drinken uit de kraan is niet aan te raden, hier kan je heel erg ziek van worden. Wij hadden in ons drinken wel vaak ijsklontjes, over het algemeen gebruiken ze hiervoor geen kraanwater, maar wees hier wel allert op.

Backpacken in Maleisië: praktische dingen voor vertrek 

Nu je weet hoe het reizen is in Maleisië is het handig om te weten op welke praktische dingen je moet letten voor vertrek. Hieronder zal ik daarover vertellen, wederom ingedeeld in meerdere categorieën, zodat het overzichtelijk blijft.

Een route maken 

Als je hebt besloten om op reis te gaan naar Maleisië is het handig om een route te bedenken. Ik kan je zeker aanraden om zowel naar Borneo als het schiereiland te gaan. Voor het schiereiland heb je ongeveer 3 weken nodig om alles te zien, wil je Borneo ontdekken moet je hier nog minstens 1 of 2 weken aan toe voegen. Een mooie lengte voor je reis richting Maleisië zou dan ook vijf weken zijn.

Als je een route maakt zorg er dan voor dat je flexibel kunt blijven onderweg. De route die wij van te voren maakten hadden wij als leidraad en is compleet veranderd tijdens de reis zelf. Heerlijk die flexibiliteit! Neem in je reisroute ook duidelijk de dagen op dat je van plek naar plek reist, soms vergeet je dat dit al snel een hele dag in beslag neemt. De afstanden zijn lang!

Wij reisden zelf in vijf weken door Singapore en Maleisië. Op de afbeelding hieronder is onze route in beeld gebracht Eerder schreven wij een uitgebreid artikel over onze route. Dat artikel vind je hier. Heb je wat minder de tijd? Ik deelde ook al eens 3 perfecte routes voor 3 weken backpacken in Maleisië.

Route Maleisië

Het budget voor Maleisië 

Maleisië staat niet bekend als het goedkoopste land van Azië. Vooral in vergelijking met andere landen in Zuid-oost Azië kan Maleisië iets duurder uitvallen. Toch is Maleisië een perfect land om doorheen te reizen met een wat kleiner budget. Het eten is goedkoop en ook accommodaties hoeven niet veel te kosten. Wil je alcohol drinken is Maleisië wel beduidend duurder dan de omliggende landen. Zelfs in de supermarkt betaal je hoofdprijs. Niet zo gek als je bedenkt dat Maleisië een Islamisch land is.

Doe je veel tours zal je budget wat hoger liggen. Ook Borneo is iets duurder dan de rest van Maleisië. Doe je niet te gek, slaap je in hostels en drink je geen alcohol? Dan red je het makkelijk om voor ongeveer €30,- per persoon per dag te leven in Maleisië. Drink je veel alcohol, doe je alles met een tour en slaap je voornamelijk in hotels? Dan zou ik hier toch wel €45,- van maken.

Zelf gaven wij in Maleisië ongeveer €30,- per persoon per dag uit. Wat wij precies deden en op wat voor manier wij reisden vertellen wij je hier. Als je dat leest kun je goed voor jezelf bepalen of €30,- per dag ook voor jou realistisch is, of dat je misschien meer (of minder) moet sparen. Backpacken in Maleisië hoeft niet duur te zijn!

Wat voor kleding neem je mee? 

Maleisië is een Islamitisch land, met redelijk wat Chinese invloeden. Omdat Maleisië Islamitisch is had ik van te voren wat lange rokken en jurken ingepakt in mijn tas. Uiteindelijk heb ik ervaren dat je op de meeste plekken prima een korte broek kunt dragen met een t-shirt. Ga je een tempel of moskee in? Dan moet je wel je schouders en knieën bedekken. Per plek bekeek ik of ik vond dat ik met korte kleding kon lopen, of dat ik beter iets langs aan kon doen. De korte rokjes zijn de hele reis in mijn tas gebleven, hier voelde ik mij namelijk echt niet prettig in.

In Maleisië zul je ook veel vrouwen tegen komen met burka’s. Dit zijn over het algemeen toeristen. De Maleisiërs zelf dragen vaak alleen lange kleding en een hoofddoek. Er wonen ook heel veel Chinezen in Maleisië en die lopen zelf met hele korte kleding rond. Het is leuk om te zien hoe goed de Chinese cultuur en de Islamitische cultuur met elkaar mengt in Maleisië en hoe goed iedereen daar naast elkaar leeft. Ten minste, zo lijkt het voor ons, of het echt zo is, weet ik natuurlijk niet.

Kort gezegd is het slim om wat lange kleding mee te nemen voor de plekken waar jij je prettiger voelt in lange kleding. Dit voel je snel genoeg. Het is niet zo slim om echt extreem korte kleding aan te doen, maar dit wordt eigenlijk in bijna geen enkel land echt gewaardeerd.

Welke andere spullen neem je mee?

Voor je gaat backpacken in Maleisië moet je ervoor zorgen dat je voldoende DEET bij je hebt. In Maleisië is DEET namelijk verboden en wordt het niet verkocht. Je mag het wel meenemen, dus zo extreem verboden is het nou ook weer niet. Verder kun je de meeste dingen in Maleisië zelf gewoon prima aanschaffen en heb je genoeg aan een standaard inpaklijst voor backpackers.

backpacken in Maleisië

Visum voor Maleisië 

Qua visum is Maleisië een heerlijk land om naar toe te reizen. Als je een Nederlands paspoort hebt die langer geldig is dan 6 maanden heb je namelijk geen visum nodig. Na het invullen van wat gegevens krijg je een stempel in je paspoort en heb je een visumvrije toegang van 90 dagen. Wil je langer dan 90 dagen in Maleisië reizen? Dan kan ik je aanraden om even een uitstapje te maken naar een van de omliggende landen. Na een dagje Singapore krijg je namelijk gewoon opnieuw 90 dagen toegang tot Maleisië. Heerlijk!

Vaccinaties

Voor wij naar Maleisië gingen waren wij nog nooit eerder buiten Europa op reis geweest. Voor Maleisië is geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden Hepatitis A en DTP aangeraden. Wij hebben ze allebei genomen. Op gezondheid moet je naar mijn mening namelijk nooit besparen. Op het moment dat wij naar Maleisië gingen is er nooit gesproken over een Rabiës Vaccin. Inmiddels hebben wij deze voor onze wereldreis wel genomen en ook als je richting Maleisië gaat kan dit vaccin best zinvol zijn. Word je gebeten door een aap of ander dier moet je zonder vaccin binnen 24 uur het tegengif hebben. Dit tegengif is lang niet overal te krijgen. De 3 andere prikken die je ook nodig hebt zonder vaccin zijn op veel meer plekken te krijgen. Als ik midden in de jungle op Borneo gebeten werd had ik gebaald dat ik die vaccinatie niet had.

Malaria komt weinig voor in Maleisië. Alleen diep in de jungle en op sommige plekken in Borneo komt nog malaria voor. Ga je naar malaria gebieden word je vaak aangeraden om een noodbehandeling mee te nemen.

Let op: maak altijd zelf een afspraak voor een vaccinatieadvies. Ik ben geen arts en vertel alleen over mijn eigen ervaringen. Een vaccinatieadvies is voor elk persoon en voor elke reis anders.

Reisadvies

Bijna heel Maleisië is groen gekleurd (juni 2019) en dat betekent dat Maleisië helemaal veilig is om doorheen te reizen. Ik heb me tijdens onze reis ook geen enkele keer onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, ze spreken goed Engels en we hebben geen gekke dingen gezien. Zowel ’s avonds als overdag konden wij gewoon over straat. Natuurlijk loop je niet in kleine donkere steegjes midden in de nacht, maar goed, dat doe je in Nederland ook niet.

Een stukje van Borneo is oranje gekleurd. Dit betekend dat je er alleen voor noodzakelijke reizen heen moet gaan. Het deel waar het om gaat is een klein stukje van Sabah, Borneo. Het gaat om Sandakan, een populair stukje onder de toeristen. Ik heb van veel reizigers gehoord dat het prima te doen is en ook dat er weinig is gebeurd de afgelopen jaren. Maar goed, het blijft altijd een eigen risico. Wij hebben mede door dit advies besloten om dit deel van Borneo niet de bezoeken.

Het uitgebreide reisadvies van Maleisië vind je op de website van de rijksoverheid. Hier kun je ook eventuele wijzigingen in het reisadvies in de gaten houden.

 

Maleisië is een perfect land voor een heerlijke backpackreis. Hierboven heb je alles kunnen lezen wat je echt moet weten voor vertrek en nu je dit weet is het tijd voor de laatste stap; geniet van je reis en het laatste beetje voorpret!

Zou jij ook willen backpacken in Maleisië? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow