Backpacken in China: alles wat je voor vertrek wilt weten en moet regelen!

door | Laatste update Mar 13, 2022 | Gepubliceerd Nov 13, 2018 | Azië, China, Voorbereidingen | 11 reacties

China is een van de mooiste landen die wij ooit bezochten. De natuur is prachtig, de steden zijn geweldig en de mensen zijn heel vriendelijk. Een reis naar China is wat mij betreft een must, maar er zijn wel wat dingen die je van te voren moet weten en regelen. Vandaag vertel ik daar alles over, zodat jij goed voorbereid op reis kan naar het fascinerende China!

Backpacken in China: je reis naar China voorbereiden

China is een geweldig land om te bereizen, maar het is niet altijd even makkelijk. Er wordt weinig Engels gesproken en je kunt helemaal niks maken van die Chinese tekens. De gewoontes zijn anders dan wij gewend zijn en Google kun je niet gebruiken. In sommige periodes zitten treinen een maand van te voren al vol en zonder visum kom je China niet in. China zonder voorbereidingen bezoeken kan dus eigenlijk niet. Hieronder vertel ik wat je van te voren wilt weten en moet regelen, zodat je in China niet meer tegen problemen aan gaat lopen.

Engels spreken in China

Engels spreken in China wordt lastig. Veel Chinezen spreken alleen maar Chinees. Met handen en voeten kom je gelukkig een heel eind, maar het kan heel handig zijn om Google translate van te voren te downloaden. Je hebt hierin een optie om met je camera op je telefoon een Chinese tekst te bekijken, Google translate vertaalt deze dan. Heel handig als je in een restaurant bent zonder menu met plaatjes.  Je kan hiervoor ook de app Pleco gebruiken.

Als je naar een nieuwe bestemming moet reizen of een bepaalde bus moet hebben, is het lastig als je geen informatie bij je hebt in het Chinees. In het Engels kunnen namelijk weinig mensen je helpen en kan je je bus misschien niet vinden. Vraag daarom altijd of ze bij je hotel je bestemming of je bus of wat dan ook in het Chinees op willen schrijven. Als je dit aan iemand laat zien word je zo naar je bus gebracht, of wijzen ze je de weg. Handig!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het mee vond vallen hoe moeilijk het reizen in China is door de taalbarrière. Wij kozen altijd een hostel uit waarbij stond dat er Engels gesproken werd, dit scheelt gelijk al. Verder zijn mensen die geen Engels spreken niet dom en willen ze je graag helpen. Op het station lieten wij ons treinkaartje zien en de jongen die geen woord Engels sprak bracht ons naar de goede lounge waar we moesten wachten. Wij hebben geen moment gehad dat echt niemand ons begreep en echt niemand ons kon helpen. Ook heb ik het idee dat ze in China steeds meer Engels leren. In Yangshuo kwamen er regelmatig groepen met kinderen bij ons om in het Engels met ons te praten. Dit was voor hun opleiding om te oefenen!

Engels spreken in China

Geen google, Whatsapp en social media in China? Download  een VPN!

In China wordt behoorlijk wat geblokkeerd wat vele van ons dagelijks gebruiken. Zo heb je in China geen toegang tot Google, Whatsapp en alle social media platformen. Hier kun je gelukkig wat tegen doen (of niet, als je er echt even tussenuit wilt). Download van te voren een VPN! Met een VPN kan je een land kiezen waar vanuit je gaat internetten, hierdoor lijkt het alsof je niet meer in China bent. Als je Nederland kiest, kan je zelfs Nederlandse televisie bekijken. Je hebt op die manier wel toegang tot Google, Whatsapp en social media.

Wij maken zelf gebruik van Pure VPN. Hier hebben wij voor betaald. Ze hadden toevallig een aanbieding zodat we een keer een klein bedrag moesten betalen en het voor altijd kunnen gebruiken. Je hebt ook verschillende gratis VPN servers, maar hier kan ik je verder niks over vertellen omdat wij er geen ervaring mee hebben. Pure VPN werkt in ieder geval super.

Gewoontes in China

In China zijn de gewoontes heel anders dan bij ons en dat kan best voor een cultuurshock zorgen. Er zijn echter ook heel veel vooroordelen die gewoon nergens op slaan. Ik had dit zelf graag van te voren willen weten, want eerlijk gezegd was ik best zenuwachtig voor onze reis naar China. Op de een of andere manier had ik het beeld dat iedereen constant zou rochelen, super onaardig was en heel veel lawaai zou maken. Ook dacht ik dat het vieze mensen waren en dat alle toiletten ook behoorlijk goor waren.

Ik kan je alvast verklappen; dat valt heel erg mee! Er zijn mensen die rochelen en spugen, ja helaas, dat hoort een beetje bij China. Maar het is niet dat dat non stop gebeurt en er op elke straathoek iemand aan het rochelen is. Eigenlijk hoor je het best weinig en zijn het vooral oudere mensen die dit doen. Ook vond ik de Chinezen zoveel vriendelijker dan ik had verwacht. Als toerist vond ik ze echt vervelend, maar nu, in hun eigen land waren ze geweldig. Ze waren helemaal niet zo luidruchtig en juist heel behulpzaam. Ze willen trouwens wel heel graag met je op de foto, altijd en overal.

En die toiletten? In de straten van Beijing ruik je ze een paar meter van te voren al en zijn ze behoorlijk vies. Je vindt daar ook gewoon een grote ruimte met wat gaten. Je kan elkaar gewoon zien en aankijken als je naar de wc gaat en het is knap als je niet om zeep gaat van de lucht. Als je echter bij een bezienswaardigheid naar de wc gaat is dit heel anders. Hetzelfde geldt voor de wc’s op stations etc. Dan heb je gewoon hokjes en is het gewoon schoon. Bijna alle hokjes hebben een gat als wc, op het invalide toilet na, dat is een Westers toilet. Die is meestal het schoonst, want Chinezen gaan hier niet heen.

Op de foto in China

Budget voor China tijdens het backpacken in China

Je kan een reis door China zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt. Omdat veel mensen China ‘eng’ vinden kiezen veel mensen voor een georganiseerde reis. Dan ben je voor drie weken al een paar duizend euro kwijt. Dit is niet nodig. China is goed te bereizen en het is echt niet zo heftig als dat veel mensen beweren. Ook is China misschien wel duurder dan landen in Zuidoost-Azië, maar echt duur kan je het alsnog niet noemen.

Als je een gokje durft te nemen bij een restaurant kan je eten waar de locals eten voor €2,- voor een rijstgerecht. Durf je dit niet ben je iets meer kwijt. Westers eten is ook iets duurder, maar nog steeds is het allemaal goed te betalen. Drank in China is relatief gezien iets duurder en ook entreeprijzen kunnen je budget best verhogen. Verder maakt lange afstanden afleggen je reis ook duurder.

Wij hadden als dagbudget ongeveer €39,- en als je echt safe wilt zitten moet je het met €45,- per persoon per dag echt ruim redden. Ik moet zeggen dat wij niet heel goedkoop aten en ook lang niet altijd het goedkoopste ho(s)tel kiezen. Als je dat wel doet, kan je in China rondreizen voor ongeveer €35,- per persoon per dag. Backpacken in China is dus echt wel vrij goedkoop te noemen! 

Budget China

Route door China

China is zo’n groot land, dat je er maanden, of misschien wel jaren, doorheen zou kunnen reizen zonder je te vervelen. Het is dan ook best slim om van te voren te bedenken wat je wilt zien. De afstanden zijn groot en reizen kost je snel een volle dag, een volle nacht of zelfs langer. Kies een klein stukje China uit wat je wilt bezoeken en bewaar de rest voor later. Kies ook niet teveel bestemmingen, want reizen in China kost nou eenmaal energie en je hebt je rust ook echt nodig. Wij bleven zelf bijna een week in Yangshuo en dat was super mooi en heerlijk relaxt. Wat ik je ook kan aanraden is een combinatie tussen steden en natuur. Zelf zou ik in een reis van drie weken niet alleen maar naar Beijing, Shanghai en Hong Kong gaan, dat kan namelijk best vervelen.

Onze route in 3,5 week was: Beijing, Yangshuo, Fenghuang, Zhangjiajie, Xi’an, Pingyao, Beijing. Wij bezochten dus ongeveer 2 bestemmingen per week. Meer lezen? Lees dan ook ons artikel over onze route van 3,5 week in China

Met de trein reizen in China

Treinen in China zijn netjes en alles is goed geregeld. Het is wel een hele onderneming en soms lijkt het net of je met het vliegtuig gaat. Je moet door een bagagecontrole en je wacht bij een soort gate. Ook moet je er twee uur van te voren zijn en heb je dit vaak ook nodig, vooral de eerste keer. Als je eenmaal met de trein hebt gereisd is het echter niet zo moeilijk meer en spreekt alles voor zich.

Treinen in China zitten in de Golden week en tijdens de zomer snel vol. Een maand van te voren zijn de tickets beschikbaar en soms zitten de treinen dan ook al vol. Hierdoor moesten wij onze route veranderen! Mijn tip is dan ook om je treinen op tijd te boeken als je in de zomer reist, of tijdens de Golden Week. Als China vrij heeft wordt het gewoon druk, overal! Ook tijdens feestdagen moet je van te voren boeken. Tijdens het backpacken in China kun je dus niet altijd op de bonnefooi reizen helaas. 

Hoe je treinen moet boeken en hoe het reizen met de trein in China precies werkt vertelde ik je al eens in dit artikel.

Overnachten in China

Overnachten in China kan je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Zo kan je op sommige plekken slapen voor nog geen €14,- , maar betaal je soms ook minimaal €30,- per nacht. Wij waren gemiddeld €7,85 per persoon per nacht kwijt en kozen niet altijd de goedkoopste accommodatie. Wat ik van te voren niet had verwacht was dat de bedden in China echt vreselijk zouden zijn. In de meeste ho(s)tels zijn de bedden gewoon echt keihard. Het is soms alsof je op een steen ligt. Helaas kun je dit aan de foto’s niet zien en blijft het altijd een gok als je een hotel boekt. De goedkoopste ho(s)tels hadden soms fijnere bedden dan de duurdere.

In Beijing kan ik je in ieder geval Downtown backpackers aanraden, de bedden zijn fijn, de prijs oké en de service etc. is perfect! Verder vonden wij het Wada hostel in Yangshuo ook echt super. Die bedden waren heel fijn en alles was super schoon en netjes.

Accommodaties in China hoef je niet perse van te voren te boeken, ook niet in de zomer. Wij boekten ze een dag van te voren online, omdat wij niet van het rondlopen en zoeken naar een hotel houden met onze backpack op onze rug. Houd je daar wel van? Dan kan dat ook in China! Tijdens de Golden Week en tijdens feestdagen is het wel een must om ho(s)tels van te voren te boeken. Chinezen reizen veel als ze vrij zijn en dat is dan te merken.

Overnachten in Yangshuo, China

Visum aanvragen voor China

Je komt China niet in zonder visum en van te voren maakte ik mij behoorlijk druk over de aanvraag van dit visum. Ze willen echt van alles van je weten. Ook moet je een reisschema in het Engels meesturen en je eerste hotelovernachtingen. Verder heb je tegenwoordig een werkgeversverklaring nodig en ga zo nog maar even door. Ik heb het weken uitgesteld omdat ik vooral geen zin had in al dat gedoe en dacht dat het heel ingewikkeld was. Toen ik er eenmaal voor ging zitten was het echter zo klaar. Die visumaanvraag is helemaal niet zo ingewikkeld eigenlijk, maar wel echt nodig als je gaat backpacken in China!

Je moet een visumformulier invullen, je eerste hotelovernachting toevoegen, een werkgeversverklaring, je vluchtgegevens en je reisroute. Ook heb je natuurlijk een paspoort nodig en een recente pasfoto.

Een visum voor China kun je tegenwoordig nog makkelijker aanvragen dan toe wij naar China reisden. Je kunt namelijk ook een e-visum aanvragen. De kosten zijn hetzelfde, maar je hoeft niks uit te printen. Alles gaat digitaal, heel handig! Lees hier meer over een visum aanvragen voor China

Visum aanvragen voor China

Kort gezegd vind ik reizen door China helemaal niet zo ingewikkeld als ik had verwacht. China is prachtig en fascinerend tegelijk. Iedereen wil je helpen en wij praten soms al over een tweede bezoek aan dit geweldige land! Ik kan je backpacken in China dan ook echt enorm aanraden! 

Ben jij al eens in China geweest? Zou jij willen backpacken in China? 

 

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen, voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow