Auto huren op reis

Als wij onze volgende bestemming hebben uitgekozen, bekijken wij altijd al snel wat handig is qua vervoer ter plaatse. Gaan wij met eigen vervoer heen? Gebruiken wij het openbaar vervoer? Of huren wij een auto op vakantie?

Regelmatig valt de keuze op een huurauto en omdat wij inmiddels al best vaak een auto hebben gehuurd, weten wij inmiddels ook goed waar we op moeten letten en hoe het allemaal werkt. Maar de eerste keer vond ik het spannend en had ik geen idee! Daarom vertel ik je hier alles over een auto huren op reis.

Waar je op moet letten bij een auto huren op vakantie

Ik ga je hieronder vertellen waar je allemaal op moet letten bij het auto huren op reis!

1. Huurauto’s vergelijken met elkaar

Ik moet eerlijk bekennen, ik doe dit inmiddels niet meer. Wij boeken eigenlijk altijd standaard bij Sunny Cars. Want zij hebben vaak prima marktconforme prijzen en je bent bij Sunny Cars altijd volledig verzekerd. Ter plekke probeert de aanbieder je geen nieuwe verzekering meer aan te smeren, wat bij andere partijen zoals Sunny Cars nog wel eens het geval is. Zo kregen wij in Spanje onze auto niet mee, zonder nog een verzekering te nemen (terwijl we die extern al hadden). Tja..

Wil je zeker weten dat je de goedkoopste auto huurt? Dan is het goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kun je Sunny Cars, Auto Europe, Easy Terra en Tui altijd even naast elkaar bekijken. Lees ook altijd goed de voorwaarden, zodat je zeker weet wat er bij de getoonde prijzen is inbegrepen. Je kunt ook kiezen voor Rental Cars of Discover Cars. Ook hier ben je namelijk volledig verzekerd, alleen er is geen Nederlandse klantenservice.

Nog op zoek naar een huurauto? Boek dan hier je auto via Sunny Cars! Of kies voor Discover Cars of Rental Cars!

2. Op welke leeftijd mag je een auto huren?

Als je een auto wilt huren, dan zit hier vaak een minimum en maximum leeftijd aan vast. Zo moet je vaak ouder zijn dan 21 en heb je als je jonger dan 25 bent te maken met een extra toeslag. Tussen de 18 en 21 is het lastig om een auto te huren. In enkele gevallen is er ook een maximum leeftijd. Lees dit van te voren goed in de voorwaarden, zodat je niet ter plekke voor verrassingen komt te staan.

3. Wat zijn de voorwaarden voor je rijbewijs?

Lees ook goed welke voorwaarden het verhuurbedrijf stelt over je rijbewijs. Is er een internationaal rijbewijs nodig? Of moet je zelf al minimaal een jaar een rijbewijs hebben? Of misschien zelfs wel 2 of 3 jaar?

Auto huren op reis

4. Zorg dat je een creditcard hebt

Er zijn maar heel weinig bedrijven waarbij je een auto kunt huren zonder creditcard. Dus wil je een auto huren op reis? Zorg dan dat je een creditcard hebt op de naam van de hoofdbestuurder. Hiermee betaal je de borg die je moet betalen als je de auto mee krijgt. De creditcard moet op de naam van de hoofdbestuurder staan en mag dus niet op de naam staan van de tweede bestuurder of bijrijder. Hier zijn ze altijd heel streng op! Geen creditcard op de goede naam? Geen huurauto!

Wil je een auto huren op vakantie en heb je geen creditcard? Bij Sunny Cars kun je bij de filters aanklikken dat je geen waarborg met creditcard wilt betalen. Op sommige bestemmingen kan je dan alsnog een auto huren zonder creditcard.

5. Wat voor soort auto kies je?

Je zult merken dat als je een auto wilt huren op vakantie dat er enorm veel keuze is in het soort auto. Wat voor jou de goede auto is, hangt enorm af van de reis die je maakt en met hoeveel personen je bent. Bedenk altijd goed of al je bagage in je gekozen auto past en of je auto geschikt is voor de wegen die je wilt rijden. In sommige landen is een 4×4 geen overbodige luxe, maar als je weinig bagage meeneemt en vooral over asfalt rijdt met z’n tweeën, kan een Fiat 500 al genoeg zijn.
Bedenk verder of je gaat voor een automaat, of een handgeschakelde auto. Zelf kiezen wij altijd een automaat, omdat wij dit gewend zijn en op reis niet ineens willen schakelen. Dit is vaak wel wat duurder, maar wij vinden dat elke cent waard.

Route des Grandes Alpes, auto huren op vakantie
Auto huren op reis

6. Een verzekering voor je huurauto

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij een auto huren op reis, is de verzekering die erbij zit. Hier moet je echt niet op besparen, om gewoon heel veel gedoe ter plaatse te voorkomen. Wij kiezen daarom altijd een volledig verzekerde auto. Zo hoef je niet te betalen voor een deukje of een krasje die per ongeluk op de auto is verschenen tijdens je reis, maar zo heb je bijvoorbeeld ook hulp bij schade of pech.

7. Wat voor extra opties wil je bij je huurauto?

Als je een auto gaat huren op reis, dan kun je veel extra opties kiezen. Reis je met kinderen? Dan kan het handig zijn om er een kinderzitje bij te huren, als je deze niet zelf meeneemt. Je kunt ook vaak een navigatiesysteem huren. Dit raad ik echter af. Zorg gewoon voor internet op je telefoon en gebruik Google Maps, of maak gebruik van een offline kaart zoals Maps.me of Waze. Dit is een stuk goedkoper dan het huren van een navigatiesysteem en werkt perfect! Veel huurauto’s hebben tegenwoordig trouwens ook gewoon Android Auto of Apple Carplay, dus dan kun je je telefoon heel makkelijk verbinden met je huurauto.

De andere opties die je kunt kiezen verschillen vaak per aanbieder. Wij hebben tot nu toe nog nooit extra opties bijgeboekt.

8. Hoeveel bestuurders?

Bij een huurauto zit vaak standaard 1 bestuurder. Wil je met meer mensen verzekerd rond kunnen rijden? Dan moet je een extra bestuurder bij boeken. Heel soms is dit trouwens al inbegrepen in de prijs, dus lees dit goed na. Wij boeken dit meestal niet, omdat Remco graag rijdt en ik graag bijrijder ben en het ons zo veel geld bespaard.

9. Hoeveel kilometers mag je rijden?

Misschien niet iets waar je bij nadenkt, maar er zijn nog verhuurbedrijven waarbij je een voertuig huurt met een maximaal aantal kilometers dat je mag rijden per dag. Dit is belangrijk om van te voren te weten, zodat je ter plekke niet ineens allemaal extra kosten hebt. Wij kiezen altijd voor een auto met onbeperkte kilometers. Op reis maken wij altijd meer kilometers dan wij van te voren bedenken en dit geeft gewoon een stukje rust.

10. Mag je de grens over?

Als je een reis wilt maken met een huurauto en je wilt de grens over, is het belangrijk om van te voren uit te zoeken of dit mag. Dit mag namelijk lang niet bij elk verhuurbedrijf. Soms moet je er extra voor betalen als je een grens over wilt met de huurauto. En soms is het gewoon handiger om voor de verschillende landen, verschillende auto’s te huren.

11. Waar haal ik de auto op? En waar lever ik de auto in?

Let ook op dat je de goede locaties selecteert. Kan je de auto bijvoorbeeld ergens anders inleveren dan dat je de auto ophaalt? Of is het goedkoper om de auto op te halen in de stad, in plaats van bij het vliegveld. Soms heet de locatie bij het vliegveld ook heel anders dan bij de stad. Zo moet je in IJsland zoeken op Keflavik en niet op Reykjavik. Ging dat toch bijna even mis bij ons!

12. Op welke tijd huur je de auto?

Probeer slim om te gaan met de tijden dat je de auto ophaalt en inlevert. Als je een auto ophaalt om 10:00 en je levert hem een andere dag om 14:00 in, betaal je vaak een volledige dag extra aan autohuur. Dit is zonde!

Auto huren op reis

Waar moet je op letten bij het ophalen van je huurauto op vakantie?

Oké, je auto is gehuurd, je bent aangekomen op je bestemming en je wilt je huurauto op halen, maar waar je moet nu opletten?

1. Neem geen extra verzekering!

Als wij bij Sunny Cars een auto boeken, hebben wij dit nooit, maar via sommige andere aanbieders wel. Online sluiten wij al een verzekering af en ter plekke proberen ze je toch nog een verzekering aan te smeren. Want je bent zogenaamd nog niet verzekerd. In Amerika trapten wij hierin, pas later kwam het besef hoe stom dit was en dat wij dus gewoon 500 dollar voor niks kwijt waren. Maar goed, als je dus online geboekt hebt met verzekering, hoef je dit ter plekke niet meer erbij te nemen. Heb je het nog niet geboekt? Doe dit dan zeker wel!

2. Controleer je auto

Controleer je auto kort voor vertrek. Werkt alles? Is er geen grote schade? Sommige mensen raden je aan om filmpjes en foto’s te maken, maar wij doen dit nooit. Wij zijn altijd goed verzekerd, dus als ze ons de schuld geven van een bestaande deuk, hoeven wij dit toch niet te betalen.

3. Bekijk de papieren

Je moet altijd wat papieren ondertekenen en je rijbewijs laten zien. Controleer de papieren voor je tekent, zodat je zeker weet dat alles klopt. Staan er geen extra’s op die je helemaal niet wilt? Klopt de huurperiode en staan jouw gegevens goed in het contract?

Naast deze drie dingen is het altijd goed om te weten wat de noodnummers zijn mocht je die nodig hebben, maar ook om even te checken wat voor brandstof er in je auto moet. Meestal zie je dit aan de sticker op de tankdop.

Problemen onderweg met je huurauto?

Heb je onderweg toch nog problemen? Dan ligt er vaak en boekje in je dashboard kastje met nummers die je kunt bellen. Vaak moet je het verhuurbedrijf gewoon bellen en in sommige gevallen de lokale wegenwacht. In Nieuw-Zeeland stopten onze huurauto ermee na 3 uur rijden. Wij namen contact op met het verhuurbedrijf en met de wegenwacht. Zij kwamen met de sleepwagen en uiteindelijk handelde het verhuurbedrijf de rest voor ons af.

Autopech in Nieuw-Zeeland, bij het huren van een auto op vakantie

Waar moet je op letten bij het inleveren van je huurauto?

Als je reis erop zit, lever je je huurauto weer in. Je parkeert hem dan vaak in een vak en levert de sleutel in. Iemand van het bedrijf bekijkt de auto en daarna kun je gaan. Zorg ervoor dat de tank vol is, zodat je geen extra kosten hebt. Verder hoef je de auto niet schoon te maken, maar moet je de auto wel even netjes leeghalen en laat je er geen afval in achter. Sommige mensen maken nog foto’s van de auto bij het inleveren, om te kunnen bewijzen hoe de auto eruit zag bij inleveren.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een auto huren op reis. Wij vinden het een ideale manier om nieuwe bestemmingen te ontdekken! Een auto huren op reis is helemaal niet moeilijk, vooral nu je weet waar je op moet letten.

Huur jij wel eens een auto op vakantie?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij de website online houden en jullie blijven voorzien van gratis reistips.  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow