Australië of Nieuw-Zeeland, welk land moet je kiezen?

door | Laatste update Jun 16, 2023 | Gepubliceerd Dec 23, 2019 | Australië, Nieuw-Zeeland, Oceanië | 12 reacties

Australië en Nieuw-Zeeland worden door veel mensen altijd met elkaar vergeleken. Gek eigenlijk, want hoewel de landen relatief dichtbij elkaar liggen, zijn het twee compleet verschillende landen. Australië is enorm, heeft veel wildlife, tropische stranden, wereldsteden en de bijzondere outback. Nieuw-Zeeland is een stuk compacter, is enorm afwisselend, heeft enorme bergketens en is het perfecte land voor iedere natuurliefhebber. Beide landen zijn een bezoek waard. Maar als je echt moet kiezen, welk land kies je dan? Australië of Nieuw-Zeeland? In dit artikel vergelijk ik Australië en Nieuw-Zeeland met elkaar op verschillende gebieden, zodat je zelf kan bepalen welk land het beste past bij jouw wensen. Ook vertel ik wat onze favoriet is!

Australië of Nieuw-Zeeland? 

Kiezen tussen twee verschillende landen is eigenlijk onmogelijk. Australië en Nieuw-Zeeland zijn twee landen die echt enorm van elkaar verschillen en eigenlijk niet te vergelijken zijn. Toch komt het vaak voor dat je moet kiezen tussen 1 van de 2. Om je te helpen met kiezen vergelijk ik de landen op het gebied van natuur, wandelingen en hikes, steden, stranden, diversiteit, de cultuur, de mensen, het rijden / rondreizen, andere backpackers, het weer, campings en accommodatie, eten en drinken, wildlife en budget.

Natuur 

Beide landen zijn prachtige landen om te zien en compleet anders. Vergelijken is moeilijk, maar op het gebied van natuur kan ik heel goed een keuze maken tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Ben je op zoek naar mooie natuurgebieden en wil je veel hiken? Dan moet je echt naar Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland vind je vulkanische gebieden, fjorden, watervallen, prachtige meren in de mooiste kleuren en ook bergen. Heel veel bergen.

In Australië zijn de bergen een stuk lager en is het landschap een stuk vlakker. Dit betekent niet dat Australië niet mooi is, je vindt hier namelijk jungle, een prachtige en bijzonder outback en evengoed mooie bergen en watervallen. Maar het is allemaal net wat minder indrukwekkend dan in Nieuw-Zeeland. Heel eerlijk gezegd viel de natuur in Australië ons wat tegen na ons bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 1
Australië: 0

 Natuur
Australië of Nieuw-Zeeland? Natuur
Australië of Nieuw-Zeeland? Natuur

Wandelen en hiken 

Als wij op reis zijn maken wij graag een mooie wandeling. Wij hebben in zowel Nieuw-Zeeland als Australië mooie wandelingen gemaakt. Zowel korte, als langere wandeling. In Nieuw-Zeeland deden wij de geweldige Tongariro Crossing, de mooiste wandeling die wij ooit gemaakt hebben tijdens onze reizen. Daarnaast maakten wij een adembenemend mooie wandeling bij Mount Cook, maakten wij een hike richting Roy’s Peak en beklommen wij de berg Ben Lomond. Daarnaast maakten wij nog meerdere korte wandelingen die stuk voor stuk echt prachtig waren. De uitzichten tijdens de wandelingen in Nieuw-Zeeland zijn echt geweldig. Iets wat ons wel tegenviel was de hoeveelheid bos waar je vaak doorheen moet lopen voor de wandeling interessant wordt.

In Australië maakten wij wandelingen bij de Blue Mountains, in het regenwoud, de Grampians en maakten wij een langere hike naar de top van Mount Kosciuszko. Deze wandelingen waren stuk voor stuk mooi en de moeite waard. Toch was ik bij geen van deze wandelingen net zo onder de indruk als van de wandelingen die ik maakte in Nieuw-Zeeland. De Tongariro Crossing, de hike naar Ben Lomond en de wandeling bij Mount Cook behoren echt tot de mooiste hikes ooit, dat had ik in Australië minder.

Dus wil je op reis naar een land waar je echt goed en mooi kan hiken? Kies dan voor een reis naar Nieuw-Zeeland. Hier heb je echt enorm veel mogelijkheden en hebben ze het hiken zo goed als uitgevonden.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 2
Australië: 0

Waar ken je het beste hiken?
Waar ken je het beste hiken?
Waar kun je het beste hiken?

Steden 

Ben je op zoek naar leuke steden tijdens je reis door Australië of Nieuw-Zeeland? Dan zit je in Australië zeker goed. In Australië vind je natuurlijk Sydney, een echte wereldstad waar enorm veel te doen en te beleven is. Maar dat is niet de enige stad die zeker een bezoek waard is. Wat dacht je bijvoorbeeld van het minder populaire, maar enorm gezellige Adelaide? Deze stad is in opkomst en was volgens ons echt de verrassing van Australië. Daarnaast kan je een bezoek brengen aan het culturele Melbourne en het zakelijke Brisbane. Maar ook Perth en Cairns behoren tot de mogelijkheden. In Australië kom je dus regelmatig een leuke stad tegen om te bezoeken. Naast de grotere steden kom je ook vaak kleine steden tegen die gezellig en leuk zijn. Zo is Byron Bay voor vele ook een favoriete plek om langer te blijven hangen.

En in Nieuw-Zeeland? Nieuw-Zeeland bezoek je echt absoluut niet voor de steden. Wij bezochten Auckland, Wellington, Christchurch, Queenstown en Dunedin en alleen die laatste twee waren leuk. De rest is absoluut niet om over naar huis te schrijven en word je ook helemaal niet blij van. Queenstown is ook vooral leuk voor de activiteiten en de omgeving en Dunedin heb je binnen 1 dag ook gezien. Dus ja, heel eerlijk, als je op zoek bent naar leuke steden heb je in Nieuw-Zeeland niet zo heel veel te zoeken.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 2
Australië: 1

Sydney in Australië, een leuke stad

Stranden 

Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland vind je prachtige stranden. En ja, van Nieuw-Zeeland zou je dat misschien helemaal niet zo verwachten. Maar de westkust is echt prachtig mooi om te zien. Je vindt hier bijzondere rotsformaties en bijzondere stranden en kliffen. Ook de oostkust van het Zuidereiland is prachtig. Het ene moment zie je een prachtig goudgeel strand en een moment later een rode. Overal zie je geweldige kliffen. Of wat dacht je van de prachtige stranden bij Abel Tasman? Het heeft ons allemaal echt verrast. Het noorden is wat tropischer en daar kom je zelfs witte stranden tegen met helder blauw water. Zo mooi!

En hoewel de stranden in Nieuw-Zeeland een hele leuke verrassing waren en wij daar echt van genoten hebben, wint Australië het wel op het gebied van stranden. En dat komt eigenlijk door twee gebieden; Jervis bay en Whitsundays. De twee plekken met de witste stranden ter wereld. En dat is zo bijzonder en mooi om te zien, dat je je ogen eigenlijk niet gelooft. Dit zijn ook niet de enige twee plekken met prachtige stranden. Nee, Australië heeft zoveel mooie stranden dat het bijna gewoon wordt. Wat dacht je van de stranden bij de Great Ocean Road? Of de stranden op Fraser Island? En die rondom Byron Bay en Noosa? Of die in Zuid-Australië? Ze zijn allemaal mooi en een bezoek waard.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 2
Australië: 2

2 dagen zeilen in de Whitsundays in Australië
Waar zijn de stranden het mooiste?
Australië of Nieuw-Zeeland? Waar zijn de stranden het mooiste?
Australië of Nieuw-Zeeland? Waar zijn de stranden het mooiste?

Diversiteit

Tijdens het reizen vind ik afwisseling en diversiteit ontzettend belangrijk. Vooral als je langer in een land doorbrengt wil je dat je veel verschillende dingen kan zien. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland is divers en afwisselend. In Nieuw-Zeeland vind je vulkaanlandschappen, bergketens, stranden, bossen, meren en zo nu en dan een stad. Australië staat bekend om de outback, de eindeloze wegen, de tropische stranden, de wereldsteden en de jungle.

In beide kan je dus een reis maken met voldoende afwisseling. Toch ging Australië ons na een tijdje vervelen. In Australië lijken de natuurgebieden best op elkaar en ook de mooie stranden worden na een tijdje gewoon. We misten in twee maanden roadtrippen toch wat afwisseling. Dat terwijl Nieuw-Zeeland ons geen moment heeft verveeld. Nieuw-Zeeland heeft elke 50 kilometer een nieuw landschap om te bewonderen, terwijl dat in Australië soms 1000 kilometer op zich laat wachten. De natuur was diverser en daarom vind ik Nieuw-Zeeland een geschiktere bestemming als je op zoek bent naar veel afwisseling op reis. Hieronder op de foto’s zie je zes foto’s van Nieuw-Zeeland, zodat je goed ziet hoe afwisselend het land eigenlijk is!

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 3
Australië: 2

Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland
Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland
Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland
Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland
Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland
Afwisselende en diverse landschappen in Nieuw-Zeeland

De Cultuur: een ontmoeting met de Aboriginals of met de Maori? 

Cultuur is een belangrijk onderdeel van een reis. De cultuur maakt een land hoe het is en kan een land ontzettend interessant maken. Nu val ik gelijk met de deur in huis: de cultuur van zowel Australië als Nieuw-Zeeland lijkt zo enorm op onze cultuur dat het eigenlijk niet zo interessant is. Veel gebruiken zijn gewoon zoals bij ons. Niet gek ook, want beide landen zijn koloniën geweest van Engeland en gewoon hartstikke Westers. Toch kan je nog een kijkje nemen in de originele cultuur van de Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

In Australië kun je de Aboriginals leren kennen en heb je mogelijkheden in diverse musea om meer te leren over deze cultuur. Er leven zelfs nog Aboriginals in Australië en alle plekken hebben ook nog een Aboriginal naam. In Nieuw-Zeeland leven de Maori en ook over deze cultuur kun je meer ontdekken in musea. Ook kan je ze bezoeken. Beide culturen konden mij niet enorm boeien, om gewoon heel eerlijk te zijn. En hoewel gebruiken anders zijn, merk je van deze cultuur tijdens het reizen ook echt niet zo. Dus qua cultuur maakt de keuze tussen Australië of Nieuw-Zeeland helemaal niks uit. Beide landen krijgen dus een punt.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 4
Australië: 3

De mensen 

Nu we het hebben gehad over de originele stammen en culturen in Australië en Nieuw-Zeeland, is het tijd om te kijken naar de mensen die je nu voornamelijk tegenkomt tijdens het reizen. In Australië word je constant begroet met de woorden ‘Hey mate’ en wil iedereen weten hoe het met je gaat. Iedereen vraagt wat je gaat doen en wat je vindt van Australië. Als je op de camping geen praatje met iemand hebt gemaakt, is dat een bijzonder moment. Australiërs zijn heel gezellig, open minded, vriendelijk en geïnteresseerd. Australiërs waren dan ook echt een van de meest vriendelijke mensen die wij ontmoet hebben tijdens het reizen.

En in Nieuw-Zeeland? Daar zeggen ze geen ‘Hey mate’, maar zijn ze even vriendelijk. Ze zijn gezellig, geïnteresseerd en behulpzaam. Toen wij met pech langs de weg stonden met onze auto, stopte er gelijk iemand om ons te helpen. Ook vroeg iedereen wat wij vonden van het land en kan je merken dat Nieuw-Zeelanders enorm trots zijn op hun land.

Beide landen hebben dus enorm vriendelijke mensen en hier een keuze maken tussen Australië of Nieuw-Zeeland is eigenlijk gewoon onmogelijk. Ben je dus op zoek naar een land met vriendelijke mensen? Dan zit je in beide landen helemaal goed!

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 5
Australië: 4

Het rijden / rondreizen 

Als je naar Australië of Nieuw-Zeeland reist verblijf je natuurlijk niet op 1 plek. Je reist enorm ver en wilt dan ook graag veel zien van het land. In beide landen heb je twee opties als je gaat rondreizen, of je huurt een auto / camper(van), of je gaat met de bus. Er zijn verschillende busmaatschappijen die naar de belangrijkste toeristische trekpleisters gaan. In beide landen wordt er links gereden.

In Australië rijdt de bus vooral langs de oostkust. Wil je ergens anders heen? Dan heb je echt een auto nodig. Rijden in Australië is niet moeilijk. Veel wegen zijn vrij vlak en iedereen houdt zich goed aan de regels. Hoe meer je de bewoonde wereld verlaat, hoe meer de verharde wegen veranderen in gravelroads en wegen waar je alleen met een 4×4 kunt komen. Rijden in Australië is enorm saai, de afstanden zijn extreem lang en de omgeving is vaak heel saai om doorheen te rijden. Vermoeidheid is een oorzaak van heel veel ongelukken in Australië. Het geeft je wel enorm veel vrijheid, dus ik kan het huren van een auto echt aanraden. De wereld ligt dan letterlijk aan je voeten!

In Nieuw-Zeeland komen de busmaatschappijen op alle belangrijke plekken. Toch kozen wij voor een auto, omdat dit gewoon makkelijker is en je veel meer vrijheid geeft. Rijden in Nieuw-Zeeland is niet moeilijk, maar je komt veel bergwegen tegen en moet echt goed opletten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Tijdens het rijden verveel je je overigens geen moment, de landschappen veranderen constant en zijn geweldig om te zien.

In Australië is het rijden makkelijker, maar saaier. In Nieuw-Zeeland heb je meer bergwegen, maar is de omgeving veel leuker om doorheen te rijden. Daarnaast rijdt er in Nieuw-Zeeland door het hele land een bus, in Australië niet. Verder zijn in Nieuw-Zeeland de afstanden veel kleiner en maak je hierdoor veel minder lange reisdagen. Op het punt van het rondreizen en rijden wint Nieuw-Zeeland dan ook voor mij.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 6
Australië: 4

rijden in Australië of Nieuw-Zeeland

Andere backpackers 

Als je gaat reizen is het altijd leuk om andere reizigers en backpackers te ontmoeten. Maar kan je dit nou het beste doen in Australië of Nieuw-Zeeland? Dat antwoord kan ik je eigenlijk heel makkelijk geven, dat is in Australië. In Australië reizen ontzettend veel backpackers langs de oostkust en kom je echt heel veel mensen tegen. Vooral twintigers komen hier voor een tussenjaar of om gewoon een onvergetelijke reis te maken. In Australië heb je ook veel mensen die komen werken en wonen voor een langere tijd. Ook zijn er veel leuke steden en dorpen waar je backpackers tegen zult komen. Als je alleen gaat reizen kom je in Australië zeker mensen tegen en hoef je echt niet bang te zijn om alleen te blijven.

In Nieuw-Zeeland kom je ook andere mensen tegen, vooral als je met de bus reist. Maar er hangt een ander sfeertje. Australië is toch echt meer een backpackland dan Nieuw-Zeeland en gewoon wat populairder onder de backpackers. Dus ga je reizen door Nieuw-Zeeland? Dan kom je zeker ook andere reizigers en backpackers tegen. Maar ben je op zoek naar het backpack sfeertje en heel veel andere mensen? Dan moet je naar Australië.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 6
Australië: 5

Het weer 

Weer is onvoorspelbaar en je kan altijd pech of heel veel geluk hebben. Als het in Nederland zomer is, is het in Australië en Nieuw-Zeeland winter en andersom. Australië is veel groter dan Nieuw-Zeeland en op elke plek is het klimaat net weer anders. Zo wordt het in het Noorden van Australië nooit koud en heb je daar een tropisch klimaat. Het is er vochtig. In het zuiden heb je milde winters en warme zomers. In de outback is het vaak bloedheet terwijl het op sommige plekken in Australië kan sneeuwen in de winter.

In Nieuw-Zeeland ligt de temperatuur over het algemeen lager. Op het Noordereiland is het warmer dan op het Zuidereiland. Het regent veel in Nieuw-Zeeland en het weer is echt slecht te voorspellen. Wij werden midden in de lente wakker in de sneeuw. Ook zijn er complete wegen overstroomd door de regen en dat is helemaal niets bijzonders in Nieuw-Zeeland.

Ben je op zoek naar zon zekerheid? De kans op goed en zonnig weer heb je in beide landen, maar is in Australië echt groter. Ben je op zoek naar sneeuw? Dan moet je in de winter naar Nieuw-Zeeland.

Omdat ik van zon hou en er vanuit ga dat je liever reist in het zonnetje zonder veel regen en sneeuw, wint Australië op het gebied van weer. Toch kan je Australië in hartje zomer misschien beter vermijden, want 45 graden is geen uitzondering.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 6
Australië: 6

Australië of Nieuw-Zeeland: het weer
Australië of Nieuw-Zeeland: het weer

Campings en accommodaties 

De campings en accommodaties zijn in Nieuw-Zeeland en Australië eigenlijk vrij gelijkwaardig aan elkaar qua kwaliteit. Wij hebben in beide landen vooral gekampeerd en een aantal keer overnacht in een Airbnb. Dit was in beide landen helemaal goed. Op betaalde campings vind je vaak douches, toiletten en een compleet ingerichte keuken. In Nieuw-Zeeland was er vaak ook nog een verwarmde tv lounge, heel fijn! In beide landen kan je ook op gratis campings verblijven die heel goed en netjes zijn. De prijzen in Australië liggen vaak net iets lager dan de prijzen in Nieuw-Zeeland.

In Australië en Nieuw-Zeeland heb je ook een ruime keuze aan ho(s)tels en Airbnbs in verschillende prijsklasse. De kwaliteit is vaak goed, de prijzen in Australië zijn wederom net iets lager. Omdat de kwaliteit in beide landen goed is en de keuze in beide landen ruim is, scoren de landen op het punt van campings en accommodaties eigenlijk hetzelfde. De campings in Nieuw-Zeeland zijn vaak iets mooier gelegen, maar de prijzen zijn ook weer  wat hoger.

Wil je meer lezen over kamperen in Nieuw-Zeeland? Lees dan eens dit artikel: Kamperen in Nieuw-Zeeland: de beste tips & tricks.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 7
Australië: 7

Australië of Nieuw-Zeeland
Australië of Nieuw-Zeeland

Eten en drinken

Eten en drinken op reis vind ik altijd heel belangrijk. Ik probeer altijd graag lokale gerechten en het eten kan een land een heel stuk leuker maken. Australië en Nieuw-Zeeland staan niet zo bekend om hun keukens en echte specialiteiten hebben ze niet. In Australië kan je kangoeroe eten, maar verder heb je er gewoon eten van over de hele wereld. Wij kookten veel zelf en aten eigenlijk vooral wat wij in Nederland ook zouden eten. Qua eten en drinken kan ik dan ook geen keuze maken tussen Australië of Nieuw-Zeeland. Het is gewoon prima in beide landen, maar je kiest niet een bepaald land uit speciaal voor het eten.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 8
Australië: 8

Wildlife 

Wildlife spotten is een van de leukste dingen om te doen op reis. In beide landen vind je dieren die je alleen in dat land kunt vinden. Zo kan je in Nieuw-Zeeland heel veel bijzondere vogels spotten. Zo vind je hier onder andere de Kea en de bijzondere Kiwi. Beide vogels komen nergens anders voor, dus het is heel bijzonder om deze in het echt eens te zien. Grote spinnen en enge slangen vind je er in ieder geval niet.

Toch is Australië op het gebied van wildlife veel meer bijzonder. Je kan hier namelijk kangoeroes, koala’s, emoes, krokodillen en nog veel meer gave dieren spotten! Dit is iets wat Australië toch echt heel leuk en bijzonder maakte. Houd er rekening mee dat je in Australië ook veel dieren vindt die je misschien liever niet tegenkomt, zoals giftige slangen en enorme spinnen. Wij kwamen ze in de praktijk nauwelijks tegen, dus daarom wint Australië het alsnog op wildlife gebied.

Meer lezen over wildlife in Australië? Lees dan ook eens mijn artikel over koala’s spotten in Australië!

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 8
Australië: 9

Australië of Nieuw-Zeeland: wildlife

Budget 

Wat ook altijd belangrijk is voor je een bestemming uitkiest is het budget. Kan je een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland wel betalen? Beide landen zijn helaas niet goedkoop en voor beide landen moet je flink sparen. Toch zit er wel een prijsverschil in de landen. Het huren van een camper(van) is in Nieuw-Zeeland een heel stuk duurder dan in Australië. Eten en drinken is in Australië ook iets goedkoper, net zoals overnachten en de benzine. Maar over het algemeen verschillen de prijzen niet extreem.

Onze reis door Australië was duurder dan onze reis door Nieuw-Zeeland. Hadden wij in Australië geen camper gehuurd maar net zoals in Nieuw-Zeeland rond gereisd met een auto en tent? Dan waren wij in Australië zeker weten minder geld kwijt geweest. Maar het gaat hierbij echt om een klein verschil, wat bijna te verwaarlozen is. Omdat Australië dus iets goedkoper is, wint Australië dit punt.

Benieuwd wat wij precies uitgaven in Nieuw-Zeeland? Dit was ons budget Nieuw-Zeeland!
Benieuwd wat wij nou eigenlijk uitgaven in Australië? Lees dan dit artikel over ons budget in Australië.

Tussenstand:

Nieuw-Zeeland: 8
Australië: 10

Australië of Nieuw-Zeeland? Welk land is de beste keuze? 

Als je kijkt naar de score zou Australië winnen en de beste keuze zijn. Als je mij al langer volgt, weet je dat Nieuw-Zeeland mijn absolute favoriet is. Welk land het beste is voor jouw reis is heel erg afhankelijk van wat je zoekt en wat je wilt tijdens je reis.

Wij vonden de natuur echt geweldig in Nieuw-Zeeland en vonden Australië wel wat tegenvallen op dat gebied. Daarom wint voor mij Nieuw-Zeeland het. Maar ik snap ook heel goed als bij andere Australië wint. Wij zijn vooral natuurmensen. Hieronder geef ik een korte opsomming van beide landen zodat je weet wanneer welk land voor jou het meest geschikt is. Daar moet ik wel bij zeggen, dat je veel van de natuur in Nieuw-Zeeland ook in Europa kunt tegenkomen en Australië wel hele unieke dingen heeft die je alleen in Australië kunt zien. 

Nieuw-Zeeland

 • Veel afwisseling in natuur
 • Indrukwekkende natuur
 • Wandelen en hiken
 • Vriendelijke mensen

Australië

 • Tropische stranden
 • Fijn weer
 • Wildlife
 • Veel andere backpackers en reizigers
 • Interessante steden
 • Vriendelijke mensen
 • Uniek! 
Hopelijk lukt het je met behulp van dit artikel om een keuze te kunnen maken tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Beide landen zijn compleet anders en eigenlijk moet je beide landen eens bezoeken. Ben je op zoek naar veel backpackers, stranden, wildlife en een fijn zonnetje? Dan is Australië de beste keuze voor jouw volgende trip. Ben je een echte natuurliefhebber en ben je op zoek naar afwisselende natuurgebieden en prachtige wandelingen? Dan is Nieuw-Zeeland voor jou de beste keuze. Zelf zijn wij verliefd op Nieuw-Zeeland, maar ook Australië hadden wij niet willen missen.

Welk land is jouw favoriet, Australië of Nieuw-Zeeland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows