De 17 handigste apps voor op reis

door | Laatste update Apr 14, 2024 | Gepubliceerd Apr 9, 2024 | Lijstjes, Reisgadgets, Tips, Voorbereidingen | 2 reacties

Alle reisblogs, reisgidsen en het internet maken reizen steeds makkelijker en toegankelijker. Je kunt altijd en overal informatie vinden die je nodig hebt voor je bestemming. Wat reizen nog makkelijker maakt zijn sommige apps. In dit artikel zet ik de handigste apps voor op reis op een rijtje!

Een reis online voorbereiden

Vroeger kocht je reisgidsen en las je in tijdschriften om je reis voor te bereiden. Vandaag de dag kun je gebruik maken van reisblogs, Social Media en het internet om zo aan nog meer goede informatie te komen. Zelf sleep ik dan ook geen reisgidsen mee op reis en zoek ik eigenlijk altijd alle informatie voor onze reizen online op. Dit doe ik vooraf, maar soms ook tijdens het reizen zelf.

Een voordeel van thuis al je informatie opzoeken is natuurlijk dat het internet veel sneller is. Op reis heb je waarschijnlijk geen snel Glasvezel internet, dus heb je wat meer geduld nodig.

Naast het opzoeken van informatie maak ik ook gebruik van diverse apps. Deze apps gebruik ik tijdens het reizen, of tijdens de voorbereiding. In dit artikel zet ik de handigste apps voor op reis op een rij.

Apps voor op reis

Van apps voor het plannen van je reis tot apps om je budget bij te houden, er is voor alles wel een handige app. Hieronder lees je er alles over!

1. TrabeePocket

Mijn favoriete app voor op reis is TrabeePocket. Hiermee kun je heel eenvoudig je reisbudget bijhouden. Je kunt je uitgaven per categorie invoeren, in verschillende valuta’s werken en een goed overzicht krijgen van je uitgaven tot nu toe. Ik heb zelf de premium versie van de app, die minder dan €2,- kost. Hiermee kun je per categorie precies zien wat je uitgeeft en krijg je handige overzichten. Ik ben fan! Er is trouwens nog een handige app om je reisbudget bij te houden, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. Dat is de app Travelspend. Deze is wat nieuwer, maar aangezien ik TrabeePocket al een tijdje gebruik, ben ik daar eigenlijk bij gebleven.

Handigste apps voor op reis

2. XE Currency

Als je op reis gaat naar landen met de euro heb je deze app niet zo nodig, maar als je op reis gaat naar een land met een andere valuta is de XE Currency app heel handig. Met deze app kun je bedragen omrekenen van euro’s naar andere valuta’s en vice versa. Heel handig als je ver weg bent en je wilt weten wat je precies moet betalen. De app is ook offline te gebruiken.

3. Navigatie apps

Ik heb echt een heel slecht richtingsgevoel en daarom is voor mij een navigatie app echt een must. Welke app je kiest, hangt af van je wensen en hoe je het wilt gebruiken. Sommige apps kun je namelijk offline gebruiken als je kaarten vooraf downloadt, andere apps niet. Hieronder zal ik een paar goede apps voor navigatie opnoemen.

  • Google Maps: wat mij betreft de beste gratis navigatie app. Je vindt hier actuele kaarten en kunt gebieden downloaden voor offline navigatie. Online werkt Google Maps echter het beste.
  • me: werkt goed als je kaarten vooraf download en kent ook heel veel wandelroutes. Het nadeel vonden wij dat hij soms wat gekke routes bedacht.
  • Waze: werkt alleen online en maakt gebruik van de huidige verkeerssituaties waardoor je bijvoorbeeld files kunt vermijden.
  • Tomtom: is wel betaald, maar heeft goede kaarten die je offline kunt gebruiken.

Zelf maken wij vooral gebruik van Google Maps en Maps.me en dat bevalt heel goed.

4. Komoot

Ben je dol op hiken tijdens je reizen? Dan is de app Komoot echt een enorme aanrader. Als je eenmalig €30,- betaalt heb je wereldwijd overal toegang tot gave wandelroutes. Je kunt via de app GPS gebruiken zodat de app je precies vertelt waar je naar toe moet. Er staan ook voor Nederland veel routes in, dus niet alleen voor op reis is deze app handig om te hebben. Verder kun je ook je eigen routes maken in Komoot en deze opslaan. Komoot is ook gratis te downloaden, maar dan is de app wel wat beperkter.

Handigste apps voor op reis: wandelroutes in Komoot

5. Been

Niet perse een super handige app voor op reis, maar wel een leuke. In Been kun je namelijk makkelijk bijhouden welke landen je allemaal al hebt bezocht. Je kunt in de app ook gelijk zien hoeveel procent van de wereld je hebt gezien. Leuk om te weten! Zelf zit ik inmiddels op 13%, dus ik heb nog genoeg te zien en te doen! Er staat dan ook nog genoeg op onze bucketlist 

6. Countdown app

Ik ben zo dol op reizen dat ik echt leef van vakantie naar vakantie. Op mijn telefoon heb ik dan ook een countdown app staan waarop ik precies kan zien wanneer ik weer naar mijn volgende bestemming vertrek. Fantastisch om te zien, vooral als je reis al heel dichtbij komt.

7. Lightroom

Tijdens onze reizen maken wij altijd heel veel foto’s, niet zo gek gezien fotografie onze hobby is. Na elke reis zoek ik onze foto’s uit en bewerk ik ze op mijn computer in Lightroom. Maar soms wil ik een foto tijdens het reizen alvast snel bewerken en dan is de app van Lightroom ideaal. Je kunt er niet zoveel mee als op de computer, maar het is alsnog heel uitgebreid. Binnen een mum van tijd maak je van jouw kiekje een prachtige foto!

8. Uber / Grab / Lyft / Bolt

Tijdens het reizen maak je misschien niet altijd gebruik van het openbaar vervoer of je eigen auto en kan het handig zijn om de app van Uber, Grab, Lyft of Bolt op je telefoon te hebben. Welke je kiest is afhankelijk van je bestemming. In sommige landen heb je Uber, in sommige Grab en in sommige landen een minder bekend alternatief zoals Lyft of Bolt. Al deze apps hebben één ding gemeen: je boekt via de app een taxi en ziet vooraf de prijs en hoe lang het nog duurt voor de chauffeur bij je is. Vooral in landen waar je nog wel eens wordt opgelicht met taxi’s, is dit een ideaal systeem.

9. Goedkoop tanken

Als je een roadtrip gaat maken kan het slim zijn om van te voren een app voor het tanken op te zoeken. Heel veel landen hebben wel zo’n app. Je kunt daarin zien waar tankstations zich bevinden, maar ook wat de literprijs voor benzine is. Op die manier kan je soms heel veel geld besparen. Er is hier helaas niet 1 handige app voor. Dus voor elke bestemming zul je op zoek moeten gaan naar een app hiervoor. Soms zul je ze vinden, soms misschien niet. Maar als je het vindt, is het wel echt super handig. In Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika hebben wij hierdoor veel geld kunnen besparen. Vaak als je zoekt op fuel met je bestemming erbij, vind je de app wel als hij er is. 

10. Polarsteps

Een van de leukste apps voor op reis is Polarsteps. Via deze app kun je je reis met andere delen. De app houdt je route automatisch bij en jij kan vervolgens foto’s en verhalen toevoegen om zo iedereen op de hoogte te brengen van je avonturen. Verder kun je de app ook heel goed gebruiken om reisinspiratie op te doen en om andere mensen te volgen die een toffe reis maken.

11. Stipple

Tegenwoordig heb je overal een app voor en dat is soms best handig. Hoewel ik mijn routes nog plan in een Excel bestand, heb je voor het plannen van je rondreis route inmiddels ook een handige app, namelijk Stipple. Je vult in hoeveel dagen je op reis gaat en kunt vervolgens beginnen met het invullen van je route. Zo zie je precies of je genoeg nachten hebt voor jouw ideeën en heb je een handig overzicht van je route.

Apps voor op reis: routes uitstippelen

12. Apps om accommodaties te boeken

Ik moet zeggen dat ik mijn meeste accommodaties vooraf boek vanuit Nederland via mijn laptop, maar als je onderweg hotels wilt boeken, is het fijn om een aantal apps op je telefoon te zetten hiervoor. Hieronder som ik ze op:

  • Airbnb
  • Booking.com
  • Hostelworld

13. Tripadvisor

Wil je ergens uit eten of lekker iets drinken? Wil je een accommodatie boeken, of een bezienswaardigheid bezoeken? In de app van Tripadvisor kun je hiervoor reviews opzoeken en daarom bepalen waar je wel wilt eten en welke plek je misschien liever overslaat. Onmisbaar wat mij betreft op reis!

14. Google Translate

Spreken ze op jouw bestemming geen of weinig Engels? Dan is Google Translate echt een must. Hoewel je met handen en voetenwerk best ver komt, zijn sommige dingen toch wel moeilijk uit te beelden. Met behulp van Google Translate kom je dan een stuk verder. Wat ook heel handig is in Google Translate is dat hij via je camera ook dingen kan vertalen. Richt je camera op een onleesbare menukaart en je weet ineens wel wat je zo meteen gaat bestellen!

15. Reisapp Buitenlandse Zaken

Wil je voor en tijdens je reis goed op de hoogte zijn van het reisadvies? Dan is de app van Buitenlandse Zaken heel handig om te hebben. Hierin lees je het reisadvies per land en kun je de meest recente veiligheidsadviezen lezen. Je kunt ook instellen dat je een pushmelding krijgt bij een aanpassing in het reisadvies van jouw bestemming. Ideaal!

16. Windy of een andere weer app

Hoewel het weer altijd lastig te voorspellen is, kunnen wij onze reisplanning soms wel wat aanpassen naar aanleiding van de voorspellingen. Het kan dan ook handig zijn om een goede weer app op je telefoon te hebben. Ik gebruik hiervoor zelf de app van Windy en die is redelijk betrouwbaar. Verder zoek ik online vaak ook nog een lokale weer site op, dan kan je een beetje vergelijken.  

17. Apps voor op reis voor je specifieke bestemming

Naast de apps voor op reis die ik hierboven allemaal heb opgenoemd, zijn er natuurlijk ook nog veel apps die handig zijn voor een bepaalde bestemming. Zo is het tijdens een stedentrip vaak heel fijn om de app te downloaden voor het openbaar vervoer in de stad. Dit is er bijna altijd wel. In sommige van die apps kun je zelfs tickets kopen, bij sommige vooral je route plannen. Toen wij in Kruger in Zuid-Afrika waren vond ik de app van Kruger echt top om te gebruiken. In Australië werd ik heel blij van de app Campermate waarin je alle campings en gave bezienswaardigheden kunt zien. En zo zijn er voor veel bestemmingen nog zoveel andere handige apps voor op reis die je kunt gebruiken!

app in kruger: handige apps voor op reis

Dit zijn wat mij betreft de handigste apps voor op reis. Deze apps maken het reizen nog een stukje makkelijker en zorgen ervoor dat je altijd zorgeloos op pad kunt gaan!

Welke apps voor op reis gebruik jij?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows