Andalusië in de zomer: doen of niet?

by | Mar 7, 2020 | Europa, Spanje | 10 comments

Andalusië is een prachtig gebied in Zuid Spanje, vol met prachtige witte dorpen, een blauwe zee met mooie stranden en vele prachtige bergen. Je kijkt je ogen uit en een roadtrip door Andalusië is een echte aanrader. Maar Andalusië staat ook bekend om iets anders; de vele zonuren en de bloedhete zomers. Vooral in het binnenland is 40 graden en warmer eerder normaal dan een uitzondering. Wij bezochten Andalusië in de zomer en vandaag vertel ik hoe dat is. Is het te doen, of kan je Andalusië in de zomer toch beter vermijden?

Hoe warm is het in Andalusië in de zomer?

Of je de warmte in de zomer in Andalusië kan verdragen ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. De ene vindt 25 graden al te warm om nog op pad te gaan, terwijl andere mensen bij 40 graden nog steeds weinig moeite hebben om van alles te doen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan de soort vakantie die je doet. Tijdens een hike is 40 graden echt niet prettig, maar op het strand maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit.

De temperaturen in Andalusië variëren enorm. Zo was het bij ons het ene moment 23 graden en eigenlijk best koud, maar een dag later was het rond de 40 graden. Er zit een aanzienlijk verschil tussen de temperaturen in het binnenland en de temperaturen aan de kust. Aan de kust is het gewoon echt heel aangenaam (tussen de 25 en 32 graden), terwijl het in het binnenland bij ons eigenlijk altijd 35+ was.

De steden Sevilla, Granada en Corodoba waren behoorlijk warm en de temperaturen daar lagen tegen de 40 graden aan (en soms ook warmer). Ook in de dorpen in de bergen kwamen wij dit soort temperaturen dagelijks tegen.

De kustplaatsen Nerja, Malaga en Cadiz waren aanzienlijk koeler. Er staat hier ook vaak ook een aangenaam koel windje, waardoor het daar eigenlijk helemaal niet te warm is. De koudste dag hadden wij in Cadiz, het was toen slechts 23 graden. De warmste dag aan de kust was 32 graden, dit was in Malaga.

Zoals je ziet kan je op de vraag hoe warm Andalusië in de zomer is dus ook geen eenduidig antwoord geven. De temperatuur verschilt enorm van plek tot plek en natuurlijk ook van jaar tot jaar. Toen wij in Sevilla 38 graden hadden vertelde onze gids van de Free Walking Tour dat we mazzel hadden, normaal was het toch nog wel een stuk warmer in de stad. Volgens hem was Andalusië in de zomer dan ook niet zo’n goed idee.

Kustplaats Nerja is aanzienlijk koeler in de zomer dan het binnenland. Andalusië in de zomer

Drukte in de zomer

De zomer betekent over het algemeen ook hoogseizoen. Veel landen hebben vakantie en Spanje is een populair land onder de toeristen. Ook veel Nederlandse toeristen komen naar Spanje, voor het strand, de steden en de natuur. Nu is de beste tijd om Andalusië te bezoeken niet de zomer, maar het voor- of najaar. Spanjaarden verlaten zelf ook massaal het binnenland en verblijven langs de kust.

Dit merk je, want in de kustplaatsen is het aanzienlijk drukker dan bij de plekken in het binnenland. Zo is Nerja een klein dorpje, maar wordt het drukbezocht door toeristen (en wonen er in de zomer ook ineens 3x zoveel Spanjaarden). Ook Sevilla wordt ondanks de warme zomers nog veel bezocht en ook het Alhambra is in de zomer ver van te voren vol geboekt.

Dus ja, ook in de zomer in Andalusië komen er heel veel mensen op deze regio af. Maar is het druk? Nee niet echt. Wij hebben nergens echt last gehad van de drukte. De dorpen zijn zelfs vrij rustig en je vindt in de meeste steden en dorpen genoeg plekken waar je helemaal niemand anders tegenkomt. Geen enkel plein of geen enkele plek zag zwart van de mensen. Andalusië in de zomer is echt niet zoals Venetië in de zomer, of zoals vele andere plekken in het hoogseizoen. Genoeg plekken zijn vrij rustig, alleen de hele populaire bezienswaardigheden en de kustplaatsen zijn wat drukker.

Natuurlijk bezochten wij Andalusië alleen in de zomer en niet buiten dit seizoen, dus ik kan de drukte verder niet vergelijken met andere tijden van het jaar. Ik kan alleen wel zeggen dat de drukte mij enorm mee viel en dat ik Andalusië in de zomer dus ook echt niet druk bezocht kan noemen.

Genoeg mooie verlaten straten tijdens de zomer in Andalusië

Op de bonnefooi reizen in Andalusië

Wij zijn slecht in het maken van plannen. Wij maken ze wel, maar ze veranderen eigenlijk altijd weer. En deze plannen veranderen niet slechts 1 keer, maar vaak 100 keer. Daarom reizen wij graag op de bonnefooi, of boeken wij 1 dag van te voren onze volgende accommodatie. Omdat wij in de zomer naar Andalusië gingen was ik bang dat dit niet zou kunnen en wij alles al moesten vastleggen.

Nou, ik kan je 1 ding verklappen: dat hoeft niet! Je kan prima al je accommodaties last minute boeken. Er was bij ons eigenlijk altijd nog wel iets vrij. Wat wel een nadeel was aan het last minute boeken is de keuze. De keuze is beperkt en de prijzen liggen ook wat hoger. Toen wij een aantal maanden voor vertrek keken hadden we veel meer keuze in accommodaties voor een lagere prijs. Maar goed, ook nu hadden we voldoende keuze en waren wij geen fortuin kwijt. Onze vrijheid is ons echt die extra euro’s wel waard! 

Wij sliepen in hotels tijdens onze roadtrip door Andalusië. Je kan er ook voor kiezen om te kamperen. Op de camping vind je ook vaak last minute nog wel een plek! Ideaal dus als je niet zo van plannen houdt.

De hotels die wij last minute boekten waren allemaal netjes en mooi. Er waren er zelfs een aantal met een zwembad. Dus ook dat vind je nog als je op de bonnefooi reist in Andalusië.

Wat je overigens wel echt ver van te voren moet boeken zijn tickets voor het Alhambra in Granada. Deze tickets zijn vaak al ruim van te voren uitverkocht. Zelf kochten wij de tickets 1,5 maand van te voren en wij hadden nog voldoende keuze qua tijden op de gewenste dag.

Andalusië in de zomer: de drukte in Andalusië valt enorm mee. Alleen Alhambra moet je echt van te voren reserveren

De voor- en nadelen op een rijtje

Je weet nu al iets meer over Andalusië in de zomer. Ik heb verteld over de temperaturen in deze Spaanse regio, iets over de drukte en iets over op de bonnefooi reizen in Andalusië. Nu is het tijd om de voor- en nadelen van Andalusië in de zomer op een rijtje te zetten.

Voordelen:

 • Garantie op mooi weer en veel zon. Bijna elke dag is de lucht strak blauw en de kans op regen is nihil
 • Ideaal zwemweer

Nadelen:

 • Je kan minder actief doen, omdat het midden op de dag te warm is om echt iets te doen. Je zult je reistempo moeten aanpassen door de warmte.
 • Veel toeristen en Spanjaarden in de kustplaatsen (en ook veel Nederlanders)
 • Hitte kan gevaarlijk zijn!!! (dus onderschat het nooit)
Het is soms best een work out om bepaalde plekken in de zomer in Andalusië te zien

Zouden wij Andalusië in de zomer aanraden, of toch niet?

Hoe warm Andalusië in de zomer is, is per dag, per stad, per dorp en per jaar compleet anders. Wel kan ik zeggen dat wij het goed te doen vonden en het ook zo opnieuw zouden doen. Ja, het is warm, maar wij hebben desondanks veel gezien en veel kunnen doen. Je moet alleen wel echt je tempo aanpassen. Zo gingen wij vaak vroeg op, omdat het in de ochtend veel aangenamer was om buiten te zijn. Vaak gingen wij op het heetst van de dag de airco van ons hotel in, of namen wij een duik in een zwembad. In de avond gingen wij dan weer op pad. Soms verbleven wij ook een dag langer op een plek, zodat we rustig aan konden doen.

Wees wel eerlijk tegen jezelf. Wij kunnen best goed tegen warmte, maar als je weet dat je dat niet kunt, is het natuurlijk niet slim om Andalusië in de zomer te bezoeken. Warm gaat het namelijk hoe dan ook worden, dat is gewoon 1 ding wat zeker is.

Besluit je, om net zoals ons Andalusië in de zomer te bezoeken? Dan heb ik hieronder nog wat tips op een rijtje gezet, zodat het prima te doen is!

 • Neem de tijd, plan extra dagen in zodat je rustig aan kan doen.
 • Plan je activiteiten in de ochtend en de avond, dan zijn de temperaturen het best. Tussen 15:00 en 18:00 was het vaak het warmste.
 • Als je een auto huurt, let dan goed op dat dit er 1 is met airco. Toen wij op zoek gingen naar een huurauto kwamen er behoorlijk wat suggesties voorbij zonder airco. Niet fijn met 40 graden! (en daarnaast ook gevaarlijker)
 • Klik bij het zoeken van je accommodatie ook altijd aan dat je airco wilt, niet elke accommodatie heeft dit.
 • Drink veel water. En met veel, bedoel ik ook echt veel. Wij hebben altijd 2 liter per persoon bij ons en kochten regelmatig nieuw water. Water kan je op de meeste plekken uit de kraan drinken, het is alleen niet lekker. Supermarkten zijn eigenlijk nooit ver weg in Andalusië.
 • Smeer je in! De zon schijnt altijd en voor je het weet ben je knalrood. Dit geldt niet alleen aan het strand, maar ook gewoon in de stad. Daarnaast smeer je je niet alleen in om verbranding te voorkomen, maar is huidbescherming sowieso heel belangrijk, ook met het oog op huidkanker.
 • Voor degene die toch niet echt fan zijn van de warmte: blijf bij de kust en bewaar het binnenland voor later!
 • Bewaar lange hikes voor een andere trip. Hitte kan gevaarlijk zijn en moet je nooit onderschatten.
 • Wil je meer lezen over reizen in de hitte? Lees dan ook eens dit artikel: reizen in de hitte; 13 tips om het dragelijker te maken.
Tips voor de hitte in Spanje en de zomer in Andalusië

Zo, dit is alles wat je moet weten over Andalusië in de zomer. Het is er warm, vooral in het binnenland, het is niet extreem druk en op de bonnefooi reizen kan eigenlijk prima. Andalusië in de zomer vind ik dan ook helemaal niet zo’n gek idee, ook al kan je natuurlijk altijd pech hebben en midden in een hittegolf in Andalusië belanden. Ik zou het zo nog eens doen. De warmte is mij echt meegevallen, ik had het erger verwacht. Veel mensen reizen ook in de zomer naar Amerika of gaan in het hete seizoen naar Azië, daar wordt het ook warm, misschien nog wel warmer.

Benieuwd naar de route die wij aflegden in de zomer? Die vind je hier

Dus kan je redelijk tegen de warmte en ben je bereid om je reistempo iets aan te passen? Dan kan je prima naar Andalusië in de zomer. Weet je van jezelf dat je niet tegen warmte kan? Doe jezelf dan een lol en bezoek Andalusië in de lente of in de herfst. Wil je toch perse naar Andalusië in de zomer? Blijf dan bij de kust. Dit doen veel mensen en dat is natuurlijk niet voor niks. Doe altijd rustig aan en luister naar je lichaam. Hitte kan gevaarlijk zijn en dat is geen grap!

Bezocht jij Andalusië al eens in de zomer? Hoe vond jij het?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow