Alles over Fenghuang, waar je het ‘echte’ China nog tegenkomt

door | Laatste update Mar 13, 2022 | Gepubliceerd Mar 22, 2018 | Azië, China | 6 reacties

Denk je aan China dan denk je aan oude, authentieke steden met oude huisjes, mysterieuze tempels, mooie bruggen over de rivier en prachtige rode lantaarns. Fenghuang is zo’n plek waar je dit allemaal tegenkomt. In dit dorpje midden in de bergen zie je het ‘echte’ China en vandaag vertel ik je hier alles over! Ik geef ook gelijk een antwoord op de vraag: wat te doen in Fenghuang? Natuurlijk deel ik ook veel Fenghuang tips en Fenghuang bezienswaardigheden. 

Het ‘echte’ China in Fenghuang 

Het echte China, wat is dat überhaupt? Want waarom is Yangshuo minder echt China dan Fenghuang? Het ligt toch allebei in China? Bij het echte China gaat het vooral om gevoel. Want voor mij voelde Fenghuang en Pingyao veel meer als echt China dan dat Yangshuo dat deed. En ik weet ook wel dat ik het ‘echte’ China ook niet heb gezien in Fenghuang, want er zijn vast nog veel authentiekere plekken, maar goed, het ‘echte’ China ontdekken is dan ook best lastig denk ik. Toch kom je in Fenghuang aardig in de buurt!

Als je door Fenghuang in China loopt ben je bijna de enige Westerse toerist. Dat zorgt er gelijk voor dat Fenghuang een stuk authentieker aanvoelt dan veel andere plekken in China. Overal om je heen is alles in het Chinees en de Engelse vertalingen zijn echt lachwekkend. Sommige winkels doen een poging om een Engelse naam te hebben, maar ook dat klopt van geen kant. Heerlijk, want dat hoort bij China. Bijna alle menukaarten zijn in het Chinees en bij veel restaurants ontbreken ook de plaatjes. Op de gok je eten bestellen en hopen dat je geen kip inclusief ingewanden krijgt is iets waar je in Fenghuang bijna niet omheen kunt.

Eten in Fenghuang is sowieso wel een bijzondere ervaring. Als er ergens vreemde dingen werden verkocht, dan was het wel in Fenghuang. Complete kippen met nagels en al, rare spiesjes met zeedieren en andere bijzondere lekkernijen, je kan het zo gek niet bedenken. Voor bijna elk restaurant staan heel veel hokken en kooien, met daarin dieren die je kunt uitkiezen om op te eten. De hokken waren zo klein en sommige dieren zaten er al dagen in, sommige lagen zelfs al dood in de hokjes. Ik vond dit heel heftig om te zien. Heb je een dier aangewezen dat je wilt eten? Dan wordt dit dier midden op straat geslacht, waar iedereen bij is.

Wat te doen in Fenghuang China

Gelukkig domineren die beelden van de dieren in kooitjes het straatbeeld niet. Als je langs de rivier wandelt zie je namelijk ook nog genoeg dingen die China echt even China, of in ieder geval Azië maken. Overal langs de waterkant wassen vrouwen namelijk hun kleding. Niks geen wasmachines, maar gewoon wassen bij de rivier. In de avond verzamelen honderden Chinezen zich in en rondom de rivier om daar een verfrissende duik te nemen. Verder wordt er op de pleinen gedanst, wat ook zeker leuk is om te zien.

Fenghuang China

Wat te doen in Fenghuang? De mooiste Fenghuang bezienswaardigheden!

De bouwstijl van Fenghuang is uniek, het is anders dan andere steden in China en dat maakt Fenghuang nog even wat leuker. Fenghuang is prachtig en gewoon een heerlijk stadje om doorheen te slenteren. Verwacht niet dat je er dagen nodig hebt, maar één volle dag om Fenghuang zowel overdag als ’s avonds te bekijken is zeker een aanrader. Er is genoeg te zien en te doen in Fenghuang!

Als je naar Fenghuang in China gaat kun je ervoor kiezen om een toegangskaart te kopen waarmee je bij alle bezienswaardigheden naar binnen mag. Voorheen moest je deze kaart kopen om überhaupt binnen de stadsmuren van Fenghuang te mogen komen, nu alleen nog maar als je ook dingen van binnen wilt bekijken. Een ticket kost 148 CNY voor twee dagen. De Fenghuang bezienswaardigheden die je met het entreeticket kunt bezoeken staan hieronder op een rijtje (en is waarschijnlijk niet 100% compleet):

  • De tempel gewijd aan het lange en voorspoedige leven
  • De gebedshal van de familie Yang
  • Het huis van schrijver Shen Congwen
  • Het huis van Xiaong Xiliong
  • De toren van de Oostelijke toegangspoort
  • Het museum over de geschiedenis van Fenghuang.

Wij kozen er voor om alleen rond te lopen in Fenghuang en bovenstaande Fenghuang bezienswaardigheden te laten voor wat het is. Misschien jammer, maar wij vonden het ticket heel duur en vonden Fenghuang zonder ergens naar binnen te gaan al mooi genoeg!

Want bovenstaande bezienswaardigheden in Fenghuang zijn echt maar een klein deeltje van alle dingen die je in Fenghuang kunt doen. Zo moet je zeker weten even langs de waterkant lopen. Je ziet daar de vrouwen kleding wassen, maar ook de bouwwerken langs de waterkant zijn prachtig. Overal zie je huizen gebouwd op palen langs de rivier. Mannen bieden je een boottochtje aan en je kunt de rivier oversteken door over prachtige bruggen te wandelen. Loop ook even helemaal omhoog, het oude stadje weer uit en ga naar de brug waar je auto’s overheen ziet rijden. Vanaf dit punt heb je namelijk een prachtig uitzicht over de rivier van Fenghuang.

Naast de waterkant is het ook zeker de moeite waard om even over de stadsmuur te lopen. Vanaf hier heb je een leuk uitzicht op de daken en wederom op de waterkant. De torens op de stadsmuur zijn ook prachtig om te zien.

Heb je dat ook gedaan? Verdwaal dan in de talloze mooie straatjes van Fenghuang in China en ontdek zo de mooiste plekjes. Ga ergens zitten en lekker mensen kijken, want ook het lokale leven kun je rustig bekijken in Fenghuang.

Wat te doen in Fenghuang China
Fenghuang China
Fenghuang China
Wat te doen in Fenghuang China

Fenghuang tips: bekijk ook Fenghuang by night

Denk je dat Fenghuang overdag mooi is? Dan heb je het in de avond nog niet gezien. Onze eerste kennismaking met de stad was toen het al donker was en wij kwamen gelijk tot de conclusie: Fenghuang is prachtig! ’s Avonds wordt de stad prachtig verlicht en hangt er een hele fijne sfeer. Het is er ineens ook een stuk drukker dan overdag, vooral langs het water. Verwacht dus niet dat je even rustig de stad kunt bekijken in je eentje. Op de tweede avond nam ik mijn statief mee voor wat foto’s van Fenghuang in het donker, dus hieronder kun je zelf zien hoe mooi Fenghuang is als het donker wordt.

Wat te doen in Fenghuang? China
Wat te doen in Fenghuang China
Fenghuang China

Overnachten in Fenghuang in China

Met een overnachting in Fenghuang kun je de stad op zich goed bekijken. Je kunt overal even langs lopen overdag en als het donker is neem je opnieuw een kijkje. Kom je echter laat aan met de bus en moet je weer vroeg weg, zou ik je twee overnachtingen aanraden. Dit is gelijk ook een stuk relaxter. Zelf kozen wij er ook voor om twee nachten in Fenghuang te verblijven. Wij sliepen in een guesthouse net buiten de stadsmuren. Binnen drie minuten lopen vanaf ons guesthouse stonden wij midden in het oude centrum van Fenghuang, maar ook de bus was dichtbij. Wij sliepen in B612 Inn @Sophia, ietwat lastig te vinden, maar verder prima. De bedden zijn wat hard (maar ja, waar is dat niet zo in China?) en de badkamer is vrij Chinees, als in een gat in de grond dat een wc en doucheputje in één is.

De kamers waren wel heel ruim en de eigenaar was ontzettend behulpzaam. Hij liep zelfs met ons mee naar de bushalte zodat alles goed zou gaan.  Verder gaf hij ons super veel tips en belde hij met het hostel van onze volgende bestemming omdat we wat vragen hadden, zo fijn! Helaas kan ik op het internet helemaal niks meer vinden over deze accommodatie, alsof de naam is veranderd, of dat het inmiddels niet meer bestaat. Gelukkig zijn er genoeg andere mooie accommodaties te vinden voor ongeveer €11,- per nacht. Je vindt deze goedkope overnachtingen op trivago.

Hoe bereik je Fenghuang in China? 

Fenghuang ligt in de provincie Hunan en is alleen bereikbaar met de bus. Vanuit de grote steden in China zou je kunnen vliegen naar de stad Huaihua, om vanaf daar met de bus te gaan. Deze busrit duurt ongeveer anderhalf uur.

Een andere optie is om eerst een stop te maken in Guilin en het prachtige Yangshuo te ontdekken. Heb je dat gedaan? Pak dan vanaf Guilin de bus om in ongeveer 6 a7 uur naar Fenghuang te rijden.

Nog een optie is om eerst naar Zhangjiajie te gaan. Deze plek kun je makkelijk bereiken met het vliegtuig, of met de trein. Ontdek een van de mooiste natuurgebieden van China en pak vervolgens de bus richting Fenghuang. Deze bus duurt er ongeveer 3 uur over.

Ten slotte kun je ook met de bus vanuit Changsha (5 uur) of Jishou (1 uur). Kortom er zijn genoeg opties.

Zelf pakten wij de bus van Guilin naar Fenghuang en toen wij weer verder wilden reizen pakten wij de bus van Fenghuang naar Zhangjiajie. Wil je meer lezen over onze route door China? Dat kan hier.

Hoewel wij eerst ietwat teleurgesteld waren over Fenghuang (het is klein en je loopt er zo doorheen), heb ik uiteindelijk echt genoten van deze plek. Het is een mooie tussenstop als je reist van Guilin naar Zhangjiajie, maar het is ook gewoon echt de moeite waard om te bezoeken. Hier zie en beleef je toch nog een beetje van het ‘echte’ China! Ik hoop ook dat jij door dit artikel je trip richting Fenghuang in China kan plannen en een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in Fenghuang? 

Zou jij Fenghuang wel eens willen bezoeken? Wat vind jij de mooiste Fenghuang bezienswaardigheden? 

 

Dit artikel bevat een affliate links, voor meer informatie, bekijk onze disclaimer

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow