Alhambra bezoeken: handige tips voor Alhambra in Granada, Spanje

door | Laatste update Mar 26, 2024 | Gepubliceerd Sep 3, 2019 | Europa, Spanje | 21 reacties

Alhambra is een van de populairste bezienswaardigheden in Spanje. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen dit middeleeuwse paleis in Granada, Andalusië. Maanden van te voren zijn de tickets uitverkocht en het is zeker een van de hoogtepunten van Andalusië. Het Alhambra bezoeken is een must als je Andalusië bezoekt. In dit artikel deel ik mijn tips voor Alhambra in Granada.

Alhambra in Granada 

Het Alhambra is gelegen in de stad Granada, Andalusië. Vanaf diverse plekken in de stad zie je het Alhambra overal bovenuit steken. Dit prachtige paleis, of eigenlijk deze prachtige paleizen, zijn gebouwd bovenop de Sabikaheuvel met op de achtergrond de bergtoppen van de Sierra Nevada. Het Alhambra in Granada is een middeleeuws paleis en het fort van de Moorse heersers. Het bestaat uit diverse paleizen en tuinen, die gebouwd zijn in de 11e eeuw. De paleizen zijn allemaal uniek en hebben allemaal diverse bouwstijlen

Om het Alhambra te bezoeken moet je ruim van te voren tickets kopen. In dit artikel vertel ik hoe je aan tickets voor Alhambra in Granada kunt komen. Vervolgens vertel ik hoe een dag in Alhambra eruit ziet en waar in Granada je moet zijn voor het beste uitzicht op de paleizen en de bergen in de omgeving.

Tickets voor Alhambra in Spanje

Tickets kopen voor Alhambra is niet heel moeilijk, zodra je weet waar je moet zijn. Als je gaat googelen kom je vooral uit bij veel bedrijven die complete tours aanbieden met een gids en vervoer. Hiervoor betaal je rustig tussen de €60 en €80 per persoon voor. Natuurlijk kan je hiervoor kiezen, maar je kan er ook voor kiezen om op eigen houtje het Alhambra te bezoeken.

Maar hoe dan? Als je zelf Alhambra wilt bezoeken moet je tickets kopen via de officiële website. Via deze website kan je kiezen uit verschillende soorten tickets. De meest populaire is Alhambra General, waarbij je een bezoek brengt aan het Alcazaba, Nasrid Palace en Generalife. Hiernaast kan je kiezen voor een night visit, waarbij je Alhambra in de avond kunt bezoeken.

Zelf kozen wij voor een Alhambra General ticket, dan zie je namelijk de belangrijkste gebouwen, paleizen en tuinen van Alhambra. Dit ticket kost €14.85 per persoon. Bij het boeken moet je een tijd uitkiezen, deze tijd is de tijd dat je het Nasrid Palace mag bezoeken. Op deze manier wordt de drukte gereguleerd in het mooiste deel van het Alhambra in Granada.

Per dag worden er 6600 tickets verkocht en hoewel dat klinkt als heel veel, zijn deze tickets vaak snel uitverkocht, vooral in het hoogseizoen. 90 dagen van te voren zijn de tickets beschikbaar en het is dan ook aan te raden om op dat moment ook de tickets te boeken. Zo weet je zeker dat je Alhambra kunt bezoeken! Ik zal later ook vertellen over Alhambra zonder tickets bezoeken, zodat je weet of dat de moeite waard is of niet. Onze tickets boekten wij ongeveer 2 maanden te voren en wij hadden toen nog voldoende keuze qua tijden. Wij gingen in de zomer, dus in het hoogseizoen. 

Alhambra in Granada

Alhambra bezoeken: alles over je bezoek aan Alhambra in Granada

Nu je weet wat het Alhambra in Granada eigenlijk is en nu je weet hoe je tickets voor Alhambra in Spanje kunt kopen, is het tijd om meer te vertellen over het bezoek aan Alhambra. Want wat zie je allemaal en wat kan je verwachten? Hieronder vertel ik over elke gebouw dat wij bezocht hebben in de volgorde hoe wij het bezocht hebben.

Audiotour of niet?

Bij je ticket zit geen audiotour inbegrepen, je kan er wel voor kiezen om dit er ter plekke bij te nemen. Vlakbij het Nasrid Palace is er een kraampje waarbij je ze kunt halen. Een audiotour is ook beschikbaar in het Nederlands. De kosten hiervoor zijn €6,- per audio tour. Wij kozen niet voor een audiotour, omdat wij er vanuit gingen dat er ook wel bordjes stonden. Dit is dus NIET zo. Er staat nergens informatie, dus eigenlijk vonden wij het achteraf heel jammer dat wij geen audiotour hadden. Dus ja, neem een audiotour, zo leer je ook gelijk wat van je bezoek en weet je ten minste waar je naar kijkt.

Nasrid Palace

Ons bezoek aan Alhambra begon bij het Nasrid Palace. Wij hadden een ticket voor 10:00 en ongeveer tien minuten van te voren kan je in de rij gaan staan. Om 10 uur precies werden we binnen gelaten. Je mag je rugzak meenemen naar binnen, maar je moet hem op je buik dragen. Je ticket wordt gecontroleerd en je moet je paspoort hierbij laten zien.

Eenmaal binnen word je gelijk omvergeblazen door de schoonheid van het Nasrid Palace. Overal zie je de Moorse invloeden terug, de details zijn geweldig. Terwijl we door dit prachtige paleis lopen en de pracht en praal bewonderen vraag ik mij meerdere keren af hoeveel tijd hier ooit in zit. Er zijn zoveel kleine, mooie details, dat je je ogen bijna niet geloofd. Kijk ook regelmatig omhoog, want ook de plafonds zijn allemaal heel bijzonder om te zien.

We zien honderden bogen, tegeltjes, prachtige ramen en deuren. We zien een binnenplaats vol met zuilen en het is er ronduit prachtig. Het is nu al de €14,85 waard en we hebben nog lang niet alles van het Alhambra in Spanje gezien.

Het Nasrid Palace is geweldig en er is 1 route die je er doorheen kan lopen. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat je niet alles van het Nasrid Palace zult zien.

Alhambra bezoeken
Alhambra bezoeken
Alhambra bezoeken
Alhambra in Granada
Alhambra bezoeken
Alhambra in Granada
Uitzicht over Granada

Alcazaba

Als we het Nasrid Palace verlaten komen we uit in een mooie tuin, vol met bloemen, water en groen. We verlaten deze tuin en lopen naar het volgende paleis: Alcazaba. Alcazaba is het oudste paleis van het Alhambra in Spanje. Met je General Ticket mag je hier ook naar binnen. Hoe laat je hier naar binnen gaat maakt niet uit, hierdoor kan het in dit paleis wat drukker zijn. Bij dit paleis ga je ook niet echt naar binnen, je bezoekt vooral torens en vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Granada en een deel van het Alhambra.

Alcazaba, Alhambra Spanje

Palacio de Carlos V

Tegenover Alcazaba vind je Palacasio de Carlos V. Hier kan je niet echt naar binnen, maar je kan wel even op het soort van binnenplaatsje kijken, zodat je toch het indrukwekkende gebouw kunt zien. Hier kan je ook een kijkje nemen zonder ticket voor Alhambra.

Palacio Carlos V in Alhambra

Generalife

Als we Palacio de Carlos V hebben verlaten lopen wij via prachtige tuinen richting Generalife. Generalife zijn prachtige tuinen met aan het einde een klein paleis waar je naar binnen kan. Als we door de tuinen heel lopen krijgen we een steeds beter uitzicht op het Alhambra en de bergen, prachtig! Verder zijn de tuinen zelf ook zeker heel mooi en een bezoek waard. Overal zie je prachtige gekleurde bloemen, heel veel groen en vijvers. Ook zijn er veel zitplekken in de schaduw waar je even kunt uitrusten.

In het paleis zijn er kleine delen die je kunt bezoeken waar je ook overduidelijk weer die Moorse invloeden terugziet, zo mooi! Ook de tuin waar je in eindigt is geweldig mooi.

Voor ons in Generalife het laatste wat wij bezoeken in het Alhambra in Granada. Wij lopen hierna via de tuinen terug richting de uitgang, om vanaf daar de bus te pakken richting het centrum van Granada.

Generalife
Alhambra bezoeken in Andalusie, Spanje
Alhambra bezoeken in Andalusie, Spanje
Alhambra bezoeken in Andalusie, Spanje
Generalife
Generalife

Het mooiste uitzicht op Alhambra in Granada

Als je het Alhambra googeld kom je veel plaatjes tegen met het Alhambra op de voorgrond en de Sierra Nevada op de achtergrond. Dat uitzicht wilden wij ook graag zien! Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk en vind je dat uitzichtpunt in het centrum van Granada, vlakbij de wijk Albaicín. Het uitzichtpunt heet Mirrador San Nicolás en is echt een must!

Het beste uitzicht op Alhambra

Hoe bereik je het Alhambra in Spanje?

Alhambra kan je bereiken met zowel de bus als met eigen vervoer. Er zijn parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, dus ik weet niet of je gratis kan parkeren en hoe het zit met de hoeveelheid ruimte. Ik weet wel dat je om er te komen door wat smalle straten moet rijden en daar moet je maar net van houden.

Zelf kozen wij ervoor om met de bus te gaan. De bussen C30, C32 en C35 stoppen bij Alhambra. De bus kost €1,40 per persoon. De bussen gaan heel regelmatig en rijden heen en weer richting het centrum van Granada. Het zijn kleine bussen en ze zijn te herkennen aan de rode kleur en de tekst: Alhambra bus.

Een derde optie is natuurlijk lopen, als je gaat lopen begin dan vroeg op de dag, want je moet een behoorlijk stukje stijgen.

Alhambra bezoeken zonder tickets

Heb je last minute besloten dat je wilt reizen door Andalusië en wil je dolgraag Alhambra bezoeken? Kijk dan eerst of je nog tickets kunt krijgen, maar als dat echt niet lukt, vertel ik wat je kan zien zonder tickets. En heel eerlijk? Dat is weinig. Ik zou jezelf de moeite besparen en Alhambra lekker bewaren voor later, als je wel tickets hebt. Maar goed, ik kan me voorstellen dat je toch gewoon wilt.

Als je Alhambra zonder tickets wilt bezoeken kan je vanaf de bushalte een stukje omhoog lopen richting het Nasrid Palace. Je loopt dan zo het terrein van het Alhambra in Granada op. Je kan dan wat gebouwen van buiten bekijken en een kijkje nemen bij Palacio de Carlos V. Verder kan je genieten van wat uitzichten op de Granada en de mooie, bergachtige omgeving. Voor alle andere delen van Alhambra heb je toch echt een ticket nodig.

Wat je sowieso wel kan doen als je geen tickets hebt, is het uitzichtpunt op Alhambra opzoeken. Maar verder zou ik Alhambra zonder tickets niet zo aanraden en er gewoon voor zorgen dat je je ticket op tijd boekt.

Alhambra

Zo, dit is alles wat je moet weten voor het bezoeken van Alhambra in Spanje. Wat mij betreft is het Alhambra in Granada bezoeken echt een must tijdens je reis door Andalusië. Het is een bijzonder paleis dat anders is dan alle andere paleizen die je ooit gaat zien. Alhambra is zeker een hoogtepunt tijdens je reis door Andalusië, of tijdens je citytrip naar Granada.

Wil je naast het Alhambra ook Granada zelf bekijken? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Granada

Heb jij Alhambra in Spanje al eens bezocht? Of staat Alhambra bezoeken op je bucketlist?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow