Alcatraz bezoeken in San Francisco: tips + alles wat je moet weten

door | Laatste update Apr 5, 2023 | Gepubliceerd Jun 19, 2022 | Noord-Amerika, Verenigde Staten | 2 reacties

Een van de leukste dingen om te doen in San Francisco is om Alcatraz te bezoeken. Deze voormalige gevangenis staat erom bekend dat ontsnappen hier haast onmogelijk was en hierdoor zaten grote Amerikaanse criminelen vast op dit eiland. Vandaag de dag kun je Alcatraz bezoeken en hoor je hier verhalen van de gevangenen. Heel interessant! In dit artikel mijn tips voor Alcatraz in San Francisco.

Alcatraz in San Francisco: een kijkje in de geschiedenis

Alcatraz is een voormalige gevangenis op een eilandje in San Francisco. Het was een van de best bewaakte gevangenissen in Amerika en daarom gingen hier vooral hele zware criminelen naar toe. Onder andere Al Capone heeft hier gezeten.

Maar wat is nu de geschiedenis van deze interessante plek om te bezoeken? In 1775 voer Juan Manuel de Ayala door de baai van San Francisco. Hij wilde een kaart maken van de baai en ontdekte de 3 eilanden voor de kust. Een van deze eilanden werd Isla de los Alcatraces genoemd. Dit veranderde al snel in Alcatraz.

Het eiland werd weggegeven en later verkocht aan de overheid van Amerika. Het werd toen gebruikt als militair grondgebied. Uiteindelijk werd er nagedacht hoe het eiland voor bescherming van de baai kon zorgen. Dit zorgde ervoor dat in 1858 Fort Alcatraz werd gebouwd.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in 1861 werd Alcatraz gebruikt om wapens op te slaan en werd het ook gebruikt als gevangenis voor de geconfedereerden. Na de oorlog werd uiteindelijk besloten om er echt een gevangenis van te maken. In 1867 werd het eerste cel blok gebouwd en sinds 1868 werd de gevangenis Alcatraz officieel geopend.

Tot aan 1933 zaten er vooral oorlogsgevangenen in Alcatraz, maar in oktober van dat jaar werd de gevangenis een federale gevangenis. Vanaf dat moment werden de gevaarlijkste criminelen naar Alcatraz gebracht.

Ontsnappen uit Alcatraz was eigenlijk onmogelijk. Het ligt op een eiland en de gevangenis werd zwaar bewaakt. Er zijn dan ook officieel geen ontsnappingen gemeld. Er zijn wel 14 pogingen geweest. De meeste zijn gepakt, op 5 gevangenen na. Zij zijn nooit meer teruggevonden. Er wordt nu gedacht dat zij zijn overleden door de sterke stroming van het water rondom het eiland.

In 1963 werd het eiland verlaten, omdat de kosten voor het onderhoud te hoog werden. Vandaag de dag kun je Alcatraz bezoeken en op deze manier een beeld krijgen van de interessante gevangenis bij San Francisco.

Alcatraz bezoeken

Alcatraz bezoeken

Nu je wat weet over de geschiedenis van Alcatraz, ga ik je alles vertellen wat je moet weten als je Alcatraz bezoeken wilt. Aan het einde zal ik ook onze mening delen over het bezoek aan deze gevangenis.

Tickets voor Alcatraz

Tickets voor Alcatraz kun je online van te voren reserveren. Dit kun je doen via de officiële website. Per dag zijn er een beperkt aantal tickets beschikbaar, zorg dus dat je op tijd boekt. Anders heb je pech en zit Alcatraz bezoeken er niet in. Wij boekten zelf 2 maanden van te voren en voor het hoogseizoen is dit ook echt wel een must. Je bent dan misschien zelfs al aan de late kant. 90 dagen van te voren start de verkoop van tickets en dat kan snel gaan.  

Als je tickets voor Alcatraz gaat kopen, zul je zien dat er meerdere opties zijn. Hieronder vertel ik daarover, zodat je weet waar je voor kunt kiezen.

Day tour

Dit is de normale dag tour richting Alcatraz. Je gaat met de boot heen en weer en ter plekke kun je met een audio guide rondlopen in de gevangenis op je eigen tempo. Je mag zo lang blijven als je wilt op het eiland. Alleen voor de boot richting het eiland krijg je een tijd dat je er moet zijn. Er wordt aangeraden om voor deze tour minimaal 3 uur uit te trekken. Tickets kosten 41 USD per volwassene.

Night tour

Bij een night tour ga je in de avond naar Alcatraz om de gevangenis te bezoeken. Er zijn dan ook demonstraties, je kunt een stukje mee met een gids en ook de boottocht naar Alcatraz toe is wat uigebreider dan tijdens de Day Tour. Zeker een aanrader als je net iets meer wilt! Tickets kosten 51 USD per volwassene.

Behind the Scenes Tour

Bij een Behind the Scenes tour kun je meer zien van Alcatraz. Je kunt op plekken komen die voor het andere publiek niet geopend zijn en je krijgt ook een rondleiding op die plekken van een gids. Tickets kosten 96 USD per volwassene. Deze tickets zijn echt snel uitverkocht, omdat er ook veel minder beschikbaarheid is.

Zelf kozen wij voor de Day Tour en dat kan ik in ieder geval aanraden!

Alcatraz bezoeken

Hoe bereik je Alcatraz?

Nu je je tickets voor Alcatraz hebt geboekt, is het tijd om te bekijken hoe je het eiland kunt bereiken. Dit kan alleen met de boot van de maatschappij Alcatraz Cruises. Deze boot is inbegrepen bij je ticket voor de gevangenis. Op je ticket staat een bepaalde tijd en op die tijd kan je mee. Zorg dat je op tijd aanwezig bent. 45 minuten van te voren wordt aangeraden op de website. De boot naar Alcatraz vertrekt vanaf pier 33 in het centrum van San Francisco. Hier kun je gemakkelijk komen met het openbaar vervoer. Er stoppen bussen in de buurt en ook de metro is niet heel ver weg. Parkeren in San Francisco is heel erg duur en raad ik niet aan.

Wat kan je meenemen naar Alcatraz?

Hier kan ik kort over zijn, heel weinig. Eten mag je niet meenemen naar Alcatraz, alleen een flesje drinken is toegestaan. Verder mag je ook geen grote tassen meenemen. Zeker iets om rekening mee te houden. Een gewone dagrugzak is geen probleem. Scherpe voorwerpen zijn ook niet toegestaan.

De audio guide op Alcatraz

Bij aankomst op het eiland kun je je audio guide ophalen. De audio guide is inbegrepen bij de prijs en beschikbaar in verschillende talen. Nederlands is ook beschikbaar, maar raad ik je enorm af. De Engelse versie heeft niet voor niks meerdere prijzen gewonnen en is echt vele malen leuker om naar te luisteren.

Normaal ben ik een audio tour altijd vrij snel zat en kies ik op een gegeven moment een paar dingen uit om te beluisteren. Maar de audio tour in Alcatraz vond ik zo geweldig dat ik alles met aandacht heb geluisterd.

Wat zie je tijdens een bezoek aan Alcatraz?

De audio guide brengt je eigenlijk stap voor stap overal heen. Je ziet de cel blokken, de plekken waar de gevangenen gewerkt hebben en terwijl je daar bent hoor je de verhalen van de gevangenen, maar ook van de bewakers en andere mensen die iets te maken hadden met Alcatraz.

Je kunt overal lezen over hoe het leven in de gevangenis was en door te luisteren naar de audio guide krijg je er ook echt een beeld bij. Je hoort over de beruchte gevangenen die hier gezeten hebben, maar ook over ontsnappogingen die er zijn geweest. Het is echt heel interessant en indrukwekkend!

Alcatraz bezoeken
Cel blokken in de gevangenis
Alcatraz bezoeken

Gevangenen in Alcatraz

Er hebben in Alcatraz dus heel veel beruchte gevangene gezeten. Een van de meeste bekende is toch wel Al Capone. Deze maffiabaas heeft van 1934 tot 1939 in Alcatraz gezeten. Er wordt gezegd dat zijn geest nog steeds in de gevangenis rondspookt, ondanks dat hij hier niet gestorven is.

Een andere bekende gevangene was Robert Stroud, ook bekend als The Birdman of Alcatraz. Hij zat in Alcatraz van 1942 tot 1959. Zijn bijnaam kwam omdat hij vogels fokte en verkocht in de gevangenis. In Alcatraz mocht dit helaas voor hem niet.

Tijdens de tour hoorden wij ook dat veel gevangenen die hier kwamen, gevangenen waren die ontsnappogingen deden uit andere gevangenissen. De geditineerden die naar Alcatraz kwamen werden eigenlijk ook nooit direct naar Alcatraz gestuurd en kwamen allemaal vanuit andere gevangenissen. Er werd gezegd dat je een verblijf moest verdienen. De verhalen over de gevangene vond ik interessant om te horen.

Ontsnappingen uit Alcatraz

Al eerder vertelde ik dat ontsnappen uit Alcatraz officieel gezien door niemand is gelukt. Er zijn wel 14 pogingen gedaan. 23 gevangene werden bij die pogingen opnieuw gevangen genomen. Zes werden er dood geschoten en twee zijn er verdronken. Van 5 gevangenen is het onbekend wat er precies is gebeurd, maar er wordt gedacht dat deze verdronken zijn tijdens de ontsnapping.

Het meest interessante verhaal en ook gelijk het grootste mysterie, is het verhaal over de ontsnapping van Clarence Anglin, John Anglin en Frank Morris. Zij maakten hoofden van papier-maché, legden dit onder hun bed en zijn via een ongebruikte gang uit de gevangenis ontsnapt. Het eiland verlieten ze op een zelf gemaakt vlot. Hun lichamen zijn nooit gevonden, maar de FBI gaat er vanuit dat ze verdronken zijn. Later dook er een foto op van een van de broers en nog veel later een brief. Of dit echt was en de ontsnapping is gelukt, is niet bekend. 

Alcatraz bezoeken in San Francisco

Is Alcatraz bezoeken een aanrader?

Daar kan ik heel kort over zijn: JA! Alcatraz bezoeken is echt een aanrader. Wij vonden dit het leukste van San Francisco en ook echt enorm interessant. Wij hebben echt genoten van ons bezoek en zijn echt enthousiast. Mocht ik ooit terugkomen zou ik ook zeker nog eens naar Alcatraz gaan, gewoon omdat het zo enorm interessant was.

Laatste tips voor Alcatraz

  • Neem de tijd! Je hebt echt zeker 3-4 uur nodig om alles goed te kunnen zien.
  • Boek je tickets vroeg! Vooral in het hoogseizoen grijp je anders snel mis
  • Is het niet gelukt om tickets te boeken? Dan kun je ook een boottocht maken door de baai van San Francisco. Je stopt dan niet op Alcatraz, maar vaart er wel langs. Daarnaast vaar je nog langs andere leuke bezienswaardigheden in de stad.
  • Geniet vanaf Alcatraz ook even van het mooie uitzicht op San Francisco (zie foto hieronder)
  • Koop het boek Alcatraz 1259, geschreven voor een gevangene van Alcatraz. Toen wij er waren, was William Baker (de schrijver) ook aanwezig om te signeren. Een interessant souvenir!
  • En nog eenmaal voor de zekerheid: doe de audiotour in het Engels!
  • Combineer je bezoek aan Alcatraz met een bezoek aan Fishermans Wharf. Deze pier is heel gezellig en ligt dichtbij de plek waar de boten richting Alcatraz aankomen en vertrekken. Daarnaast zijn er nog veel meer toffe bezienswaardigheden in San Francisco
  • En als je dan nog op zoek bent naar meer tips voor Amerika, na je bezoek aan Alcatraz en San Francisco, is het echt een enorme aanrader om de Highway 1 richting Los Angeles te rijden! 
Uitzicht op San Francisco

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Alcatraz bezoeken. Wij vonden Alcatraz in San Francisco echt geweldig en heel interessant. Het is iets wat je niet meer vergeet en wat je echt bij blijft. Wij hebben het er nu, een paar jaar later, nog steeds regelmatig over. Ik kom ook zeker nog eens terug!

Zou jij Alcatraz in San Francisco willen bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow