Aiguille du Midi: met de kabelbaan naar het mooiste uitzicht van Chamonix

door | Laatste update Feb 8, 2024 | Gepubliceerd Feb 23, 2022 | Europa, Frankrijk | 24 reacties

Aiguille du Midi is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Chamonix in de Franse Alpen. De kabelbaan brengt je in 20 minuten van 1038 naar 3842 meter hoogte. Vanaf deze hoogte heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Maar ook zie je de bergen van Italië en Zwitersland. Je kijkt je ogen uit bij dit uitzicht. Voor mij zelfs een van de mooiste uitzichten die ik mijn leven heb gezien!

Kabelbaan Aiguille du Midi 

Aiguille du Midi is een bijzondere kabelbaan die je behoorlijk snel naar grote hoogte brengt voor de mooiste uitzichten op het Mont Blanc Massief. De geschiedenis van de kabelbaan gaat al ver terug. Aan het begin van de 20e eeuw was er op de helling van de berg al een baantje omhoog. Deze ging nog niet helemaal naar de top. In 1955 is de kabelbaan tussen Chamonix en de top van Aiguille du Midi geopend. Dit was destijds de hoogste kabelbaan ter wereld! In de jaren 90 werd alles goed gerenoveerd en vandaag de dag gaan er duizenden mensen omhoog om te genieten van het geweldige uitzicht.

In dit artikel vertel ik je alles over Aiguille du Midi in Chamonix, zodat je zelf je trip hier naar toe kunt gaan plannen.

Kabelbaan naar Aiguille du Midi bij Chamonix

Prijzen en tickets 

Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen; de kabelbaan naar Aiguille du Midi is duur, echt duur. Maar het is het geld wat mij betreft helemaal waard. Je gaat nergens ter wereld namelijk zo’n geweldig uitzicht vinden als hier.

Een ticket kost €67 per persoon. Met dit ticket kun je heen en weer van het centrum van Chamonix naar de top van Aiguille du Midi. Als je vanaf daar nog richting Italië wilt om nog meer te zien, moet je extra betalen.

Wil je meer dingen zien in Chamonix dan alleen Aiguille du Midi? Koop dan een Mont Blanc MultiPass. Dit is bijna even duur als de toegang tot Aiguille du Midi, maar hiermee kun je veel gave bezienswaardigheden met elkaar combineren. Aiguille du Midi is volledig inbegrepen bij de MultiPass. Meer informatie over de MultiPass vind je op deze website. Meer info over de prijzen van alleen Aiguille du Midi vind je hier.

Als je tickets gaat kopen kan dit vooraf online, zodat je een tijd kunt reserveren. Je kunt dit ook gewoon ter plekke doen, dan moet je na aankoop van je ticket ongeveer een uurtje wachten voordat je omhoog kunt gaan. Als je een strak schema hebt en meer wilt zien van de Mont Blanc omgeving, kan vooraf boeken slim zijn. Heb je een MultiPass? Dan kun je online met deze pas je plekje reserveren, maar ook gewoon bij de kassa’s. Zelf besloten wij op de dag zelf pas om omhoog te gaan, omdat het die dag heel helder bleek te zijn (tegen de voorspellingen in). Wij kochten om 9:30 een ticket en konden om 10:30 omhoog.

Bij het kopen van je ticket krijg je een tijd en een nummer mee. Dit nummer zie je op het plein staan en wordt omgeroepen zodra deze rit aan de beurt is.

Helemaal omhoog naar Aiguille de Midi bij Chamonix

Als ons nummer op het bordje verschijnt gaan wij in de rij staan. Er gaan zo’n 50 mensen in één kabelbaan en dat is vrij vol. Je kunt niet zitten in de kabelbaan, iedereen moet staan.

De kabelbaan rit bestaat uit twee delen. Eerst ga je naar Plan de l’Aiguille op ruim 2300 meter hoogte. Hier kun je het kabelbaan station verlaten voor een wandeling of om even te genieten van het uitzicht.

Wij besluiten dit later te doen, wij willen namelijk eerst omhoog naar Aiguille du Midi. Je stapt hiervoor over naar de volgende kabelbaan, waar wederom zo’n 50 mensen in kunnen. Dit is een stijl stuk naar de top op 3800 meter hoogte. Eenmaal aangekomen op de top is het ijskoud, maar we zijn er!

Genieten van de uitzichten 

Als we eenmaal boven zijn gaan we op ontdekking. Als je in de ochtend komt is het slim om direct door te gaan naar een lift. Deze ligt brengt je namelijk pas echt helemaal naar de top en brengt je nog van 3800 meter hoogte naar 3842 meter hoogte. De capaciteit van die lift is niet heel groot, dus de rijen worden snel langer. Op 3842 meter hoogte heb je een glazen platform waar je op kunt staan en wat andere mooie uitzichtpunten.

Ook als je niet in die rij wilt staan is de kabelbaan naar Aiguille du Midi enorm de moeite waard. Want hier vind je enorm veel uitzichtpunten die allemaal weer anders zijn en geen moment vervelen. Je kunt naar verschillende plekken lopen en heb zo een geweldig uitzicht over de omgeving en de Mont Blanc zelf.

Wij dachten dat je hiet snel klaar mee zou zijn, maar uiteindelijk ben je zo 2 uur boven aan het rondlopen. Het is er zo gaaf en mooi!

Aiguille du Midi Frankrijk
Aiguille du Midi Frankrijk
Aiguille du Midi Frankrijk
Aiguille du Midi Frankrijk
Kabelbaan Aiguille du Midi Chamonix
Kabelbaan Aiguille du Midi Chamonix
Kabelbaan Aiguille du Midi Chamonix
Aiguille du Midi panorama uitzicht
Aiguille du Midi panorama uitzicht

Wandelen bij Plan de l’Aiguille 

Bij aankomst bij de top hadden wij een tijd meegekregen om weer naar beneden te gaan. Hier baalden wij van omdat wij gewoon lekker de tijd wilden nemen. Bij het naar beneden gaan werd hier niet heel streng op gecontroleerd en bleek onze tijd perfect te zijn. Het was precies de tijd dat wij zelf weer naar beneden wilden.

We gingen met de kabelbaan terug van Aiguille du Midi op 3800 meter hoogte naar Plan de l’Aiguille op 2300 meter hoogte. Een perfect moment ook, want de bewolking kwam en de boel trok behoorlijk dicht. Op 2300 meter hadden wij hier geen last meer van.

We verlieten hier het station en besloten een wandeling te gaan doen. Vanaf Plan de l’Aiguille kun je een wandeling maken naar Lac Blue. Deze wandeling kost je zo’n 15 tot 20 minuten en is echt super makkelijk. Onderweg heb je een mooi uitzicht op het dal en Chamonix met de omliggende bergen. Het meer zelf is klein, maar heeft een bijzondere kleur. Zeker een leuke wandeling om te doen! Verder loopt hier een wandelroute die je naar Mer de Glace brengt, of je kunt terug wandelen richting Chamonix zelf. Dit laatste kost je 2,5 uur.

Lac Blue
Lac Blue
Lac Blue

Terug naar Chamonix 

Na onze wandeling gaan wij met de kabelbaan weer terug naar Chamonix. Het is goed dat wij in de ochtend zijn gegaan, want inmiddels wordt het bij de bergtoppen steeds bewolkter en dat terwijl wij zo’n helder uitzicht hadden.

Eenmaal terug in Chamonix gaan we lunchen en maken wij plannen voor de rest van de dag. De kabelbaan naar Aiguille du Midi in Chamonix is geweldig, maar je hebt er slechts 2-3 uur voor nodig. Misschien 4 als je langer boven bent en wilt wandelen. Dat betekent dat je makkelijk nog iets anders kunt doen op je dag. Zelf besloten wij nog richting Mer de Glace te gaan, een prachtige gletsjer die je kunt bereiken met een rood treintje. Een van de andere top bezienswaardigheden van Chamonix in Frankrijk.

Mer de Glace

Handige tips en dingen die je nog moeten weten over Aiguille du Midi in Chamonix 

Ik heb je nu verteld hoe een bezoekje aan Aiguille du Midi eruit ziet, maar er zijn nog wat andere dingen die handig zijn om te weten. Hieronder som ik dit even op:

  • Bij ons was het in Chamonix 29 graden, maar op Aiguille du Midi -2. Trek dus warme kleding aan, maar maak vooral gebruik van lagen. Hoe hoger wij kwamen, hoe meer lagen wij aantrokken.
  • Zorg dat je camera goed is opgeladen. De koud vraagt meer van je camera batterij en hij is hierdoor sneller leeg. Zonde als je hierdoor niet alles kunt fotograferen.
  • Smeer je goed in, het is koud op de top, maar de UV straling daarboven is wel heel sterk. Je vebrand snel.
  • Er is hier minder zuurstof dan beneden. Op de borden stond dat hier 60% zuurstof is. Doe rustig aan, want dit kun je merken.
  • Ga vroeg in de ochtend, dan is er vaak minder bewolking en het is rustiger.
  • Check de weersvoorspellingen. Hier naar boven gaan met bewolking is eeuwig zonde, dan zie je helemaal niks. Vanaf Chamonix zelf kun je de top van Aiguille du Midi zien, zie je dit niet? Dan kun je net zo goed beneden blijven.
  • Geniet! Want hoe vaak kom je nou op een plek als dit?
  • Bezoek meer geweldige plekken in de omgeving van Chamonix en lees ook mijn artikel met tips voor Chamonix! Oh en de hike naar Lac Blanc is ook echt wel een must als je nog tijd hebt!

 

Kou op Aiguille du Midi Chamonix
Dit is alles wat je moet weten over de kabelbaan naar Aiguille du Midi, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Chamonix en de Mont Blanc. Het uitzicht is onvergeetelijk en ik denk nog regelmatig terug aan het moment dat ik het uitzicht zag. Wat was dat magisch en wat is het ongelooflijk mooi!

Zou jij met de kabelbaan naar Aiguille du Midi in Chamonix willen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow