9 x doen in Boedapest

by | May 6, 2016 | Citytrip, Europa, Hongarije, Lijstjes | 0 comments

Boedapest, een stad die mijn hart veroverde, een stad die menig mensen zal betoveren. Zo onverwachts mooi, gezellig en leuk. Zo fijn. Boedapest, de stad die ik al twee keer bezocht en niet voor niks op één staat in mijn steden top vijf. Maar wat mag je zeker niet overslaan als je deze mooie stad bezoekt? Vandaag deel ik het met jullie!

1. Kijk je ogen uit bij het Vissersbastion en de Matthiaskerk

Het vissersbastion is een geweldige plek, niet alleen omdat het gebouw zelf zo mooi is, maar ook door het prachtige uitzicht over Pest. Hier zie je het parlement op zijn mooist. Verder is het Vissersbastion ook gewoon een hele fijne plek om even rond te lopen. Het zit naast de Matthiaskerk, die je natuurlijk ook gelijk even mee pakt.

Vissersbastion
Vissersbastion
Uitzicht vanaf het Vissersbastion

2. Gebak eten bij Ruszwurm

Vlakbij de Matthiaskerk en het Visserbastion zit het beste gebak zaakje van heel Boedapest: Ruszwurm. Eet dus zeker een gebakje in dit leuke gezellige tentje! Kies voor hun specialiteit Ruszwurm cake, of ga voor het echte Hongaarse gebakje; Dobos. In Boedapest proefden wij zelf heel veel verschillende soorten gebak, op verschillende plekken, aangezien Hongarije echt een gebak land is. Onze aanraders lees je hier.

3. De pracht en praal van het parlement bekijken

Het parlement is zo mooi, het is een van de mooiste gebouwen die ik ooit zag en ik bleef mijn ogen uitkijken. Het plein bij het parlement vond ik ook nog eens ontzettend leuk en fijn. Leuk om veel foto’s te maken en te kijken naar het mooie oude trammetje dat zo nu en dan eens langs komt. Het plein is ook leuk om te genieten van alle pracht en praal dat het parlement te bieden heeft. Naast het plein zit ook een ontzettend leuk koffie tentje, helemaal vol met bloemen en andere (gekke) decoraties.

Verder is het bij het parlement een must om ook naar binnen te gaan. Je ziet overal goud en ook hier kijk je je ogen uit. Met je studentenkaart is het ook nog eens helemaal niet duur.

Parlement
Parlement
Parlement
tram in Boedapest

4. Wandelen langs de Donau

Wandelen langs de Donau is ontzettend leuk omdat je ondertussen zoveel mooie gebouwen ziet. Wij liepen vanaf het parlement tot de kettingbrug langs de Donau. Ondertussen heb je heel mooi zicht op het stadsdeel Boeda en kom je in Pest ook allemaal mooie gebouwen en plekken tegen. Ook loop je op deze manier vanzelf langs het monument schoenen op de Donaukade. Dit is een heel mooi en indrukwekkend monument wat je zeker niet mag missen. Tijdens de tweede wereldoorlog trokken hier namelijk Joodse mensen hun schoenen uit, vlak voor ze werden dood geschoten en in de Donau ten val kwamen. Zo bizar om te bedenken wat daar jaren geleden gebeurd is.

Loop ook in het donker eens langs de Donau, alle gebouwen in Boedapest worden zo mooi verlicht, je kijkt je ogen uit. De sfeer is ook nog eens ontzettend fijn!

Schoenen aan de donau
Schoenen op de Donaukade
Schoenen op de Donaukade
Uitzicht donau
Kettingbrug

5. Een boottocht over de Donau

Dit is iets wat ik de eerste keer wel deed, maar de tweede keer niet. Tijdens mijn tweede bezoek gingen wij namelijk begin maart, niet echt de beste periode voor een boottocht over de Donau. Maar in de lente / zomer en herfst is dit heerlijk. Je komt zo langs alle prachtige plekken, die vanaf het water echt heel mooi zijn om te zien. Ook is het een lekker relax moment, je kan zitten terwijl je langs alle pracht en praal van Boedapest vaart

6. Beklim Gellért hill

Gellért hill is de heuvel waar het citadel gelegen is. Nu vond ik het citadel zelf niet erg interessant, maar het uitzicht daarentegen wel. Wij bezochten deze plek voor de zonsondergang, zodat wij het zowel overdag als in het donker zagen. Zeker een aanrader, want in het donker wordt de stad zo mooi verlicht! Ik vond het toen zelfs nog mooier dan overdag.

Uitzicht Gellert hill
Uitzicht donker gellert hill

7. Naar de dierentuin van Boedapest

Ik ga meestal niet naar dierentuinen als ik op stedentrip ben, maar in Boedapest hadden wij echt veel tijd, dus wij besloten er wel heen te gaan. Met je studentenkaart is de dierentuin ook nog eens ontzettend goedkoop, dus dat scheelt. Wij zijn hier uiteindelijk een hele ochtend en halve middag geweest en het is een van de leukste dierentuinen die ik tot nu toe bezocht. Je kan dichtbij de vele dieren komen en hun leefgebieden zijn goed nagemaakt. Verder is het gewoon ontzettend fijn om hier met mooi weer rond te lopen.

Dierentuin

8. Pad thai eten bij Absolute Pho

De laatste avond wilden wij graag Aziatisch eten. We besloten te gaan voor Vietnamees en Thais, iets wat wij beiden nog nooit gehad hebben. Volgens tripadvisor is de beste plek hiervoor Absolute Pho. En echt, wat heb ik daar lekker gegeten zeg. Als voorgerecht namen wij de Pho, een Vietnamese soep. Wij namen de kleine en zelfs die is al best groot. Als hoofdgerecht koos ik voor de Pad Thai en Remco voor de curry. Beide waren wij het er over eens, die Pad Thai was overheerlijk! Echt iets wat je moet proberen. Als nagerecht hadden wij gebakken banaan, waar ik zelf echt dol op ben. De totale schade? €15,- per persoon. We hadden ook meerdere keren drinken en vooral de Pad thai was gewoon echt overheerlijk.  (maar laat het nou net de enige avondmaal zijn waar ik geen foto’s van heb)

9. De Sint-Stefanus basiliek

Dit vond ik zelf echt een prachtige basiliek, zowel van binnen als buiten! De basiliek is gratis, dus een kijkje binnen nemen is echt een must! Ik ben er twee keer in geweest, een keer toen het buiten al donker werd en een keer midden op de dag. Midden op de dag is het licht mooier, aangezien de basiliek van binnen vrij donker is.

Sint-Stefanus basiliek
Sint-Stefanus basiliek
Sint-Stefanus basiliek

Boedapest is dus een stad waar je je ontzettend lang kunt vermaken. Overal zie je mooie dingen en naast deze negen dingen is er nog veel meer! Zo moet je natuurlijk ook even de de Synagoge, het opera gebouw en de Burcht van Boeda bekijken. Wandelen door het stadspark achter het Heldenplein en een badhuis bezoeken hoort eigenlijk ook echt bij een bezoekje aan deze prachtige stad. Zo kan ik nog wel uren door gaan, maar deze negen dingen mag je echt niet overslaan en waren mijn favorieten, tijdens twee bezoeken aan Boedapest!

Als je meer wilt lezen over Boedapest, om bijvoorbeeld je budget te bepalen, dan moet je zeker hier even een kijkje nemen

Heb jij nog tips voor Boedapest?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows