8 tips voor Comino, een prachtig eiland naast Malta

by | Dec 2, 2017 | Europa, Lijstjes, Malta | 12 comments

Als je Malta bezoekt kan een bezoekje aan het prachtige Comino niet ontbreken. Het water daar is blauwer dan blauw en de uitzichten die je er hebt zijn adembenemend mooi. Comino is wat mij betreft het hoogtepunt van je vakantie op Malta en vandaag geef ik je 8 leuke tips! Ik geef je ook gelijk antwoord op de vraag; wat te doen op Comino? 

Comino

Voor ik tips geef voor jouw bezoek aan Comino vertel ik eerst heel kort iets over dit fijne eiland. Comino is het kleinste bewoonde eiland van de drie bewoonde eilanden die bij Malta horen. Op Comino wonen het hele jaar door 5 mensen, in de zomer iets meer, om het hotel op het eiland te runnen. Zelf dacht ik dat het onbewoond was, totdat we ineens langs een huisje liepen waar iemand de was aan het ophangen was. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om op zo’n mini eilandje te wonen met zo weinig mensen, maar het is vast heel rustgevend. Comino heeft een oppervlakte van 3,5 km en je bent dus zo het hele eiland over.  Auto’s zijn er niet toegestaan, er is nauwelijkst bebouwing en er rijdt 1 bus van de blue lagoon naar Santa Maria bay. Comino is vooral bekend door de blue lagoon, maar heeft veel meer leuke dingen te bieden!

Wat te doen op Comino? 

Hieronder volgen mijn 8 tips voor Comino en geef ik antwoord op de vraag; wat te doen op Comino?

1. Ga met de eerste boot 

Vanaf Malta gaan er vanaf twee verschillende plekken boten richting de Blue lagoon van Comino. Je kan opstappen bij Cirkewwa, de plek waar ook de boot naar Gozo vertrekt. Je kan ook opstappen op Marfa, een plaatsje dat hier vlakbij ligt. De boot kost €10,- voor een retour en vertrekt na 9 uur elk half uur (hoogseizoen). Wij pakten de boot om 9 uur en hadden daardoor het eiland helemaal voor onszelf. Twee uur later was het super druk en zag je bijna alleen nog maar mensen bij de blue lagoon. Er lagen ook extreem veel boten, zo zonde. Dus ga op tijd en zorg ervoor dat je het mooie Comino even helemaal voor jezelf hebt!

2. Wandel richting de Saint Mary’s tower 

Met de boot kom je aan bij de blue lagoon. Voor een geweldig uitzicht over de blue lagoon klim je de rotsen op en loop je zo langs het water. De uitzichten worden steeds gaver en je kunt echt een flink stuk doorlopen. Op een gegeven moment moet je een stukje omhoog en zie je ook een toren staan. Dit is de Saint Mary’s tower, ook wel bekend als de Comino tower. Loop over de ‘paden’ richting deze toren. Je kan op sommige dagen de toren bezoeken, maar je gaat er vooral heen voor het prachtige uitzicht. Je kan super ver kijken en ziet de mooiste kliffen! De wandeling over het eiland vond ik echt het hoogtepunt van ons bezoek aan Comino en eigenlijk van onze hele vakantie op Malta. Het is zo’n mooie wandeling en het is overal zo rustig. Je komt bijna niemand tegen en je ontdekt dat Comino veel meer te bieden heeft dan de Blue lagoon.

Tips voor Comino Comino blue lagoon
Tips voor Comino Comino blue lagoon
Wat te doen op Comino? Comino blue lagoon
Comino blue lagoon

3. Trek goede schoenen aan 

Als je alleen maar komt om te relaxen op Comino, kun je deze tip negeren. Volg je tip 2 op (aanrader), dan is het een must om goede schoenen aan te doen. Zoals je ook kunt zien op de foto’s hierboven zijn de paden hobbelig en liggen er super veel rotsen. Op het begin van de wandeling kom je überhaupt geen pad tegen en klim je gewoon tussen de rotsen omhoog. Verder kom je op de paden soms prikkende planten tegen en uit ervaring kan ik je vertellen dat deze pijn doen. Voordat wij Comino bezochten dachten wij dat er niks anders te doen was dan zwemmen, dus ik had het briljante idee om sandalen aan te doen. Toen ik allemaal mensen met wandelschoenen en wandelstokken zag had ik spijt, toen ik in een prikkelplant stapte nog meer. Dus doe niet wat ik deed en doe goede schoenen aan! Zorg in ieder geval dat ze dicht zijn.

Tips voor Comino Malta Comino

Dit bezoel ik dus, ziet er comfortabel uit he?

4. Bezoek Santa Maria Bay 

Hoewel iedereen Comino kent door de Blue Lagoon is er op Comino ook een mooi zandstrand. Dit zandstrand heet Santa Maria Bay en ligt aan de andere kant van de weg die start bij de Blue Lagoon. Wandel je helemaal richting de toren? Dan kun je er voor kiezen om vanaf de toren via de geasfalteerde weg richting Santa Maria Bay te lopen. Echt ver is het niet meer vanaf hier. Je kan ook een bus pakken voor een paar euro vanaf de Blue lagoon. Wij zijn uiteindelijk niet bij Santa Maria Bay geweest, omdat wij graag wilden zwemmen en snorkelen bij de blue lagoon. Maar ben je echt op zoek naar een zandstrand, of gewoon nieuwsgierig naar hoe het eruit ziet? Dan moet je bij Santa Maria Bay zijn!

5. Ga op zoek naar nog meer mooie uitzichten 

Loop je vanaf de toren over de geasfalteerde weg en kies je niet om de route richting Santa Maria Bay te volgen? Dan kun je via de weg ook gewoon terug lopen richting de Blue lagoon. Als je dit doet kom je vlakbij de Blue lagoon nog wat prachtige uitzichten tegen. Verder is deze route ook leuk omdat je wat verlaten gebouwen tegen komt. Wandel je niet tot de toren maar wil je even goed die prachtige uitzichten bewonderen? Loop dan vanaf de Blue lagoon richting de verharde weg (precies de andere kant op dan de rotsen) en geniet vanaf daar van nog meer prachtige vergezichten!

Tips voor Comino: Comino blue lagoon

6. Zwem (en snorkel) bij de blue lagoon 

Dit is uiteindelijk toch ook gewoon een must; zwemmen bij de blue lagoon. Het water lijkt net zwembad water, zo helder en blauw als het is. Houd er rekening mee dat het water nog best snel diep wordt. Veel mensen snorkelen ook bij de blue lagoon en dat heb ik ook gedaan. Ik vond het echter niet echt boeiend . Ja het water is heel helder en prachtig blauw, maar onder water is er niets te zien. Voor je de eerste vis ziet moet je ook echt heel ver zwemmen. Dus zwemmen is er heel fijn en relaxed, maar snorkelen is geen must. De temperatuur van het water is trouwens ook heel aangenaam, zelfs aan het einde van oktober vond ik het niet koud.

Wat te doen op Comino? Comino blue lagoon
Wat te doen op Comino? Bezoek Comino blue lagoon

7. Ga naar Cominotto 

Tegenover Comino ligt nog een heel klein eilandje met een klein, maar fijn zandstrand. De afstand tussen Comino en Cominotto is niet zo heel groot en kun je dus gemakkelijk zwemmen. Buiten het hoogseizoen kan alleen de stroming wel eens wat sterker zijn, waardoor dit niet echt makkelijk is. Wij waren er op een goede dag, dus ik ben er naar toe gezwommen. De afstand viel mij echt mee en alleen het einde is wat lastigste, omdat het daar ondiep is, maar de bodem vol ligt met rotsen en koraal. Eenmaal aangekomen op Cominotto kun je een prachtig strand bewonderen en een grot. Sommige zwommen ook in die grot, maar ik vond dat er niet echt veilig uitzien. Wil je gewoon lekker relaxen op Cominotto (en daarmee wat meer uit de drukte zijn en op een fijn zandstrand liggen)? Dan kun je er voor een paar euro ook met de boot heen! Zeker een aanrader om er een kijkje te nemen. Een ding: op blote voeten het eiland verkennen doet pijn.

Wat te doen op Comino? Comino blue lagoon

8. Vaar terug via de grotten 

Als je op de heenweg je ticket koopt voor de boot krijg je er een boekje bij met tijden waarop de boten terug varen. Heel handig! Wat er ook bij staat zijn de tijden dat de boot terug vaart via de grotten rondom Comino. Vanaf 13:00 gaat geloof ik elke boot hier langs, wat zeker een aanrader is. Je vaart door het prachtige blauwe water, langs super mooie grotten. Bij de grotten draait de boot een rondje, zodat je het altijd goed kan zien. Toch zou ik het aanraden om links te gaan zitten, je ziet dan net iets meer en je hebt net iets meer de tijd om foto’s te maken van de mooie dingen die je onderweg tegenkomt.

Heb je meer tijd? Dan zou ik een bootje regelen vanaf de Blue lagoon of Santa Maria Bay die je langs de grotten brengt. Die bootjes varen vaak ook echt in de grotten, wat natuurlijk super gaaf is!

Tips voor Comino Grotten Comino

Dit zijn mijn 8 tips voor een bezoek aan het mooie Comino. Ik vond het echt een hele fijne, leuke dag en kan het iedereen aanraden om Comino te bezoeken, maar meer te bekijken dan alleen de Blue lagoon! Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips voor Comino en dat je ook een antwoord hebt op de vraag: wat te doen op Comino? 

Lees ook: Wat te doen op Malta? 10 dingen die je niet mag missen!  

Bezocht jij Comino al eens? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow