8 dingen die ik niet leuk vind op reis!

by | Jul 14, 2018 | Backpacken, Lijstjes | 19 comments

Wat!? Zijn er dingen die je niet leuk vindt aan reizen? Ik hoor het je denken, want eigenlijk ben ik gewoon reisverslaafd en zou ik het het liefst constant doen. Toch zijn er dingen die ik niet leuk vind tijdens het reizen. Wat die dingen zijn, vertel ik je vandaag!

1. De enorme hoeveelheid afval 

Dit is de laatste tijd overal best wel een hot topic. Afval is een steeds groter wordend probleem. De mooiste tropische stranden liggen compleet bezaaid met plastic. Langs prachtige bergwandelingen puilen de prullenbakken uit en vind je ook overal afval. Ga je snorkelen? Dan zie je op sommige plekken meer plastic dan schildpadden en prachtige vissen. Als ik dat soort plekken tegenkom op reis doet het oprecht pijn. Hoe moeilijk is het om je afval in de prullenbak te gooien?

Ik snap dat op sommige plekken de locals niet zo goed weten wat ze moeten met de bergen vol plastic en ander afval. Sommige lijken het ook gewoon niet te willen weten. Als ik die bergen afval zie word ik er verdrietig van. Hoe zou het er over tien jaar uit zien, als we er niks aan doen? Kunnen wij dan nog wel reizen en genieten van echt mooie plekken? Of is alles net een vuilnisbelt?

Toen wij in Maleisië naar de bakker gingen kocht een vrouw voor ons vijf broodjes. Om elk broodje ging een apart plastic tasje en om die vijf plastic tasje ging een iets groter tasje. Zes plastic tasjes, voor vijf broodjes! Wat een onzin. In Thailand gaven ze ook bij alles een tasje, zelfs bij je net opgewarmde tosti die je toch gelijk op eet. Ik weigerde deze tasjes regelmatig, ondanks de gekke blikken die ik kreeg van de locals. In Nederland vond ik het betalen voor tasjes onzin, maar nu zie ik in hoe goed dit is. Waarom hergebruik je dat ene tasje gewoon niet? En waarom doe je het inmiddels in Nederland wel, maar als je op reis bent niet?

Koh Lipe is een van de mooiste eilanden waar wij ooit waren, maar wij hadden een dubbelgevoel. Overal lag namelijk afval. Vooral het stand vlakbij ons lag echt bezaaid met rotzooi. Op andere plekken viel het mee, maar die bergen die ik zag, kan ik toch niet negeren? Gelukkig worden er op veel eilanden steeds meer opruim acties gehouden, om de mooie stranden en de zee schoon te maken en te houden. Het zou natuurlijk al helpen als iedereen zijn afval gewoon netjes weggooit in prullenbakken, in plaats van op het strand. Wat ook helpt is je tasje en je drinkfles hergebruiken. Dat scheelt je zoveel plastic en zoveel afval. En als iedereen nou eens minstens drie stukken afval meeneemt per keer dat je ergens afval tegenkomt, ruimt het ook weer op! En als er nou geen prullenbak is? Dan stop je je legen pakje drinken toch gewoon even in je tas, tot die prullenbak er wel is?

Zonder afval is de natuur op zijn best. Het is beter voor het milieu en ook veel beter voor je eigen reisplezier!

Koh Lipe Thailand afval

2. Activiteiten met dieren 

Hoewel het 2018 is en je inmiddels zou denken dat iedereen wel weet dat acitiviteiten met dieren eigenlijk nooit leuk zijn voor dieren zelf, maar alleen voor de mens (of eigenlijk ook niet als je alles weet toch?), zijn ze er nog steeds. Ritjes op olifanten worden nog steeds aangeboden en er zijn dus nog steeds mensen die dat op hun bucketlist hebben staan en het echt graag willen. Ik vind het vreselijk om te zien en te horen! Tegenwoordig gaan ook veel mensen olifanten wassen en met olifanten zwemmen. Het klinkt leuk, maar volgens mij horen mensen olifanten niet te wassen? Hoewel het vaak olifanten zijn die zijn opgevangen, vraag ik mij af of al deze opvangen wel zo diervriendelijk zijn. Of wat dacht je van op de foto gaan met een gedrogeerde tijger? Of op de foto gaan met een aapje, of een slang? Stierengevechten en die ene leuke krokodillenfarm? Ook dat is gewoon dierenleed. Veel dieren worden mishandeld, voor het plezier van de mens. Nou, daar kan je toch geen plezier uithalen?

Zwemmen met dolfijnen, mijn meisjes droom,  is in heel veel gevallen ook niet zo diervriendelijk. Meestal doe je dit namelijk in een aquapark en daar horen deze dieren helemaal niet thuis. Ze hebben geen vrijheid, ze moeten allemaal leuke kunstjes doen, zodat jij die ene bijzondere foto hebt. Dolfijnen horen in de open zee en als je dan toch echt met dolfijnen wilt zwemmen? Dan kan dat alleen in de open zee, als je ze per toeval tegenkomt en je ze niet eerst flink hebt opgejaagd.

Dit betekent niet dat je helemaal niet in de buurt kunt komen bij dieren. Je kan best een safari doen om dieren te spotten in hun natuurlijke omgeving. Je kan naar de jungle om Orang-oetans te zien en varen op zee om walvissen en dolfijnen te spotten. Maar schildpadden aanraken, op de foto met dieren, ritjes maken op olifanten en dat soort dingen? Dat kan niet. Daar gaat een hele lading dierenleed aan vooraf en dat wil je toch niet?

activiteiten met dieren

3. Bedelende toeristen & backpackers die alleen maar over geld praten 

‘Gisteren aten we toch echt goedkoper’ of wat dacht je van: ‘ik neem geen drinken bij mijn eten, want dat is veel te duur.’ Je hebt van die backpackers die je onderweg tegenkomt en echt alleen maar bezig zijn met hun geld. En ja, als ik op reis ben let ik op mijn budget en ja wij willen ook goedkoop overnachten en goedkoop reizen. Maar wij willen ook gewoon genieten en leuke dingen doen. Je bent op reis en dat kost nou eenmaal geld, leg je er bij neer. Als je niet genoeg geld hebt, kun je beter gaan werken.

Maar wat ik het ergste vind, zijn bedelende toeristen. Ik ben ze nog niet tegengekomen, maar op facebook heb ik er over gelezen en ik kan me niet voorstellen dat je schaamteloos om geld bedelt, in een land waar de meeste het waarschijnlijk slechter hebben dan dat jij hebt. Je hebt de luxe om op reis te gaan, dat kunnen heel veel mensen niet. Bedelen vind ik sowieso vervelend, maar als ik weet dat je een toerist bent, vind ik het nog net even vervelender.

geld

4. Opgelicht worden 

Als je gaat reizen naar bijvoorbeeld Azië gaat het je gegarandeerd overkomen; je wordt opelicht. Natuurlijk wil niet iedereen je oplichten en word je echt niet constant opgelicht, maar het komt je vast een keer voor dat je ergens te veel voor betaald. Wij hebben ook wel eens te veel betaald voor een taxi in China en dit vind ik dan inderdaad niet leuk. Ik laat natuurlijk niet mijn hele vakantie hier door verpesten. Maar landen waarin je constant het gevoel hebt dat je wordt opgelicht, zullen mijn favoriet niet worden.

5. Je niet aan regels en voorschriften houden

Als je bepaalde plekken bezoekt, heb je nou eenmaal regels waar je je aan moet houden. Zo mag je het Sint-Pieter in Rome alleen in met bedekte schouders en knieën en mag je in de Sacre-Coeur in Parijs geen foto’s maken. In de vleermuizen grot in Maleisië mocht je niet praten en in veel tempels in China moest je je schoenen uittrekken. Tja, als die regels en voorschriften er zijn, dan houd je je daar toch aan? Dit lijkt niet voor iedereen te gelden. De Chinezen voor ons in de grot waar je stil moest zijn bleven maar schreeuwen en er zijn genoeg toeristen die proberen om heilige bouwwerken in hun korte broek te betreden. Er werden ook heel veel foto’s gemaakt in de Sarcre-coeur, want dat grote bord was voor sommige toch niet duidelijk genoeg. Lees je in over een land en houd je aan voorschriften en regels. Dit kost je weinig moeite, is respectvol tegenover locals en zorgt bij mij daardoor ook gelijk voor een groter reisplezier.

kledingvoorschriften

6. Deet en zonnebrand smeren 

In Nederland vind ik zonnebrand smeren al een vervelend iets. Maar het moet, anders ben ik binnen de kortste keren een kreeft en dat is nog vervelender. Op reis komt er nog deet bij en moet ik mij nog veel vaker insmeren met zonnebrand. Het is gewoon vies spul. Bij mijn vorige camera waren zelfs alle plaatjes van de knopjes af door de deet en de zonnebrand.  Maar goed, ik ben allergisch voor muggen en wil echt geen dengue of malaria krijgen, dus ik smeer braaf, hoe vervelend ik het ook vind. Daarnaast ben ik al rood als ik het woord zon hoor, dus de zonnebrand zit standaard in mijn tas en gebruik ik heel vaak.

7. Ziek zijn 

Thuis hou ik niet van ziek zijn, maar op reis vind ik het nog even erger. Je ligt in een veel te warme kamer in je ho(s)tel en je kunt geen kant op. Soms heb je niet eens een eigen badkamer, terwijl je de wc nauwelijks af kunt. Als je een reispartner hebt kan die ook gelijk vrij weinig, tenzij diegene er in zijn of haar eentje op uit wilt. Ziek zijn is altijd vervelend, maar op reis net even vervelender. Nog een reden dat het op reis vervelend is, is dat er in verre landen vaak ook andere ziektes zijn en je al snel bang bent dat je een enge ziekte hebt. Naar de huisarts gaan met koorts doe je in Nederland niet na een dag, maar in het buitenland vaak wel. In China moest ik uiteindelijk midden in de nacht naar het ziekenhuis omdat de dokter mij niet begreep, gelukkig spraken ze daar wel redelijk Engels, maar ingewikkeld is het wel.

8. Plekken die te erg ‘verpest’ zijn door het toerisme

Wat ik ook niet leuk vind op reis is dat je soms op prachtige en bijzondere plekken komt, die gewoon compleet verpest zijn door het toerisme. Kijk, ik geef toe, ik ga zelf veel naar toeristische plekken en ik kies niet voor heel veel off the beaten track plekken. Ik houd wel van mensen om mij heen en de gezelligheid die veel toeristische plekken met zich meebrengen. Dit betekent niet dat ik het leuk vind dat veel plekken compleet veranderen door toerisme. Zo vond ik het Terracotta leger een groot toeristen circus. Verder worden plekken vaak compleet aangeprezen door andere toeristen, terwijl ze eigenlijk heel gewoon zijn. De verwachtingen worden daardoor te hoog en plekken vallen tegen. Dit hadden wij met Singapore, iedereen vind het geweldig, maar smaken verschillen en wij vonden het niks.

Terracotta leger Xian

Dit zijn de acht dingen die ik niet zo leuk vind op reis. Helaas zie ik het vaak, maar dat neemt niet weg dat ik reizen echt geweldig vind. Sommige dingen gebeuren hier thuis in Nederland ook en zijn ook hier gewoon vervelend. Er zijn ook zoveel dingen wel leuk aan reizen. Het ontdekken van nieuwe culturen, het wandelen door de mooiste natuur en het gevoel van vrijheid. Dat zijn slechts drie dingen die het reizen juist zo geweldig maken. En als iedereen nou zijn best doet om de wereld schoon te houden en geen activiteiten meer doet met dieren, wordt het reizen nog leuker!

Wat vind jij niet leuk op reis? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow