7x lekker eten in en rondom Drachten

door | Laatste update Jul 20, 2020 | Gepubliceerd Jul 20, 2020 | Eten en drinken, Europa, Nederland | 8 reacties

Drachten is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om te bezoeken tijdens je vakantie naar Friesland. Maar wist je dat Drachten juist de perfecte uitvalbasis is voor het mooie Zuidoost Friesland? Het is er gezellig en je kunt er heerlijk eten. Er zijn enorm veel leuke, gezellige en lekkere restarants in Drachten. Wij probeerden er een aantal uit en in dit artikel vertel ik over eten in Drachten en over eten rondom Drachten, want ook in de omgeving vind je super fijne plekjes! 

Eten in de Drachten: de leukste restaurants in Drachten zelf 

Wij gebruikten Drachten als uitvalbasis om Zuidoost Friesland te verkennen. Een goede keuze, want Drachten ligt heel centraal en heeft heel veel leuke horeca mogelijkheden. Wij gingen voor het diner en voor de lunch dan ook vaak naar een van de restaurants in Drachten. Hieronder deel ik waar wij gegeten hebben, zodat jij ook weet waar je zeker moet eten in Drachten!

En heb je al deze plekjes geprobeerd? Loop dan zeker even langs VVV Drachten, want die hebben vast nog veel meer leuke tips! 

Lunchen in Drachten

Lunchen kan in Drachten echt op heel veel leuke plekken. Je hebt veel leuke tentjes die heel leuk aangekleed zijn en waar je ook nog eens heerlijk kunt eten en drinken. Wij probeerden in Drachten twee leuke tentjes uit voor de lunch en ik kan ze beide alleen maar aanraden!

Limburgia Dragten 

Laat ik dan maar gelijk beginnen met onze favoriet: Limburgia Dragten. Limburgia Drachten ligt midden in het centrum van het dorp, aan het water. Door corona zijn de terassen uitgebreid en tijdens het lunchen heb je dan ook een heel fijn plekje aan het water. Het uitzicht is echt leuk ook! De bediening hier is enorm vriendelijk en het eten overheerlijk.

Limburgia Dragten verkoopt enorm veel lekkere vlaaien en taarten, maar heeft ook een kleine lunchkaart. De focaccia met brie die wij daar aten is denk ik oprecht het lekkerste broodje die ik ooit heb gegeten!

Eten in Drachten / restaurants in Drachten: Limburgia Dragten
Eten in Drachten / restaurants in Drachten: Limburgia Dragten
Eten in Drachten / restaurants in Drachten: Limburgia Dragten

Vintage Coffee 

Als je alleen al de naam hoort van dit tentje, weet je genoeg: het moet wel ontzettend leuk zijn! En dat is het ook, wat een leuke plek is Vintage Coffee. De aankleding is hier zo leuk, dat moet je gewoon zien! Ze hebben wanden vol thee, een oude, nog werkende jukebox en allemaal van dat soort dingen. Het meest leuke is misschien nog wel dat je de spullen in het interieur van Vintage Coffee ook gewoon kunt kopen als je iets leuks ziet. 

Je kunt hier lekkere koffie drinken en heerlijk lunchen. Ze hebben een vrij uitgebreide lunchkaart en er is dus voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Daarnaast is het personeel heel vriendelijk en hangt er een fijne sfeer. Als je gaat eten in Drachten zou ik zeker even een kijkje nemen bij Vintage Coffee! 

Eten in Drachten / lunchen in Drachten: Vintage Coffee
Eten in Drachten / lunchen in Drachten: Vintage Coffee
Eten in Drachten / lunchen in Drachten: Vintage Coffee

Diner in Drachten

Voor het diner tijdens onze reis in Zuidoost Friesland kwamen wij twee keer in Drachten bij twee verschillende restaurants die beide heel leuk zijn.

James’ bistro en bar 

James’ bistro en bar is een heel leuk restaurant in Drachten. Op het menu vind je vooral verschillende soorten vlees. Alle gerechten worden leuk opgemaakt en ook het restaurant ziet er heel leuk uit. Het is trouwens ook echt enorm groot. Ze hebben onder andere nog een leuke stadstuin waar je kunt zitten, maar ook een leuke juniorlounge voor kinderen! Van anderen hoorden wij ook dat je bij James hele lekkere cocktails hebt, dus die moet je daar zeker ook even proberen!

En als dessert moet je natuurlijk kiezen voor het witte chocolade toetje, want die is echt heel lekker!

Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar
Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar
Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar
Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar
Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar
Eten in Drachten / diner in Drachten: James' Bistro en bar

Eetcafé de Zaak 

Als je zin hebt in een lekkere hamburger zit je bij Eetcafé de Zaak goed. Dit restaurant vind je toevallig recht tegenover James’ bistro en café. De Zaak zit echt in een prachtig pand en is echt ingericht als een typisch eetcafé (gewoon zoals je het vaak voor je ziet en dus enorm gezellig). Qua hoofdgerechten vind je hier voornamelijk hamburgers, maar je kunt er ook andere dingen bestellen. Het menu telt wat vaste hamburgers en als je wilt kun je ook je eigen hamburger samenstellen. Super leuk! 

Als je van een uitdaging houdt kun je ook een hamburger met 1 kilo vlees bestellen. Wie hem op red krijgt de hamburger helemaal gratis. Wij hebben hem gezien bij een paar mensen en als je het gaat proberen wens ik je alvast heel veel succes 😉 

De tomatensoep is er trouwens ook heel lekker en ze hebben nog een terras waar je kunt zitten. 

eten in drachten / restaurants in drachten / diner in drachten : de Zaak
eten in drachten / restaurants in drachten / diner in drachten : de Zaak

Eten rondom Drachten

Niet alleen in Drachten zelf vind je veel leuke restaurants, maar ook in de omgeving van Drachten kun je goed en lekker eten. Drie keer gingen wij eten rondom Drachten. Twee keer voor de lunch en 1 keer voor het diner.

Lunch

Aangezien je waarschijnlijk vooral in Drachten komt om de omgeving te verkennen is de kans groot dat je gaat eten rondom Drachten tijdens de lunch. Wij deden dit zelf ook twee keer op twee plekken die ik echt graag mee wilde nemen in het artikel over eten in Drachten.

Savour 

De meest bijzondere lunch die wij probeerden tijdens onze reis was Savour in Beetsterzwaag. Na een hele leuke wandeling door de bossen en het landgoed bij Beetsterzwaag gingen wij naar Savour. Amber is hier de eigenaresse en is echt heel vriendelijk. Savour is een plek waar je eten vers en zoveel mogelijk biologisch wordt gemaakt. Alles wordt zelfgemaakt en als je de winkel binnen stapt krijg je gelijk trek: het ruikt er zo lekker!

Amber heeft geen horeca vergunning, dus je kunt je eten niet direct bij Savour zelf opeten. De bedoeling is dan ook dat je je eten afhaalt en mee naar huis neemt, of in een van de vele leuke parken van Beetsterzwaag opeet. Dat laatste is wat wij deden en is echt leuk om te doen.

Verder kan je bij Savour in Beetsterzwaag ook terecht om veel biologische en verse ingrediënten te kopen voor gerechten om zelf te koken. In het winkeldeel vind je ook veel dingen die je in de supermarkt niet tegenkomt. Ook kan Amber je helpen en tips geven voor als een bepaald recept niet lukt en als je meer vers wilt koken. Zo leuk!

Voor onze lunch in het park aten wij een venkelsalade en vers brood met vers gemaakte tapenades. Het was heerlijk! Bij Savour draait het om liefde voor eten en dat is echt te merken.

Eten rondom Drachten: Savour Beetsterzwaag
Eten rondom Drachten: Savour Beetsterzwaag
Eten rondom Drachten: Savour Beetsterzwaag

Picknicken bij het Blotevoetenhof 

Hier ga je niet zozeer heen voor het lekkerste eten rondom Drachten, maar wel voor de leuke locatie. Het Blotevoetenhof ligt dichtbij Drachten, maar ligt officieel niet meer in Friesland, maar in Groningen. Desondanks is het een leuke plek om te bezoeken aangezien je hier namelijk ook een heel leuk (en gratis) blotevoetenpad vindt. Loop dus eerst het blotevoetenpad en ga daarna lekker relaxen in de theetuin van het blotevoetenhof. Wij gingen picknicken en voor we het wisten zaten we er dik een uur. Wat een relaxte plek!

Eten in Drachten / Eten rondom Drachten: Blotevoetenhof

Diner rondom Drachten 

De eerste dag in Zuidoost Friesland deden wij een hele leuke fietstocht in de natuur rondom Drachten. Tijdens onze fietstocht maakten wij een stop voor het diner om even lekker te eten op een mooie locatie.

Paviljoen de Leyen 

Paviljoen de Leyen is van dit lijstje misschien wel onze favoriete plek voor een diner. Er wordt hier namelijk gekookt met ingrediënten uit de omgeving en het paviljoen ligt aan het meer op een prachtige locatie. Je kunt hier trouwens niet alleen terecht voor een diner, maar ook voor de lunch of gewoon een kopje koffie. 

Het is leuk om hier een sharing diner te nemen. Je krijgt dan namelijk allemaal verschillende kleine voorgerechten, kunt 1 hoofdgerecht kiezen en krijgt verschillende desserts. De duizendbladsoep bij het voorgerecht was onze favoriet en moet je echt proberen. Het is een soep gemaakt van een plant die in de omgeving groeit. Het is eigenlijk onkruid, maar als je het op de goede manier gebruikt kan je er dus heerlijke soep van maken. Echt verrassend lekker! Ook de saté kan ik je enorm aanraden en de desserts zijn super. 

Bij paviljoen de Leyen kun je ook gelijk heerlijk zwemmen op een mooie dag en je vindt er ook een uitkijktoren met een mooi uitzicht op het meer en de groene omgeving. 

Paviljoen de Leyen, eten rondom Drachten
Paviljoen de Leyen, eten rondom Drachten
Paviljoen de Leyen, eten rondom Drachten

Dit zijn wat mij betreft 7 leuke plekken die je echt moet proberen als je wilt eten in Drachten of de omgeving. 

Wil je dit artikel bewaren en later nog eens leven over de fijnste restaurants in Drachten? Pin het dan op Pinterest! 

Welk van deze restaurants in Drachten en omgeving zou jij willen proberen? 

Wij bezochten Drachten op uitnodiging, wij delen echter altijd onze eigen mening!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow