6x de mooiste dorpen van Paros in Griekenland

door | Laatste update Jun 11, 2024 | Gepubliceerd Jun 20, 2023 | Europa, Griekenland | 0 Reacties

Paros is een prachtig eiland in de Griekse Cycladen, dat bekend staat om zijn pittoreske witte dorpen. Je vindt hier prachtige smalle straatjes, dorpen met leuke haventjes, kerkjes, gezellige pleintjes en meer. Maar wat zijn nou de mooiste dorpen van Paros? In dit artikel zet ik ze voor je op een rij!

Paros in Griekenland

Paros ligt in de Egeïsche zee en is een prachtig eiland dat behoort tot de Griekse Cycladen. Het eiland is 196 km2 groot en telt zo’n 13.710 inwoners. Het is hiermee het op een na grootste eiland van de Cycladen. Paros ligt op steenworp afstand van Naxos en is makkelijk te bereiken vanuit onder andere het populaire Mykonos en Santorini. Toch trekt het veel minder toeristen. Gek eigenlijk, want Paros is prachtig en heeft een aantal van de mooiste dorpen van de Cycladen!

Mooiste dorpen van Paros

Paros is een prachtig eiland. En hoewel de natuur hier mooi is en de kusten prachtig zijn, is Paros vooral heel leuk door de super mooie en gezellige dorpen hier. Van alle eilanden in de Cycladen die wij tot nu toe bezochten, vonden wij de dorpen hier het mooist om te zien. De straatjes zijn fantastisch, het is er knus en je vindt overal van die prachtige bougainvilleas, je weet wel, die prachtige struiken met roze bloemen. Hieronder zal ik een lijstje delen met de leukste dorpen van Paros, zodat jij weet welke plekken je zeker niet mag missen op het eiland!

1. Parikia

Parikia is de hoofdstad van Paros en ook de plek waar de grote boten aankomen. Dit is dan waarschijnlijk ook een van de eerste steden op Paros die je zult bezoeken. Het centrum van Parikia is gezellig en bestaat uit super veel leuke witte straatjes met van die mooie Bougainvilleas. Verder vind je overal prachtige kerken. Vooral Panagia Ekatontapiliani is heel bijzonder om te bezoeken. Hier kun je ook binnen kijken. Daarnaast telt Parikia ook veel leuke terrasjes en moet je ook zeker even een kijkje nemen bij het restant van het Castro, een oud kasteel. Parikia is het perfecte plekje om lekker te verdwalen en bewijst gelijk waarom de steden en dorpen op Paros zo mooi zijn!

Mooiste dorpen van Paros: Parikia
Parikia
Parikia
Mooiste dorpen van Paros:Parikia
Mooiste dorpen van Paros: Parikia

2. Naousa

Een van de leukste dorpen op Paros is Naousa, een super leuk vissersdorpje met een gezellige haven. De straatjes zijn heerlijk om doorheen te slenteren en prachtig om te zien. Rondom de haven vind je veel terrassen waar je terecht kunt voor een hapje of drankje, maar waar je ook gewoon kunt genieten van de mooie uitzichten. Vergeet zeker niet om even richting het kasteeltje van Naousa te lopen. Deze is niet alleen leuk om te zien, maar vanaf hier heb je ook mooie uitzichten op de haven van Naousa. Ook de Faneromeni Church vond ik erg mooi en fotogeniek. Hierheen lopen is ook leuk, omdat je dan gelijk door een aantal van de mooiste straatjes van Naousa loopt.

Leukste dorpen op Paros, Naousa
Leukste dorpen op Paros, Naousa
Leukste dorpen op Paros, Naousa
Leukste dorpen op Paros, Naousa
 Naousa
Naousa

3. Lefkés

De voormalige hoofdstad van Paros is het gezellige Lefkés. Dit is een van de mooiste dorpen van Paros door de fantastische straatjes die je hier tegenkomt. Het is hier heerlijk om lekker rond te dwalen en op deze manier de mooiste plekjes te ontdekken. Je vindt in dit dorpje ook een van de meest populaire fotospots van Paros, namelijk dat leuke huisje op de hoek met roze bloemen (die bij ons helaas nog niet zo roze waren). Verder vind je in Lefkés nog een prachtige kerk, de uitzichten vanaf hier zijn ook mooi. Ook kun je in Lefkes op zoek gaan naar de harige locals van Paros, aangezien hier enorm veel katten wonen. Ten slotte is Lefkés ook het beginpunt voor het Byzantijnse pad, een mooie wandelroute die de dorpen Lefkes en Prodromos met elkaar verbind.

Mooiste dorpen van Paros: Lefkes
Lefkes
Mooiste dorpen van Paros: Lefkes
Lefkes

4. Prodromos

Een leuke verrassing vonden wij het dorpje Prodromos. Dit dorpje bereikten wij na een wandeling van een uur over het Byzantijnse pad vanuit Lefkes. Van Prodromos had ik maar weinig verwachtingen, maar ik vond het echt veel leuker dan verwacht. Je vindt hier namelijk heel veel echt mooie straatjes, wat leuke terrasjes en enorm veel Bougainvilleas. Deze stonden ook allemaal in bloei toen wij er waren en aangezien dit niet overal het geval was toen wij Paros bezochten, werd ik heel blij van Prodromos! Je kunt dit dorp niet alleen met de wandeling bereiken, maar ook gewoon met de auto of bus. Zeker een aanrader!

Leukste dorpen van Paros: prodromos
Leukste dorpen van Paros: prodromos
Leukste dorpen van Paros: prodromos
Leukste dorpen van Paros: prodromos

5. Marpissa

Marpissa is ook zeker een van de mooiste dorpen van Paros. Het is hier vrij rustig, wij waren hier zelfs de enige toeristen, maar het is prachtig om te zien. Ga zeker op zoek naar de roze deur voor een leuke foto. Verder vind je hier nog een mooie kerk en is het gewoon leuk om hier lekker door de straten te slenteren en te verdwalen.

Mooiste dorpen van Paros: Marpissa
Mooiste dorpen van Paros: Marpissa
Mooiste dorpen van Paros: Marpissa
Mooiste dorpen van Paros: Marpissa

6. Piso Livadi

Piso Livadi is nog een dorpje dat zeker thuishoort op het lijstje met de mooiste dorpen van Paros. Piso Livadi is een klein vissersdorp met slechts een paar straatjes, maar met mooie uitzichten op buureiland Naxos en op de blauwe zee. Ook vind je er een strandje waar je lekker even kunt relaxen. Verder zijn er in Piso Livadi een paar terrassen waar je erg gezellig kunt eten en drinken. Dus dit is zeker een aanrader!

Pisa Livadi, mooiste dorpen op Paros
Piso Livadi
Piso Livadi

Andere leuke dorpen op Paros

Naast deze dorpen die ik hierboven heb genoemd in het lijstje met de mooiste dorpen van Paros, zijn er nog meer dorpen waar je een kijkje kunt nemen. Echter zijn de 6 hierboven het mooiste en het leukste om te bezoeken. Zelf namen wij ook nog een kijkje in het dorp Kostos, heel klein, maar het centrale pleintje is mooi om te zien. Marmara schijnt ook nog een leuk dorp te zijn, maar hier zijn wij zelf niet meer gestopt. Pak je de boot nog naar Antiparos? Dan is het stadje daar ook leuk om te bezoeken, maar officieel gezien is dat natuurlijk op een ander eiland.

Wil je niet alleen de dorpen van Paros verkennen? Combineer Paros dan met een ander eiland. Hoe wij dit deden lees je in onze route voor de Cycladen.

Kostos, mooiste dorpen van Paros

Dit zijn wat mij betreft de mooiste dorpen van Paros in Griekenland. De dorpen vonden wij echt prachtig en heel fotogeniek. Het bleef dan ook leuk om op ontdekking te gaan in de kleine straten van alle dorpjes en op zoek te gaan naar prachtige deuren, bloemen, kerkjes en andere mooie plekken.

Wat vind jij de mooiste dorpen van Paros?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows