6 x waarom ik China zo’n geweldig land vind (en jij er nu heen moet!)

by | Sep 14, 2017 | Azië, China, Lijstjes | 12 comments

Ik ben verliefd. Verliefd op China, verliefd op een prachtig mooi, divers land. In onze traveldiaries klonk het misschien niet altijd als liefde. Wij hadden in 3,5 week veel pech qua ziek zijn, maar desondanks ben ik verliefd geworden op het land. China is fascinerend, bijzonder en gewoon zo mooi. Vergeet even de pech en kijk wat er zo geweldig is tijdens je reis. Soms vergeet ik het en vertel ik te veel over wat ik niet leuk vond, of hoeveel pech we wel niet hadden. Maar China is geweldig, China verdiend een hele dosis positiviteit. Wat hebben wij een geweldige reis gemaakt! Iedereen zou China eens moeten zien, dus vandaag deel ik 6 redenen waarom China zo’n geweldig land is en waarom jij dus ook zou moeten gaan!

1. De natuur in China is prachtig 

Laat ik gelijk maar beginnen met het leukste in China: de natuur is echt geweldig. Wij hebben zulke mooie natuurgebieden gezien. Alles was anders, alles was bijzonder en mooi op een eigen manier. Wij bezochten Zhangjiajie waar je van het ene naar het andere uitzichtpunt loopt, waar je geniet van hele bijzondere natuur. Natuurlijk ben je niet alleen, maar eigenlijk is dat logisch; want het is er prachtig! Iedereen wil het zien, iedereen wil getuigen zijn van deze prachtige, bijzondere natuur. Logisch. In Yangshuo vonden wij rust, het is er zo relaxed, zo fijn en wederom prachtig. Het is zo anders van Zhangjiajie, maar dat maakt het niet minder mooi. Op beide plekken ben ik verliefd en als ik de foto’s terug kijk wil ik gelijk weer terug. Vooral Yangshuo heeft bij mij wel een speciaal plekje gekregen, wat wil ik daar graag opnieuw heen zeg! Op de bovenste foto zie je een van de vele mooie uitzichten van Zhangjiajie, onderin zie je een foto die wij maakten tijdens onze fietstocht in de omgeving van het mooie Yangshuo.

Zhangjiajie China natuur
Yangshuo China natuur

2. Je kunt één van de zeven wereldwonderen aanschouwen  

Misschien hoort dit een beetje bij de natuur, maar toch niet helemaal. Dus ik neem het als aparte reden. In China vind je namelijk een van de zeven wereldwonderen; de Chinese muur. Toen wij daar liepen heb ik constant gedacht: wow, is dit echt? De chinese muur is zo verdomd mooi. Het is zo bijzonder, zo geweldig. Bedenk je eens dat die muur heel lang geleden gebouwd is door een heel groot deel van China, dwars door de bergen heen. Het is gebouwd zonder de technieken en manieren die we nu hebben en toch staat het er nog. Toch kunnen wij nu, jaren later, genieten van een prachtig en bijzonder bouwwerk. Wij bezochten de Chinese muur bij Gebuikou, een deel waar geen toerist komt en waar nog niks is gerenoveerd. Het was geweldig! Ik heb me zelden zo gelukkig gevoeld als toen ik daar was. De Chinese muur wil ik zeker nog eens bezoeken, maar dan wil ik wel naar een stuk waar het (voor een deel) is gerenoveerd. Daar kun je namelijk zien hoe het vroeger was en krijg je misschien nog wel meer het wauw gevoel.

Chinese muur Beijing zeven wereld wonderen

3. Het is een compleet andere wereld

China is niet te vergelijken met welk land dan ook. China is anders, China is bijzonder en fascinerend. Als je op reis gaat naar dit land zul je van de ene in de andere verbazing vallen. Je zult gekke dingen zien en meemaken, misschien zelfs een cultuurshock ervaren. Alleen dit al is een reden om China te bezoeken. Het is gewoon iets wat je moet zien en ervaren. Het is een gek land, maar dat heeft zijn charme. Regelmatig liep ik ergens met de gedachten: ‘wow, ik ben hier echt in een compleet andere wereld’. Ik denk nog steeds terug aan onze reis en kan me nog steeds verbazen over dingen die daar normaal zijn. Dieren worden op straat geslacht, alles wat leeft wordt gegeten (geen hond gezien overigens) en iemand aanstaren is normaal. Het lijkt alsof je jaren terug gaat in de tijd, maar soms sta je ineens weer volop in 2017. Ik weet niet hoe ik het goed moet omschrijven, je moet het eigenlijk gewoon zelf zien en ervaren.

4. Er zijn heel veel leuke en mooie steden 

Wij begonnen onze reis in Beijing wat onze favoriete Aziatische stad (tot nu toe) bleek te worden. Wat een geweldige stad is dat zeg! Beijing heeft alles om je dagen lang te kunnen vermaken. Zo bezochten wij de verboden stad, maar sta je ook zo bij de Chinese muur. De hutongs zijn super om door heen te lopen, maar ook het zomerpaleis is prachtig. Helaas hadden wij te kort tijd om alles te zien, dus ik zal terug moeten (wat erg zeg). Naast Beijing bezochten wij ook Fenghuang en Pingyao. Beide steden waren compleet anders en geweldig om te zien. Ik moet zeggen dat je het snel weer gezien hebt en dat het irritant is dat je overal voor moet betalen, maar het is gewoon heel mooi. Fenghuang is een prachtig stadje en voor Pingyao geldt dat ook, ze zijn beide anders, maar super. Het is gewoon precies hoe je je een Chinese stad voorstelt. Er zijn nog veel meer mooie steden in China, dus bij een volgend bezoek zou ik er graag nog een paar bezoeken. Zo heb ik goede dingen gelezen over Dali, Lijang en de watersteden vlakbij Shanghai. Genoeg keuze dus!

Op de bovenste foto is het mooie Fenghuang te zien, op de onderste Pingyao. Prachtig he?

Pingyao

5. De mensen zijn geweldig 

Voor wij naar China gingen was ik een beetje bang voor de mensen. Bang voor de mensen? Dat klinkt gek natuurlijk, maar in Maleisië vond ik Chinezen helemaal niet leuk. Ook las ikheel veel negatieve dingen over de gewoontes. Kortom; ik had heel veel vooroordelen en was echt een beetje bang. Ik heb alleen nergens zulke vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet als in China. Chinezen willen je helpen, ook al spreken ze geen Engels. Ze doen altijd hun best en zullen je niet zomaar laten staan. Ik heb ook weinig het gevoel gehad dat Chinezen ons probeerde op te lichten. Het zijn gewoon hele vriendelijke, lieve mensen met hun hart op de goede plaats. Wij spraken een Chinees die zei dat China veranderde, dat mensen veranderen. Over 20 jaar zie je een compleet ander land. Hopelijk blijven de mensen dan wel zo lief, vriendelijk en behulpzaam, want dat maakt China geweldig. Natuurlijk wil je sommige Chinezen ook wel achter het behang plakken en hebben we voor ons raren of vieze gewoontes. Maar het viel me mee. Binnenkort zal ik een uitgebreid artikel schrijven over de vooroordelen en welke kloppen. Maar voor nu moet je me geloven: Chinezen zijn super! Wat een vriendelijke mensen…

6. China is een divers land 

China is natuurlijk enorm. Het is zo groot dat je er maanden zou kunnen reizen zonder op dezelfde plekken terug te komen.  Na een jaar heb je waarschijnlijk nog niet alles gezien. Aan mijn foto’s zag je het misschien al, maar elk stukje natuur in China is anders. Overal zie je andere dingen, ook op relatief korte afstanden. Vanaf Yangshuo stonden wij ineens bij de Longji rijstterassen (zie uitgelichte foto), wat weer een compleet ander gebied is dan de karstgebergtes die we rond Yangshuo zagen. Zo leuk! Ook Zhangjiajie is compleet anders dan al het andere dat we zagen. Ook elke stad is anders en uniek. Op de foto’s kon je al zien dat Pinyao en Fenghuang twee compleet andere steden waren, maar ook Beijing is weer heel anders en uniek. Hetzelfde zal geleden voor bijvoorbeeld Shanghai, dat is ook weer heel anders. China is perfect voor een reis met veel variatie en diversiteit. Geweldig toch? De verboden stad in Beijing is bijvoorbeeld weer zo anders dan alles wat je in Fenghuang te zien zult krijgen, kijk zelf maar!

Verboden stad Beijing

Dit zijn de 6 redenen waarom ik China zo’n geweldig land vind! Iedereen moet er ooit eens heen om het zelf te ervaren en te zien. Dus waar wacht je nog op? Boek je spotgoedkope vliegticket (wij betaalden slechts €370,- bij Oekraïne International Airlines) en ga het avontuur aan!

Zou jij ook naar China willen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow