5x doen in de omgeving van Praag

door | Laatste update Apr 8, 2019 | Gepubliceerd Jun 16, 2016 | Europa, Lijstjes, Tsjechië | 4 reacties

In de zomer van 2014 werd ik verliefd op Praag, een stad waar letterlijk alles mooi is, een stad die mijn hart stal. Maar voordat ik samen met een groepje vrienden drie dagen Praag ontdekten verbleven wij in een huisje en verkenden wij de omgeving van Praag, die ook zeker de moeite waard is. En dit zijn de dingen die je zeker niet mag missen als je toch in de buurt bent.

1. Kutna Hora

Deze stad ligt ongeveer 70 kilometer ten Oosten van Praag en is makkelijk te bereiken met de auto of met het openbaar vervoer vanaf Praag. Kutna Hora heeft een heel leuk centrum om rond te lopen. Je hebt mooie kerken en vele andere mooie gebouwen. Het stadje staat echter bekend om een bezienswaardigheid buiten het centrum; het ossuarium van Sedlec. Van de buitenkant lijkt het een gewone kerk, maar van binnen is de hele kerk gedecoreerd met menselijke resten. Best interessant om eens te zien!

Sedlec ossuarium, omgeving van Praag
Kutna Hora, omgeving van Praag
Kutna Hora, omgeving van Praag

2. Bezoek Karlstejn

Karlstejn is een prachtig kasteel zo’n 20 kilometer ten westen van Praag. Wij gingen zelf weer met de auto en zijn door de straten van het dorpje richting het kasteel gelopen. De weg erheen is leuk, de sfeer is fijn en overal zijn kleine toeristen winkeltjes. Eenmaal boven kun je besluiten om het kasteel in te gaan. Echter kan dit niet zonder rondleiding! Bij de rondleiding krijg je wel een goede uitleg, wat het ook gelijk leuker maakt om door het kasteel te wandelen, echter moet je dan wel de gids verstaan! Wij kozen een Duitse tour, omdat de Engelse net weg was, niet echt slim.

Voor een basic tour betaal je als volwassenen 270 CZK (€9,97) en als student tot 26 jaar 180 CZK (€6,65).

Karlstejn omgeving van Praag
Karlstejn omgeving van Praag
Karlstejn omgeving van Praag
Karlstejn omgeving van Praag

3. Bezoek de glasfabriek bij Nizbor

Wij zaten zelf voor we naar Praag gingen in het stadje Beroun, vlakbij Nizbor, maar ook vanaf Praag is dit goed te bereiken. Echter is eigen vervoer dan wel aan te raden. Praag ligt in de Bohemen en de Bohemen staan bekend om het Boheemse glas. Je kan dan ook prachtige glaswerken kopen in  zowel Praag als in de omgeving van Praag. In Nizbor staat de glasfabriek die je kan bezoeken. Ik vond het heel leuk om te zien hoe het er hier aan toe ging en om daarna een souvenirtje te kopen in de shop. Je kreeg leuke kortingen dus het is goedkoper dan dat het in Praag is! Ook is dit dus helemaal niet zo toeristisch, maar zaten we wel tussen de Nederlanders 😉

Nog een tip: na je bezoek aan de glasfabriek kun je het stadje Beroun bezoeken, ook leuk om eens doorheen te lopen. Na je bezoek aan Beroun eet je op het plein bij de chinees, zo lekker en goedkoop!

Glasfabriek in Nizbor
Glasfabriek in Nizbor, omgeving van Praag

4. Snuif cultuur in Plzen

Plzen ligt 90 kilometer bij Praag vandaan en is wederom goed te bereiken! De stad staat bekend om de pils die hier gebrouwen wordt. De stad is de naamgever van de pils en je kunt hier dan ook een tour doen door de echte pils brouwerij.  De jongens hebben dit gedaan en dronken het lekkerste bier, maar samen met de meiden ging ik op ontdekkingstocht door Plzen. We wilden eigenlijk een beetje winkelen, maar konden geen winkel vinden. Dus bekeken we de stad en rustten we uit op een fijn terras.

Plzen, omgeving van Praag

5. De grotten van Koněpruské bekijken

Deze grotten liggen in een mooi natuurgebied in de omgeving van Praag. De grot is goed bereikbaar met de auto en kost als ik het mij goed herinner 70 CKZ per persoon. Ik weet niet meer of dit de studentenprijs of de volle prijs was, maar wel dat ik teveel kronen terug kreeg en dus gratis naar binnen ging (en dit pas heel laat door had). Je kan de grot alleen bezoeken met een rondleiding, deze rondleiding is echter in het Tsjechisch, dus wij verstonden er helemaal niets van, wat juist voor heel veel plezier zorgde. De grot zelf is niet de mooiste die ik ooit bezocht heb, maar zeker leuk voor de afwisseling!

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te doen in de omgeving van Praag, maar dit zijn vijf van de leukste dingen die wij hebben gedaan in een week tijd! Zo heb je nog mooie stukken natuur en leuke kleine steden, maar zoals altijd moet je keuzes maken en bezochten wij op die manier ook iets minder toeristische dingen in de omgeving van Praag en sloegen we helaas ook wat leuke dingen over.

Meer lezen over Tsjechië? Ik maakte al eerder een photo diary van Praag! Ook vertelde ik wat de 15 leukste dingen zijn om te doen in Praag! 

Ben jij wel eens in de omgeving van Praag geweest?

Wij gingen met zijn zevenen naar Tsjechië, de foto's zijn door elkaar geraakt, 
dus het kan zijn dat er een foto van een van mijn reisgenoten tussen zitten!
Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows