5 dingen die je niet mag missen rondom Kuching

by | Sep 19, 2016 | Azië, Borneo, Lijstjes, Maleisië | 6 comments

Kuching, een super leuke, fijne en gezellige stad op Maleisisch Borneo. Het ligt in het deel Sarawak en dit gebied was voor mij een van de hoogtepunten tijdens onze reis door Maleisië. De natuur is zo mooi en het is de perfecte plek voor het spotten van wildlife. Wat je zeker niet mag missen deel ik vandaag in een nieuwe post!

 

Bako nationaal park

Misschien gelijk de bekendste attractie in de omgeving; bako nationaal park. Het is het kleinste nationale park van Sarawak, maar ligt maar 37 kilometer bij Kuching vandaan, het is dus super makkelijk te bereiken!

Verder is Bako de plek om neusapen te spotten, maar ook de plek waar je op zo’n kleine ruimte zeven verschillende ecosystemen tegen komt. Het ene moment sta je op een verlaten strand, daarna loop je door mangrovebos en weer even later zie je de mooiste kliffen. Het is zo divers!

Hoe kom je er? Je pakt de public bus (nr. 1) richting Bako nationaal park, dit kost je ongeveer 3,50 RM (nog geen euro) en duurt een uur. Je wordt afgezet bij een centrum, waar je je registreert, entree betaalt  en vanaf daar ga je verder met de boot. Hier moet je voor tien uur zijn, aangezien je anders kans hebt dat het water te laag staat en je niet meer met de boot kunt. Terug moet je voor drie uur ‘s middags de boot pakken.

Waar moet je slapen? slapen doe je in Kuching als je een dagtrip maakt, maar het is beter om er te overnachten, dan heb je alle tijd en veel meer kans om wildlife te spotten. Wij sliepen in lodge 5 terrace type en het was echt prima! Je moet dit wel van te voren boeken, vooral in het hoogseizoen is het snel vol.

Wat is de beste reistijd? Tussen maart en oktober, hierna heb je iets meer kans op regen en een wilde zee.

Hoeveel kost het? De entree van het park is 40 RM, dit is iets minder dan €10,-. De boot kost ook 40 RM. De boot is een retour en als je overnacht betaal je ook maar één keer entree. Voor een vier persoonskamer in Bako betaal je 100 RM, ongeveer €22,-

Meer info over dit geweldige park vind je hier

Kuching Maleisisch borneo
bako np kuching
kuching Maleisisch borneo bako np
Bako np Kuching Maleisisch Borneo

Semmengoh

Een ander hoogtepunt is het bezoeken van wildlife centrum Semmengoh, hier leven semi wilde Orang-oetans in een groot stuk jungle. Het is de bedoeling dat de Orang-oetans ooit weer helemaal in het wild gaan leven. De Orang-oetans lopen / zwieren vrij rond en er is eten in de jungle te vinden. Als je het park bezoekt, doe je dit tijdens voedertijd, maar omdat het gewoon wilde dieren zijn is het niet gegarandeerd dat je ze ziet. Houd hier altijd rekening mee!

Het is overigens echt ontzettend gaaf om de Orang-oetans te zien! Wat een mooie dieren en wat indrukwekkend om die van zo dichtbij te zien. Er zijn maar weinig plekken waar je ze nog kan zien, aangezien ze met uitsterven bedreigd worden. Dit maakt het wel extra bijzonder om Orang-oetans te spotten.

Hoe kom je er? Vanaf Kuching pak je de eerste bus rond zeven uur, deze bus gaat vanaf het centrale busstation (vlakbij de moskee). Het is bus nr. 6 en je moet echt op tijd zijn, want het schijnt dat de bus ook weg rijdt zodra het vol is. Een busticket kostte minder dan een euro enkele reis. Als je in de middag gaat moet je een bus rond twee uur pakken.

Wat is de beste reistijd? Als je Orang-oetans wilt zien kun je beter het fruitseizoen vermijden, dan hebben ze namelijk genoeg eten in de jungle. Dit fruitseizoen loopt ongeveer van november t/m februari / maart.
Je bezoekt het park tijdens de voedertijd, dit is in de ochtend tussen 9 en 10, in de middag is dit tussen 15 en 15:30. In de ochtend heb je de meeste kans om Orang-oetans te spotten.

Hoeveel kost het? Bij de ingang van het park betaal je 10 RM, dit is iets meer dan €2,-. Dit bedrag wordt gebruikt voor onderhoud. Je ticket is de hele dag geldig, zie je bij de eerste voedertijd geen Orang-oetans? In de middag kan je dus zo weer heen!

kuching Semmengoh
kuching Maleisië semmengoh

Wetlands nationaal park

Veel mensen verlaten Kuching weer nadat ze Orang-oetans hebben gezien en een dagje naar Bako zijn geweest. Echter mis je dan het geweldige Wetlands nationaal park. Dit is de plek om wildlife te spotten. Je moet dit echter wel met een tour doen, aangezien je een boot nodig hebt. Je kan de ochtend tour doen of de middag / avond tour. Zelf deden wij die laatste, omdat dan de kans op het spotten van krokodillen groter zou zijn. Uiteindelijk hebben wij Irrawaddy dolfijnen, een krokodil, heel veel neusapen en vuurvliegjes gezien! Het was zo ontzettend gaaf om van zo dichtbij wilde dieren te spotten. Zeker een must dus als je veel wildlife wilt zien.

Natuurlijk is het wildlife; wij zagen alles wat je kon zien en hadden onze portie geluk dus mee. Wildlife laat zich alleen zien wanneer zij dat zelf willen, dus je hebt kans dat je niks ziet. De omgeving is ook heel mooi, dus op zich is het ook dan heel leuk!

Hoe kom je er? Je kan dit vanaf Kuching doen met een tour, dan wordt je gewoon opgehaald bij je accommodatie, lekker makkelijk dus 😉

Wat is de beste reistijd? Als je een paar dagen in Kuching hebt kun je het beste kijken welke dag je het mooiste weer hebt, bij regen laten de dieren zich namelijk veel minder goed zien.

Hoeveel kost het? Dit verschilt super veel per tourbureau, wij betaalden uiteindelijk 180 RM per persoon, dit was inclusief eten en is in euro’s ongeveer €39,-.

krokodil wetlands kuching
dolfijn kuching wetlands

Een longhouse bezoeken

Borneo draait heel erg om natuur en wildlife spotten, maar in Sarawak zijn de longhouses echt een cultureel hoogtepunt. Wil je dus ook graag zien hoe de locale mensen (zowel vroeger, als sommige nu nog) leven, dan moet je een bezoek brengen aan een longhouse. In Cultura village kun je een kijkje nemen in de verschillende nagemaakte longhouses, maar dit vonden wij geen succes. Later bezochten wij het Annah Raïs longhouse, alsnog vrij toeristisch, maar wel een echt longhouse. Wij kregen hier een rondleiding en het was best interessant om te horen hoe de mensen hier leven en wat er veranderd is. Ik had het me compleet anders voorgesteld en vond het zeker de moeite waard. Heb je veel tijd en een wat ruimer budget? Dan kun je met wat meer moeite ook authentiekere longhouses bezoeken.

Hoe kom je er? Ook dit kun je doen met een tour vanuit Kuching, je wordt dan gewoon opgehaald bij je accommodatie. Verder kun je hier ook heen met eigen vervoer, echter mis je dan een gids, waardoor het helemaal niet zo interessant is. De route erheen is trouwens prachtig!

Hoeveel kost het? Wij betaalden 100 RM voor een tour, dit was de goedkoopste die wij konden vinden. Als je zelf heen gaat betaal je volgens mij entree, maar dit kan ik niet met zekerheid zeggen.

longhouse kuching
Kuching longhouse

De fairy & wind caves

Het laatste op het lijstje is een plek die wij helaas niet zelf hebben bezocht. Wij hebben dit niet gedaan omdat wij geen eigen vervoer hadden en dan deze plek gewoon heel lastig te bereiken is. Je kan er dan alleen heen met een tour of je moet heel ver lopen vanaf de bus. De wind cave is heel donker en de fairy cave schijnt echt sprookjesachtig mooi te zijn. Mocht ik ooit nog terug komen wil ik hier sowieso wel heen, van iedereen heb ik namelijk gehoord dat het er prachtig is.

Hoe kom je er? Je komt er met een tour of met je eigen auto. Er gaat ook een bus naar Bau, een plaatsje vlakbij de grotten, maar vanaf hier moet je nog een taxi nemen of heel ver lopen.

Hoeveel kost het? Een tour kan variëren tussen 60 RM tot aan 200 RM. Meestal is een tour naar de fairy cave een onderdeel van een langere tour en vragen ze gewoon te veel voor wat je krijgt. De fairy cave is gratis om te bezoeken, van de wind cave weet ik dit niet.

De omgeving van Kuching is super veelzijdig en ook in dit lijstje zullen vast nog veel dingen missen. Dus als je nog aanvullingen hebt hoor ik het graag!

Wat waren voor jou de hoogtepunten van omgeving Kuching?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows