Drie dagen Berlijn; de perfecte planning

by | Sep 29, 2016 | Duitsland, Europa, Stedentrips | 4 comments

Tijdens het tweede jaar van mijn studie besloot ik samen met een studiegenootje dat het tijd was om er even tussenuit te gaan. Waarheen? Dat maakte ons niet uit. Via skyscanner zochten wij naar de goedkoopste tickets op dat moment en voor we het wisten hadden wij twee tickets naar Berlijn. Vertrek; over twee weken!

Het was een super leuke vakantie en wij zijn er uiteindelijk zonder enige voorbereiding naar toe gegaan. Wij gingen in de voorjaarsvakantie, van maandag tot en met vrijdag, waarvan we drie volle dagen Berlijn verkende. Hoe ons bezoek eruit zag (met wat kleine aanpassingen) deel ik vandaag met jullie.

Dag 1: op ontdekking

Dag 1 was voor ons de dag na aankomst, wij hadden dus een hele dag. Rond een uur of negen gingen wij vanaf ons hotel richting het centrum. We kwamen daar om tien uur aan en bezochten Alexander Platz. Alexander Platz vonden wij niet zo’n boeiend plein en aangezien wij niks hadden uitgezocht waren wij echt even bang dat de hele stad niet zo leuk en boeiend zou zijn.

Na Alexanderplatz zijn wij richting Unter den Linden gaan lopen. Dit is een hele bekende straat in Berlijn en als je door deze straat loopt dan kom je eigenlijk automatisch al veel grote bezienswaardigheden tegen.  Neem een kijkje in het ampelmann winkeltje (best grappig) en stop daarna bij de Berliner Dom. Dit gebouw is echt zo mooi! Ik vind het persoonlijk het mooiste gebouw van Berlijn. Om naar binnen te gaan betaal je entree, maar dit is het waard.

Drie dagen Berlijn: Berliner dom Berlijn

Nadat je bij de Berliner dom bent geweest kun je heel gemakkelijk door naar museum insel, een plek met mooie gebouwen, waarin allemaal diverse musea in gevestigd zitten. Wij zijn niet van die musea liefhebbers en zijn niet naar binnen gegaan.

Na museum insel liepen wij Unter den Linden helemaal uit, om uit te komen bij de Brandenburger tor. Zo’n beetje het symbool van Berlijn. Wij waren er halverwege de middag en het was niet zo druk, dat kwam natuurlijk puur doordat wij in februari een bezoekje brachten aan Berlijn.

brandenburger tor

Vanaf de Brandenburger tor liepen wij door naar het Reistag, het parlementsgebouw. Ook dit is een super mooi gebouw. We besluiten de koepel in te willen (dit is gratis), maar je moet hiervoor reserveren. Wij wachten in de rij en reserveren voor de volgende ochtend. Je kan ook online een reservering maken, dan hoef je niet te wachten.

Drie dagen Berlijn: reigstag Berlijn

Inmiddels was het het einde van de middag dus stapten wij in bus 100 om gewoon te kijken waar we uit kwamen. We bekeken nog de gedächtniskirke en beklommen siegessäule.

Daarna was het al tijd voor het diner, wij aten wat op Alexander Platz en besloten in het donker nog even een kijkje te nemen bij de Brandenburger tor. Daarna was het tijd om terug te gaan naar ons hotel.

Dag 2: geschiedenis in Berlijn

Dag 2 bestond voor ons vooral uit geschiedenis. Wederom vertrokken wij vroeg, dit keer rond half negen. Eerst namen wij de bus richting de Brandenburger tor, waar wij onze dag startte. Het was helemaal leeg hier, super!

Daarna liepen wij door aangezien wij de koepel van Reistag zouden bezoeken. Na het bezoek aan de koepel was het tijd om naar het holocaust monument te gaan. Vanaf hier loop je vrij makkelijk en snel door richting Potsdamer Platz, waar je nog resten van de muur tegen komt.

Na ons bezoek aan Potsdamer Platz volgden wij de lijn, die aangaf waar de muur vroeger gestaan heeft. Onderweg kom je allemaal overblijfselen van de muur tegen. En uiteindelijk kom je uit bij checkpoint charlie, iets wat niet heel veel voorstelt, maar wel grappig is om te zien.

Drie dagen Berlijn: checkpoint Charlie Berlijn

Vanaf checkpoint charlie zijn wij naar de Gendarmenmarket gelopen, zeker een van de mooiste pleinen van Berlijn! Je vindt hier de Duitse en de Franse dom. Ook de concertzaal is hier te vinden.

Gendarmenmarket Berlijn

Vanaf de Gendarmenmarket ga je met de bus naar de east side gallery. Wandel langs deze mooi versierde muur en eindig bij de Oberbaumbrücke.

east side gallery Berlijn

Vanaf east side gallery besloten wij om toch nog naar Slot Charlottenburg te gaan. Om vijf uur sluit dit, dus wij waren eigenlijk te laat. De buitenkant was de moeite / reistijd wel waard, maar als je meer tijd heb zou ik op een ander moment gaan.

Drie dagen Berlijn slot charlottenburg Berlijn

Dag 3: nog meer (heftige) historie

Onze laatste volle dag in Berlijn besloten wij naar concentratiekamp Sachsenhausen te gaan, vlakbij Berlijn. Het is gratis, alleen een audiotour kost 3,-. Het is heel interessant om te zien en je bent er sowieso een halve dag aan kwijt. Ben je echt extreem geïnteresseerd loop je hier zo een hele dag rond!

sachsenhausen Berlijn

Na ons bezoek aan het concentratiekamp zijn wij naar Alexanderplatz gegaan om te shoppen. Op dit moment kun je er ook voor kiezen om Slot Charlottenburg te bezoeken of naar bijvoorbeeld de dierentuin te gaan.

 

Algemene tips:

  • Koop altijd een dagkaart voor het ov, je kan dagkaarten kopen per zone. Zone A is het stadscentrum, B is het stuk erbuiten en C is Potsdam en het concentratiekamp. Een dagkaart is in elk vervoersmiddel (behalve de hop on hop off bussen) geldig. Je kan combinatie tickets kopen, zo kochten wij twee keer A+B en een keer A, B + C.
  • Houd je hier niet te strak aan vast, wij zijn soms tussendoor gewoon ergens naar toe gelopen wat ons leuk leek en wij waren zonder planning of idee in Berlijn, het beviel ons prima.
  • Lunch met broodjes braadworst. Op Alexander platz lopen allemaal mensen rond met een gril, deze grillen braadworsten voor je, een broodje worst koop je voor 1,20. En ze zijn echt heel lekker!
  • Ga op berenjacht. Berlijn staat vol met beren, deze staan naast en met elkaar voor een vredig bestaan. Wij zagen soms een beer en zijn hiervoor eerder de bus uitgestapt. Je komt zo op leuke plekken waar je anders nooit komt.

Wij hebben op deze manier geprobeerd om zoveel mogelijk te zien van Berlijn en weten dat dit echt niet alles is. Zo kent Berlijn super veel parken, maar doordat die in februari toch heel kaal zijn hebben wij dit over geslagen. We hebben genoten van Berlijn en veel gezien in een korte tijd!

Wat had jij niet willen missen in Berlijn? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows