2018 in reizen

by | Dec 26, 2018 | Lijstjes | 6 comments

Door het reizen zijn wij het besef van tijd een beetje kwijt, dus stiekem schrok ik toen ik ontdekte dat het al eind december was en 2018 er alweer bijna op zit. 2018 was voor ons een heel fijn en leuk (reis)jaar. We hebben opnieuw veel dingen mogen ontdekken en zijn natuurlijk begonnen aan onze geweldige wereldreis! Hoogtijd om eens terug te blikken op het afgelopen reisjaar.

Jaaroverzicht: 2018 in reizen 

2018 startten wij in het buitenland en sluiten wij ook af in het buitenland. Dat voelt toch behoorlijk gek. We gingen een uur later dan normaal het nieuwe jaar in en gaan er vijf uur eerder uit dan normaal. Voor ons was 2018 dus een paar uur korter, maar we hebben hierdoor niet minder gereisd natuurlijk. 2018 stond voor ons in het teken van het voorbereiden van onze wereldreis, die wij in oktober zijn gestart. Daarvoor maakten wij een aantal kortere trips en gingen wij maar liefst vier keer richting het buitenland. Verder maakten wij ook wat uitstapjes binnen Nederland en deden wij een citytrip in Nederland.

In het vorige jaaroverzicht vertelde ik dat er weinig vast stond voor 2018 en dat we waarschijnlijk nauwelijks weg zouden gaan. Alleen een tripje richting Groningen stond vast. Ook hadden we plannen om in de zomer naar Griekenland te gaan voor een week. Dat laatste plan is helemaal veranderd. Benieuwd naar ons reisjaar? Ik vertel hieronder welke bestemmingen wij in 2018 bezochten.

Januari: Londen

Wij vieren oud en nieuw in Londen en startten ons jaar dus in deze geweldige stad. Oud en nieuw vieren in Londen stond al een tijdje op onze bucketlist en leek ons een geweldige ervaring. Het was ook echt ontzettend gaaf! De kerstsfeer in Londen is trouwens ook echt super en alleen daarom al moet je een keer rond deze tijd richting Londen.

Het was voor ons de eerste keer dat wij naar Londen gingen en wij wisten gelijk dat het niet de laatste keer zou zijn. Londen is zo’n stad waar je direct verliefd op wordt. De sfeer is geweldig en er is gewoon zoveel te zien en te doen. En hoewel Londen echt niet de mooiste stad is die wij ooit bezochten, is het wel onze favoriete stad. Het is er gewoon zo leuk en je moet het echt zelf ervaren omdat te begrijpen. Tijdens ons eerste bezoek aan deze stad deden wij onder andere een Jack the Ripper tour, bezochten wij winterwonderland, gingen wij twee keer naar het theater en bekeken wij de belangrijkste bezienswaardigheden. We spraken ook gelijk af dat we snel nog een bezoek zouden brengen aan het geweldige Londen.

Towerbridge Londen
oud en nieuw in Londen, Engeland
kerstsfeer in Londen Engeland

Februari: Groningen

Februari begon voor ons gelijk goed, want het eerste weekend van februari gingen Remco en ik een weekend naar Groningen. Ik had dit geboekt als cadeau voor Remco’s verjaardag. We waren al een tijdje nieuwsgierig naar deze stad, dus het werd wel eens tijd om er een kijkje te gaan nemen.

Groningen bleek een leuke stad te zijn. We bezochten de vele bezienswaardigheden, slenterden door de winkelstraat en sloten onze dag af met een heerlijke hamburger bij wereldburger. Remco en ik eten altijd een hamburger als wij op reis of citytrip zijn, dus ook in Groningen moesten wij dit natuurlijk doen. Bij wereldburger vind je de op een na beste burger van Nederland. Lekker was ie zeker! Verder hadden wij een fijn hotel met een goede ligging en was het weer best goed.

Groningen

April: Drenthe en Parijs

In Maart bleven wij thuis, Remco is bezig met het afronden van zijn studie en heeft daar ook tijd voor nodig. Het is dan ook de eerste voorjaarsvakantie sinds jaren dat ik in Nederland ben. Eerlijk gezegd bevalt het mij wel, even een keer in Nederland. Maar, al snel gingen wij toch weer op pad.

In april gingen wij eerst een weekendje met de hele vriendgroep richting Borger in Drenthe. We verbleven in een chalet op een camping en vanaf daar deden wij verschillende tripjes in de omgeving. Daarnaast gingen wij gezellig uit eten en maakten wij van elke avond ook iets gezelligs. Het was een leuk weekendje weg met de vriendengroep!

Al snel werd het meivakantie en hoewel wij eerst besloten om in de meivakantie niet weg te gaan, deden wij het uiteindelijk toch. En zo kwam het dat wij op koningsdag in de bus stapten richting Parijs. Voor ons geen nieuwe bestemming, want onze eerste reis samen gingen wij ook naar Parijs.

In Parijs hadden wij helaas maar één mooie dag, de rest van de tijd regende het echt behoorlijk. Gelukkig hebben wij in die ene volle dag behoorlijk veel kunnen zien en doen en hebben we alsnog een leuke trip gehad. Ook was het op de regenachtige dagen soms heel even droog en konden we dan toch nog genieten van Parijs. Helaas hadden wij het gehoopte voorjaarszonnetje niet. Maar goed, we hadden het leuk. We bekeken opnieuw de beroemde bezienswaardigheden en hadden elke dag een geweldige lunch met een overheerlijke baguette of crêpe. Verder waren wij het er weer over eens dan Montmartre de mooiste en fijnste wijk van Parijs is en dat je in Parijs sowieso ogen tekort komt. Het is zo mooi! Zelfs als je voor een tweede keer Parijs bezoekt blijft het een geweldige stad.

Meer lezen over Parijs? Dat kan hier!

Montmartre Parijs

Mei: Londen

Na Parijs gingen wij nog niet naar huis. In plaats van de bus terug naar Nederland pakten wij het vliegtuig richting een andere Europese stad, namelijk Londen! Ja, de stad waar wij 2018 begonnen. We vonden het toen zo geweldig, dat we al snel weer heimwee kregen en gewoon echt heel graag terug wilden. Dus dat deden wij gewoon.

Ons tweede bezoek aan Londen voelde een beetje als thuiskomen. Wij wisten inmiddels redelijk de weg en wisten ook de leuke plekken. We bezochten wederom de standaard bezienswaardigheden, maar deden ook de dingen die wij tijdens een eerste bezoek gemist hadden. Zo gingen wij richting het geweldige Shoreditch, maar deden wij ook een free walking tour door West-Londen, om zo meer over dit deel van de stad te leren. Het was super!

Hoewel Londen bekend staat om slecht weer, hadden wij extreem veel mazzel. Zo slecht als het in Parijs was, zo goed was het hier. De zon liet zich behoorlijk vaak zien en onze laatste dag werd het zelfs 26 graden. Zo besloten wij ook een dag gewoon lekker te relaxen in de parken, zoals de locals ook doen. Wat was het heerlijk! En ja, nu ik dit zo schrijf heb ik opnieuw enorme heimwee naar Londen.

Meer lezen over het geweldige Londen? Dat kan hier

Londen

Augustus: Tunesië

We bleven in juni en juli in Nederland en dat was helemaal geen straf; wat een heerlijke zomer hebben we gehad! De temperaturen waren bizar hoog en we hadden super weinig regen. Toen de zomervakantie eenmaal begonnen was en ik niet meer hoefde te werken waren wij regelmatig met vrienden op het strand te vinden.

Net toen het weer in augustus weer iets minder goed werd, stond er een nieuwe trip op de planning. Remco en ik gingen acht dagen richting Tunesië. Wij gingen iets doen wat wij nog nooit eerder gedaan hadden. Wij gingen namelijk op een All Inclusive vakantie. En weet je? Stiekem was dat best leuk.

We hadden gekozen voor een All Inclusive vakantie omdat we plannen hadden om in oktober op wereldreis te gaan. We wilden daarom in de zomer niet echt een reis maken, maar we wilden er wel even tussen uit. We besloten om gelijk even lekker te relaxen en bij te komen na een druk jaar. Onze dagen in Tunesië bestonden vooral uit heel veel zon en heerlijk eten en zwemmen. Maar dat was niet alles, want wij zouden Remco en Linda niet zijn als we niet toch iets gingen bekijken in het land. Zo bezochten wij het mooie Sousse en deden wij ook dagtrip richting Carthago, Sidi Bou Said en Tunis. Het was prachtig en ik ben nu ook heel benieuwd naar de rest van Tunesië.

Carthago Tunesië
Sidi Bou Said Tunesië
Tunesië

September: Newcastle

De maand september begon echt geweldig. Op 31 augustus had Remco te horen gekregen dat hij was geslaagd, dus op 1 september boekten wij gelijk onze tickets voor onze wereldreis. Het aftellen kon beginnen! Maar het begin van de maand werd nog leuker door ons tripje richting Newcastle. Het tripje deden wij als verjaardagscadeau voor ons beide.

We maakten een minicruise vanaf IJmuiden richting de Engelse stad Newcastle. Het was een korte trip, maar het voelde alsof we er even helemaal tussenuit geweest waren. Op de eerste zondag van september stapten wij op de boot in IJmuiden. Rond vijf uur ging de boot varen. Wij hadden nog nooit een cruise gedaan of iets wat er op leek, dus wij waren beide heel erg benieuwd. We aten lekker op de boot en sliepen in een simpel hutje. Ook deden wij een poging tot wildlife spotten, maar leken wij elke keer op het verkeerde moment een poging te doen. Na een nacht met best weinig slaap kwamen wij aan in Newcastle, waar een bus ons richting het centrum bracht. Eerst ontdekten wij het centrum en daarna gingen wij ook nog even shoppen. Newcastle is een stad waar je je met gemak een dag kunt vermaken. Het is klein, maar er zijn zeker wat leuke bezienswaardigheden en ook shoppen kan je er super goed. Na een lange dag stapten wij weer in de bus en gingen wij terug naar de boot, om weer terug te varen richting IJmuiden.

Op de boot naar Newcastle, minicruise

Oktober: Nieuw-Zeeland 

Op 7 oktober was het eindelijk zo ver: wij namen afscheid van vrienden en familie en vertrokken voor onbepaalde tijd op wereldreis. Onze eerste bestemming was Nieuw-Zeeland. In 30,5 uur vlogen wij richting Auckland waar ons avontuur begon. Met een huurauto en een tentje reisden wij in oktober over het Noordereiland. ‘s Nachts was dat kamperen trouwens behoorlijk koud, vooral in het begin!

De eerste dag met auto begon goed; onze auto ging stuk. Gelukkig werd het snel opgelost en kon onze droomreis beginnen. Voor mij voelde Nieuw-Zeeland echt als een droom. Al jaren had ik het erover dat ik hierheen wilde, en ineens stonden wij er! We bezochten het geweldige Bay of Islands, het prachtige Cape Reinga, Coromandel, Hobbiton, Rotorua, Taupo, Tongariro Nationaal Park en Wellington. Het hoogtepunt was absoluut de Tongariro Crossing, maar ook Bay of Islands vonden wij echt een geweldige mooie en fijne plek. Op de laatste dag van oktober pakten wij de ferry richting het Zuidereiland en lieten wij het Noordereiland met pijn in ons hart achter. Wat was het daar mooi!

Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland 2018 in reizen jaaroverzicht
Bay of Islands Nieuw-Zeeland Noordereiland
Rotorua Nieuw-Zeeland Noordereiland

November: Nieuw-Zeeland

De hele maand november waren wij op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wij hadden gehoord van te voren dat het Zuiden nog veel mooier zou zijn dan het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, dus wij hadden er extra veel tijd gepland. Gelukkig maar, want het was geweldig en het weer zat niet altijd mee.

We startten onze reis op het Zuidereiland in Kaikoura, een klein plaatsje aan zee tussen de bergen. Hier kan je goed walvissen spotten en zwemmen met dolfijnen. Wij hadden hier pech, want zagen geen walvissen en slechts twee dolfijnen (in plaats van honderden, wat je daar normaal ziet). Na Kaikoura reden wij richting Abel Tasman, waar wij prachtig weer hadden en een boottocht deden en lekker langs de kust vaarden. Na Abel Tasman reden wij langs de westkust richting Arthur’s Pass National Park. Het weer zorgde ervoor dat wij onze route compleet om moesten gooien. Het weer bij de westkust zou dramatisch slecht worden en aan de Oostkust zou het best prima zijn. Zo kwam het dus dat wij de meest onlogische route ooit volgenden en richting Tekapo gingen. We hadden daar een prachtige dag, maar werden twee dagen later zo wakker:

Sneeuw in Nieuw-Zeeland Tekapo

Sneeuw dus. Niet echt mijn definitie van goed. Na Tekapo ontdekken wij het prachtige Mount Cook en reden wij door richting Dunedin en de Catlins. Na de Catlins was het tijd voor een van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland, namelijk Milford Sound. Het was geweldig mooi! Verder bezochten wij nog Queenstown en Wanaka. En toen was ineens November ook alweer om!

Mount Cook Nieuw-Zeeland Zuidereiland 2018 in reizen
Watervallen Catlins Nieuw-Zeeland
Tunnelbeach Dunedin Nieuw-Zeeland Zuidereiland

December: Nieuw-Zeeland & Indonesië 

Wij begonnen de laatste maand van 2018 in Nieuw-Zeeland. De eerste dag van december brachten wij door in Wanaka om Roy’s Peak te beklimmen. Het was wederom geweldig. Wat een natuurpracht is er in Nieuw-Zeeland te vinden. Na deze dag rijden wij door richting Franz-Josef. Als we daar een dag geweest zijn gaan we opnieuw richting Kaikoura. We doen een tweede poging om walvissen te spotten en zwemmen opnieuw met dolfijnen. Dit keer hebben wij gelukkig veel meer mazzel! Na wat fijne dagen in Kaikoura brengen wij onze kampeerspullen richting de kringloopwinkel en rijden wij naar onze laatste bestemming in Nieuw-Zeeland; Christchurch.

Op 10 december stappen wij in het vliegtuig richting onze tweede bestemming van onze wereldreis: Indonesië! Vanaf Christchurch vliegen wij eerst richting Melbourne, waar wij een korte overstap hebben. Door een flinke vertraging moeten wij rennen voor de overstap, maar we halen het! Onze bagage haalt het helaas niet. Vanaf Melbourne vliegen wij dus zonder onze bagage door richting Bali. Wij verwachten weinig van Bali, maar vooral de eerste week verrast Bali ons echt. De te toeristische plekken vinden wij wat minder leuk, maar Bali is echt wel een fijn eiland. Uiteindelijk besluiten wij ook om alleen op Bali te blijven, zodat we lekker de tijd kunnen nemen. Na een paar dagen relaxen in Seminyak reizen wij door naar Nusa Lembongan en Nusa Penida. Vooral Nusa Penida is prachtig. Vervolgens reizen wij richting Ubud waar wij bijna een week blijven. Daarna gaan we richting het veel minder toeristische Sidemen. Het plan voor nu is om daarna richting Gili Air te gaan, zodat wij 2018 kunnen afsluiten op een tropisch eiland!

Roy's Peak Wanaka Nieuw-Zeeland
Nusa Penida Indonesië Bali
Nusa Penida Indonesië Bali
Nusa Penida Indonesië Bali

Erop uit in Nederland 

Ook dit jaar probeerden wij weer wat meer van Nederland te ontdekken. Naast een nachtje Groningen en een weekendje Drenthe met de vriendengroep hebben wij ook nog een mooie NS wandeling gemaakt in Nederland. Dit keer liepen wij vanaf Santpoort Noord richting Overveen. We liepen door nationaal park Kennemerland. De wandeling was maar liefst 16 kilometer en was echt wel de moeite waard. Er stond nog een wandeling op onze planning, maar het is er helaas niet meer van gekomen.

Vooruitblik: reizen in 2019

Ik heb geen idee wat 2019 ons gaat brengen. Natuurlijk gaan wij veel mooie, nieuwe landen ontdekken, want naar verwachting zijn wij een groot deel van 2019 nog op wereldreis. We starten het jaar op Gili Air in Indonesië en weten inmiddels dat we het land waarschijnlijk op 8 januari gaan verlaten. De Filipijnen staan nog hoog op het lijstje voor 2019 en verder gaan we het wel zien. Er is zoveel moois en ik weet zeker dat 2019 ons heel veel mooie momenten gaat bieden! Ik heb er zin in.

2018 was een prachtig (reis)jaar en ik kijk uit naar 2019. Met onze wereldreis die aan de gang is, kan het bijna alleen maar opnieuw een gaaf (reis)jaar worden!

Welke reizen maakte jij in 2018?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow