15 x de mooiste watervallen van IJsland

door | Laatste update Oct 18, 2022 | Gepubliceerd Oct 9, 2022 | Europa, IJsland | 2 reacties

IJsland is het land van vuur en ijs, van de indrukwekkende natuur en van de watervallen. Nergens ter wereld kwamen wij zoveel indrukwekkende watervallen tegen als in IJsland. Maar wat zijn de mooiste watervallen van IJsland? In dit artikel vertel ik welke je echt niet mag missen!

Mooiste watervallen van IJsland

IJsland telt enorm veel watervallen die enorm de moeite waard zijn om te bezoeken. Sommige zie je al vanuit de auto en voor sommige moet je wandelen. Tijdens het rijden kom je ook nog genoeg watervallen zonder naam tegen. Ze zijn allemaal even mooi en indrukwekkend. Toch zijn er natuurlijk een aantal watervallen in IJsland zie je echt niet mag missen en die zet ik in dit artikel op een rijtje. Wij hebben al deze watervallen zelf bezocht. Helemaal onderaan deel ik nog een lijstje met watervallen die ik tijdens een volgend bezoek hoop te zien, maar die wij nu helaas hebben gemist.

1. Gullfoss

Een van de eerste watervallen die veel mensen bezoeken in IJsland is de indrukwekkende waterval Gulfoss. Deze waterval is onderdeel van de populaire Golden Circle en is ondanks de drukte hier, enorm de moeite waard. Gulfoss vonden wij namelijk echt de meest indrukwekkende waterval van heel IJsland. Er stort hier namelijk maar liefst 120 tot 130 kuub water per seconde naar beneden. In de winter is dit wat minder, maar ook dan is de waterval heel indrukwekkend. Gulfoss wordt ook wel de gouden waterval genoemd en is maar liefst 20 meter breed en 70 meter hoog. De waterval komt uit in een kloof van 2,5 kilometer. Gaaf! Vanaf de parkeerplaats zie je de waterval gelijk al liggen. Je kunt de waterval van bovenaf bekijken en je kunt ook met een trap naar beneden om het pad dicht langs de waterval te kunnen volgen.

Mooiste watervallen van IJsland

2. Bruárfoss

Deze waterval vind je ook bij de Golden Circle in IJsland, maar is een stuk minder druk dan Gullfoss die ik hierboven noemde. Er zijn namelijk nog best veel toeristen die deze waterval helemaal niet kennen en daarom dus overslaan. Ook tourbussen stoppen hier niet. Gek eigenlijk, want de waterval hoort zeker bij de mooiste watervallen van IJsland. Het water hier is echt zo bizar blauw, je geloof je eigen ogen bijna niet.

Bruárfoss kun je alleen bereiken door een wandelpad van 3,5 kilometer te volgen. Tijdens het wandelen kom je nog 2 kleinere watervallen tegen en verder loop je langs het enorm blauwe water. Het water dat hier stroomt komt namelijk van een gletsjer. Aan het eindpunt kom je bij de bijzondere waterval Bruárfoss uit, die ook enorm blauw is. Mooi om te zien!

Bruarfoss waterval, watervallen in IJsland

3. Öxarárfoss

Dat je bij de Golden Circle veel prachtige watervallen vindt, bewijst deze waterval ook maar eens. Öxarárfoss is namelijk ook echt prachtig om te zien en heel fotogeniek. Je vindt deze waterval in Þingvellir Nationaal Park. Hij is 20 meter hoog en de mooie omgeving maakt deze waterval zo bijzonder. Vanaf de parkeerplaats moet je nog een paar honderd meter lopen om deze waterval te bereiken.

Watervallen in IJsland

4. Seljalandsfoss

Een waterval in IJsland die je echt niet mag missen is de beroemde Slejalandsfoss. Ik denk dat dit misschien zelfs wel een van de meest gefotografeerde watervallen in het land is. Dit is namelijk de waterval waar je achter langs kunt lopen. Enorm gaaf om eens te doen! Je kunt Seljalandsfoss al zien liggen vanaf de ringweg. Vanaf de parkeerplaats ben je er dan ook zo. Door het wandelpad te volgen kun je via een nat en glibberig pad, achter deze 65 meter hoge waterval langslopen. Je wordt gegarandeerd drijfnat, maar het is echt heel gaaf! Je betaalt hier 750 ISK om te parkeren.

Mooiste watervallen van IJsland: Seljalandsfoss
Mooiste watervallen van IJsland: Seljalandsfoss
Mooiste watervallen van IJsland: Seljalandsfoss

5. Gljúfurárfoss (Gljúfrabúi)

Na een bezoek aan Seljalandsfoss gaan veel mensen weer verder, maar wist je dat er op slechts een paar minuten lopen nog een super gave waterval te vinden is? De waterval Gljúfurárfoss, ook wel Glúfrabúi genoemd, is een gave waterval in een grot. Om in deze grot te komen moet je een stukje door het water heen lopen over wat rotsen. Maar dat is enorm de moeite waard. Wat een gave plek is dit! Zeker een van de mooiste watervallen van IJsland. Je bent na je bezoek wel helemaal doorweekt, dus zorg voor goede kleding, of neem wat droogs mee voor na je bezoek.

Mooiste watervallen van IJsland: Gljúfrabúi
Mooiste watervallen van IJsland: Gljúfrabúi

6. Skógafoss

Een andere geweldige waterval in IJsland is de waterval Skógafoss. Deze waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. De kliffen hier zijn super groen en dat maakt deze waterval ook gelijk zo mooi. Het is een echte aanrader om met de trap omhoog te gaan. Niet voor het uitzicht op Skógafoss zelf, want die is vanaf beneden echt veel mooier, maar voor de wandeling die je daar kunt doen. Vanaf daar wandel je namelijk naar nog veel meer gave watervallen!

Mooiste watervallen van IJsland: Skogafoss

7. Kvernufoss

Een van onze favoriete watervallen in IJsland is de waterval Kvernufoss. Deze wordt echt maar door weinig mensen bezocht, dus wij waren hier helemaal alleen. Je vindt de waterval vlakbij Skógafoss. Parkeer je auto bij het museum van het plaatsje Skógar en betaal hier 750 ISK. Je kunt daarna in 10 minuten naar de waterval Kvernufoss lopen. En dat is dit prachtig. De kloof waarin deze waterval ligt is super groen en geweldig om te zien. Je kunt door het pad te volgen ook helemaal achter de waterval langs lopen. Heel indrukwekkend.

Mooiste watervallen van IJsland: Kvernufoss
Mooiste watervallen van IJsland: Kvernufoss
Mooiste watervallen van IJsland: Kvernufoss
Mooiste watervallen van IJsland: Kvernufoss

8. Stjórnarfoss

Veel watervallen in IJsland zijn vrij druk en toeristisch. Gelukkig zijn er uitzonderingen en na Kvernufoss wilden wij wel meer onbekende watervallen bezoeken. En dat werd dus Stjórnarfoss, een kleine, maar brede waterval met prachtig blauw water. Je parkeert je auto bij de camping en loopt er dan in een paar minuten heen. Wij vonden deze waterval heel fotogeniek door het blauwe water en de groene omgeving.

Stjórnarfoss

9. Svartifoss

Svartifoss mag zeker niet ontbreken in het lijstje met de mooiste watervallen van IJsland, aangezien dit een hele bijzondere waterval is. Svartifoss betekent letterlijk zwarte waterval en stroomt naar beneden tussen de zwarte basaltrotsen. De waterval is zo’n 20 meter hoog en bereik je met een wandeling van zo’n 30 tot 60 minuten lang, afhankelijk van je tempo. Je kunt de wandeling heel makkelijk uitbreiden en zo meer ontdekken van het Skaftafell National Park, het park waarin Svartifoss gelegen is.

Svartifoss, watervallen in IJsland

10. Watervallen bij Múlagljúfur Canyon

Ik kon nergens de namen van de watervallen vinden, misschien hebben ze niet eens een naam, maar echt, dit zijn zeker 2 van de mooiste watervallen van IJsland. Als je gaat wandelen naar de geweldig mooie Múlagljúfur Canyon kom je uiteindelijk uit bij het uitzichtpunt op de kloof met 2 watervallen die naar beneden stromen. Heel indrukwekkend om te zien en een van de mooiste uitzichten van het hele land. Dit mag je niet missen!

Múlagljúfur Canyon
Múlagljúfur Canyon

11. Selfoss en Dettifoss

In het noorden van IJsland vind je de grootste waterval van Europa bij volume. Dit is de waterval Dettifoss. Hoewel ik deze waterval helemaal niet fotogeniek vindt en het water hier vrij bruin is, mag je deze waterval niet missen. Indrukwekkend is hij namelijk zeker wel.

En bezoek je Dettifoss? Ga dan ook gelijk naar Selfoss, een andere waterval op slechts een paar honderd meter loopafstand van Dettifoss en ook zeker gaaf om te zien!

Dettifoss
Selfoss

12. Goðafoss

Goðafoss is een andere indrukwekkende waterval in het noorden van IJsland die je wat mij betreft niet mag missen. De waterval is net zoals Selfoss en Dettifoss onderdeel van de Diamond Circle in het noorden. Goðafoss is slechts 12 meter hoog, maar wat deze waterval zo gaaf maakt om te zien, is de breedte. De waterval is namelijk maar liefst 30 meter breed en ligt in een hele mooie omgeving. Het hoort dan ook zeker thuis op het lijstje met de mooiste watervallen van IJsland!

Mooiste watervallen van IJsland: Godafoss

13. Kolufossar

Kolufossar is niet super bekend, maar wel enorm de moeite waard. Vanaf de ringweg moet je over een klein stukje gravel rijden, maar dat is goed te doen. Kolufossar ligt in de Kolugljúfur Canyon, waar je meerdere watervallen kunt zien. Het is leuk om even een stukje langs de canyon te lopen en de prachtige natuur hier goed te bekijken.

Kolugljúfur
Kolugljúfur

14. Dynjandi

Dynjandi is een een waterval in de Westfjorden van IJsland en is wat ons betreft de allermooiste waterval van heel IJsland. Wat is dit een geweldig gave en mooie plek zeg. Dynjandi zie je al van ver langs de weg liggen en trekt direct je aandacht. Aan de bovenkant is Dynjandi 30 meter breed en aan de onderkant 60 meter. Over meer dan 100 meter stroomt het water stapsgewijs naar beneden. Je kunt hier een mooie wandeling omhoog maken, waarbij je steeds geweldige uitzichten hebt op de watervallen en ook op de fjorden. Alle kleine watervallen hebben een eigen naam en zijn ook allemaal mooi om te zien. Ik bleef maar foto’s maken hier.

Dynjandi: mooiste watervallen van IJsland
Dynjandi: mooiste watervallen van IJsland
Dynjandi: mooiste watervallen van IJsland

15. Kirkjufellsfoss

Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel IJsland in het klein genoemd en is onder andere populair doordat de serie Game of Thrones hier wat scenes heeft opgenomen. Een van de plekken zie je in de serie ziet, is de berg Kirkjufell, een bijzonder berg om te zien. Het leukste is om de berg te bekijken vanaf Kikjufellsfoss, om dit mooie plaatje te schieten!

Kirkjufellsfoss

De mooiste watervallen van IJsland op onze bucketlist

Naast de mooiste watervallen van IJsland die wij zelf bezochten en die je echt niet mag missen, zijn er nog wat watervallen die wij helaas niet bezocht hebben. Sommige omdat wij geen tijd meer hadden, of omdat wij andere keuzes maakten. Andere omdat je hiervoor een 4×4 nodig hebt en wij die helaas niet hadden. Als je er een 4×4 voor nodig hebt, zal ik dat tussenhaakjes erachter zetten. Hieronder maak ik een opsomming van de mooiste watervallen van IJsland die nog op ons lijstje staan. Mochten wij deze ooit bezoeken, pas ik dit artikel natuurlijk aan! Hier komen ze:

  • Hraunfossar
  • Aldeyjarfoss (4×4)
  • Hengifoss en Litlanesfoss
  • Glymur (flinke wandeling)
  • Haífoss (4×4)
  • Sigöldugljúfur (4×4)
  • Hrafnabjargafoss (4×4) 

Dit zijn wat mij betreft de mooiste watervallen van IJsland. Je vindt er super veel, ze zijn allemaal super indrukwekkend en ze vervelen geen moment. Elke waterval in IJsland is namelijk weer anders en uniek!

Wat vind jij de mooiste watervallen van IJsland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow