12x leuke plekken voor een weekend weg in Nederland

by | Jun 11, 2023 | Europa, Nederland | 2 comments

Als we denken aan een korte vakantie of een weekendje weg, denken we al snel aan bestemmingen over de grens. Maar Nederland heeft genoeg mooie plekken te bieden. Van mooie natuur tot aan leuke en gezellige steden, er zijn genoeg leuke opties voor een korte vakantie of weekend weg in Nederland. In dit artikel zet ik de leukste plekken voor een weekend weg in Nederland voor je op een rij. En geloof mij, die zijn er genoeg!

Weekend weg in Nederland

Heb je zin om er even tussenuit te gaan? Dan is een weekend weg in Nederland een super goed idee. Je kunt lekker de natuur in, of juist een leuke Nederlandse stad ontdekken. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. In dit artikel heb ik allemaal hele diverse plekken verzameld voor een leuk weekendje weg in Nederland, zodat er voor iedereen wel iets leuks tussen staat!

1. Amsterdam

Misschien wel voor de hand liggend, maar Amsterdam is een super leuke stad in Nederland voor een weekendje weg. Wij komen hier graag en zijn er nog lang niet uitgekeken. Je kunt hier heerlijk slenteren door de straten, varen over de prachtige grachten en op zoek gaan naar de leukste bezienswaardigheden. Kijk mensen op de Dam, geniet van de rust in het Begijnenhofje, maak foto’s van de fietsen bij de grachten en wandel door de 9 straatjes. Amsterdam heeft zoveel!

Daarnaast kun je in Amsterdam heel veel leuke musea bezoeken. Wat dacht je van het Rijksmuseum, of het Anne Frank huis? Of bekijk de beroemde schilderijen bij het van Gogh Museum en breng een bezoek aan Body Worlds, het Scheepsvaartmuseum, het Tropenmuseum, of een van de vele andere musea in de stad. Amsterdam heeft genoeg te bieden voor een weekend weg in eigen land, of zelfs voor meerdere weekendjes weg! Het is niet voor niets dat wij hier al heel vaak geweest zijn en steeds weer terug blijven komen.

Weekend weg in Nederland: Amsterdam

2. Haarlem en omgeving

Wil je een stad en de natuur met elkaar combineren? Dan is een weekendje weg naar Haarlem en omgeving echt een enorme aanrader. Haarlem zelf heeft een gezellig centrum met leuke plekken en gezellige horeca. Daarnaast is de omgeving van Haarlem heel mooi. Binnen 15 minuten rijden sta je bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland, wat ook goed te bereiken is met het openbaar vervoer vanuit Haarlem. In dit park kun je heerlijk wandelen in de duinen en bossen, om vervolgens een bezoekje te brengen aan het strand en te genieten van de zee. Maar ook de Amsterdamse Waterleidingduinen liggen op steenworpafstand vanaf Haarlem. Hier kun je prachtig wandelen en heel veel herten spotten. Super gaaf!

Weekendje weg in Nederland
Weekendje weg in Nederland

3. Texel

Eigenlijk zijn alle Waddeneilanden een ideale plek voor een weekendje weg in Nederland. Je krijgt hier namelijk het ultieme vakantiegevoel en kunt in korte tijd veel zien. Zelf kom ik graag op Texel, omdat het voor ons niet te ver rijden is, maar ook omdat er zoveel te zien en te doen is! Je kunt prachtig fietsen op Texel, maar ook hele mooie wandelingen maken in het nationale park op het eiland. Daarnaast vind je er gezellige dorpen zoals Den Burg en de Koog en kun je jezelf hier goed vermaken op de vele brede zandstranden. Klinkt perfect toch voor een weekendje weg?

4. Nationaal Park Dwingelderveld

Een van de leukste weekenden weg in Nederland die wij zelf ooit deden was die naar Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Allereerst omdat dit nationale park echt prachtig is. Je vindt hier prachtige wandelroutes en kunt je hier dan ook echt dagen vermaken. Je kunt wandelen tussen de heide, door het mooie bos en langs tientallen mooie vennen. Daarnaast kun je hier prachtige fietsroutes volgen, waaronder een van de mooiste van Nederland. Maar wat dit weekend ook heel leuk maakte, was ons hotel. Bij ingang Spier van het nationale park vind je namelijk ook het hotel Spier-Dwingeloo van Valk Exclusief. Je loopt vanaf het hotel zo het park in, zo ideaal! Verder hadden wij hier een heerlijk driegangen diner bijgeboekt en was het ontbijt geweldig. Het zwembad was ook een leuke toevoeging bij ons weekendje weg. Echt een aanrader en een super plek om te overnachten.

Dwingelderveld Drenthe

5. Diever & Nationaal Park het Drents-Friese Wold

Alleen al in Drenthe kan ik zo tientallen weekendjes weg voor je verzinnen, er is dan ook zoveel te doen in Drenthe! Een van mijn favoriete weekenden weg was die naar Diever. Diever ligt namelijk vlakbij het Nationaal Park het Dwingelderveld, die ik hierboven al als apart weekendje weg noemde. Maar ook nog bij het Drents-Friese Wold, een prachtig natuurgebied gelegen in Drenthe en Friesland. Je vindt hier prachtige heidevelden, stuifzandgebieden, vennen en bossen. Verder kun je nog veel meer prachtige plekken vanuit Diever bezoeken. Wat dacht je van het Blauwe meer? Of het Fochteloërveen?

Drents Friese Wold weekendje weg in Nederland
Drents Friese Wold weekendje weg in Nederland
6. Nationaal Park de Hoge Veluwe & Veluwezoom

De Veluwe is een van de mooiste gebieden in heel Nederland en ik kom er dan ook graag. Een klein stukje van de Veluwe is voor ons prima als dagtripje te bezoeken, maar andere plekken zijn helaas toch te ver. Ideaal dus voor een leuk weekend weg in Nederland! Zelf bezochten wij Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom tijdens een vakantie van een week in deze regio, maar ook een weekendje hier is heerlijk. Je kunt dan lekker een dag fietsen en wandelen op de Hoge Veluwe en proberen om wildlife te spotten. De andere dag kun je richting de Posbank, voor een van de mooiste uitzichten van Nederland en mooie wandelroutes. Zeker een aanrader voor als je een weekendje wilt wandelen! Handige plekken om te verblijven zijn dan bijvoorbeeld Apeldoorn of Arnhem.

Hoge Veluwe, weekendje weg in Nederland

7. Groningen

Een weekend Groningen heb ik ooit als cadeau voor Remco’s verjaardag gegeven en dat werd een super leuk weekendje weg. Groningen is namelijk een hele gezellige studentenstad waar genoeg te beleven is. Zo moet je hier natuurlijk de Martinitoren bezoeken en kun je de prachtige Prinsenhof tuin bezoeken. Of slenter lekker langs de grachten en ga op zoek naar mooie hofjes in de stad, die vind je er namelijk genoeg. Wij hebben ons zeker een weekend enorm kunnen vermaken in Groningen!

8. Zuidoost Friesland

Tijdens coronatijd hebben wij veel van Nederland kunnen zien en gingen wij dan ook meerdere keren een (lang) weekend weg in Nederland. Zo bezochten wij ook Zuidoost Friesland tijdens een van die tripjes. Wij bezochten toen bijvoorbeeld Nationaal Park de Alde Feanen. Maar gingen ook wandelen rondom Beetsterzwaag en maakten een mooie fietstocht rondom de Leijen. Wij verbleven zelf in Drachten, wat een goede uitvalsbasis is voor de omgeving van Zuidoost Friesland.

Weekendje weg in Nederland

9. Maastricht

Het is al wat jaren geleden dat ik in Maastricht was, maar het is mij altijd bijgebleven omdat ik het zo’n leuke stad vond. Maastricht is dan ook de ideale stad voor een leuk weekendje weg in Nederland. Er is hier veel te doen en er hangt een fijne sfeer. Bezoek het Vrijthof, ga op zoek naar de mooiste kerken en slenter door de mooie straten van de stad. Wandel naar de Sint-Pietersberg, bezoek een fort of ga ondergronds in Maastricht. Er zijn hier opties genoeg om je weekend weg in Nederland tot een succes te maken!

10. Middelburg & omgeving

Zeeland is leuk! Vroeger als kind ben ik er wel eens op vakantie geweest en later ging ik met een vriendin een keer kort op ontdekking in Zeeland. Natuurlijk hebben wij er nog veel te weinig van gezien, maar ik kan je Middelburg en omgeving in ieder geval aanraden voor een leuk weekend weg in Nederland. Middelburg is een super leuke stad met hele mooie bezienswaardigheden. Vooral het stadshuis vond ik heel mooi. Verder is de omgeving van Middelburg ook heel leuk. Zo vind je hier heel dichtbij het oude stadje Veere, heel klein, maar prachtig om te zien. Daarnaast kun je snel en makkelijk naar Vlissingen en sta je dus zo op het strand. Een fijn weekendje weg!

11. Hoorn & de historische driehoek

Hoorn is een hele leuke stad voor een weekend weg. Zelf wonen wij hier veel te dichtbij om er ook te overnachten, maar wij komen er graag. De haven van Hoorn is prachtig en het historische centrum is super gezellig en mooi om te zien. Vergeet ook niet het museum van de 20e eeuw te bezoeken, een heel herkenbaar museum. Een van de redenen dat Hoorn leuk is voor een weekendje weg, is omdat je vanuit hier ook de historische driehoek kunt doen. Je gaat dan met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik. Hier kun je het centrum en kasteel Radboud bezoeken. Daarna ga je met de boot richting Enkhuizen. Een super leuke stad met mooie bezienswaardigheden en het Zuiderzeemuseum. Een dag is absoluut te weinig voor al deze plekken, maar met een (lang) weekend kom je een heel eind. Zeker een aanrader!

Weekend weg in Nederland: Hoorn, Enkhuizen
Weekend weg in Nederland: Hoorn, Enkhuizen

12. Schoorl

Ik eindig dit artikel met leuke plekken voor een weekend weg in Nederland met een van mijn favoriete plekken in Nederland, namelijk Schoorl! Schoorl vind ik een van de mooiste plekken om te wandelen. Hier zijn zoveel routes, dat je je hier echt met gemak een heel weekend kunt vermaken. Daarnaast kun je hier met mooi weer ook lekker relaxen op het strand. Perfect toch?

Weekend weg in Nederland: Schoorl

Weekendjes weg in Nederland op onze bucketlist

Wij hebben als doel om nog heel veel te ontdekken van Nederland en willen dan ook graag vaker een weekend weg in Nederland, of in ieder geval losse dagen. Aangezien wij door de katten er niet altijd een weekend van kunnen maken. Er staan dan ook nog behoorlijk wat plekken op onze bucketlist voor een weekend weg in eigen land. Hieronder zal ik ze kort opsommen, want wie weet haal je hier ook nog wel wat inspiratie uit:

  • Den Haag & Scheveningen
  • Rotterdam
  • Oisterwijkse Bossen & Vennen
  • Zo ongeveer alles in Limburg
  • Vlieland
  • Terschelling
  • Zeeland
  • Utrecht en omgeving
  • Loonse- en Drunense Duinen

En zo zijn er vast nog veel meer leuke plekken voor een weekend weg in Nederland! Zoals je ziet heeft ons eigen land zoveel mooie plekken te bieden. Er is dus genoeg voor een paar dagen vakantie zonder ver te hoeven reizen. Ideaal toch? Mochten wij in de toekomst nog een leuk weekend weg gaan in Nederland, voeg ik deze tip natuurlijk ook toe aan dit artikel!

Wat vind jij een leuke plek voor een weekend weg in Nederland?

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows