10 x de mooiste tempels van Bali

by | Jan 29, 2022 | Azië, Indonesië | 16 comments

Bali is een geweldig Indonesisch eiland vol met prachtige bezienswaardigheden. Het eiland is Hindoeïstisch en daarom vind je er honderden prachtige tempels. Al deze tempels zijn uniek en prachtig om te zien. Maar welke moet je nu echt bezoeken? In dit artikel deel ik de mooiste tempels van Bali met je!

Tempels op Bali bezoeken

Als je op vakantie gaat naar Bali wil je waarschijnlijk ook een aantal tempels bezoeken. Niet gek ook, want dit hoort echt bij de Balinese cultuur en zonder tempel te bezoeken, ben je eigenlijk ook niet echt op Bali geweest. Voor ik ga vertellen wat nou de mooiste tempels van Bali zijn, vertel ik eerst even wat dingen die je moet weten voor je een bezoek kunt brengen aan deze tempels.

Hoe gedraag je je in de tempels?

Tempels op Bali zijn heilig. Het is een religieuze plek waar locals komen bidden. Ondertussen lopen er ook toeristen rond. Ga met respect om met deze plek en houd er rekening mee dat je een heilige en belangrijke plek bezoekt. Er zijn een aantal regels voor als je een tempel bezoekt:

 • Draag altijd een sarong. Een sarong is verplicht voor zowel mannen als vrouwen en kun je vaak lenen of huren bij de ingang van een tempel. Je mag ook je eigen sarong meenemen. De Sarong knoop je om als een soort rok, ook als je al een wat langere rok of broek aan hebt.
 • Let erop dat je gepaste kleding draagt. Je schouders bedekken is wel zo netjes. Blote buiken zijn echt not done. Zelf had ik altijd nog een extra sarong mee om eventuele blote schouders nog af te dekken. Wel zo respectvol.
 • Als je ongesteld bent, mag je de tempel niet in omdat dit onrein is.
 • Kijk goed of je mag fotograferen in de tempel. Op de meeste plekken mag dit, maar dan zonder flits.
 • Kinderen mogen pas vanaf een bepaalde leeftijd een tempel in. Dit verschilt steeds per tempel, dus zoek dit van te voren goed uit.

Maak een keuze

Hoewel de tempels op Bali echt fantastisch mooi zijn en ze ook allemaal weer anders zijn, kan ik je wel aanraden om echt keuzes te maken welke je bezoekt en welke je bewaard voor een volgende reis. Na een tijdje word je wel echt tempel moe en lijkt alles een beetje op elkaar.

Mooiste tempels van Bali

De mooiste tempels van Bali

Goed, genoeg gepraat, het is tijd om de mooiste tempels van Bali met je te delen! De tempels die ik deel hebben wij allemaal zelf bezocht!

1. Pura Besakih

Pura Besakih, ook wel de moedertempel genoemd, is de grootste tempel van Bali en ook een van de meest indrukwekkende om te bezoeken. Het is daarnaast ook de belangrijkste Hindoeïstische tempel van het eiland. Het complex bestaat uit meer dan 200 bouwwerken en is fantastisch om te zien. Als niet hindoe kun je niet overal komen, maar op de plekken waar je wel mag komen, kun je een goede indruk krijgen van Pura Besakih.

Mooiste tempels van Bali: Pura Besakih
Mooiste tempels van Bali: Pura Besakih
Mooiste tempels van Bali: Pura Besakih

2. Waterpaleis Tirta Gangga

Een van de mooiste tempels van Bali is het waterpaleis Tirta Gangga. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een paleis met heel veel water. Het water is heilig en wordt gebruikt bij diverse festivals en ceremonies.

De oorspronkelijke tempel werd in 1946 gebouwd. Deze tempel is echter volledig verwoest door de uitbarsting van de nabij gelegen Agung vulkaan in 1963. De tempel die er nu staat is een restauratie van de oorspronkelijke tempel.

Tempels op Bali

3. Pura Lempuyang

Pura Lempuyang is beroemd geworden door Instagram. En ik moet zeggen dat deze tempel bij ons ook op het lijstje stond door de prachtige Instagram foto’s die wij ervan zagen. Je ziet dan een soort poort, met de Gunung Agung op de achtergrond en een prachtige weerspiegeling op de voorgrond. Dit is wel vrij nep, de weerspiegeling is namelijk een spiegel die een Balinees tegen betaling voor je telefoon houdt. En de rij voor die foto is zelfs vroeg in de ochtend al dik 30 minuten.

Gelukkig heeft deze tempel meer te bieden dan alleen deze foto en dat maakt het wel de moeite waard. En het uitzicht op Gunung Agung, de hoogste berg van Bali is natuurlijk prachtig.

Mooiste tempels van Bali: Lempuyang Tempel
Mooiste tempels van Bali: Lempuyang Tempel

4. Tirta Empul

Een watertempel vlakbij Ubud is Tirta Empul. Tirta Empul betekent heilige lente en heet zo door het natuurlijke bronwater in de omgeving. Het bronwater stroomt naar een poel in de tempel. Dit water is voor de Hindoes heilig water dat geluk brengt. Je kunt hier ook als toerist een bad nemen voor geluk.

Het kan hier best druk zijn, omdat veel mensen hier dus een bad nemen in het heilige water en ook toeristen dit mogen doen. Er zijn ook veel mensen die dit ritueel graag eens willen zien. Wij vonden het wel bijzonder om te zien en ik kan je deze tempel dan ook zeker aanraden!

Mooiste tempels op Bali
Mooiste tempels op Bali
Mooiste tempels op Bali

5. Gunung Kawi

Een andere tempel in de omgeving van Ubud is Gunung Kawi. Deze rotstempel ligt tussen de prachtige rijstvelden en is echt een prachtige plek om te bezoeken. Wij wilden deze tempel heel graag zien, maar aangezien er dus een andere tempel vlakbij ligt met een vergelijkbare naam, zijn wij hier nooit geweest helaas.

Deze tempel is zo bijzonder door de stukken die uit de rotsen zijn gehouwen. Je moet hiervoor een trap volgen van 270 treden langs een rivier. Deze wandeling schrijnt prachtig te zijn.

6. Gunung Kawi Sebatu

Dan nu de tempel waar wij wel zijn geweest, namelijk Gunung Kawi Sebatu. Deze tempel is prachtig, dus het was natuurlijk helemaal niet erg dat wij hier zijn geweest. Dit is een watertempel met oude heiligdommen, groene tuinen en vijvers. Deze plek wordt niet door heel veel toeristen bezocht en is hierdoor ook nog vrij authentiek.

Gunung Kawi Sebatu
Gunung Kawi Sebatu
Gunung Kawi Sebatu

7. Ubud Palace en Ubud Water Palace

In Ubud zelf vind je Ubud Palace en Ubud Water Palace. Houd er rekening mee dat dit twee verschillende tempels zijn! Ze liggen heel dicht bij elkaar. Ik heb nooit geweten dat er twee verschillende tempels waren en wij hebben hierdoor de mooiste van de twee, Ubud Water Palace, overgeslagen. Eeuwig zonde! Ubud Water Palace heeft overigens als officiele naam Pura Taman Saraswati Tempel.

Naast deze twee tempels vind je trouwens nog veel meer leuke plekken in en rondom Ubud! Nieuwsgierig? Lees dan ook eens mijn artikel met tips voor Ubud

Ubud Palace, mooiste tempels van Bali

8. Monkey Forest

Een andere tempel in de omgeving van Ubud die zeker wel behoort tot de mooiste tempels van Bali, is Monkey Forest. Dit is een soort bos met tempels en, de naam zegt het al, apen! Het is vrij toeristisch, maar wij vonden het wel echt veel leuker dan verwacht. Je loopt tussen het groen, onderweg kom je tempels tegen en overal kun je apen spotten. De apen zijn mensen wel heel erg gewend en kunnen behoorlijk brutaal zijn. Zorg dat je tas goed dicht is en dat je geen losse dingen in zijvakjes hebt zitten. Dit nemen ze zo mee!

Monkey Forest Ubud, mooiste tempels op Bali
Monkey Forest Ubud, mooiste tempels op Bali
Monkey Forest Ubud, mooiste tempels op Bali

9. Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan is een prachtige tempel die je echt niet mag missen tijdens je vakantie naar Bali. Het behoort ook echt tot de mooiste tempels op Bali en dit komt vooral door de ligging. Deze tempel ligt namelijk aan een meer met een prachtige berg op de achtergrond. Heel indrukwekkend om te zien. Zelf met bewolking, zoals het geval was toen wij er waren!

Mooiste tempels van Bali

10. Goa Giri Putri Tempel

De Goa Giri Putri Tempel vind je op Nusa Penida en was een van de meest bijzondere die wij hebben bezocht. Niet omdat het de mooiste was, maar wel omdat het een hele unieke tempel is. Deze tempel ligt namelijk in een grot. De grot is enorm en het is indrukwekkend om te zien. Daarnaast was er in deze tempel net een ceremonie bezig toen wij de tempel bezochten. Dit maakte ons bezoek extra bijzonder. Zeker de moeite waard!

Bezoek nog meer van de mooiste tempels van Bali die wij nog niet bezochten

Wij bezochten de 10 tempels die ik hierboven noemden allemaal zelf. Verder kwamen we nog wel eens kleine tempels tegen onderweg, als we door een dorp of stad liepen. Maar, wij hebben keuzes gemaakt en dus ook nog genoeg mooie tempels niet gezien. Na een tijdje merkten wij namelijk dat wij tempel moe werden en daarom hebben wij er een paar overgeslagen. Hieronder maak ik nog een opsomming met tempels op Bali die ik graag zou willen bezoeken als wij ooit terugkomen:

 • Pura Uluwatu
 • Tanah Lot
 • Goa Gajah
 • Taman Ujung
 • Brahma Vihara Arama (Boeddhistische tempel)
 • Pura Goa Lawah

 

Tempels op Bali

Dit zijn wat mij betreft de mooiste tempels van Bali die wij hebben bezocht. Tempels op Bali zijn bijzonder en prachtig om te zien. Ik zou graag nog eens terug gaan om er nog meer te ontdekken, want ons eerste bezoek smaakte naar meer!

Wat vind jij de mooiste tempels van Bali?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow